CES 2021: WebOS 6.0 από την LG

Ανανεωμένος σχεδιασμός για το λειτουργικό σύστημα των τηλεοράσεών της

Στο πλαίσιο της - αναγκαστικά εικονικής φέτος - έκθεσης CES 2021 η LG ανακοίνωσε, πέρα από πλειάδα νέων συσκευών, και μία σημαντική αναβάθμιση λογισμικού: πρόκειται για την νέα έκδοση 6.0 του WebOS, του λειτουργικού συστήματος στο οποίο στηρίζονται σχεδόν όλα τα μοντέλα Smart TV του κορεατικού κολοσσού. Το WebOS έχει αποσπάσει τα θετικά σχόλια του ειδικού Τύπου επί σειρά ετών βάσει της ταχύτητας λειτουργίας και της ευχρηστίας του και η καινούργια του εκδοχή θα φιλοξενείται από όλα τα νέα μοντέλα τηλεοράσεων της LG που θα γίνουν διαθέσιμα μέσα στο 2021, είτε πρόκειται για OLED ή NanoCell είτε για τα νέα QNED MiniLED ή τα απλά LCD.

Ο σχεδιασμός της έκδοσης 6 του WebOS διαφέρει από τους προηγούμενους καθώς ναι μεν παραμένει στο κάτω μέρος της οθόνης η σειρά με τα apps, όμως όλη την υπόλοιπη καταλαμβάνουν προτάσεις περιεχομένου και άλλες πληροφορίες. Δεν είναι πια δηλαδή δυναμικό το περιεχόμενο της υπόλοιπης οθόνης με γνώμονα απαραίτητα τις πηγές περιεχομένου του ίδιου του χρήστη, καθώς δεν αλλάζει βάσει του προς ενεργοποίηση app, αλλά βάσει των όσων η LG προτείνει ή παραθέτει ως πληροφορία (από το επίσημο δελτίο Τύπου δεν έχουμε ακόμη εικόνα του του κατά πόσο μπορούν να παραμετροποιηθούν τα όσα εμφανίζονται).

Όπως συμβαίνει δυστυχώς στην κεντρική οθόνη όλων των τελευταίων εκδόσεων για λειτουργικά συστήματα τηλεοράσεων, δε, έτσι και στο WebOS 6 θα εμφανίζονται είτε τακτικά είτε μόνιμα διαφημίσεις (sponsored) περιεχομένου ή υπηρεσιών. Τουλάχιστον η νέα έκδοση του λειτουργικού της LG αξιοποιεί με τρόπο εκτενέστερο και καλύτερο από ποτέ τις φωνητικές εντολές, τόσο μέσω Google Assistant όσο και Amazon Alexa, για αναζήτηση περιεχομένου, εκτέλεση ενεργειών και έλεγχο άλλων συσκευών smart home απευθείας από την τηλεόραση και το τηλεχειριστήριο.

Μιλώντας, δε, για τηλεχειριστήριο, οι νέες τηλεοράσεις της LG για το 2021 θα συνοδεύονται από καινούργιο και ανασχεδιασμένο τέτοιο. Δείχνει όντως καλύτερο, με περισσότερο μοντέρνες γραμμές, κατά τι απλοποιημένο, ενώ ενσωματώνει επιφάνεια ασύρματης διασύνδεσης NFC για απευθείας επικοινωνία με smartphones και άντληση περιεχομένου από αυτά. Η LG δεν έχει ακόμη διευκρινίσει αν το καινούργιο WebOS 6 θα προσφερθεί στους καταναλωτές και ως αναβάθμιση στο παρόν WebOS 5.1 των τηλεοράσεών της εσοδείας 2020 - αν, ωστόσο, ακολουθήσει την προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί τα προηγούμενα 3 χρόνια, κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό. Περισσότερα για το WebOS 6 θα μάθουμε την άνοιξη, όταν θα ξεκινήσουν να γίνονται διαθέσιμες οι πρώτες τηλεοράσεις της LG που στηρίζονται σε αυτό. Έως τότε...

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ