Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015

VDSL στην πράξη: συζώντας με σύνδεση των 50 Mbps

VDSL στην πράξη: συζώντας με σύνδεση των 50 Mbps

Σε άλλα άρθρα της ενότητας που έχουμε αφιερώσει στην Δικτυακή πρόσβαση μέσω σύνδεσης VDSL έχουμε ήδη αναφέρει τα ωφέλη που λαμβάνει ο καταναλωτής από μία συνδρομή που βασίζεται σε αυτήν την τεχνολογία. Δεν είναι, ωστόσο, διόλου απίθανο να μάς ρωτήσει οποιοσδήποτε - όπως έχουν ήδη κάνει φίλοι και γνωστοί - για τη δική μας πρακτική εμπειρία από τη χρήση σύνδεσης VDSL. Συγκεκριμένα και με παραδείγματα. Σε ποιό βαθμό έχουμε "εισπράξει" τη διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη σύνδεσή μας (τεχνολογίας ADSL), σε τί μάς έχει βοηθήσει, πώς έχει αλλάξει τον τρόπο που δουλεύουμε και διασκεδάζουμε σε καθημερινό πλαίσιο; Οι απαντήσεις είναι τόσες πολλές, που έπρεπε να παραθέσουμε μερικές μόνο, για να μην γίνει το άρθρο... αφιέρωμα από μόνο του. Να ποιές διαλέξαμε!

Υποσημείωση προς αποφυγή παρεξηγήσεων (αυτό που οι Σάξονες ονομάζουν... disclaimer): ιδιωτικά αξιοποιούμε την υπηρεσία COSMOTE VDSL στα 50 Mbps με "επιδόσεις" στα 49.99 Mbps/4.99 Mbps (ταχύτητες λήψης/αποστολής δεδομένων αντίστοιχα), αναβαθμισμένη από σύνδεση ADSL "έως 24" Mbps με "επιδόσεις" στα 18/0.8 Mbps. Η οθόνη που παραθέτουμε είναι αυτή με τα στοιχεία της σύνδεσης VDSL που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Εγκαθιστάς κι ενημερώνεις λειτουργικά συστήματα όσο χρειάζεσαι για έναν καφέ
Το ζήσαμε τους τελευταίους τρεις μήνες, ισάριθμες φορές - μία με τα Windows 10, μία με το iOS 9 και μία με το OS-X 10.11 - οπότε... περιθώριο για αμφιβολίες δεν υπάρχει: είναι "άλλη φάση" να εγκαθιστάς καινούργιο λειτουργικό σύστημα με σύνδεση VDSL και τελείως... "άλλη" με λιγότερο γρήγορες συνδέσεις. Περισσότερες από 5 ή 6 αναβαθμίσεις Η/Υ με Windows 7/8/8.1 κάναμε σε PC που δεν είχε ήδη λάβει τα αρχεία εγκατάστασης των Windows 10, καμία δεν διήρκησε πιο πολύ από μία ώρα και κάτι (σε Η/Υ με μηχανικό σκληρό δίσκο βέβαια). Στα iPad και iPhone η αναβάθμιση σε iOS 9 χρειάστηκε μισή ώρα max. Και το OS-X 10.11 χρειάστηκε... λιγότερο από μισή ώρα. Αντίστοιχες αναβαθμίσεις μέσω της παλαιότερης ADSL μας θα χρειάζονταν τον τετραπλάσιο χρόνο ή παραπάνω. To ίδιο γρήγορη, δε, είναι και η ενημέρωση των λειτουργικών συστημάτων, όπως και όλων των apps κι εφαρμογών. Αφού... η ζωή είναι πολύ μικρή για να καθόμαστε να κοιτάμε progress bars, πώς θα γίνει;

Λαμβάνεις/στέλνεις τεράστια αρχεία σαν να ήταν επισυναπτόμενα σε mail
Φεύγεις από το γραφείο το απόγευμα σίγουρος πως έχεις κάνει όλες τις δουλειές της ημέρας, όμως στο δρόμο για το σπίτι λαμβάνεις mail "της τελευταίας στιγμής", που αναφέρει πως για την x διαφημιστική ενέργεια που ξεκινά... αύριο, στο δημιουργικό χρειάζονται απαραιτήτως μικρές αλλαγές σε λογότυπα, λεκτικά κλπ. Τί κάνεις; Φτάνεις σπίτι, λαμβάνεις το πλήρες αρχείο του δημιουργικού (μεγέθους 600+ ΜΒ) στον Η/Υ σου μέσα σε λιγότερα από 2 λεπτά, κάνεις τις αλλαγές - δεν είναι τίποτε δύσκολο αλλά επείγει - και στέλνεις το τελικό δημιουργικό στην υπηρεσία φιλοξενίας αρχείων απ' όπου στο έστειλε ο συνάδελφος. Το οποίο στέλνεται σε 16 λεπτά περίπου, όχι στις... 2.5 ή 3 ώρες που θα χρειαζόταν η προηγούμενη σύνδεσή σου. Χρόνος ενασχόλησης συνολικά: 30 λεπτά. Το χαμόγελο του συναδέλφου που δεν χρειάστηκε να περιμένει ένα τρίωρο παραπάνω στο γραφείο περιμένοντας το αρχείο: αξία ανεκτίμητη!

Δεν... περιμένεις... 10... ή 12... ή 16 ώρες για να παίξεις games
Είναι ένα πρόβλημα που έχουν ούτως ή άλλως όλοι οι παίκτες που λαμβάνουν τα νέα games των PS4/Xbox One/PC απευθείας στους σκληρούς τους δίσκους μέσω Internet, αλλά για μας - που τα αντίτυπα που λαμβάνουμε για παρουσίαση είναι συχνά κωδικοί που "εξαργυρώνονται" στα PlayStation Store, Xbox Live και Steam - ένα... παραπάνω. Ε, η σύνδεση VDSL "κάνει τη διαφορά" ανάμεσα στο "ωραία, θα παίξω λίγες ώρες με το τάδε ολοκαίνουργιο ΑΑΑ blockbuster απόψε, ναι ναι ναι!" και το "...κααααλά, άστο, μέχρι να κατέβει θα έχω πάει για ύπνο, θα έχω ξυπνήσει, θα έχω πάει δουλειά, θα έχω γυρίσει και τόοοοτε θα παίξω, αν έχω όρεξη". Δεν είναι υπερβολή: games μεγέθους 45 GB με μία "τυπική" σύνδεση ADSL χρειάζονταν 12 και 14 ώρες, ενώ με σύνδεση VDSL χρειάζονται λιγότερο από 2.5 ώρες (και στις δύο περιπτώσεις με τη γραμμή να μην "απασχολείται" από τίποτε άλλο). Και βέβαια με αυτές τις ταχύτητες παίζεις ευκολότερα και περισσότερο άνετα οποιοδήποτε online game, όσο απαιτητικό κι αν είναι. Τα έχουμε πει: οι gamers είναι... "πρώτοι πελάτες" για VDSL!

Η σύνδεση στο Internet γίνεται "αόρατη"... και οι αργές συνδέσεις φορτικές!
Αυτό που εντυπωσιάζει, ωστόσο, πιο πολύ απ' όλα τα παραπάνω τελικά - γιατί αυτά έρχεται κάποια στιγμή που τα θεωρείς δεδομένα και... φυσιολογικά πλέον - είναι αυτό που έχουμε αναφέρει και σε άλλες περιπτώσεις, με διαφορετικά λόγια. Μία σύνδεση VDSL, ακριβώς επειδή "και όλοι μαζί" μέσα στο σπίτι να την χρησιμοποιούν, είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς οποιαδήποτε καθυστέρηση, γίνεται... αόρατη πρακτικά: το Internet απλώς "είναι εκεί" για όλη την οικογένεια με την ίδια διαθεσιμότητα που έχει το νερό και το ρεύμα. Αντιθέτως, έχοντας... "καλομάθει" σε τέτοιες συνδέσεις, πιάνει κανείς τον εαυτό του να γίνεται ανυπόμονος όταν χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κάπου αλλού συνδέσεις μικρότερων ταχυτήτων. Ακόμη και για λίγο, ακόμη και για τα πιο απλά. Έτσι είναι αυτά, ωστόσο: υπάρχουν πράγματα από τα οποία υπάρχει επιστροφή, και πράγματα από τα οποία... δεν υπάρχει. Και η αληθινά γρήγορη πρόσβαση στο Internet, όπως αυτή που μπορεί να προσφέρει μία σύνδεση VDSL, ανήκει σίγουρα στα πράγματα αυτά!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ