Apple: ανανέωση των MacBook Air 13 και 15 χωρίς εκπλήξεις

Οι νέοι φορητοί υπολογιστές του αμερικανικού κολοσσού στηρίζονται πλέον στον επεξεργαστή Μ3 και... αυτά

Όπως είχε διαρρεύσει, λοιπόν, τα τελευταία 24ωρα, η Apple αποφάσισε να μην διοργανώσει μέσα στον Μάρτιο ειδική παρουσίαση για τα νέα μοντέλα MacBook και iPad που ήδη γνωρίζαμε πως βρίσκονταν "προ των πυλών", αλλά να τ' αποκαλύψει απλώς με δελτία Τύπου. Αυτό ισχύει σίγουρα για τα νέα MacBook Air τα οποία μόλις ανακοινώθηκαν σε... "χαμηλούς τόνους", καθώς διατηρούν σχεδόν όλα τους τα στοιχεία απαράλλακτα, προσφέροντας συγκεκριμένα μόνο καινούργια πράγματα.

Όπως αναμενόταν, και τα δύο αυτά τα νέα MacBook Air των 13 και 15 ιντσών στηρίζονται στον νεότερο επεξεργαστή της Apple, τον M3 - την "απλή" εκδοχή του, προφανώς, όχι την Pro ή την Max - ο οποίος η εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι κατά 60% ταχύτερος από τον αντίστοιχο του... M1 MacBook Air (συγκριτικά με τον αντίστοιχο M2 είναι περίπου 20% ταχύτερος). Ο M3 όμως φέρει επίσης αναβαθμισμένο συνεπεξεργαστή για εργασίες τεχνητής νοημοσύνης (NPU) και καλύτερο υποσύστημα γραφικών (GPU) που υποστηρίζει προηγμένες λειτουργίες όπως οι mesh shading και ray tracing. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι πως και τα δύο μοντέλα αφενός προσφέρουν εξαιρετική αυτονομία (αντοχή μπαταρίας "έως και" 18 ώρες), αφετέρου είναι πάρα πολύ λεπτά (πάχος μικρότερο του 1.5 εκατοστού), οπότε... σαφώς πληρούν τα δύο κριτήρια βάσει των οποίων έχουν αποδειχθεί τα MacBook Air τόσο δημοφιλή.

Τα νέα MacBook Air ξεκινούν από τα $1099 και $1299 για τα μοντέλα των 13 και 15 ιντσών αντίστοιχα, όπως οι προκάτοχοί τους (η Apple διατηρεί και το μοντέλο 13 ιντσών με M2 στην μειωμένη τιμή των $999). Τιμές πώλησης για την ελληνική αγορά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, όμως... παραδοσιακά θα είναι υψηλότερες. Επίσης "παραδοσιακά", αυτές οι τιμές αφορούν στα απολύτως εισαγωγικά μοντέλα (τα εξοπλισμένα με 8GB μνήμης λειτουργίας και 256GB αποθηκευτικού χώρου) που κρίνονται σαφώς "φτωχά" για τα δεδομένα του 2024. Αναβαθμίσεις είναι βεβαίως διαθέσιμες και για την μνήμη λειτουργίας και για τον αποθηκευτικό χώρο, όμως είναι ως συνήθως πανάκριβες και αμφίβολης σκοπιμότητας: φέρνοντας κανείς το μοντέλο 13 ιντσών ενός M3 MacBook Air στα μόλις 16GB μνήμης και 512GB αποθηκευτικού χώρου ανεβάζει αυτομάτως το κόστος του στα $1500, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένα από τα νεότερα μοντέλα MacBook Pro.

Κατά τα άλλα... τα γνωστά: και τα δύο νέα MacBook Air αξιοποιούν οθόνη Liquid Retina με φωτεινότητα "έως" 500 nits, μηχανισμό φόρτισης MagSafe, κάμερα FaceTime ανάλυσης 1080p, τρία μικρόφωνα αλλά και δύο θύρες Thunderbolt. Είναι πάντως τα πρώτα μοντέλα MacBook Air που μπορούν να αξιοποιήσουν δύο εξωτερικές οθόνες ταυτόχρονα (αλλά όχι την ενσωματωμένη τους μαζί) και τα πρώτα που υποστηρίζουν ασύρματη διασύνδεση Wi-Fi 6E για αυξημένες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και μεγαλύτερη αξιοπιστία. Οι καταναλωτές μπορούν να τα παραγγείλουν στα ίδια τέσσερα χρώματα με τους προκατόχους τους - Starlight, Space Gray, Silver και Midnight - και η διάθεσή τους θα ξεκινήσει την Παρασκευή, 8 Μαρτίου. Τουλάχιστον... στις ΗΠΑ.

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ