Ναι, Apple, έχει έλθει ο καιρός για ένα iPad Ultra

Το tablet που μερικοί από μας ονειρεύονται χρόνια αξίζει μια θέση στην αγορά, όλοι οι λόγοι

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, έτσι και τις ημέρες αυτές που οδηγούν στην εκδήλωση της Apple στις 12 Σεπτεμβρίου, όλοι ασχολούνται με την σειρά των iPhone 15 και τί θα προσφέρει ή δεν θα προσφέρει το κάθε μοντέλο από αυτά τα τέσσερα σε σχέση με τα υπόλοιπα και τα υπάρχοντα. Θα ασχοληθούμε... αναπόφευκτα και εμείς με αυτά όταν έλθει η ώρα, όμως υπάρχει για την ώρα κάτι περισσότερο ενδιαφέρον στην κατηγορία των iPad. Αυτή έχει σημειώσει χαμηλές πωλήσεις στα τελευταία τρίμηνα και αναμένεται πως η Apple την άνοιξη θα προσφέρει σημαντικά ανανεωμένα μοντέλα iPad Pro, εκ των οποίων τέσσερα έχουν ήδη επιβεβαιωθεί με τα κωδικά ονόματα J717, J718, J720 και 721. Αυτά είναι σχεδόν βέβαιο πως αντιστοιχούν στα νέα iPad Pro 11, iPad Pro 11 5G, iPad Pro 12.9 και iPad Pro 12.9 5G. Ίσως, ωστόσο θα έπρεπε να υπάρχει ένα ακόμη μοντέλο στην σειρά αυτή.

Για να τοποθετηθεί αυτό το ενδεχόμενο στο σωστό πλαίσιο, αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες της Apple. Η εταιρεία, αν οι φήμες αληθεύουν, θα επιδιώξει να διαφοροποιήσει το κορυφαίο της iPhone για φέτος μετονομάζοντάς το από Pro Max σε Ultra. Επίσης, αν και δεν υπήρξε ποτέ Apple Watch Pro, το Apple Watch Ultra που κυκλοφόρησε πέρσι διαφοροποίησε με επιτυχία τον εαυτό του ως "άλλου επιπέδου" smartwatch σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο της αγοράς - θυμίζοντας σε έναν βαθμό την διάσταση του... status symbol που είχαν τα iPhone στα πρώτα τους βήματα. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, άλλωστε, για τον οποίο έχει νόημα η κυκλοφορία ενός iPhone Ultra και έχουμε ήδη εκφράσει την γνώμη μας όσον αφορά στο τί θα πρέπει να προσφέρει για να δικαιούται αυτό το όνομα.

Στην ίδια συλλογιστική, θα είχε νόημα η Apple να προσφέρει και ένα iPad Ultra: ένα μοντέλο ασυζητητί καλύτερο από το παρόν iPad Pro 12.9, το οποίο θα απευθύνεται σε εκείνους τους καταναλωτές που χρειάζονται ή/και θέλουν το καλύτερο προϊόν της κατηγορίας αυτής. Ως tablet θα ήταν φυσικά εκ των πραγμάτων το καλύτερο της Apple για γενική χρήση και όλες τις τυπικές "αποστολές" που αναλαμβάνει τώρα το "μεγάλο" Pro. Αλλά θα ήταν επίσης... επίσημα πια εναλλακτική πανίσχυρων laptop αν συνδυαζόταν με νέο και βελτιωμένο Magic Keyboard, εύχρηστο και επαγγελματικού επιπέδου graphics tablet για γραφίστες και άλλους δημιουργούς ή, απλά, μία άκρως εντυπωσιακή οθόνη για θέαση ταινιών ή για games. Θα μπορούσε να χρησιμεύσει ακόμη και ως δεύτερη οθόνη υψηλότατης ανάλυσης για οποιονδήποτε υπολογιστή, desktop ή laptop, όταν δεν αξιοποιείται αυτόνομα.

Το όχι ακριβώς εύκολο, φυσικά, θα είναι να προσφέρει η Apple ένα iPad Ultra με τον... σωστό αριθμό "σημείων υπεροχής" που θα το καταστήσει επιθυμητή αγορά χωρίς να μειώσει τα iPad Pro, των οποίων το "σοβαρότερο" προφίλ καλλιεργεί εδώ και χρόνια έναντι των "απλών" iPad. Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, ωστόσο, δεν θα χρειαζόταν να... εφεύρει ξανά τον τροχό η Apple για να πετύχει κάτι τέτοιο. Ένα iPad βασισμένο στον επεξεργαστή M3, με περισσότερη μνήμη λειτουργίας και αποθηκευτικό χώρο, ταχύτερη θύρα USB-C, την κύρια κάμερα του iPhone 15 Ultra, καλύτερα ηχεία, μεγαλύτερη οθόνη τεχνολογίας OLED και μεγαλύτερη μπαταρία, δεν θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε... ο,τιδήποτε άλλο από "Ultra", έτσι δεν είναι;

Πέρα από το νόημα που θα είχε ένα iPad Ultra στην γκάμα των tablet της Apple, οι συνθήκες της αγοράς επίσης είναι πλέον ευνοϊκές για μία συσκευή αυτού του τύπου: το Galaxy Tab S9 Ultra της Samsung είναι απτή απόδειξη του γεγονότος ότι, όπως συνέβη με τα smartphones, έτσι και με τα tablets είναι... σχετική η έννοια "παραείναι μεγάλη τέτοια συσκευή" και σίγουρα όχι στάσιμη στο πέρασμα του χρόνου. Ορισμένα μοντέλα iPad έχουν πια μέγεθος οθόνης που βρίσκεται πιο κοντά στο μέγεθος της αντίστοιχης ενός iPhone Pro Max παρά π.χ. ενός συνηθισμένου laptop. Τα μοντέλα iPad Pro των 12.9 ιντσών, δε, συχνά δεν αγοράζονται τόσο για την επαγγελματική χρήση που τα προορίζει η Apple, όσο για την μεγάλη, "χορταστική" οθόνη τους. Αν η Apple κρίνει πως αξίζει να ανταποκριθεί σε αυτήν την επιθυμία ή ανάγκη ποσοστού των καταναλωτών για όλο και μεγαλύτερες οθόνες, ένα iPad Ultra θα ήταν ο καλύτερος - και περισσότερο επικερδής... - τρόπος να το κάνει.

Από ορισμένες απόψεις, το ερώτημα δεν είναι αν και κατά πόσο έχει νόημα η Apple να προσφέρει ένα iPad Ultra, αλλά πώς αυτό θα εντασσόταν στα πλάνα της τα μακροπρόθεσμα. Έχουν ήδη προκύψει διαρροές πληροφοριών και συζητήσεις, για παράδειγμα, για μία έκδοση του iPadOS που αξιοποιεί εφαρμογές του macOS ή για μία τροποποιημένη έκδοση macOS που μπορεί να "τρέξει" στα iPad - και τα δύο σενάρια θα ήταν απολύτως ταιριαστά με ένα iPad Ultra. Άλλες φήμες που... επιμένουν θέλουν την ύπαρξη ενός πειραματικού αναδιπλούμενου iPad ή μιας συσκευής Apple με δύο οθόνες και κανένα υλικό πληκτρολόγιο (η μία το υποκαθιστά). Ο αμερικανικός κολοσσός στα εργαστήριά του δοκιμάζει πάρα πολλά πράγματα, φυσικά, και τα πιο πολλά δεν καταλήγουν να κυκλοφορήσουν στην αγορά ως τελικά εμπορικά προϊόντα. Όμως ένα μεγαλύτερο iPad από τα υπάρχοντα δεν δίνει την εντύπωση "πειραματικού" προϊόντος πια, αλλά μιας φυσικής "συνέχειας" της παρούσας σειράς tablet της Apple.

Δεν χωρά αμφιβολία στο γεγονός ότι ένα iPad Ultra θα ήταν εξειδικευμένο προϊόν - και σίγουρα ακριβό, ίσως πανάκριβο - όμως στην ουσία θα ήταν ένα ακόμη καλύτερο σε όλα εκείνα τα πράγματα για τα οποία οι καταναλωτές αγοράζουν σήμερα το παρόν ακριβότερο μοντέλο της εταιρείας, το iPad Pro 12.9, ούτως ή άλλως. Είναι... τόσο απλό στην πραγματικότητα. Δεν πρόκειται να μάθουμε τίποτε σχετικό με αυτό το ενδεχόμενο iPad πριν από τις αρχές του 2024 - όταν θα αρχίσουν οι πρώτες αξιόπιστες... διαρροές πληροφοριών για τα επερχόμενα iPad Pro του Απριλίου, με άλλα λόγια - αλλά για την ώρα σε μερικούς από μας αρκεί να το ονειρευόμαστε. Έχουμε περιμένει, άλλωστε, τόσα χρόνια γι΄ αυτό: λίγοι μήνες ακόμη, αντέχονται!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ