LG: και σε άλλους κατασκευαστές το λειτουργικό webOS

Όχι μόνο σε δικές της τηλεοράσεις πλέον, προσπάθεια για ευρύτερη υιοθέτησή του εν όψει Google TV

Μία από τις ειδήσεις που προέκυψαν "στον απόηχο" της φετινής - αμιγώς Δικτυακής - έκθεσης CES δεν είχε να κάνει με νέες συσκευές και τεχνολογίες, αλλά με software: η LG, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες τηλεοράσεων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως ξεκινά την διάθεση του λειτουργικού συστήματος που χρησιμοποιεί στα δικά της μοντέλα, του webOS, και σε άλλους κατασκευαστές για να την αξιοποιήσουν στα δικά τους. Το webOS η LG το είχε εξαγοράσει το 2013 και εξελίσσει έκτοτε για κάθε νέα γενιά τηλεοράσεών της, όμως το 2018 έκανε διαθέσιμη και μία δωρεάν εκδοχή του (open source) που μπορεί να αξιοποιηθεί όχι μόνο σε τέτοιες συσκευές, αλλά σε ο,τιδήποτε, από smartphones και laptops μέχρι ψυγεία και αυτοκίνητα.

Από την ανακοίνωση δεν γίνεται ξεκάθαρο αν η έκδοση του webOS που προσφέρει η LG στους άλλους κατασκευαστές τηλεοράσεων θα είναι ακριβώς η ίδια με αυτήν που αξιοποιεί στα δικά της μοντέλα, θα πρέπει ωστόσο να υποθέσει κανείς πως όχι - κάτι τέτοιο θα απαιτούσε οι τηλεοράσεις των άλλων εταιρειών να στηρίζονται και στο ίδιο hardware με αυτές της LG, κάτι που δεν ισχύει. Όμως καθώς το webOS στηρίζεται σε Linux και τεχνολογίες Web για την λειτουργία του (HTML5 και CSS3) είναι πολύ πιθανό να παραμένει κοινό ένα σημαντικό τμήμα των λειτουργιών του και να αλλάζει μόνο αυτό που σχετίζεται με π.χ. τον επεξεργαστή εικόνας μιας τηλεόρασης.

Η LG προβαίνει βεβαίως σε αυτήν την κίνηση γιατί θα ήταν σαφώς προς τον συμφέρον της να εξαπλωθεί το webOS ως οικοσύστημα συνολικά στην κατηγορία των τηλεοράσεων. Τα δύο ανταγωνιστικά του, το Android TV και το Roku, έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, όμως ένας τομέας νευραλγικής σημασίας στον οποίο υπερέχουν είναι αυτός της ποικιλίας διαθέσιμων apps: στο webOS υπάρχουν κατά βάση όλα τα σημαντικά κι επίσημα, μεν, αλλά παρατηρείται σαφής έλλειψη σε περισσότερο εξειδικευμένα apps, είτε αυτά αφορούν σε πηγές περιεχομένου, είτε σε extra λειτουργίες. Η υιοθέτηση του webOS και από άλλους θα έδινε ισχυρότερο κίνητρο στους δημιουργούς apps να υποστηρίξουν και αυτό το λειτουργικό περισσότερο ενεργά.

Οι πρώτες δύο εταιρείες που θα αξιοποιήσουν το webOS πέραν της LG σε δικές τους τηλεοράσεις είναι οι Blaupunkt και Konka. Η πρώτη θα το πράξει στην σειρά μοντέλων της BP από τις 42 έως τις 75 ίντσες (με την έκδοση 5.0 και όχι την ολοκαίνουργια 6.0 που επέδειξε η LG), ενώ η δεύτερη με την σειρά μοντέλων της U4 στην ίδια περίπου γκάμα. Υπενθυμίζεται πως αντίστοιχη κίνηση παραχώρησης του λειτουργικού του συστήματος έχει κάνει από το 2019 ήδη ο... έτερος Κορεάτης, η Samsung, με το Tizen αλλά καμία επιτυχία μέχρι στιγμής. Το webOS είναι καλύτερο, ωστόσο, από το Tizen συνολικά και θα έχει ενδιαφέρον να διαπιστώσουμε αν με αυτήν της την επιλογή η LG θα κατορθώσει να του δώσει νέα ώθηση ώστε αυτό να ανταγωνιστεί από καλύτερη θέση το νέο Google TV από το 2022 και μετά. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ