Epson EF-12

Μικρός... στο μάτι, μεγάλος στην εικόνα

Είδος: Προβολείς
Τιμή: €1180,00

Εταιρία: Epson
Διανομή: Epson Hellas

Η πανδημία του COVID-19 έπληξε σοβαρά την αγορά της τεχνολογίας, μα ορισμένες κατηγορίες της στην πραγματικότητα τις βοήθησε - και τα προϊόντα ή υπηρεσίες οικιακής ψυχαγωγίας βρίσκονται σαφώς ανάμεσά τους. Κατά μία έννοια αυτή είναι ίσως μία ευκαιρία και για τους οικιακούς προβολείς, των οποίων η ποιότητα απεικόνισης έχει βελτιωθεί κατακόρυφα την τελευταία τριετία ενώ το κόστος τους έχει μειωθεί θεαματικά. Σε αυτό το πλαίσιο η άφιξη του EF-12 της Epson αποκτά ξεχωριστό νόημα: πρόκειται για ένα προϊόν που ούτως ή άλλως θα συγκέντρωνε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του κοινού, όμως οι παρούσες συνθήκες το φέρνουν στο προσκήνιο ως πρόταση θελκτική για όσους θα ήθελαν να ωθήσουν το επίπεδο της διασκέδασης που μπορούν να έχουν στο σπίτι, σε υψηλότερο επίπεδο. Δοκιμάσαμε τον EF-12 για δύο εβδομάδες σε πληθώρα σεναρίων χρήσης. Ποιά είναι η γνώμη μας γι' αυτόν;

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς εξπέρ στα προϊόντα home cinema για να εντυπωσιαστεί από το προϊόν της Epson πριν αυτό καν τεθεί σε λειτουργία: μπορεί πραγματικά αυτός ο... μικρός κύβος, που μπορεί να κρατήσει κανείς στην παλάμη του χεριού του, να περιέχει όχι μόνο έναν προβολέα FullHD αλλά και ενσωματωμένο ηχοσύστημα; Ναι, η συσκευή είναι τόσο εντυπωσιακά μικρή, συμπαγής ωστόσο και καλοκατασκευασμένη, με το μαύρο χρώμα και τους χάλκινους τόνους να αποπνέουν την αίσθηση του τεχνολογικού και του lifestyle ταυτόχρονα. Δεν θα δείχνει παράταιρος στους πιο πολλούς χώρους για τους οποίους προορίζεται, από ένα ακριβά επιπλωμένο καθιστικό μέχρι ένα απλό παιδικό δωμάτιο - κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να πει κανείς με ευκολία για πολλά τεχνολογικά προϊόντα σήμερα, πόσο μάλλον για προβολείς.


Μια ματιά στο πίσω μέρος του EF-12, πάντως, επιβεβαιώνει πως η Epson δεν έδωσε βάση στον μικρό όγκο και τον σχεδιασμό του μόνο: σχεδόν οποιαδήποτε θύρα θα μπορούσε να ζητήσει κανείς από συσκευή του είδους είναι παρούσα. Υπάρχουν δύο θύρες HDMI (η μία υποστηρίζει το πρότυπο eARC οπότε ο ήχος του προβολέα μπορεί να διοχετευθεί σε εξωτερικό σύστημα απόδοσης ήχου), μία θύρα USB 2.0 για πρόσβαση σε σχετικά μέσα αποθήκευσης (θα ήταν προτιμότερη έκδοσης 3.0 αλλά δεν περιορίζεται η χρήση της στην ουσία αν χρησιμοποιηθούν μοντέρνοι δίσκοι ή sticks), θύρα ακουστικών (θεωρητικά μπορεί να ανακατευθύνει τον ήχο σε εξωτερικά ηχεία υπό την προϋπόθεση να έχουν δική τους τροφοδοσία ή/και ενίσχυση), ακόμη και θύρα κλειδώματος Kensington αν ο EF-12 προορίζεται για χρήση από συγκεκριμένα άτομα και όχι οποιονδήποτε. Η θύρα Mini-SUB υπάρχει για λόγους τεχνικής υποστήριξης.

Η Epson δεν έχει συμπεριλάβει θύρα Ethernet και, στην συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον είχε δίκιο καθώς έτσι θα υπήρχε ένα ακόμη καλώδιο που θα έπρεπε να πηγαίνει μέχρι το σημείο όπου θα τοποθετηθεί ο EF-12. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν προβολέα που δεν έχει σχεδιαστεί μόνο για να τοποθετηθεί μόνιμα κάπου (αν και φυσικά αξιοποιείται κι έτσι) αλλά να μπορεί να μετακινηθεί από δωμάτιο σε δωμάτιο ή από σπίτι σε σπίτι με ευκολία. Για όσους και όσες σκοπεύουν να τον τοποθετήσουν σε σταθερή θέση, πάντως, υπάρχει πάντα η επιλογή να χρησιμοποιηθεί μετατροπέας της θύρας USB σε Ethernet, αν και έτσι φυσικά "καταργείται" η θύρα αυτή για χρήση με αποθηκευτικά μέσα. Η ασύρματη διασύνδεση Wi-Fi επιπέδου AC που ενσωματώνει ο EF-12, σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί άψογα και δεν μάς δημιούργησε κανένα θέμα όσον αφορά στην ταχύτητα ή την σταθερότητα της σύνδεσης στις δοκιμές μας.


Στον προβολέα της Epson η ασύρματη διασύνδεση μέσω Bluetooth μπορεί να λειτουργήσει τόσο "από" όσο και "προς" άλλες συσκευές. Αυτό σημαίνει πως ο προβολέας μπορεί να λάβει ηχητικό περιεχόμενο από κινητά ή tablet και να το αποδώσει με τα ενσωματωμένα του ηχεία, αλλά και να διοχευτεύσει τον ήχο περιεχομένου που ο ίδιος αναπαράγει, προς ασύρματα ηχεία.

Το δεύτερο, πάντως, μάλλον δεν θα χρειαστεί γιατί ο ήχος που προσφέρει ο ίδιος ο EF-12 είναι απρόσμενα καλός. Για την ακρίβεια... απίστευτος! Ιδέα δεν έχουμε για το τί ακριβώς έχει κάνει η Yamaha στην ρύθμιση των δύο λιλιπούτειων ηχείων που ενσωματώνει ο προβολέας της Epson, μα έχει κατορθώσει το ηχητικό αποτέλεσμα να είναι απείρως καλύτερο από αυτό που περιμένει κανείς βάσει μεγέθους της συσκευής συνολικά. Ναι, οι χαμηλές συχνότητες δεν μπορούν να εντυπωσιάσουν - ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία δεν μπορεί να... χωρέσει ένα subwoofer εκεί που απλά δεν υπάρχει χώρος - όμως οι μεσαίες και οι υψηλές αποδίδονται με λεπτομέρεια, οι διάλογοι με διαύγεια και ο ήχος συνολικά χωρίς παραμορφώσεις ακόμη και σε υψηλή ένταση. Φυσικά υπάρχει πάντα η προαναφερθείσα δυνατότητα σύνδεσης με εξωτερικό ηχοσύστημα αλλά το κοινό στο οποίο κυρίως στοχεύει η Epson με αυτόν τον προβολέα, αληθινά δεν θα το χρειαστεί. Κάτι αληθινά σημαντικό σε ευρύτερο πλαίσιο χρήσης.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ