Sony: νέες τηλεοράσεις 4Κ, εξελικτικές

Μοντέλα βασισμένα σε οθόνες QD-OLED, OLED, MiniLED και LED/LCD, όλα με βλέψεις κορυφής στην κατηγορία τους

To πιθανότερο είναι πως δεν θα μάθουμε ποτέ για ποιούς λόγους η Sony είχε αποφασίσει να μην ανακοινώσει τίποτε σχετικό με τηλεοράσεις στην CES 2023 του Ιανουαρίου, αλλά - βάσει των όσων επέδειξε σε online παρουσίαση στα μέλη του ειδικού Τύπου πριν από λίγες μέρες - μάλλον δεν ήταν λόγω κάποιου μεγάλου μυστικού που έπρεπε να προφυλαχθεί ή κάποιας σημαντικής έκπληξης που άξιζε ξεχωριστή εκδήλωση. Ακόμη και μία "διαγώνια" ματιά στις νέες της σειρές τηλεοράσεων μαρτυρά τις φετινές επιλογές της εταιρείας: έχουν γίνει προσεκτικές αναβαθμίσεις υπαρχόντων μοντέλων αλλά όχι ριζικές αλλαγές - κάτι όχι απαραίτητα αρνητικό, προφανώς, αλλά από την Sony και τις δυνατότητές της μπορεί να ζητήσει κανείς περισσότερα.

Με λεπτομέρειες, λοιπόν: κορυφαία πρόταση των Ιαπώνων για το 2023 παραμένει βεβαίως η τηλεόραση QD-OLED τους, καθώς η περσινή A95K θεωρείται η καλύτερη της αγοράς όσον αφορά στην κινηματογραφική εικόνα που μπορεί να προσφέρει. Η φετινή Α95L θα διατίθεται σε μία πρόσθετη, μεγαλύτερη διαγώνιο των 77 ιντσών (πέρα από τις 55/65) και θα αξιοποιεί τις νέες οθόνες QD-OLED της Samsung. Η Sony υπόσχεται αύξηση της φωτεινότητας κατά 200% (!!!) και, ενώ δεν νομίζουμε πως στην πράξη και σε σωστή ρύθμιση θα είναι τόσο μεγάλη η διαφορά, θεωρούμε πως θα είναι σαφέστατα ευδιάκριτη και - το κυριότερο - αρκετή ώστε η A95L να μπορεί να αποδίδει δίχως πρόβλημα ακόμη και σε χώρους με άφθονο περιβαλλοντικό φωτισμό. Παρούσα και φέτος, άλλωστε, η ψύκτρα πίσω από την οθόνη, η οποία βοηθά σημαντικά στην μακροπρόθεσμη λειτουργία της χωρίς προβλήματα και στις επιδόσεις της.

O σχεδιασμός της A95L είναι διαφορετικός από αυτόν της Α95Κ και περισσότερο ευθυγραμμισμένος με αυτόν της περσινής 8Κ της Sony, της Z9K (η βάση της Α95Κ είχε αποδειχθεί αμφιλεγόμενη παρά την καλαισθησία της λόγω μη συνεργασιμότητας με κάθε λογής soundbar). Η βάση της Α95L λειτουργεί σε τρεις διαφορετικές διατάξεις, μία εκ των οποίων επιτρέπει και την τοποθέτηση soundbar ακριβώς κάτω από την οθόνη. Στον τομέα του ήχου η τεχνολογία Acoustic Surface Audio Plus - που μετατρέπει όλη την οθόνη σε ηχείο με την δυνατότητα "τοποθέτησης" των εφέ σε διαφορετικά της τμήματα - επιστρέφει, αυτή τη φορά συνοδευόμενη από την νέα λειτουργία Acoustic Center Sync: αυτή επιτρέπει την άψογη συνεργασία της τηλεόρασης με τις καλύτερες soundbars της Sony για κορυφαία απόδοση διαλόγων και εφέ.

Η Sony αποκάλυψε επίσης την Bravia A80L, την νεότερή της τηλεόραση με "συμβατική" οθόνη OLED (όχι QD-OLED δηλαδή). Αυτή θα προσφέρεται στις 55, 65, 77 και 83 ίντσες, θα αξιοποιεί τον νεότερο επεξεργαστή εικόνας Cognitive Processor XR και την τεχνολογία Acoustic Surface Audio Plus, χαρακτηρίζεται δε από απλούστερο μα καλαίσθητο σχεδιασμό. Η Sony δεν κάνει σχόλια όσον αφορά στα υποσυστήματα των συσκευών της, δεν επιβεβαιώνει λοιπόν επίσημα σε τί είδους οθόνη OLED στηρίζεται η A80L - όμως το γεγονός ότι το μοντέλο αυτό υποστηρίζει την τεχνολογία XR OLED Contrast Pro, όπως ακριβώς η A95L, καθιστά εξαιρετικά πιθανό έως πρακτικά βέβαιο το ενδεχόμενο η A90L να αξιοποιεί τις νεότερες οθόνες OLED Evo της LG, οι οποίες προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα εικόνας παρά την χαμηλότερη φωτεινότητα.

Για τους καταναλωτές που επιθυμούν, φυσικά, φωτεινότητα... πάνω απ' όλα, η Sony επέδειξε και τα δύο καλύτερα μοντέλα της MiniLED και LED/LCD για το 2023, τις Bravia X95L και X90L αντιστοίχως. Η πρώτη υπόσχεται φέτος μεγαλύτερο αριθμό από MiniLED στο σύστημα υποφωτισμού της, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος των σχετικών ζωνών και να περιορίζονται στο ελάχιστο σχετικές ατέλειες στην απεικόνιση (όπως τα γνωστά blooming και haloing). Για τον ίδιο σκοπό η Sony αξιοποιεί στο συγκεκριμένο μοντέλο τόσο τις δυνατότητες του τρίτης γενιάς Cognitive Processor XR, όσο και την διάσημη από παλαιότερα μοντέλα της τεχνολογία Backlight Master Drive. Ο αλγόριθμος ελέγχου τοπικού υποφωτισμού της Sony παραμένει ο καλύτερος της αγοράς, θα πρέπει να περιμένουμε ωστόσο για να διαπιστώσουμε αν ο αριθμός των ζωνών υποφωτισμού είναι αρκετά υψηλός για να "κάνει την διαφορά" φέτος.

Ο σχεδιασμός της X95L δεν διαφέρει ιδιαίτερα από αυτόν του περσινού μοντέλου και η βάση της υποστηρίζει επίσης διαφορετικές διατάξεις (μία από αυτές συμβατή με soundbar). Νέο στοιχείο για το 2023: η τεχνολογία Acoustic Multi-Audio Plus στο ηχοσύστημα της τηλεόρασης αυτής, η οποία αξιοποιεί δύο μικρά ηχεία μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων στα πλευρά του περιβλήματος για να "στείλει" τον ήχο από ψηλότερα και περισσότερο αποτελεσματικά. Και αυτό το μοντέλο υποστηρίζει, άλλωστε, την νέα λειτουργία Acoustic Centre Sync για άψογη συνεργασία με τις καλύτερες soundbars της Sony. H X95L θα διατεθεί στις 65, 75 και 85 ίντσες.

H X95L δεν θα είναι βέβαια... φθηνή τηλεόραση ακριβώς, οπότε η Sony για ευρύτερο κοινό (και τους gamers ανάμεσά τους), θα προσφέρει και φέτος ένα άλλο καλά εξοπλισμένο μοντέλο αλλά περισσότερο προσιτό: την Bravia X90L. Αυτή στηρίζεται σε "παραδοσιακό" οπίσθιο φωτισμό και όχι αυτόν των MiniLED, οι Ιάπωνες όμως υπόσχονται φέτος περισσότερες ζώνες υποφωτισμού σε σχέση με την περσινή X90K - αυτές, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Cognitive Processor XR τρίτης γενιάς είναι πρακτικά βέβαιο πως θα προσφέρουν βελτιωμένη ποιότητα εικόνας και λιγότερα προβλήματα στην προβολή απαιτητικού περιεχομένου. Και εδώ προσφέρονται τρεις επιλογές στήριξης από την παρεχόμενη βάση (η μία συνεργάζεται με soundbars), ενώ σαφώς εντυπωσιακό θα είναι το μοντέλο της X90L διαγωνίου 98 ιντσών (!), ειδικά αν κυκλοφορήσει σε τιμή δελεαστική συγκριτικά με άλλες μεγάλες τηλεοράσεις. Για τους... υπόλοιπους εμάς, διαθέσιμη θα είναι και σε 85, 75, 65 και 55 ίντσες.

Ένας τομέας στον οποίο οι κορυφαίες τηλεοράσεις της Sony για το 2023 δεν εμφανίζονται αναβαθμισμένες σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2022 είναι αυτός της διασύνδεσης HDMI: όλα τα μοντέλα προσφέρουν και πάλι μόνο δύο θύρες HDMI 2.1 (μία εκ των οποίων είναι αυτή που αξιοποιούν οι soundbars), περιορίζοντας σε έναν βαθμό τις επιλογές των καταναλωτών. Υπάρχουν πάντοτε, φυσικά, τρόποι να ξεπεραστεί αυτός ο περιορισμός με την αγορά πρόσθετων συσκευών - όπως ενισχυτές ή soundbars - γι' αυτούς που χρειάζονται τέσσερις θύρες HDMI 2.1, θα προτιμούσαμε ωστόσο να είχε εισακουστεί αυτό το... μόνιμο παράπονο! Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως η Sony δεν προχώρησε σε θεαματικές αναβαθμίσεις και αλλαγές σε επίπεδο hardware με τις κορυφαίες Bravia του 2023 επειδή επικεντρώθηκε στο software: στις δυνατότητες, επιλογές και λειτουργίες των τηλεοράσεων από πλευράς χρηστικής δηλαδή - και αυτές είναι τόσες, ώστε να αξίζουν ξεχωριστό άρθρο που θα δημοσιεύσουμε σύντομα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ