H υπηρεσία ταινιών Bravia Core και σε PlayStation

Μετονομασία της από την Sony το 2024, στο μεταξύ δωρεάν ταινιοθήκη για τους συνδρομητές PlayStation Plus

Το... είχαμε προτείνει στην Sony όταν είχε πρωτοξεκινήσει αυτό το εγχείρημα, τον Απρίλιο του 2021, και τώρα είναι γεγονός: η Δικτυακή υπηρεσία διάθεσης ταινιών Bravia CORE, στην οποία είχαν μέχρι πρόσφατα αποκλειστική πρόσβαση οι κάτοχοι των καλύτερων μοντέλων τηλεοράσεων της Sony, απευθύνεται πλέον σε πολύ μεγαλύτερο κοινό, αυτό των PlayStation. Τα PS4 και PS5 - που συνδυαστικά αριθμούν πάνω από 150 εκατομμύρια συστήματα παγκοσμίως - προσφέρουν πλέον πρόσβαση στην βιβλιοθήκη φιλμ της υπηρεσίας αυτής μέσω επίσημων app της Sony σε 23 χώρες, με περισσότερες (ανάμεσά τους κι η Ελλάδα) ν' ακολουθούν μελλοντικά.

Είναι ένα τολμηρό βήμα μπροστά για την Δικτυακή υπηρεσία της ιαπωνικής εταιρείας, αλλά κι ένα βήμα αναγκαίο: ο περιορισμός του κοινού της σε χιλιάδες αντί για εκατομμύρια εν δυνάμει πελάτες κάθε χρόνο θ' αποδεικνυόταν αργά ή γρήγορα προβληματικός για την Bravia CORE, ενώ τώρα έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώσει πελατειακή βάση αξιοπρεπή, πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί για να επεκταθεί μελλοντικά.

Η Sony, για την ακρίβεια, σχεδιάζει κάτι περισσότερο από αυτό: η υπηρεσία Bravia CORE θα μετονομαστεί σε Sony Pictures Core το 2024, όρος που και σε αυτό που πραγματικά είναι ταιριάζει πιο πολύ και ενδεικτικό του πόσο προσβάσιμη θα είναι από πλευράς εύρους συσκευών. Θα είναι διαθέσιμη σε τηλεοράσεις Bravia (βασισμένες σε λειτουργικό Google TV), σε συγκεκριμένα μοντέλα κινητών Xperia (βασισμένων σε Android), σε PS4/PS5 και, υποθέτουμε, σε διάφορες άλλες συσκευές Android ή iOS στο μέλλον. Η υπηρεσία ξεκίνησε να υποστηρίζει ήχο Dolby Atmos εδώ και καιρό, ενώ έχει προσθέσει στην βιβλιοθήκη της - που αριθμεί πλέον πάνω από 2000 ταινίες - σημαντικό αριθμό από κινηματογραφικές επιτυχίες λιγότερο ή περισσότερο πρόσφατες.

Η ανακοίνωση σχετικά με την υπηρεσία Sony Pictures Core σε PS4/PS5 συνοδευόταν, μάλιστα, και από μία ευχάριστη έκπληξη: οι συνδρομητές της υπηρεσίας PlayStation Plus Premium ή Deluxe θα έχουν πρόσβαση σε έναν κατάλογο 100 περίπου φιλμ από την ταινιοθήκη της Sony Pictures Core εντελώς δωρεάν και χωρίς διαφημίσεις. Ο κατάλογος αυτός θα ανανεώνεται τακτικά και θα περιλαμβάνει ταινίες που είναι πολύ πιθανό να ενδιαφέρουν τους gamers, όπως π.χ. οι Looper, Kingsglaive: Final Fantasy XV, Elysium και Resident Evil Damnation. Η Sony μάλιστα υπόσχεται και ορισμένες παροχές που θα προσφερθούν σε όλους τους συνδρομητές PS Plus, όχι μόνο σε αυτούς των επιπέδων Premium ή Deluxe, μελλοντικά.

Κάτι, πάντως, που οι κάτοχοι PS4/PS5 θα πρέπει να γνωρίζουν αν σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το app της υπηρεσίας Sony Pictures Core: αυτό δεν υποστηρίζει την πλήρη, κορυφαία ποιότητα εικόνας που χαρίζει το αντίστοιχο app των τηλεοράσεων Bravia μέσω της τεχνολογίας PureStream της Sony. Αυτό είναι το κύριο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της παρούσας υπηρεσίας Bravia Core σε συγκεκριμένες τηλεοράσεις του ιαπωνικού κολοσσού έναντι άλλων δημοφιλέστερων τέτοιων υπηρεσιών όπως οι Netflix, Disney Plus και Apple TV Plus: πολλές σύγχρονες ταινίες της Sony προσφέρονται σε εικόνα 4K/HDR ποιότητας συμπίεσης που ξεπερνά τα 80 Mbps (με απολύτως κορυφαίο όριο αυτό ορισμένων δίσκων UltraHD Blu-ray γύρω στα 100 Mbps).

Η σελίδα υποστήριξης του app για την υπηρεσία Sony Pictures Core, όμως, στο επίσημο website του PlayStation αναφέρει πως "η ποιότητα απεικόνισης κυμαίνεται στα 24 Mbps", επίπεδο υψηλότερο από αυτό που προσφέρει π.χ. το Netflix αλλά όχι υψηλότερο από αυτό που λαμβάνει κανείς από π.χ. τα Disney Plus ή Apple TV Plus. Αυτό είναι βέβαιο πως δεν θα αλλάξει στην περίπτωση του PS4 (απαιτείται συγκεκριμένο hardware προκειμένου να αποκωδικοποιήσει ροή video υψηλότερης ποιότητας από αυτήν), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει στην περίπτωση του PS5 με κάποια μελλοντική ενημέρωση λογισμικού. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ