Sony Bravia 65A80L

Για OLED με όχι πολλά, η καλύτερη με διαφορά

Είδος: TV OLED
Τιμή: €3199,00

Εταιρία: Sony
Διανομή: Sony Hellas

Και έτσι... βρισκόμαστε επιτέλους στο σημείο που πάντοτε θέλαμε να βρεθούμε όσον αφορά στις τηλεοράσεις OLED: μετά από μία δεκαετία εξέλιξης, υπάρχουν πλέον πολλαπλές υποκατηγορίες, πολλαπλά επίπεδα κόστους και πολλαπλές "εκδοχές" της συγκεκριμένης τεχνολογίας απεικόνισης, από πολλαπλούς κατασκευαστές. Μπορούμε, λοιπόν, να αναζητήσουμε με άνεση και με ευρεία γκάμα επιλογών στην διάθεσή μας εκείνα τα μοντέλα OLED TV που ισορροπούν με περισσότερη επιτυχία ανάμεσα στις δυνατότητες, τον εξοπλισμό και το κόστος απόκτησης. Η νεότερη Bravia XR αυτής της κατηγορίας από την Sony, η A80L, φιλοδοξεί να ξεχωρίσει ανάμεσα στα μοντέλα αυτά του 2023 προσφέροντας πράγματα που μόνο στην ανώτατη κατηγορία τηλεοράσεων OLED μπορεί να βρει κανείς. Συμβιώσαμε με το μοντέλο των 65 ιντσών για δύο εβδομάδες: είναι όντως η A80L η τηλεόραση που αξίζει να προτιμηθεί από τους καταναλωτές ως "η πρώτη τους OLED" (ή ως αναβάθμιση από παλαιότερες), με δεδομένο τον σκληρό ανταγωνισμό από άλλα μοντέλα στην ίδια ζώνη κόστους;

Η Α80L υποτίθεται πως είναι η "μέσης κατηγορίας" OLED της Sony για το 2023, όμως οι πρώτες ώρες επαφής μαζί της κάθε άλλο παρά "υποχωρήσεις" υπονοούν εκ μέρους του Ιάπωνα κατασκευαστή. Είναι μία όμορφα σχεδιασμένη, μινιμαλιστική τηλεόραση με λεπτό προφίλ, ακόμη λεπτότερο πλαίσιο γύρω από την οθόνη της, καλαίσθητα στηρικτικά ως βάση (βλέποντας την τηλεόραση από μπροστά το βλέμμα δεν σταματά ποτέ πάνω τους), ένα διακριτικό λογότυπο στην κάτω αριστερή γωνία και... αυτό είναι όλο: τίποτε δεν αποσπά την προσοχή του θεατή από την προβαλλόμενη εικόνα. Είναι προσεκτικά κατασκευασμένη και πολύ καλά ισορροπημένη - σε αντίθεση με άλλες OLED που έχουν κάνει απαράδεκτα πολλές υποχωρήσεις και στους δύο τομείς - και το μόνο που ίσως αξίζει αναφοράς είναι το γεγονός ότι αν κρεμαστεί στον τοίχο δεν εφάπτεται σε αυτόν στον ίδιο βαθμό με άλλες τηλεοράσεις OLED που έχουμε συναντήσει.


Καθώς τον πιθανότερο είναι η A80L να τοποθετηθεί πάνω σε κάποια επιφάνεια ως επιδαπέδια, η Sony έχει φροντίσει ώστε να προσφέρεται η μέγιστη ελευθερία επιλογών: τα στηρικτικά που λειτουργούν ως βάση μπορούν να τοποθετηθούν σε τρεις διαφορετικές θέσεις, ώστε και σε μεγάλο έπιπλο να μπορεί να σταθεί άνετα, και σε μικρότερου πλάτους, αλλά και να "υψωθεί" αρκετά ώστε να χωρέσει κάτω από την οθόνη μία soundbar. Μιλώντας για soundbar, πάντως, είναι επίσης το πιθανότερο πολλοί καταναλωτές να μην χρειαστούν ποτέ τέτοια με την A80L: το συγκεκριμένο μοντέλο OLED κάνει χρήση της τεχνολογίας Acoustic Audio Surface Plus της Sony - κατά βάση μετατρέπει την ίδια την οθόνη σε πολυκαναλικό ηχείο - ώστε να αποδώσει ήχο σημαντικά καλύτερο από αυτόν της συντριπτικής πλειοψηφίας των τηλεοράσεων της αγοράς. Μόνο σε υλικό υψηλής πιστότητας Dolby Atmos διακρίναμε να λείπει κατευθυντικότητα και "βάθος" που μία soundbar με subwoofer αποδίδουν πειστικότερα.

Από πλευράς συνδεσιμότητας από την Α80L δε λείπει κάτι σημαντικό. Υπάρχει θύρα Ethernet για ενσύρματη Δικτύωση - είναι ταχύτητας 100 Mbps βέβαια, οπότε οι απαιτητικοί χρήστες θα αξιοποιήσουν την σύνδεση Wi-Fi AC που είναι ταχύτερη - θύρα USB 2.0 και USB 3.0, καθώς και θύρες composite και optical out για εικόνα και ήχο αντίστοιχα (για... κάποιο λόγο!). Ο μόνος τομέας στον οποίο υπάρχει περιθώριο για κριτική είναι, για πολλοστή φορά, αυτός των θυρών HDMI, καθώς έχουμε και φέτος τις δύο εκ των τεσσάρων να είναι προδιαγραφών 2.1 και τις άλλες δύο προδιαγραφών 2.0. Αυτός ο περιορισμός αφορά, όταν όλα έχουν ειπωθεί, όσους και όσες σκοπεύουν να συνδέσουν στην Α80L και soundbar (η μία θύρα HDMI 2.1 είναι η eARC), και PlayStation5, και Xbox Series S/X ή gaming PC, όλα μαζί. Οι καταναλωτές που όντως το χρειάζονται αυτό έχουν διάφορες επιλογές για να ξεπεράσουν αυτόν τον περιορισμό (με έξτρα κόστος βέβαια), απλώς αξίζει να λαμβάνεται στα "υπ' όψιν".


Αυτό που ενδιαφέρει, ωστόσο, περισσότερο απ' όλα όσους θέλουν να αποκτήσουν μία OLED, είναι η ποιότητα απεικόνισης που προσφέρει - και στην περίπτωση των συσκεκριμένων τηλεοράσεων, δύο είναι οι παράγοντες που καθορίζουν το επίπεδο ποιότητας εικόνας που μπορούν να αποδώσουν: η φωτεινότητά της και το σύστημα επεξεργασίας της. Η A80L δεν αξιοποιεί τις νεότερες εκδοχές της τεχνολογίας OLED - την MLA της LG ή την QD-OLED της Samsung, πρώτης ή δεύτερης γενιάς - οι οποίες προσφέρουν την υψηλότερη δυνατή φωτεινότητα της αγοράς σήμερα, αλλά την καλύτερη "παραδοσιακή" εκδοχή που είναι διαθέσιμη στους κατασκευαστές αυτήν την στιγμή. Σε αντίθετη περίπτωση θα κόστιζε... δύο ή τρεις φορές περισσότερο, βέβαια, παύοντας να είναι προσιτή στο κοινό όπου ήθελε να απευθυνθεί η Sony.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως, αν και είναι κατά σχεδόν 20% φωτεινότερη από την προκάτοχό της, την A80K του 2022, η A80L δεν καταρρίπτει ρεκόρ φωτεινότητας για την κατηγορία. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως δεν είναι όσο φωτεινή χρειάζεται ώστε να αναδείξει τα προτερήματα της τεχνολογίας OLED με τον τρόπο που ζητούν οι καταναλωτές. Στην χρωματικά ακριβέστερη ρύθμιση οθόνης (και μετά από βασικού επιπέδου βαθμονόμηση), η A80L αποδίδει περίπου 650 nits φωτεινότητας σε λευκό "παράθυρο" έκτασης 10% της οθόνης, αλλά και 140 nits λευκού σε πλήρη οθόνη - επιδόσεις που στο πρόσφατο παρελθόν χαρακτήριζαν τις καλύτερες τηλεοράσεις OLED στον κόσμο. Ναι, η αντίθεση της A80L θα εμφανιστεί μειωμένη αν η τηλεόραση λειτουργεί μέσα σε χώρο με άπλετο φυσικό φως ή με πολλές πηγές έντονου φωτός γύρω από την οθόνη της, θα λειτουργήσει όμως άψογα μέσα σε χώρο όπου ο περιβάλλοντας φωτισμός μπορεί να ελεγχθεί, ενώ άνετα θα αποδώσει σύγχρονο κι απαιτητικό περιεχόμενο HDR με τρόπο απροβλημάτιστο και συναρπαστικό.


Αυτό η A80L το πετυχαίνει όπως μόνο μία τηλεόραση Sony μπορεί: αξιοποιώντας την διαθέσιμη φωτεινότητά της στον απολύτως μέγιστο βαθμό μέσα από την χρήση του κορυφαίου της υποσυστήματος επεξεργασίας εικόνας. Αυτό το μοντέλο ενσωματώνει τον ίδιο, αξεπέραστο μέχρι στιγμής, επεξεργαστή εικόνας Cognitive Processor XR που φέρουν τα κορυφαία μοντέλα τηλεοράσεων της Sony ασχέτως τεχνολογίας οθόνης. Το αποτέλεσμα είναι απλώς εκπληκτικό: η A80L προσφέρει το είδος της ισορροπημένης, φυσικής εικόνας που τιμά τις προθέσεις των δημιουργών ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών, συνδυάζοντάς την με τα δεδομένα πλεονεκτήματα των OLED, δηλαδή το τέλειο μαύρο και την ασύγκριτα υψηλή αντίθεση που αναδεικνύουν κάθε λεπτομέρεια του κάδρου τόσο στα φωτεινά, όσο και στα σκοτεινά του τμήματα.

Κάθε στοιχείο της εικόνας που αποδίδει η A80L ελέγχεται με τρόπο αριστοτεχνικό: τα χρώματα είναι ζωηρά αλλά όχι υπερβολικά, η κίνηση αποδίδεται προσεκτικά ώστε να μην είναι απότομη αλλά ούτε και ομαλοποιημένη με τρόπο αφύσικο, ο πολλαπλασιασμός γραμμών από χαμηλής ανάλυσης υλικό σε ανάλυση 4Κ διατηρεί λεπτομέρειες χωρίς να υπεροξύνει ή να θολώνει το αρχικό περιεχόμενο. Η χρωματική ακρίβεια που επιτυγχάνει η A80L σε υλικό SDR είναι απρόσμενα υψηλή και μπορεί να αγγίξει το τέλειο σε υλικό HDR μετά από ρύθμιση. Πάνω απ' όλα, ωστόσο, η εικόνα που προβάλλει η A80L είναι απλώς απαλλαγμένη από προβλήματα και πάντοτε, μα πάντοτε ευχάριστη στην θέαση ανεξαρτήτως πηγής - κάτι που δεν μπορούμε να πούμε για πολλές τηλεοράσεις σήμερα και κάτι που χρειάζεται εκ μέρους του εκάστοτε κατασκευαστή περισσότερη προσπάθεια απ' όσο συχνά αντιλαμβάνεται ο θεατής.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ