Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

COSMOTE My Wi Fi: με VDSL, καλύτερα από ποτέ!

Δάνεισε Internet σε κάποιους, δανείσου από άλλους, χωρίς κανένα κόστος. Ναι. Τόσο απλά.

Όλες τις... προφανείς δυνατότητες κι επιλογές που έχει κανείς στη διάθεσή του όταν η Δικτυακή του σύνδεση είναι πολύ γρήγορη - όταν είναι τεχνολογίας VDSL δηλαδή - ε, λίγο έως πολύ τις γνωρίζεις: υψηλές ταχύτητες λήψης και μετάδοσης δεδομένων για ο,τιδήποτε θέλεις, ταυτόχρονη πρόσβαση από πολλούς χρήστες χωρίς προβλήματα, απαιτητικές υπηρεσίες και περιεχόμενο χωρίς καθυστερήσεις πουθενά. Υπάρχουν όμως και μερικές δυνατότητες που δεν έρχονται στο μυαλό αμέσως, τις οποίες θα έκανες λάθος ν' αγνοήσεις - όπως, για παράδειγμα, της συμμετοχής στη μεγάλη κοινότητα του COSMOTE My Wi Fi για Δικτυακή πρόσβαση "εκεί έξω", μακριά από τη σύνδεση VDSL σου, χωρίς όμως αυτή να "σου κοστίσει" πρακτικά τίποτε. Ούτε σε χρήματα, ούτε σε ταχύτητα. Πώς και γιατί; Καλή ερώτηση!

Η υπηρεσία COSMOTE My Wi Fi στηρίζεται στην ιδέα της συμμετοχικής Δικτυακής πρόσβασης. Στο σπίτι ο καθένας από μας διαθέτει μία σταθερή σύνδεση Internet, την οποία - στην μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων - αξιοποιεί και ασύρματα με διάφορες συσκευές. Οι συνδρομητές Double Play της COSMΟΤΕ έχουν την επιλογή να προσφέρουν ένα μικρό τμήμα της συνολικής τους ταχύτητας σύνδεσης ως ελεύθερα διαθέσιμη, για δωρεάν χρήση από οποιονδήποτε, με αντάλλαγμα την αντίστοιχη δυνατότητα εκ μέρους άλλων συνδρομητών που προσφέρουν το ίδιο με τη δική τους οικιακή σύνδεση. Η διαδικασία ενεργοποίησης του COSMOTE My Wi Fi στη Δικτυακή σύνδεση του καθενός μας είναι απλή, όπως απλή είναι και η ανεύρεση σημείων πρόσβασης "εκεί έξω" και η αυτόματη σύνδεση σε αυτά, μέσω app για συσκευές βασισμένες σε iOS και Android (περισσότερα σε αυτή τη σελίδα).

Μεγάλο ενδιαφέρον, άλλωστε, πέρα από την "τοπική", ελληνική διάσταση της υπηρεσίας COSMOTE My Wi Fi έχει και η... "διεθνής"! Μέσω της συνεργασίας του οργανισμού με την εταιρεία Fon - που έχει παρουσία με αντίστοιχες συνεργασίες σε 15 ακόμη χώρες - οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα παρόμοιας δωρεάν πρόσβασης στο Internet μέσω των αντίστοιχων οικιακών συνδέσεων ανθρώπων σε άλλα κράτη. Η δυνατότητα αυτή θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα σε ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά - και φυσικά ν' αξιοποιηθεί σε καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό - καθώς τα κόστη πρόσβασης στο Internet μέσω περιαγωγής (roaming) παραμένουν υψηλά. Χώρες όπου η Fon έχει εκτενή παρουσία και "δράση" περιλαμβάνουν την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία, τη Ρωσία, την Αυστραλία και την Ιαπωνία μεταξύ άλλων.

Tο καλό με την υπηρεσία COSMOTE My Wi Fi στην περίπτωση των συνδέσεων VDSL είναι πως όταν αξιοποιείς τις δεύτερες, η πρώτη λειτουργεί με τρόπο που δεν σε προβληματίζει ποτέ. Επειδή μία σύνδεση τεχνολογίας VDSL προσφέρει ταχύτητες λήψης της τάξης των 30, 40, έως και 50 Mbps, μπορείς να συνεισφέρεις στο COSMOTE My Wi Fi χωρίς... δεύτερη σκέψη ακόμη και με το ανώτερο εύρος μετάδοσης δεδομένων που αυτό επιτρέπει στους επισκέπτες χρήστες, δηλαδή τα 2 Mbps (από 1 για δύο συνδεδεμένους ταυτόχρονα). Στο... "βαρύτερο" δυνατό σενάριο χρήσης - δύο ανθρώπους να έχουν συνδεθεί στο δικό σου σημείο πρόσβασης COSMOTE My Wi-Fi και να βλέπουν ταυτόχρονα video υψηλής ανάλυσης στο YouTube - πρακτικά δεν αντιλαμβάνεσαι καμία διαφορά: θα είναι σαν π.χ. ένα μέλος της οικογένειας να "τσεκάρει στα γρήγορα" ένα Web site με το tablet του, ενώ εσύ παίζεις online games στο PlayStation4. Καμία καθυστέρηση, άρα... κανένας λόγος να μη συμμετάσχεις στο COSMOTE My Wi Fi!

Όλο το χρόνο, λοιπόν - πόσο μάλλον τώρα που είναι καλοκαίρι και βρίσκεσαι έξω συχνότερα ή σε διακοπές - με μία σύνδεση VDSL στην ουσία μπορείς να έχεις στη διάθεσή σου κάτι πάρα πολύ χρήσιμο, με αντάλλαγμα κάτι δίχως κόστος. Τί ακριβώς; Πρόσβαση στο Internet μέσα από πολλές χιλιάδες σημεία που έχουν συνεισφέρει συνδρομητές του COSMΟΤΕ Double Play - με την τελευταία καταμέτρηση μόνο στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 250.000 όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές - συν τα 17 εκατομμύρια (!) σημεία πρόσβασης που έχουν συνεισφέρει σε όλο τον κόσμο οι συμμετέχοντες μέσω της Fon. Βέβαια... εντάξει, πρωτίστως για τους δικούς σου λόγους και σενάρια χρήσης θα αποκτήσεις μία σύνδεση VDSL, αλλά αν αυτή σού προσφέρει την επιλογή να συμμετάσχεις σε κάτι σημαντικό και να εισπράξεις ως "bonus" μία δυνατότητα πολύτιμη, γιατί να μην το κάνεις; Ακριβώς!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ