Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2015

Ο χρόνος είναι χρήμα - η λιγότερη αναμονή online, κέρδος!

Αν εργάζεσαι με το Δίκτυο τακτικά, μια αληθινά γοργή σύνδεση είναι μονόδρομος - ορίστε γιατί

Ναι, εννοείται πως μία πολύ γρήγορη Δικτυακή σύνδεση είναι χρήσιμη σε κάθε σπίτι, σε όλους, για όλων των ειδών τους λόγους. Με όλο και περισσότερους ανθρώπους στη χώρα μας, ωστόσο, να εργάζονται από το σπίτι τους - και πολλές μικρές, ολιγοπρόσωπες επιχειρήσεις να χρειάζονται γρήγορη πρόσβαση στο Internet για διάφορα πράγματα - μία σύνδεση VDSL "κάνει τη διαφορά" ανάμεσα στο να γίνονται οι δουλειές άνετα και στην ώρα τους, από το να... μην! Για πλήρως επαγγελματική ή/και εταιρική χρήση υπάρχουν βέβαια ειδικά διαμορφωμένα προγράμματα με τις ανάλογες παροχές, όμως οι ταχύτητες που προσφέρει και μία "καταναλωτική" σύνδεση VDSL είναι συχνά αρκετές ώστε να διευκολύνουν απίθανα τη δουλειά σε σχέση με μία π.χ. απλή σύνδεση ADSL.

Στο σενάριο δουλειάς από το σπίτι, στην κυριολεξία υπάρχει η... "προ VDSL" και η "μετά VDSL" εποχή: όλα γίνονται ταχύτερα σε τέτοιο βαθμό, ώστε είναι ν' απορεί κανείς με τον εαυτό του που ανεχόταν να χάνει τόσο πολύτιμο χρόνο παλιότερα! Το προφανές "συν" είναι βέβαια οι ταχύτητες με τις οποίες μπορεί να μεταφέρει κανείς μεγάλο όγκο δεδομένων από το Internet στο εκάστοτε PC με το οποίο δουλεύει, να συγκεντρώνει γρήγορα πληροφορίες από πολλές πηγές, να λαμβάνει υλικό πολλών, πολλών MB από υπηρεσίες φιλοξενίας μεγάλων αρχείων - YouSendIt, WeTransfer, SendSpace - στoν minimum δυνατό χρόνο. Όλα αυτά... εξυπακούονται, μεν, αλλά είναι δύσκολο να υποτιμήσει κανείς το πόσο σημαντικά είναι σε καθημερινή βάση.

Σε πρακτικό επίπεδο, μάλιστα, κάτι άλλο είναι ακόμη σημαντικότερο: όχι μόνο οι ταχύτητες λήψης των δεδομένων, αλλά και οι ταχύτητες αποστολής. Στις συνδέσεις ADSL αυτές κυμαίνονταν ανάμεσα στα 500 και τα 900 Kbps, πράγμα που σημαίνει πως χρειαζόταν υπολογίσιμος χρόνος για να στείλει κανείς μεγάλα αρχεία οπουδήποτε. Με μία σύνδεση VDSL αυτές οι ταχύτητες αποστολής αυξάνονται στα 2500 Kbps ή στα 5000 Kbps, οπότε ο απαραίτητος χρόνος μειώνεται στο... 1/5 σχεδόν! Το ίδιο ισχύει και για τη δημοσίευση μεγάλων φωτογραφιών και video σε υπηρεσίες όπως το Flickr και το YouTube, αφού ο όγκος των δεδομένων αυτών έχει αυξηθεί θεαματικά. Αν κρατάς τις φωτογραφίες σου στην αρχική ανάλυση των 20 ή πιο πολλών Megapixel και θέλεις να δημοσιεύσεις video σε υψηλή ευκρίνεια και καλή ποιότητα, ε, δεν αργούν να... μαζευτούν εκατοντάδες ΜΒ τη φορά!

Ειδικά στο πλαίσιο της δουλειάς με βοηθό το Internet, άλλωστε, μία γρήγορη σύνδεση VDSL διευκολύνει και... "όλα τα γύρω-γύρω": δευτερεύουσες δηλαδή "αποστολές" που δεν σχετίζονται άμεσα με τη δουλειά αυτή καθ' αυτή, όμως "ροκανίζουν" περισσότερο χρόνο απ' όσο αρχικά φαίνεται αν γίνουν με "απλές" συνδέσεις ADSL. Κρατάς, για παράδειγμα, αντίγραφα ασφαλείας της δουλειάς σου σε κάποια υπηρεσία Δικτυακής αποθήκευσης (cloud); Η γρήγορη κι απροβλημάτιστη αποστολή των αντιγράφων αυτών μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο "έχω το κεφάλι μου ήσυχο" και το "ελπίζω να μην πάθει τίποτε σήμερα ο σκληρός δίσκος...". Η ενημέρωση όλων των μηχανημάτων και των συσκευών που χρησιμοποιείς για δουλειά, επίσης, είτε τα "κρατά δέσμια" είτε τα επιβραδύνει για το διάστημα που αυτά λαμβάνουν τις σχετικές αναβαθμίσεις: PC με Windows, PC με OS-X, smartphones, tablets, όλα χρειάζονται updates. Με σύνδεση VDSL, αυτές οι αναβαθμίσεις "κατεβαίνουν" γρηγορότερα και οι σχετικές διαδικασίες τελειώνουν συντομότερα.

Προσθέτοντας κανείς στα παραπάνω και δυνατότητες που έχει με χαρακτηριστική άνεση αξιοποιώντας τις ταχύτητες VDSL - όπως π.χ. τη σύνδεση από το σπίτι στο PC του γραφείου μέσω της λειτουργίας Remote Desktop ή υπηρεσιών τύπου TeamViewer - έχει όχι ένα ή δύο, αλλά δεκάδες "σενάρια" χρήσης στα οποία οι ταχύτητες αυτές αποδεικνύονται πολύτιμες. Πρακτικά πολλούς διαφορετικούς, καθημερινούς λόγους για τους οποίους οφείλει στον εαυτό του να επενδύσει σε μία σύνδεση VDSL αν δουλεύει τακτικά με το Internet. Αυτή η τεχνολογία όχι απλά "κάνει για δουλειά", αλλά... "κάνει τη δουλειά" - με την έννοια πως διευκολύνει τόσα στάδια των εργασιών που γίνονται πια μέσω Η/Υ, ώστε είναι πολύ δύσκολο να γυρίσει κανείς πίσω σε άλλου είδους Δικτυακή πρόσβαση μετά από αυτό. Πιστέψτε μας... προσπαθήσαμε!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ