Sony Bravia 65X90K

Για το ευρύτερο κοινό, επιλογή αξιοπρόσεκτη

Είδος: TV LCD
Τιμή: €2199,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Η αλήθεια είναι πως οι σειρές τηλεοράσεων Bravia X90/900 της Sony έχουν ακολουθήσει διαδρομή... "με τα πάνω και τα κάτω της" από το 2015: όντας ανάμεσα στα πλέον δημοφιλή μοντέλα του ιαπωνικού κολοσσού κάθε χρόνο, αυτές οι τηλεοράσεις μέσης-προς-ανώτερης κατηγορίας επεδίωκαν πάνω απ' όλα να προσφέρουν υψηλή αξία - όντας όχι ακριβές αλλά ικανότατες σε πολλά πράγματα - και στην προσπάθειά τους αυτήν έχουν σημειώσει εξαιρετικές επιτυχίες αλλά και κάποιες αποτυχίες. Οι X900E του 2017 και X900F του 2018, για παράδειγμα, θεωρούνται ποιοτικές τηλεοράσεις ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, ενώ οι XG90 του 2019 ήταν "απλώς ΟΚ" όσον αφορά στην ποιότητα απεικόνισης και οι XH90 του 2020 ενεπλάκησαν σε όλο εκείνο το τεράστιο ζήτημα με τις λειτουργίες των θυρών HDMI 2.1 που δυσαρέστησε ορισμένους καταναλωτές.

Η περσινή Χ90J ήταν συνολικά καλύτερη, εξιλεώνοντας σε έναν βαθμό την Sony απέναντι στο πιστό της κοινό - γι' αυτό και παραλάβαμε την φετινή, ολοκαίνουργια X90K (το μοντέλο των 65 ιντσών) με μεγάλη περιέργεια: είναι αυτή η τηλεόραση με την οποία επιστρέφει η Sony στην περίοπτη θέση που είχε σε αυτήν την "μεσαία-προς-ανώτερη" κατηγορία τηλεοράσεων τα προηγούμενα χρόνια;


Οι συγκεκριμένες σειρές τηλεοράσεων της Sony σχεδιαστικά πάντοτε ακολουθούσαν προσέγγιση καλαίσθητη αλλά... σπαρτιάτικη - κάτι που ισχύει και για την X90K: το design της δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό στοιχείο που τραβά αμέσως την προσοχή, αλλά οι μινιμάλ γραμμές της και το σχετικά λεπτό πλαίσιο γύρω από την οθόνη της εξασφαλίζουν πως θα δείχνει κομψή μέσα σε οποιονδήποτε χώρο. Η ποιότητα κατασκευής της είναι προσεγμένη, η συναρμογή ανάμεσα στα επιμέρους τμήματα του περιβλήματός της άψογη, ενώ τα μεταλλικά "πόδια" που την στηρίζουν μπορούν να ρυθμιστούν ώστε είτε να "εφάπτεται" σχεδόν η τηλεόραση στην επιφάνεια που θα τοποθετηθεί, είτε να υψώνεται σε βαθμό αρκετό ώστε να μπορεί να τοποθετηθεί ακριβώς από κάτω της με άνεση οποιαδήποτε σύγχρονη ηχόμπαρα.

Μιλώντας για ηχόμπαρες, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: ο ήχος που προσφέρει η X90K είναι επαρκής κι αποδεκτός, αλλά... ως εκεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αγορά μίας συνοδευτικής ηχόμπαρας - είτε της Sony είτε άλλου έμπειρου κατασκευαστή - κάποια στιγμή για την τηλεόραση αυτή δεν είναι κακή ιδέα. Οι διάλογοι ακούγονται δίχως πρόβλημα και τα εφέ αποδίδονται καθαρά αλλά, για κάποιο λόγο, φέτος η τεχνολογία Acoustic Multi-Audio της Sony δεν δείχνει να αποδίδει τα αναμενόμενα: οι χαμηλές συχνότητες δεν συμμετέχουν ιδιαίτερα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν υπάρχει αρκετή κατευθυντικότητα στα εφέ, ενώ παρατηρείται κάποια παραμόρφωση σε υψηλές στάθμες έντασης. Το ηχητικό πεδίο που παράγει βέβαια η X90K είναι καλύτερο από αυτό των τυπικών στερεοφωνικών τηλεοράσεων, αλλά για να απολαύσει κανείς όσα έχουν να προσφέρουν οι σύγχρονες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές - ειδικά εκείνες που υποστηρίζουν ήχο Dolby Atmos ή DTS: X - θα χρειαστούν κάτι περισσότερο.


Μία ματιά στο πίσω μέρος της X90K προκαλεί αντίστοιχα συναισθήματα: δεν έχουμε καμία σημαντική απουσία από πλευράς διαθέσιμων θυρών, όμως ορισμένοι καταναλωτές πιθανώς θα ζητήσουν κάτι παραπάνω. Υπάρχει θύρα Ethernet (ως συνήθως των 100 Mbps), δύο θύρες USB (2.0 και 3.0 για σύνδεση με μέσα αποθήκευσης και άλλα περιφερειακά), θύρα composite video (εν έτει 2022... γιατί;) και οπτική έξοδος ήχου. Όπως σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις της αγοράς αυτήν την στιγμή, η X90K προσφέρει ταχύτερη ασύρματη σύνδεση στο Internet απ' ότι ενσύρματη (Wi-Fi AC) συν την απαραίτητη συμβατότητα με Bluetooth 4.2 για διάφορες χρήσεις. Ως εδώ, όλα εντάξει.

Υπάρχει όμως ένας τομέας στον οποίο η X90K αφήνει περιθώριο για παράπονα κι αυτός είναι - προβλέψιμα πλέον... - εκείνος των θυρών HDMI. Προσφέρονται 4 τέτοιες θύρες, όπως πάντα, αλλά μόνο 2 από αυτές είναι προδιαγραφών έκδοσης 2.1 και, από αυτές τις δύο, η μία είναι η θύρα που αναλαμβάνει να αποδώσει σε εξωτερική συσκευή τον ήχο υψηλής ευκρίνειας από σύγχρονες ταινίες και σειρές (eARC). Και οι δύο θύρες προσφέρουν όλες τις σημαντικές λειτουργίες της έκδοσης 2.1 που χρειάζονται οι κάτοχοι PS5/XSX/XSS/PC για να αξιοποιήσουν τις συσκευές τους στο έπακρο, αλλά ο τρόπος με τον οποίο έχει γίνει η όλη υλοποίηση δεν επιτρέπει σε κάποιον να αξιοποιήσει και τον ήχο υψηλής ευκρίνειας και δύο τέτοια συστήματα, όλα ταυτόχρονα.


Οι καταναλωτές που δεν σχεδιάζουν να συνδέσουν ποτέ περισσότερες από μία τέτοιες συσκευές που χρειάζονται θύρα HDMI 2.1 προφανώς δεν επηρεάζονται. Άλλοι ενδέχεται να καταφύγουν σε ηχόμπαρα με εισόδους HDMI 2.1 (ή κάποιον ενισχυτή με αντίστοιχες θύρες) προκειμένου να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό. Όμως ελπίζουμε πως η Sony θα κάνει ό,τι χρειάζεται ώστε μελλοντικές τηλεοράσεις Bravia να μην χαρακτηρίζονται από αυτόν, καθώς είναι κρίμα να δημιουργείται για τόσο καιρό προβληματισμός στους gamers με αυτό το ζήτημα. Είναι, θεωρούμε, καιρός πια να λυθεί.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ