Αριθμοί-κλειδί Windows 7/8 δεν ενεργοποιούν Windows 10/11

H Microsoft "κλείνει" για πάντα την γνωστή... "κερκόπορτα" - και τώρα, τί;

Ως πληροφορία είχε διαρρεύσει από παρελθούσες προεκδόσεις των Windows 11, είναι όμως πλέον επίσημο καθώς - μετά την πλέον πρόσφατη ενημέρωσή τους - διαπιστώνεται και από το ίδιο το κοινό: η Microsoft δεν επιτρέπει πια την ενεργοποίηση Windows 11 ή Windows 10 με σειριακούς κωδικούς Windows 7 ή Windows 8. Αυτός ήταν εδώ και πάρα πολύ καιρό ένας από τους δημοφιλέστερους τρόπους για να χρησιμοποιήσει κανείς τα Windows 10 νόμιμα αλλά φθηνά: αν ένας σειριακός αριθμός Windows 7 ή 8 δεν ήταν "δεσμευμένος" από συγκεκριμένο Η/Υ, μπορούσε να ενεργοποιήσει μία νέα εγκατάσταση Windows 10 χωρίς προβλήματα. "Ελεύθεροι" τέτοιοι σειριακοί αριθμοί Windows 10 μπορούν ακόμη να ενεργοποιήσουν εγκαταστάσεις Windows 11 - αυτή η οδός αναβάθμισης παραμένει ανοιχτή για τους καταναλωτές - αλλά αντίστοιχοι των Windows 7/8, που μπορούσαν να βρεθούν με εξαιρετικά χαμηλό αντίτιμο, δεν λειτουργούν πλέον. Αυτή η επιλογή δεν είναι διαθέσιμη στο κοινό και δεν θα... "επιστρέψει" ποτέ, όπως όλα δείχνουν.

Πράγματι, πριν από την εορταστική περίοδο του 2023 ήταν πιθανό να λάβει κανείς από το website της Microsoft εγκαταστάσιμη έκδοση των Windows 11 που ήταν ακόμη εφικτό να ενεργοποιηθεί με σειριακό αριθμό Windows 7/8. Τώρα, ωστόσο, αν το προσπαθήσει κανείς λαμβάνει το εξής μήνυμα λάθους: "We can’t activate Windows on this device because you do not have a valid digital license or product key". Η ίδια η Microsoft είχε επιβεβαιώσει την πρόθεσή της αυτή, κυρίως ως... προειδοποίηση στις μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις, με σχετική ανάρτηση στο Device Partner Center: "Microsoft's free upgrade offer for Windows 10/11 ended July 29, 2016. The installation path to obtain a Windows 7/8 free upgrade is now removed as well. Upgrades to Windows 11 from Windows 10 are still free". Αυτή η... "κερκόπορτα", λοιπόν, στην ουσία "έκλεισε" ακριβώς όπως είχε "ανοίξει" και παρέμενε "ανοιχτή" για επτά ολόκληρα χρόνια: αθόρυβα.

Σημειώνεται πως οποιοδήποτε PC έχει ήδη αξιοποιήσει αυτήν την οδό, καθώς και οποιοδήποτε έχει "περάσει" από Windows 7/8 σε Windows 10/11 τα προηγούμενα χρόνια μέσα από την προσφορά δωρεάν αναβάθμισης της Microsoft, θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά (η ψηφιακή άδεια που δημιουργείται μέσα από την σχετική διαδικασία παραμένει έγκυρη). Συν τοις άλλοις, αν θέλει να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιεί κανείς νόμιμα τα Windows 10 ή Windows 11, συνεχίζουν να πωλούνται ευρέως στο Web επιβεβαιωμένα νόμιμοι σειριακοί αριθμοί Windows 10 που μπορούν να αποκτηθούν με σχετικά χαμηλό κόστος, ανάμεσα στα €50 και τα €80 (λιγότερο από το μισό κόστος αυτού που χρεώνει η ίδια η Microsoft για το ίδιο πράγμα μέσα από το website της). Σειριακοί αριθμοί Windows 10 πωλούνται και προς €10, βέβαια, αλλά επειδή παραμένει σε... "γκρίζα περιοχή" η νομιμότητά τους, είναι προτιμότερο να προμηθεύεται κανείς τέτοιους αριθμούς από περισσότερο γνωστές πηγές (που δεν τους διαθέτουν τόσο πολύ φθηνά).

Αν δεν ασχολείται, άλλωστε, κανείς με σύγχρονα και απαιτητικά PC games, δεν είναι καν απαραίτητο να χρησιμοποιήσει Windows 10 ή Windows 11 πια: διαθέσιμες είναι ουκ ολίγες εκδόσεις Linux φιλικές προς το ευρύ κοινό, οι οποίες προσφέρουν το 95% της λειτουργικότητας των νεότερων Windows, εντελώς δωρεάν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί πιστεύουν πως ακόμη και η ίδια η Microsoft θα διαθέσει κάποια... "light", ειδικά διαμορφωμένη έκδοση των Windows χωρίς κόστος στο κοινό. Η εταιρεία μπορεί να μην το έχει αποφασίσει ακόμη - αν και τα Windows 11 μπορεί φυσικά να τα λάβει κανείς ελεύθερα από το website της, να τα εγκαταστήσει και να τα χρησιμοποιεί χωρίς να έχουν στην πραγματικότητα ενεργοποιηθεί - όμως οι καιροί αλλάζουν, οι προτεραιότητες επίσης, τα έσοδα της Microsoft από τα Windows δεν είναι πια τόσα πολλά και, αντιθέτως, ίσως είναι προς το συμφέρον της να διευρύνει την πελατειακή βάση του νεότερου λειτουργικού της συστήματος ώστε να προωθεί σε αυτήν συνδρομητικές υπηρεσίες. Καθόλου απίθανη μία... έκδοση των Windows 12 με διαφημίσεις, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ