Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Όλη η οικογένεια στο Internet, κανείς "στο περίμενε"!

Με αληθινά γρήγορο Internet, κανείς στο σπίτι δεν περιμένει - ό,τι κι αν κάνει

Και έρχεται η ώρα του ρεαλιστικού... remix: της καθημερινής πραγματικότητας μίας οικογένειας, δηλαδή, που μοιράζεται στο ίδιο σπίτι μία σύνδεση στο Internet, με κάθε μέλος της να χρειάζεται την πρόσβαση αυτή για διαφορετικά πράγματα. Όλοι μπορεί να ενδιαφέρονται για όλες τις χρήσεις που μπορούμε να σκεφτούμε, ναι. Αλλά το σύνηθες είναι διαφορετικά μέλη μιας οικογένειας να χρησιμοποιούν το Internet για διαφορετικά πράγματα - και αυτό που παραμένει ως κοινό τους στοιχείο είναι το γεγονός πως όλοι θέλουν να κάνουν αυτά τα πράγματα γρήγορα και, προφανώς, χωρίς να... περιμένει ο ένας τον άλλον! Εδώ "κρύβεται" το πραγματικό νόημα μίας αληθινά γρήγορης σύνδεσης για όλη την οικογένεια, όπως αυτή που μπορεί να προσφέρει η τεχνολογία VDSL.

Διόλου ασυνήθιστο είναι, για παράδειγμα, με τα σημερινά δεδομένα ένα "σενάριο" απογευματινής ή βραδυνής ώρας, στην οποία όλα τα μέλη μιας οικογένειας π.χ. τεσσάρων μελών βρίσκονται στο σπίτι και το καθένα από αυτά ασχολείται με κάτι διαφορετικό. Ο έφηβος γιος βρίσκεται στο δωμάτιό του και παίζει games στο PlayStation4, ενώ το σύστημα της Sony στο παρασκήνιο "κατεβάζει" τον επόμενο τίτλο που θα παίξει με τους φίλους του αύριο. Η λίγο μεγαλύτερη σε ηλικία κόρη βρίσκεται στο δικό της δωμάτιο και "ανεβάζει" από το PC της σε υψηλή ανάλυση στο Flickr τις φωτογραφίες από την εκδρομή της σχολής της πριν από λίγες μέρες, ενώ ταυτόχρονα "τσεκάρει" τις σελίδες των φίλων της στο Facebook ή το Instagram για τις δικές τους φωτογραφίες και παρακολουθεί το πιο πρόσφατο video clip της Taylor Swift.

Ενώ τα παιδιά ασχολούνται με τα παραπάνω, η μητέρα παρακολουθεί στη μεγάλη τηλεόραση του σαλονιού - μέσα από κάποια Δικτυακή υπηρεσία διανομής ταινιών - τη ρομαντική εκείνη κομεντί που "έχασε" στο σινεμά και περίμενε ανυπόμονα να δει στο σπίτι. Ο πατέρας, από την άλλη, δεν... ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη ρομαντική κομεντί, όμως ενδιαφέρεται για το παιχνίδι της ομάδας του στα προκριματικά του Europa League, γι' αυτό και το παρακολουθεί live στο tablet του. Ανοιχτό στο γραφείο του, άλλωστε, βρίσκεται το νέο laptop της δουλειάς, στο οποίο κάνει όλες τις ενημερώσεις ασφαλείας του λειτουργικού που χρησιμοποιεί.

Με... απολύτως μη επιστημονικούς και πρόχειρους υπολογισμούς, η παραπάνω τετραμελής οικογένεια με τις δραστηριότητες που περιγράφουμε "καταναλώνει" από κοινού περισσότερα από 15-18 Mbps Δικτυακής ταχύτητας ταυτόχρονα σε λήψη δεδομένων και το λιγότερο 2 Mbps ταυτόχρονα σε αποστολή δεδομένων. Αυτή η "κατανάλωση" απλώς δεν είναι εφικτό να γίνει ομαλά με μία τυπική σύνδεση ADSL, παρά μόνο με μία VDSL. Αν θέλει να είναι κανείς απολύτως σωστός, δε, θα παρατηρήσει πως σε αυτό το καθόλου ασυνήθιστο σενάριο η οικογένεια μπορεί να καταναλώσει... κάθε τελευταίο Kilobyte ταχύτητας της σύνδεσης που διαθέτει - αφού υπηρεσίες όπως οι PlayStation Network και Windows Update θα αξιοποιήσουν όλο το εύρος της σύνδεσης που τούς δίνεται.

Ναι, κάτι τέτοιο ισχύει ακόμη και για μία σύνδεση VDSL των 50 Mbps. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όμως, ότι το "κατέβασμα" του παιχνιδιού από το PlayStation Network ή οι ενημερώσεις ασφαλείας του νέου laptop θα ολοκληρωθούν το ίδιο βράδυ και... όχι την άλλη μέρα το απόγευμα! Αυτό που έχει περισσότερη σημασία απ' όλα, άλλωστε, δεν είναι τόσο το γεγονός ότι μία σύνδεση VDSL επαρκεί για να προσφέρει τα παραπάνω, τη στιγμή που μία ADSL δεν επαρκεί. Είναι κυρίως το γεγονός ότι στη σύνδεση VDSL η προσφερόμενη ταχύτητα είναι αρκετή ώστε, ακόμη και αν "διαμοιραστεί" ανάμεσα σε τόσες δραστηριότητες των μελών της οικογένειας, κανένα από αυτά δεν περιμένει ή διαπιστώνει πρόβλημα σε αυτό που θέλει να κάνει στο Δίκτυο. Όλοι κάνουν τα πάντα ταυτόχρονα, έτσι απλά.

Μπορεί να φανταστεί κανείς μία κατάσταση στο σπίτι του, στην οποία... πρέπει να κλείσει κάποιος το φως σε ένα δωμάτιο για να το ανοίξει σε ένα άλλο, επειδή δεν μπορούν να έχουν ρεύμα και τα δύο; Ε, το ίδιο αστείο ακούγεται πια, εν έτει 2015, σε ένα σπίτι να μην "κάνει κάτι στο Internet" κάποιος, για να μην εμποδίζει κάποιον άλλο να "κάνει κάτι στο Internet". Με μία σύνδεση VDSL, ευτυχώς, είναι μία... άβολη κατάσταση που δεν θα χρειαστεί να βιώσει κανένα μέλος της οικογένειας!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ