Sony Bravia 85ZH8

Απολύτως κορυφαία εικόνα σε (σχεδόν) κάθε σενάριο χρήσης

Είδος: TV LCD
Τιμή: €9999,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Αν και οι τηλεοράσεις με οθόνες των 33 εκατομμυρίων pixel δεν έχουν ακόμη πείσει τους πάντες πως αξίζουν το πρόσθετο κόστος σε σχέση με τις "κανονικές" τηλεοράσεις - αυτές θα πρέπει να θεωρούνται οι 4Κ πλέον - οι κατασκευαστές θα προωθήσουν φέτος ακόμη περισσότερα τέτοια μοντέλα σε σχέση με πέρυσι. H κατηγορία των τηλεοράσεων 8Κ, με άλλα λόγια, "ήλθε για να μείνει" ακόμη κι αν αυτήν την στιγμή σχεδόν... επιβάλλεται "με το ζόρι" στους καταναλωτές καθώς πολλοί κατασκευαστές κρατούν τις καλύτερες τεχνολογίες απεικόνισης που διαθέτουν γι' αυτά τα μοντέλα και όχι για τα 4Κ. Αυτή η επιλογή δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους καταναλωτές με απαιτήσεις, οι οποίοι πρακτικά ωθούνται προς την κατεύθυνση των τηλεοράσεων 8Κ νωρίτερα ή και πάρα πολύ νωρίτερα απ' ότι θα το έκαναν σε διαφορετική περίπτωση.

Η Sony δεν ήταν η πρώτη που "ανέβηκε στο τρένο" της εικόνας 8Κ αλλά, όταν το έκανε, το έκανε με το... δικό της γνωστό στυλ: την απίθανα εντυπωσιακή τηλεόραση αλλά και απίθανα ενεργοβόρα και απίθανα ακριβή Bravia ZG9. Με αυτήν ωστόσο ο ιαπωνικός κολοσσός δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει μερίδιο αγοράς αξιοπρεπές, γι' αυτό και έναν χρόνο αργότερα διέθεσε στην αγορά την περισσότερο προσιτή ZH8. Το ίδιο έτος ήταν, δε, προγραμματισμένο για εμπορική πρεμιέρα και το PlayStation5, οι Ιάπωνες λοιπόν επέλεξαν την ZH8 ως ένα από τα δύο μοντέλα Bravia που προωθεί ως "PS5-ready" βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών της. Είναι, ωστόσο, το είδος της τηλεόρασης που προσφέρεται για αυτήν την χρήση ή είναι προτιμότερο να κριθεί βάσει των υπόλοιπων αρετών και δυνατοτήτων της;


Η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί η ZH8, πάντως, είναι σαφώς υπέρ της: υπάρχει λόγος που προωθήθηκε ως η top πρόταση της Sony για την κατηγορία το 2020. Είναι προϊόν πολυτελές και "το δηλώνει" με τον σχεδιασμό του, ο οποίος είναι κομψός, απέριττος και μοντέρνος παρά το γεγονός πως ούτε λεπτή τηλεόραση είναι, ούτε κάτι το εξαιρετικά χαρακτηριστικό επιδεικνύει το design της. Απεναντίας, αυτό λειτουργεί "αφαιρετικά", με την έννοια πως δεν αποσπά ποτέ την προσοχή του θεατή από την εικόνα που προβάλλεται στην οθόνη. Είναι, δε, του ίδιου επιπέδου ποιότητας κατασκευής, με πολυτελή υλικά, άψογη συναρμογή και προσοχή στην λεπτομέρεια, ακόμη και την μικρότερη (διαφαίνεται και από την μελέτη που έχει γίνει για την τοποθέτησή της ή την διαχείριση των καλωδίων). Η ZH8 είναι τηλεόραση κορυφαίου επιπέδου και... φαίνεται!

Περιθώριο για παράπονα διακρίνεται όταν ρίξει κανείς μια ματιά στο πίσω μέρος της ΖΗ8: εκεί θα αντικρύσει την μία και μοναδική θύρα HDMI έκδοσης 2.1, την μόνη δηλαδή που δέχεται υλικό σε ανάλυση 8Κ/60Hz ή 4Κ/120Hz. Οι άλλες τρεις θύρες HDMI είναι "απλές" 2.0 (η μία αναλαμβάνει και την διοχέτευση ήχου σε εξωτερικό ηχοσύστημα μέσω eARC), ενώ παρούσες είναι τρεις θύρες USB (για αναπαραγωγή αρχείων multimedia από εξωτερικά μέσα αποθήκευσης), θύρα Ethernet για ενσύρματη διασύνδεση (ταχύτητας Fast και όχι Gigabit δυστυχώς), αλλά και διπλή θύρα σύνδεσης για χρήση της ίδιας της τηλεόρασης ως ηχείου διαλόγων σε διατάξεις ηχοσυστημάτων 5.1 ή 7.1. Η ασύρματη διασύνδεση γίνεται σε ταχύτητα Wi-Fi AC, παρούσα και η χρήσιμη διασύνδεση Bluetooth για επικοινωνία με άλλες συσκευές.


Παρά το γεγονός ότι μία τηλεόραση αυτού του επιπέδου αξίζει να συνοδευτεί από πολυκάναλο σύστημα ήχου για την θέαση ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν μία ZH8 για απλή, καθημερινή χρήση της δεν θα χρειαστούν καν soundbar όπως συμβαίνει συνήθως: η ποιότητα ήχου που αποδίδει αυτή η τηλεόραση είναι απίθανη. Η προσέγγιση της Sony για χρήση του ίδιου του πλαισίου της οθόνης ως ηχείου λειτουργεί απρόσμενα καλά, υποβοηθώντας μάλιστα την εντύπωση πως ο ήχος προέρχεται από διαφορετικά σημεία της προβαλλόμενης εικόνας.

Η απόδοση στις χαμηλές συχνότητες είναι εξαιρετική, οι διάλογοι είναι πάντοτε διαυγείς, το σύνολο του ηχητικού αποτελέσματος είναι ισορροπημένο και είναι εφικτή η αύξηση της έντασης του ήχου σε πολύ υψηλά επίπεδα χωρίς παραμορφώσεις. Σπάνια συναντά κανείς τηλεόραση (ακόμη και της κατηγορίας hi-end) για την οποία έχει δοθεί στον ήχο τόση σημασία όση στην εικόνα, όμως η Bravia ZH8 ανήκει σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις και αξίζουν εύσημα στην Sony γι' αυτό.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ