Σύντομα χρήση του ChatGPT και ανώνυμα

Η OpenAI επιτρέπει την πρόσβαση στην υπηρεσία της χωρίς την δημιουργία προφίλ, μα υπάρχουν αστερίσκοι

Όχι βέβαια πως οι προβληματισμοί σχετικά με την διαφύλαξη της ιδιωτικότητας προσωπικών δεδομένων εκ μέρους του ChatGPT... αποθάρρυναν ποτέ κανέναν από την χρήση του - αλοίμονο - αλλά η OpenAI δείχνει να πιστεύει πως ορισμένοι τουλάχιστον καταναλωτές είχαν τέτοιους, εξ ου και η πρόσφατη ανακοίνωσή της σχετικά με την περιβόητη αυτή υπηρεσία. Σύντομα όλοι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το ChatGPT χωρίς να δημιουργήσουν σχετικό προφίλ εκεί, αποκτώντας ουσιαστικά ανώνυμη πρόσβαση στις δυνατότητές του. Όπως θα περίμενε κανείς όμως - καθώς η OpenAI δεν είναι στην πραγματικότητα μη κερδοσκοπικός οργανισμός - υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να γνωρίζει κανείς για αυτήν την εκδοχή του ChatGPT πριν την χρησιμοποιήσει.

Κατ' αρχήν... δεν είναι ακόμη διαθέσιμη σε όλους: η OpenAI θα "ανοίγει" σε ολοένα και μεγαλύτερο κοινό αυτόν τον νέο τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας της βαθμιαία. Όσοι και όσες ενδιαφέρονται για αυτήν την "ανώνυμη" έκδοση του ChatGPT μπορούν να δουν αν τούς είναι προσβάσιμη από αυτήν την σελίδα (την ημέρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ακόμη ενσωματωθεί η Ελλάδα στις χώρες που έχουν την σχετική πρόσβαση). Κατά δεύτερον, για προφανείς λόγους, δεν θα είναι στους ανώνυμους χρήστες διαθέσιμες όλες εκείνες οι λειτουργίες που απαιτούν συσχετισμό με ενεργό προφίλ, όπως π.χ. το ιστορικό των ερωτήσεων, η δυνατότητα ανάκλησής τους ή η δυνατότητα αποστολής και δημοσίευσης αυτών των ερωτήσεων σε άλλες υπηρεσίες (π.χ. κοινωνικά δίκτυα).

Οι περιορισμοί αυτοί και λογικοί είναι, και αναμενόμενοι. Υπάρχουν κι άλλοι, ωστόσο, που θα πρέπει να ληφθούν στα υπ' όψιν, όπως για παράδειγμα οι περισσότερες και περισσότερο αυστηρές ασφαλιστικές δικλείδες που έχει ενσωματώσει η OpenAI στην εκδοχή αυτή του ChatGPT. Αν και η εταιρεία δεν έδωσε στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες, οι λόγοι αυτής της επιλογής είναι προφανείς και οι σημαντικότεροι δύο. Ένα: ως "ανώνυμη" υπηρεσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από παιδιά, οπότε κάποια αντικείμενα και θέματα θα πρέπει εκ των πραγμάτων να αποκλειστούν. Δύο: με αυστηρότερες ασφαλιστικές δικλείδες περιορίζεται η πιθανότητα κατάχρησης και κακομεταχείρισης του μηχανισμού του ChatGPT, οι οποίες έχουν εξελιχθεί σε... σπορ σχεδόν για ορισμένους και ανώνυμα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη ευκολότερα.

Ο σημαντικότερος όμως περιορισμός του "ανώνυμου" ChatGPT έχει να κάνει... με την έκδοσή του: αυτή είναι η παλαιότερη 3.5, η οποία είναι διαβόητη για τα συχνά λανθασμένα αποτελέσματα που παράγει και τα "γεγονότα" που ενίοτε κυριολεκτικά εφευρίσκει προκειμένου να δώσει απάντηση σε διάφορα ερωτήματα (ακόμη κι αν γι' αυτά δεν την έχει). Η πρόσβαση στα νεότερα ChatGPT 4.0 και 4.0 Turbo, που είναι σημαντικά βελτιωμένα σε όλα τα επίπεδα, παραμένει προνόμιο όσων πληρώνουν συνδρομή στο ChatGPT Plus. Όμως ακόμη και ο Copilot της Microsoft - που εγκαθίσταται... φορσέ αλλά δωρεάν στα Windows 11 - στηρίζεται πλέον στο ChatGPT v4.0 Turbo, η απόφαση λοιπόν της OpenAI να χρησιμοποιήσει το παλιό και προβληματικό 3.5 ίσως τής αποφέρει κάποια έσοδα, αλλά παραμένει κοντόφθαλμη προσέγγιση. Ειδικά αν η εταιρεία όντως θέλει να εντυπωσιάσει όσους δεν είχαν ως τώρα χρησιμοποιήσει ποτέ το ChatGPT, όπως λέει.

Όσον αφορά, δε, στο θέμα της ιδιωτικότητας που σχετίζεται με την χρήση αυτού του "ανώνυμου" ChatGPT, η OpenAI σημειώνει πως και εδώ υπάρχει επιλογή για την μη συλλογή δεδομένων, όπως ισχύει και για τους χρήστες με ενεργό προφίλ ή τους συνδρομητές της υπηρεσίας (ως προεπιλογή το ChatGPT συλλέγει τα δεδομένα ερωτήσεων και απαντήσεων για να "εξασκεί" και να βελτιώνει τον μηχανισμό τεχνητής νοημοσύνης στον οποίο στηρίζεται). Αν και κατά πόσο, βέβαια, οι ισχυρισμοί της OpenAI για μη συλλογή δεδομένων και προσωπικών στοιχείων στην πραγματικότητα ισχύουν ή όχι - ή αν αυτοί είναι σαν τους ισχυρισμούς της Microsoft για την συλλογή δεδομένων και προσωπικών στοιχείων από τους χρήστες των Windows - δεν μπορεί να το γνωρίζει με σιγουριά κανείς. Άλλωστε και οι δύο εταιρείες έχουν συλληφθεί στο παρελθόν να ψεύδονται για το συγκεκριμένο θέμα, ας μην ξεχνάμε!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ