Logitech Wave Κeys: άνεση χρήσης και παραγωγικότητα

Τα νέα εργονομικά πληκτρολόγια των Ελβετών για δουλειά στο γραφείο ή στο σπίτι πλήρη σε λειτουργίες και δυνατότητες

Δεν χωρά συζήτηση στο γεγονός ότι οι περισσότεροι από όσους εργαζόμαστε με ηλεκτρονικούς υπολογιστές καθημερινά δεν δίνουμε... ούτε κατά διάνοια στην σωστή στάση του σώματος ή των χεριών την προσοχή που αξίζουν, πόσο μάλλον στην εργονομική πληκτρολόγηση και χρήση Η/Υ συνολικά (που επιτάσσει συγκεκριμένες πρακτικές αν θέλει κανείς να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις που έχει αυτή στην υγεία των εργαζομένων μακροπρόθεσμα). Η Logitech έχει εδώ και πολύ καιρό παρουσία στα περιφερειακά για υπολογιστές που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αυξάνουν την εργονομία που αναμένει κανείς από σύγχρονα πληκτρολόγια ή mouse, έτσι ώστε η πολύωρη χρήση τους να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο άνετη - έχει συστήσει μάλιστα την ειδική τέτοια σειρά προϊόντων Ergo για να υπογραμμίσει την σημασία των εννοιών αυτών στην καθημερινότητα των ανθρώπων που εργάζονται με Η/Υ.

Στο πλαίσιο αυτό η Logitech κυκλοφορεί σε λίγες μέρες τα Wave Keys και Wave Keys for Business, ασύρματα εργονομικά πληκτρολόγια που φιλοδοξούν να καλύψουν στο έπακρο την ανάγκη των εργαζομένων για πολύωρη αλλά άνετη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τα Wave Keys διαθέτουν χαρακτηριστικό κυματοειδές σχέδιο σε συμπαγή διάταξη που δεν απαιτεί εκ νέου εκμάθηση του τρόπου πληκτρολόγησης, καθώς και ενσωματωμένο μαξιλαράκι παλάμης για υποστήριξη των καρπών καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Καθώς όλο και πιο πολλοί άνθρωποι περνούν όλο και πιο πολύ χρόνο μπροστά από τους υπολογιστές τους, οι εργονομικές ανάγκες του κοινού θα αυξηθούν με ρυθμό 4,6% για τα επόμενα 7 χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση της RationalStat.

Όπως και άλλα ποιοτικά πληκτρολόγια της Logitech, τα Wave Keys είναι συμβατά με πολλαπλά λειτουργικά συστήματα, συνδέονται ασύρματα με συσκευές τόσο μέσω Bluetooth όσο και μέσω του παρεχόμενου δέκτη Logi Bolt, ενώ μπορούν να παραμένουν συνδεδεμένα με έως και τρεις τέτοιες ταυτόχρονα (κι ο χρήστης απλώς να εναλλάσσει την ενεργή κάθε φορά σύνδεση μεταξύ τους με το πάτημα ενός πλήκτρου). Τα Wave Keys αξιοποιούν και το δωρεάν λογισμικό ρυθμίσεων/έξτρα λειτουργιών Logi+ που επιτρέπει την αυτόματη εκτέλεση "έξυπνων εντολών" ώστε να εξοικονομεί χρόνο στον χρήστη και να κρατά την ροή της εργασίας του ομαλή.

Πρακτικές εντυπώσεις από το Wave Keys
Είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το πληκτρολόγιο Wave Keys της Logitech λίγες ημέρες πριν από την επίσημη παρουσίασή του και οι εντυπώσεις μας από αυτό είναι συνολικά θετικές. Η ποιότητα κατασκευής του είναι άκρως ικανοποιητική, ο χώρος που καταλαμβάνει είναι όντως ανέλπιστα μικρός (αν σκεφτεί κανείς πως μιλάμε για πλήρους διάταξης πληκτρολόγιο), η "διαδρομή" των πλήκτρων (το "βάθος" που μπορούν να πατηθούν και πόσο ομαλά γίνεται αυτό) είναι εξαιρετική στα 2.5 χιλιοστά, ενώ το πάνω τμήμα των πλήκτρων φέρει και εκείνη την ανεπαίσθητη κοιλότητα που επιτρέπει στα ακροδάκτυλα να εφάπτονται τέλεια πάνω τους σε κάθε "χτύπημα". Το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς το Wave Keys με τρεις συσκευές ταυτόχρονα (π.χ. με desktop και laptop και iPad) είναι σε πολλές περιπτώσεις εξυπηρετικό, ενώ κατά την δική μας άποψη το γεγονός ότι λειτουργεί με απλές μπαταρίες είναι θετικό (άλλοι προτιμούν τις ενσωματωμένες επαναφορτιζόμενες μα θεωρούμε πως και αυτές έχουν τα μειονεκτήματά τους).


Τρία μόνο στοιχεία μάς προβλημάτισαν κατά την χρήση του Wave Keys και ήταν συγκεκριμένα: το μέγεθος του πλήκτρου διαστήματος (spacebar), το οποίο είναι κάπως μικρό, το σχήμα των πλήκτρων κέρσορα (cursor keys), το οποίο διαφέρει ανάμεσα στα οριζόντια και τα κάθετα οπότε "στα τυφλά" δεν διευκολύνει, καθώς και το υλικό με το οποίο καλύπτεται το ειδικό υποστηρικτικό μαξιλάρι για τους καρπούς του χρήστη. Τα πρώτα δύο είναι σαφέστατα... θέμα προσωπικό, με την έννοια πως άλλοι καταναλωτές ενδέχεται να μην ενοχληθούν ή καν προβληματιστούν από αυτά, ενώ σαφές είναι και το γεγονός ότι πως ρόλο και στα δύο παίζει και ο χρόνος προσαρμογής που θα αφιερώσει ο χρήστης στην διάταξη του Wave Keys. Μετάφραση: είναι κάπως περίεργες οι επιλογές της Logitech όσον αφορά σε αυτά τα πλήκτρα, μα... έχουμε συνηθίσει και σε πολύ περισσότερο παράξενα πράγματα με τον καιρό!

Όσον αφορά στο τρίτο - στο υλικό με το οποίο καλύπτεται το ειδικό μαλακό υποστηρικτικό μαξιλαράκι των καρπών - στην χρήση μίας εβδομάδας δεν μάς προβλημάτισε, αλλά η ανθεκτικότητά του σε βάθος χρόνου ίσως είναι άλλο θέμα. Θα πρέπει να σκεφτεί κανείς πως πάνω σε αυτό θα ακουμπήσουν πολλές φορές ιδρωμένα ή βρεγμένα χέρια, θα τρίβονται επί ώρες καθημερινά μπρασελέ από κοσμήματα ή ρολόγια, θα χυθεί καφές ή χυμός... είναι μία επιφάνεια που στην πράξη θα "ταλαιπωρηθεί" αναπόφευκτα. Αυτή η υποστηρικτική επιφάνεια μάλιστα δεν είναι αφαιρούμενη ή εναλλάξιμη, πράγμα που σημαίνει πως αν αλλοιωθεί σε σημαντικό βαθμό, όλο το Wave Keys καθίσται μη χρησιμοποιήσιμο.

Ερωτηθείσα η Logitech, απάντησε πως η επιφάνεια αυτή είναι κατασκευασμένη από ανθεκτική πολυουρεθάνη ειδικής επεξεργασίας, πως έχει περάσει μία σειρά από τεστ ανθεκτικότητας με απόλυτη επιτυχία και πως για τον καθαρισμό της δίνονται από την Logitech συγκεκριμένες οδηγίες. Αν και μόνο στο πέρασμα του χρόνου μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τέτοια πράγματα, προφανώς, δεν έχουμε λόγο να μην πιστέψουμε την εταιρεία.


Δεν χωρά πάντως αμφιβολία στο γεγονός ότι το Logitech Wave Keys είναι συνολικά μία από τις πλέον αξιοπρόσεκτες επιλογές για το κοινό που διαπιστώνει πως η πολύωρη πληκτρολόγηση καθημερινά κουράζει τα χέρια και το σώμα του και, κατά συνέπεια, αναζητά στην χρήση εργονομικού πληκτρολογίου μία λύση στο πρόβλημα. Οι Ελβετοί καθιστούν σαφές πως το συγκεκριμένο προϊόν απευθύνεται κυρίως σε αυτούς τους καταναλωτές της "πρώτης φοράς εργονομικά", γι' αυτό και δεν υιοθετήθηκαν περισσότερο... τολμηρές διατάξεις που όμως ξενίζουν τους αρχάριους επειδή απαιτούν σημαντικό χρόνο προσαρμογής (όπως π.χ. τα πληκτρολόγια "σπασμένα στα δύο" που ωθούν τα χέρια σε μεγαλύτερη απόσταση και γωνία ή τα πληκτρολόγια με δύο πλήκτρα διαστήματος όπως το Ergo Κ860 που ήδη προσφέρει η Logitech εδώ και καιρό).

Και το Wave Keys, βέβαια, απαιτεί κάποιο χρόνο εξοικείωσης από το τυπικό πληκτρολόγιο - όμως αυτός θεωρητικά είναι κατά πολύ μικρότερος γιατί το γενικό σχήμα του παραμένει παραπλήσιο αυτού που βλέπουμε στα συνηθισμένα πλήρη πληκτρολόγια καθημερινά. Η Logitech, άλλωστε, δείχνει να θέλει να εξοικειώσει το ευρύτερο κοινό με την έννοια των εργονομικών περιφερειακών - και κατ' επέκταση του Wave Keys - τιμολογώντας το δεύτερο σε επίπεδο κόστους που δεν θεωρείται υψηλό για ποιοτικό προϊόν του είδους.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Logitech ενθαρρύνει επίσης την χρήση του Wave Keys σε συνδυασμό με το επίσης ποιοτικό, ειδικά σχεδιασμένο περσινό της mouse, το Logitech Lift: η εργονομικότητα είναι κοινό τους χαρακτηριστικό και είναι πολύ πιθανό όποιος ή όποια ενδιαφέρεται γι' αυτήν, να ενδιαφέρεται και για τα δύο αυτά προϊόντα.

Wave Keys και για καταναλωτές και για επιχειρήσεις, διαθέσιμα άμεσα
Για τις εταιρείες που δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων, το πληκτρολόγιο Wave Keys for Business προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα με το Wave Keys που απευθύνεται στους καταναλωτές: εργονομικό σχεδιασμό, γνώριμο τρόπο πληκτρολόγησης, αλλά και την ασφαλή ασύρματη τεχνολογία διασύνδεσης Logi Bolt. Στο επιχειρηματικό περιβάλλον τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου πληκτρολογίου αυτού επιτρέπουν την σωστή διαχείρισή του σε μεγάλη κλίμακα, κάτι καθόλου δεδομένο για προϊόντα αυτής της κατηγορίας και σίγουρα όχι της υποκατηγορίας των εργονομικών πληκτρολογίων.


Με την σύνδεση Logi Bolt, για παράδειγμα, επιτυγχάνεται η παροχή αξιόπιστων συνδέσεων ακόμη και σε εργασιακά περιβάλλοντα με μεγάλη συμφόρηση ασύρματων επικοινωνιών, ενώ παράλληλα πληρούνται τα σημερινά - ολοένα και πιο αυστηρά - πρότυπα ασφαλείας των επιχειρήσεων. Οι διαχειριστές μπορούν να παρακολουθούν τα πληκτρολόγια εξ αποστάσεως, μέσω του λογισμικού Logitech Sync, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι συσκευές αυτές λειτουργούν άψογα και παραμένουν πλήρως ενημερωμένες. Η συμβατότητα με Windows, macOS, iOS, Chrome OS και άλλα κορυφαία λειτουργικά συστήματα, άλλωστε, είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την εξυπηρέτηση ευρείας γκάμας πελατών και υπαλλήλων που καλούνται να αποδώσουν πλέον σε μικτά περιβάλλοντα εργασίας το ίδιο αποτελεσματικά.

Τα εργονομικά πληκτρολόγια Wave Keys της Logitech θα είναι διαθέσιμα σε χρώμα Graphite στην ελληνική αγορά από τις 13 Οκτωβρίου - τόσο μέσα από το επίσημο website της Logitech όσο και σε άλλα εμπορικά καταστήματα λιανικής - με συνιστώμενη τιμή πώλησης τα €84.99 (το Wave Keys for Business διατίθεται τον Νοέμβριο).

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ