Η nVidia εγκαταλείπει μια απαράδεκτη πρακτική με νέο app

Και ενοποίηση των GeForce Experience, Control Panel και RTX Experience... επιτέλους

Μπορεί να χρειάστηκε επτά ολόκληρα χρόνια σχεδόν, αλλά τελικά η nVidia αποφάσισε να μην υιοθετήσει περισσότερο μία προσέγγιση σχετική με το λογισμικό της, την οποία απέρριψαν και μίσησαν οι κάτοχοι των καρτών γραφικών της από την πρώτη στιγμή. Η εταιρεία διέθεσε πριν από λίγες μέρες μία νέα εφαρμογή ελέγχου και ρύθμισης των GeForce, την οποία ονόμασε απλώς "nVidia app": αυτή φέρνει στο προσκήνιο μια ενδιαφέρουσα σειρά από δυνατότητες και λειτουργίες αλλά, το σημαντικότερο, δεν απαιτεί πλέον από τους καταναλωτές να δημιουργήσουν λογαριασμό nVidia για να την χρησιμοποιήσουν, όπως έκανε η εφαρμογή GeForce Experience μέχρι σήμερα.

Αυτή η εξαιρετικά αμφιλεγόμενη επιλογή της nVidia είχε γίνει το 2016 και είχε από πολύ νωρίς εξαγριώσει - δικαίως - τους κατόχους των καρτών γραφικών της, πάρα πολλοί από τους οποίους προτίμησαν να απεγκαταστήσουν και να μην ξαναχρησιμοποιήσουν ποτέ την εφαρμογή GeForce Experience παρά να παραχωρούν προσωπικά δεδομένα και στατιστικά χρήσης για να την αξιοποιήσουν. Ήταν επιεικώς απαράδεκτο εξ αρχής να απαιτείται από τους χρήστες να δημιουργούν προφίλ nVidia μόνο και μόνο για να ενημερώνουν το λογισμικό ελέγχου (drivers) των καρτών γραφικών τους και να είναι σε θέση να ρυθμίζουν τις λειτουργίες τους όπως θέλουν. Με την νέα της αυτή εφαρμογή η nVidia δεν απαιτεί κάτι τέτοιο, αν και προσφέρει την επιλογή της χρήσης προφίλ σε όσους ενδιαφέρονται να λαμβάνουν ψηφιακά "δωράκια" (rewards) ως αντάλλαγμα.

Αυτό που κάνει το νέο "nVidia app", στην ουσία, είναι να ενοποιεί τις λειτουργίες των εφαρμογών GeForce Experience, nVidia Control Panel και RTX Experience σε ένα κοινό γραφικό περιβάλλον χειρισμού όπου όλες οι ρυθμίσεις, λειτουργίες και επιλογές των παραπάνω περιλαμβάνονται με περισσότερο μοντέρνο, κατανοητό τρόπο. Με το nVidia app οι καταναλωτές μπορούν να παρακολουθούν τις επιδόσεις των καρτών γραφικών τους και να τις ρυθμίζουν, να βελτιστοποιούν για το σύστημά τους τις ρυθμίσεις των πιο πολλών PC games, να διαχειρίζονται τα προφίλ χρήσης DLSS, να ενεργοποιούν ή να απενεργοποιούν συγκεκριμένες λειτουργίες RTX και άλλα πολλά.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν εκτελεί κανείς για πρώτη φορά αυτό το νέο nVidia app, τού προσφέρεται η δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε "Game Ready Drivers" και "Studio Drivers", με τους δεύτερους να είναι βελτιστοποιημένοι με γνώμονα την σταθερότητα και τις υψηλές επιδόσεις σε επαγγελματικές εφαρμογές. Στο παρελθόν δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Το καινούργιο nVidia app προσφέρεται αυτήν την στιγμή σε δοκιμαστική μορφή (αν και δεν συναντήσαμε κανένα πρόβλημα κατά την χρήση του) και μπορεί οποιοσδήποτε να το λάβει άμεσα από αυτήν την σελίδα. Όταν προστεθούν οι σχετικές επιλογές και ρυθμίσεις Video και Display υποθέτουμε θα γίνει διαθέσιμη η πρώτη επίσημη έκδοσή του, η nVidia μάλιστα υπόσχεται τακτικές αναβαθμίσεις του στο μέλλον. Για να δούμε, λοιπόν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ