Bowers & Wilkins: εξαγορά από την Sound United

H ιστορική βρετανική κατασκευάστρια προϊόντων ήχου στον ίδιο όμιλο με τις Denon, Marantz, Classe και Polk

Η αγορά του εξοπλισμού υψηλής πιστότητας ήχου για το οικιακό περιβάλλον βρίσκεται σε πορεία αρνητική εδώ και χρόνια, καθώς όλο και λιγότερος κόσμος μπορεί να αποκτήσει ή μπορεί να εκτιμήσει αυτά που μπορούν να αποδώσουν τα ποιοτικά ηχεία σε μουσικό και κινηματογραφικό περιεχόμενο. Εξαγορές και συγχωνεύσεις ανάμεσα σε εταιρείες του χώρου ήταν λοιπόν αναπόφευκτες, όμως ορισμένες από αυτές αξίζουν ακόμη και σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον - έστω βάσει ιστορικότητας και μόνο - καλύτερη τύχη από αυτήν που άνθρωποι απλώς με πολλά διαθέσιμα χρήματα και καμία συναίσθηση της πορείας των εταιρειών αυτών μπορούν να έχουν.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τέτοιας ιστορικής εταιρείας που... ταλαιπωρήθηκε από ακριβώς τέτοιον άνθρωπο είναι η βρετανική Bowers & Wilkins: αυτή είχε εξαγοραστεί το 2016 από έναν επενδυτή ονόματι Gideon Yu και την μικρή του εταιρεία ονόματι EVA Automation - μία start-up με κύριο αντικείμενο τον εξοπλισμό Internet of Things και τον οικιακό αυτοματισμό, όχι την υποδομή για home cinema. Ο Yu δήλωνε τότε θαυμαστής των προϊόντων της B&W και διαλαλούσε σε όλους τους τόνους πως έχει μεγάλα πλάνα για την αξιοποίηση των 50 ετών εμπειρίας της εταιρείας στα προϊόντα της EVA Automation μέσα από την οικιακή δικτύωση. Μετά από 4 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο, ο Yu δεν κατόρθωσε να οδηγήσει την EVA Automation στην επιτυχή απορρόφηση της βρετανικής κατασκευάστριας και στις αρχές του τρέχοντος έτους εγκατέλειψε την θέση του στο συμβούλιό της, προμηνύοντας δυσάρεστες εξελίξεις γι' αυτήν.

Ευτυχώς όλα δείχνουν πως το μικρό αυτό... θρίλερ για την επιβίωση της Bowers & Wilkins θα λήξει με τρόπο θετικό, καθώς η σχετική φημολογία του Ιουνίου αποδείχθηκε αληθινή: η αμερικανική Sound United εξαγόρασε την B&W από την EVA Automation αντί αγνώστου μέχρι στιγμής αντιτίμου. Η Sound United ευτυχώς... "είναι και παραείναι" εταιρεία του χώρου, καθώς έχει υπό την αιγίδα της αυτήν την στιγμή την Denon, την Marantz, την Classe, την Boston Acoustics, την Definitive και την Polk Audio, όλα brands αναγνωρισμένα και με σημαντικό ρόλο στην αγορά των οπτικοακουστικών.

Η Sound United υπόσχεται πως όχι μόνο θα επιτρέψει στην Bowers & Wilkins να λειτουργεί αυτόνομα κάτω από την επίβλεψή της, αλλά θα την βοηθήσει να εξελιχθεί και να ισχυροποιήσει την θέση της ως κατασκευάστριας ηχητικών προϊόντων κατηγορίας premium με τεχνογνωσία που προέρχεται από τις υπόλοιπες εταιρείες του group. Αν η Sound United σεβαστεί την B&W με τον τρόπο που αξίζει στην δεύτερη - το έχει ήδη κάνει με τις Difinitive και Polk Audio που σχεδιάζουν προϊόντα αντίστοιχα αλλά προσανατολίζονται σε διαφορετικά τμήματα της αγοράς - η ιστορική βρετανική κατασκευάστρια . Οι... "παλιοί", άλλωστε, δεν μπορούν παρά να χαίρονται για την επανασύνδεση της B&W με την Classe, καθώς τα ηχεία της πρώτης και οι ενισχυτές της δεύτερης είναι ένα από τα πλέον ταιριαστά "ζευγάρια" για ακρόαση στερεοφωνικής μουσικής. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ