Samsung Neo QLED 85QN900A

Η πληρέστερη 8Κ, η κορυφαία της κατηγορίας της, η καλύτερη του 2021

Είδος: TV LCD
Τιμή: €10500,00

Εταιρία: Samsung
Διανομή: Samsung Greece

Η αξιολόγηση αυτή ναι μεν είναι αργοπορημένη - για όλων των ειδών τους απρόβλεπτους λόγους - όμως είναι... και ακριβώς στην ώρα της κατά μία έννοια: καθώς το 2021 ολοκληρώνεται, είναι ταιριαστό να το κάνει με την καλύτερη τηλεόραση που προσφέρει στο κοινό. Η 85QN900A είναι η κορυφαία 8Κ αυτήν την στιγμή για γενική χρήση και μία από τις καλύτερες τηλεοράσεις που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ στην ελληνική αγορά - γεγονός από μόνο του διάκριση, αν σκεφτεί κανείς πόσα ποιοτικά μοντέλα έγιναν διαθέσιμα τους τελευταίους 12 μήνες. Είναι επίσης μία "δήλωση" εκ μέρους της Samsung, ενδεικτική των προθέσεών της: καθώς οι Κορεάτες ετοιμάζονται για ένα σημαντικό 2022, μέσα στο οποίο αναμένεται να κάνουν ορισμένες τολμηρές κινήσεις στην αγορά των οπτικοακουστικών και των προϊόντων τεχνολογίας γενικότερα, η 85QN900A είναι το ιδανικό ίσως εφαλτήριο για την προσπάθειά τους.

Το πόσο ψηλά στοχεύει η 85QN900A γίνεται αντιληπτό από την πρώτη στιγμή που θα την αντικρύσει κανείς, ακόμη και... πριν την θέσει σε λειτουργία. Πολύ λεπτό πλαίσιο οθόνης, για παράδειγμα, προσφέρουν αρκετά μοντέλα τηλεοράσεων πια - όμως ήταν η Samsung αυτή που σχεδόν το... "εξαφάνισε" με τον περίφημο σχεδιασμό "Infinity" της Q950TS το 2020. Η 85QN900A υιοθετεί το ίδιο design, η εικόνα λοιπόν φτάνει σχεδόν... κυριολεκτικά μέχρι την άκρη της οθόνης. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: ο,τιδήποτε προβάλλεται δείχνει σαν να αιωρείται μέσα στον χώρο αν το παρακολουθεί κανείς "στην ευθεία", ακόμη και τη μέρα. Υπάρχει κάτι το απροσδιόριστα φουτουριστικό στην εντύπωση που αποπνέει η 85QN900A όταν λειτουργεί - και αν αυτό δεν είναι ένδειξη επιτυχημένου design, τότε... δεν ξέρουμε τί θα μπορούσε να είναι!


Εξίσου εντυπωσιακό είναι το πόσο λεπτή είναι η οθόνη της 85QN900A: μόλις 15 χιλιοστά σε όλη της την επιφάνεια - κάτι ακόμη περισσότερο αξιοπρόσεκτο αν συνυπολογίσει κανείς το εξελιγμένο σύστημα τοπικού υποφωτισμού που ενσωματώνει. Η λεπτή οθόνη και το σχεδόν... ανύπαρκτο πλαίσιο καθιστούν την τηλεόραση της Samsung αισθητικά κλάσεις ανώτερη του ανταγωνισμού, ειδικά αν τοποθετηθεί σε τοίχο με την ειδική βάση Slim. Η ποιότητα κατασκευής της 85QN900A κινείται, άλλωστε, στο ίδιο υψηλό επίπεδο με το design της: τα υλικά είναι καλοδιαλεγμένα και πολυτελή, η συναρμογή τους τέλεια, ενώ η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι εμφανής σε πάρα πολλά σημεία. Πρόκειται για μία τηλεόραση ultra premium με κάθε έννοια του όρου.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ένας λόγος για τον οποίο η Samsung είναι σε θέση να προσφέρει τόσο λεπτή τηλεόραση τεχνολογίας LED/LCD είναι η εξωτερική μονάδα One Connect: αυτή περιέχει όλες τις θύρες σύνδεσης της 85QN900A και συνδέεται με την οθόνη μέσω ενός και μόνο λεπτού καλωδίου που κρύβεται εύκολα. Φέτος οι Κορεάτες έχουν μικρύνει σημαντικά το μέγεθος του One Connect, το έχουν σχεδιάσει ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί πίσω από την βάση της τηλεόρασης (με τις συνδέσεις να παραμένουν εύκολα προσβάσιμες) και έχουν συμπεριλάβει πρακτικά όλα τα είδη θυρών που θα μπορούσε να ζητήσει κανείς. Σε αυτές περιλαμβάνονται τέσσερις HDMI έκδοσης 2.1 (πλήρους εύρους), τρεις θύρες USB (δύο 2.0 και μία 3.0), θύρα Ethernet (δυστυχώς Fast και όχι Gigabit), ακόμη και θύρα οπτικής ίνας (κι ας μην μπορούμε να φανταστούμε πιθανή χρήση της πια). Η ασύρματη διασύνδεση περιλαμβάνει συμβατότητα με Wi-Fi 6 και Bluetooth 5.2, τα οποία λειτούργησαν άψογα.


Η εξωτερική μονάδα One Connect είναι πολύ χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα ως προσέγγιση διαχείρισης συνδέσεων, μα στην περίπτωση της 85QN900A πρωταγωνίστρια δεν είναι άλλη από την οθόνη της και ιδίως το σύστημα τοπικού υποφωτισμού στο οποίο στηρίζεται. Η Samsung ονομάζει την σειρά των τηλεοράσεων που είναι εξοπλισμένες με την συγκεκριμένη τεχνολογία "Neo QLED TV" - σε αντίθεση με τις "απλές" QLED TV που δεν την φέρουν - αλλά ο όρος "Neo" στην ουσία σημαίνει "MiniLED": το σύστημα υποφωτισμού που στηρίζεται σε πάρα, πάρα πολλές λιλιπούτειου μεγέθους φωτοδιόδους αντί για έναν μικρό αριθμό τους διαιρεμένο σε "ζώνες". Στην πράξη όσο περισσότερες ελεγχόμενες "ζώνες" προσφέρει ένα σύστημα τοπικού υποφωτισμού LED/LCD τόσο ικανότερο είναι στην απόδοση "δύσκολου" υλικού. Πώς τα πάει, λοιπόν, η υλοποίηση MiniLED της Samsung στην 85QN900A, με δεδομένο πως αυτή είναι και ανάλυσης 8Κ;

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ