Sony: και φορητό σύστημα... home theatre

Το HT-AX7 υπόσχεται κατευθυντικό ήχο που μπορεί να πάρει κανείς μαζί του οπουδήποτε και να απολαύσει... με στυλ

Υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία, από την στιγμή που συνηθίσει να τα έχει στην διάθεσή του κανείς, δεν είναι εύκολο να τα στερείται... ασχέτως συνθηκών - και οι θιασώτες των σύγχρονων home cinema μπορούν το δίχως άλλο να επιβεβαιώσουν πως ο πολυκάναλος, κατευθυντικός ήχος στις ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές είναι ένα από τα πράγματα αυτά. Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι δεν είναι... εύκολο ακριβώς να μεταφέρει κανείς οπουδήποτε ένα ηχοσύστημα ικανό ν' αποδώσει τέτοιο ήχο κατευθυντικά και πολυκαναλικά, ποιές επιλογές έχει; Μέχρι πρότινος είτε θα έπρεπε να αξιοποιήσει ειδικά (και πανάκριβα συνήθως) ακουστικά, είτε να... συμβιβαστεί με τον στερεοφωνικό ήχο της όποιας φορητής συσκευής χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή ψυχαγωγικού περιεχομένου. Ε, τώρα υπάρχει και μία τρίτη επιλογή: το νέο... φορητό ηχοσύστημα home cinema της Sony!

Το ηχοσύστημα αυτό, με το όνομα HT-AX7, αποτελείται από τρία τμήματα: το κεντρικό, που φέρει τα ισχυρότερα ηχεία και το woofer, και δύο "δορυφόρους", που μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε μέσα στον χώρο, έτσι ώστε να εξομοιώνουν μια κλασική διάταξη soundbar και "περιφερειακών" ηχείων. Το "κλειδί" σε όλα αυτά είναι η τεχνολογία 360 Spatial Sound Mapping της Sony, η οποία δημιουργεί πολλαπλά εικονικά "ηχεία" μπροστά, πίσω και πάνω από τον ακροατή, περιβάλλοντάς τον με πολυκάναλο ήχο που "κινείται" γύρω του περίπου όπως επιτυγχάνει ένα ηχοσύστημα home cinema με πολλαπλά ξεχωριστά ηχεία τοποθετημένα σε έναν χώρο.

Η διαφορά, φυσικά, είναι πως το HT-AX7 επιδιώκει να προσφέρει κάτι παρόμοιο με μόνο τρία ηχεία και απολύτως ασύρματα, διατηρώντας την δυνατότητα να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε δωμάτιο βάσει της διαρρύθμισης του συγκεκριμένου χώρου. Την "μισή δουλειά", με άλλα λόγια, την κάνει ο αλγόριθμος ελέγχου του ήχου, ο οποίος αναλαμβάνει να "συντονίσει" τα τρία ηχεία και την μεταξύ τους επικοινωνία, έτσι ώστε το πολυκάναλο υλικό σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές να "κινείται μέσα στον χώρο" πειστικά. Ένας άλλος αλγόριθμος της Sony, άλλωστε, αναλαμβάνει να μετατρέψει τον στερεοφωνικό ήχο - όπως π.χ. μουσική - επίσης σε πολυκάναλο, ώστε να "απλώνεται" μέσα στον χώρο και να ακούγεται περισσότερο ευχάριστα.

Όπως περιμένει κανείς από ένα ηχοσύστημα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, το HT-AX7 χαρακτηρίζεται από εύκολη εγκατάσταση και σχεδόν μηδενική ανάγκη για ρύθμιση. Για εκείνους κι εκείνες, πάντως, που θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ήχου που παράγει το φορητό σύστημα home cinema της Sony, υπάρχει το ειδικό app της εταιρείας για smartphones ή tablets που προσφέρει όλων των ειδών τις επιλογές και ρυθμίσεις. Η ασύρματη διασύνδεση Bluetooth επιτρέπει φυσικά την άντληση περιεχομένου προς ακρόαση από μεγάλη γκάμα διαφορετικών συσκευών: αυτές συνδέονται στην κύρια μονάδα του HT-AX7 κι αυτή ορίζει το πώς θα ακούγεται το περιεχόμενο αυτό παράλληλα από τα συμπαγή σε μέγεθος αλλά αποτελεσματικά περιφερειακά ηχεία.

Με μοντέρνο, λιτό αλλά κομψό σχεδιασμό που ταιριάζει σε οποιοδήποτε σύγχρονο οικιακό περιβάλλον, καθώς κι εντυπωσιακή αυτονομία - η Sony αναφέρει έως και 30 ώρες λειτουργίας, εξαρτάται και από το είδος του υλικού προς αναπαραγωγή ή την ένταση του ήχου - το HT-AX7 υπόσχεται... αρμονική συμβίωση με τους κατόχους του και απροβλημάτιστη χρήση. Σημαντικότερο προσόν του, φυσικά, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά άλλα προϊόντα του είδους στην αγορά που να υπόσχονται πολυκάναλο και πολυκατευθυντικό ήχο σε φορητή μορφή. Θα είναι διαθέσιμο και στην ελληνική αγορά τον Αύγουστο, στην προτεινόμενη λιανική τιμή των €549.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ