Logitech Lift

Διαφορετική προσέγγιση στην εργονομία, άκρως επιτυχής

Είδος: Mouse
Τιμή: €81,99

Εταιρία: Logitech
Διανομή: Logitech Greece

Το πασίγνωστο, πανταχού παρόν mouse - το καταδεικτικό στο οποίο στηρίζονται οι περισσότεροι από μας στην καθημερινή χρήση Η/Υ για δουλειά - έχει σημειώσει σημαντική εξέλιξη, ειδικά την τελευταία δεκαετία: το βασικό του σχήμα έχει προσαρμοστεί εν πολλοίς σε αυτό του χεριού μας (αντί για... το αντίστροφο που ίσχυε για πολλά χρόνια), τα κουμπιά στην επιφάνειά του είναι καλύτερα τοποθετημένα και αλλάζουν λειτουργίες εύκολα, ενώ το βάρος και η αντοχή τους ποικίλλουν ανάλογα με τα σενάρια χρήσης για τα οποία προορίζονται.

Υπάρχουν πολλοί χρήστες, ωστόσο, οι οποίοι δουλεύουν με mouse πάρα, μα πάρα πολλές ώρες κάθε μέρα και ως εκ τούτου χρειάζονται ό,τι καλύτερο μπορούν να έχουν στους τομείς της εργονομίας και της ξεκούραστης χρήσης: γραφίστες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, μουσικοί, δημιουργοί video... η λίστα είναι μεγάλη. Για αυτούς τους ανθρώπους η Logitech έχει να προτείνει ένα νέο καταδεικτικό που δεν μοιάζει με το τυπικό mouse και είναι πιθανό να τους εξυπηρετήσει περισσότερο: ονομάζεται Lift, το αξιολογήσαμε για πολλές μέρες δουλεύοντας και είναι - με μία λέξη - εκπληκτικό.

O ευκολότερος τρόπος να καταλάβει οποιοσδήποτε πώς ακριβώς υπόσχεται το Lift να προσφέρει περισσότερη άνεση στην χρήση, ειδικά την πολύωρη, είναι αυτός: να αφήσει όρθιος τα χέρια του ελεύθερα στα πλάγια ή να τα ακουμπήσει στην άκρη ενός τραπεζιού χωρίς να κρατά τίποτε. Γίνεται γρήγορα αντιληπτό πως η φυσική στάση των καρπών είναι αυτή που τους έχει παράλληλα με το σώμα, όχι στραμμένους κατά 90 μοίρες εσωτερικά (όπως πρέπει να στραφούν για να χρησιμοποιηθεί ένα τυπικό mouse). H Logitech το έχει παρατηρήσει ήδη φυσικά - εδώ και τρία χρόνια, για την ακρίβεια, εξ ου και το πρώτο της τέτοιο προϊόν, το MX Vertical - γι' αυτό σχεδίασε ένα καταδεικτικό που κρατά τον καρπό στην φυσική του γωνία αντί να τον στρέφει. Το Lift στην ουσία λειτουργεί ως ένα mouse που τα πλήκτρα και η ροδέλα κύλισης έχουν μεταφερθεί πλάγια, ενώ ο αισθητήρας ανάγνωσης παραμένει στο κάτω μέρος της συσκευής.

Είχαν εμφανιστεί κ άλλοτε παραδείγματα "κάθετων mouse", βέβαια, μα η τεράστια εμπειρία της Logitech ως κατασκευάστριας περιφερειακών για Η/Υ εξασφάλισε στο Lift το είδος του σχεδιασμού που δείχνει όμορφος και μοντέρνος χωρίς να συμβιβάζεται σε τίποτε όσον αφορά στην εργονομία και την λειτουργικότητα. Με την πρώτη ματιά ίσως δείχνει... ιδιόρρυθμο το design του, αλλά από το πρώτο λεπτό που θα το πιάσει κανείς στο χέρι του καταλαβαίνει πως αυτός ο σχεδιασμός έχει νόημα ακόμη και πριν αρχίσει να το χρησιμοποιεί για ώρες. Αισθάνεται όντως τον καρπό του κάποιος περισσότερο χαλαρό κρατώντας το Lift και αντιλαμβάνεται γρήγορα πως το πάνω μέρος του χεριού του και ο πήχυς δεν τεντώνονται στον ίδιο βαθμό. Ο αντίχειρας επίσης "αναπαύεται" με φυσικότητα στην ειδική εσοχή της συσκευής, καλύτερα απ' ό,τι στην αντίστοιχη ενός τυπικού mouse (ακόμη κι ενός κορυφαίου όπως το MX Master 3 της ίδιας της Logitech).

Το Lift είναι, πολύ απλά, περισσότερο άνετο - και η εντύπωση αυτή στην ουσία... εμπεδώνεται αν το χρησιμοποιήσει κανείς για κάποιες μέρες συνεχόμενες και μετά γυρίσει στην χρήση ενός τυπικού mouse. Η διαφορά γίνεται αμέσως αντιληπτή. Το οποίο, φυσικά, είναι και το ζητούμενο!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ