Epson EcoTank ITS L3070

Ικανός, πρακτικός, έξυπνα οικονομικός

Είδος: Εκτυπωτές
Τιμή: €299,00

Εταιρία: Epson
Διανομή: Epson Hellas

Είναι πολλά εκείνα για τα οποία οι μελλοντολόγοι της δεκαετίας του '80, του '90 ή και του 2000 έκαναν λάθος όσον αφορά στο πού θα βρισκόμασταν τεχνολογικά το 2020 - και το γνωρίζουμε γιατί... έχοντας ήδη ξεκινήσει το 2018 μία από τις δημοφιλέστερες "προβλέψεις", αυτή του πολυσυζητημένου "γραφείου χωρίς χαρτιά" (paperless office) παραμένει πρακτική ουτοπία. Ακόμη και στο οικιακό (πόσο μάλλον στο ημιεπαγγελματικό) περιβάλλον συνεχίζει να υπάρχει η ανάγκη εκτύπωσης εγγράφων για διάφορες χρήσεις, τα ικανότατα πλέον smartphones έχουν επαναφέρει την εκτύπωση της φωτογραφίας, ενώ η αρχειοθέτηση των χάρτινων εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή φέρνει και την ανάγκη για σαρωτή (scanner) στο προσκήνιο. Καμία απορία λοιπόν που υπάρχουν στην αγορά ήδη δεκάδες προτάσεις συσκευών "3-σε-1", εκτυπωτή, σαρωτή και αντιγραφικού δηλαδή - πώς φιλοδοξεί ο Epson L3070 να ξεχωρίσει ανάμεσά τους;

To συγκεκριμένο μοντέλο ανήκει στην καινούργια γενιά συσκευών τεχνολογίας EcoTank της Epson, η οποία από την πρώτη της κιόλας "έκδοση" προωθήθηκε με βασικό επιχείρημα το πολύ χαμηλό κόστος λειτουργίας και χρήσης. Eνώ τα προηγούμενα χρόνια είχε γίνει... κοινή πρακτική, ουσιαστικά, ανάμεσα στους κατασκευαστές της κατηγορίας να πωλούν φθηνά - με σχετικά μικρό περιθώριο κέρδους - τον ίδιο τον εκτυπωτή αλλά να υπερχρεώνουν για τα απαραίτητα φυσίγγια μελάνης, οι καταναλωτές άργησαν μεν αλλά εν τέλει συνειδητοποίησαν πως αυτή η προσέγγιση δεν τούς συμφέρει. H Epson επιδιώκει να απευθυνθεί σε αυτό ακριβώς το κοινό ζητώντας μεν με την σειρά των συσκευών EcoTank ένα αξιόλογο (και πάλι όχι παράλογο) ποσό απόκτησης αρχικό, με την υπόσχεση όμως της απόσβεσης σε βάθος χρόνου επειδή το κόστος εκτύπωσης περιορίζεται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η Epson θεωρεί πως η οικονομία σε χρήματα που επιτυγχάνεται έτσι - σε αντιδιαστολή με την συνεχή αγορά φυσιγγίων μελάνης σε συσκευές με συμβατικό τρόπο εκτύπωσης δηλαδή δηλαδή - αγγίζει το... 90%, αν και φυσικά πολλά εξαρτώνται από το πώς "μετρά" κανείς την "συνηθισμένη χρήση" βάσει της οποίας γίνεται η σύγκριση. Στην περίπτωση των νέων EcoTank πάντως, όπως του L3070 που ανήκει στην οικιακή κατηγορία και αξιολογήσαμε πρακτικά για μερικές ημέρες, το ποσό απόκτησης δεν ζητάται από την Epson μόνο βάσει μακροπρόθεσμης απόσβεσης: στην συσκευασία του πολυμηχανήματος περιλαμβάνονται έξι μικροδοχεία μελάνης - για τα βασικά χρώματα Cyan, Magenta, Yellow και τρία μαύρα - τα οποία επαρκούν για έως και... δύο χρόνια χρήσης (!) με τους υπολογισμούς της Epson.

Ακόμη και τόσο να μην είναι το χρονικό διάστημα (το "έως και" είναι πάντα "αστερίσκος" σε αυτά τα πράγματα), ακόμη και ο ισχυρισμός της εκτύπωσης 13.000 ασπρόμαυρων σελίδων και 6.500 έγχρωμων με αυτά τα αρχικά μικροδοχεία να είναι υπερβολή (πρακτικά βέβαιο σε ρεαλιστικές συνθήκες), είναι σίγουρα πολύ περισσότερος ο καιρός για τον οποίο ο χρήστης ενός L3070 δεν θα χρειαστεί να νοιαστεί για μελάνια, σε σχέση με τις ανταγωνιστικές προτάσεις. Αυτό που συμβαίνει, ουσιαστικά, είναι πως ο καταναλωτής πληρώνει γενναίο ποσό μελάνης ως τμήμα του αρχικού κόστους απόκτησης (εξ ου και η χρηματική διαφορά με αντίστοιχα μοντέλα άλλων κατασκευαστών): έτσι αυτός θα καλυφθεί για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και ο κατασκευαστής δεν θα έχει διαφυγόντα κέρδη από την συνήθη παράλληλη αγορά των μη εγκεκριμένων μελανιών που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε άλλους εκτυπωτές. Η Epson έχει φροντίσει, άλλωστε, ώστε τα μελάνια "συμπλήρωσης" των μικροδοχείων, που αγοράζονται σε δεύτερη φάση δηλαδή, να είναι φθηνά. Καθόλου άσχημα!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ