Γαλλικό (ονομασίας προέλευσης Νορμανδία) τυρί με «ανθισμένη» υπόλευκη απαλή κρούστα, αχνό κίτρινο εσωτερικά. Παραδοσιακά παράγεται από απαστερίωτο αγελαδινό γάλα, αλλά σήμερα η νομοθεσία υποχρεώνει τους παραγωγούς που θέλουν να πουλήσουν μαζικά τα τυριά τους να παστεριώνουν το γάλα. Είναι ένα μαλακό τυρί, με σχήμα μικρής ρόδας, 10-12 3εκ., το οποίο λαμβάνει επειδή τοποθετείται σε φόρμα. Στη μύτη διακρίνεις ένα ελαφρύ άρωμα ξηρών καρπών και μανιταριών ενώ η γεύση του είναι πλούσια, γλυκιά κι η υφή του κρεμώδης.
Ο βαθμός ωρίμανσης του τυριού ελέγχεται με ελαφριά πίεση της κρούστας με το δάχτυλο. Όταν προορίζεται για άμεση κατανάλωση η κρούστα θα πρέπει να υποχωρεί με την πρώτη πίεση.
Το καμαμπέρ τρώγεται στο τέλος του γεύματος ή ως συνοδευτικό του απεριτίφ.
Ιδανικό κρασί: ελαφρύ, φρουτώδες, κομψό, κόκκινο.
Εποχές: καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας.