Πού τρώμε και πού πίνουμε μετά το μουσείο;

Εστιατόρια, μπαρ και νόστιμα σποτ παρουσιάζουν τα δικά τους απολαυστικά εκθέματα, σε απόσταση αναπνοής από τα σημαντικότερα μουσεία της Αθήνας.

Το εστιατόριο Nyn Esti στο ΕΜΣΤ

Μουσεία και φαγητό. 'Η και ποτό. Μία ιστορία πονεμένη στο μεγαλύτερο μέρος της στην Ελλάδα για λόγους που θα μπορούσαμε να αναλύουμε για μέρες ολόκληρες. Δεν είμαστε όμως εδώ για να κάνουμε focus στο πρόβλημα (τουλάχιστον όχι στις παρακάτω γραμμές) αλλά στις λύσεις. Πού τρως και πού πίνεις λοιπόν μετά από την επίσκεψη στα δημοφιλέστερα σχετικά σημεία της πόλης;

Μετά το ΕΜΣΤ

Nyn Esti

Το εστιατόριο που δημιούργησε ο όμιλος Nice ‘n’ Easy πάνω στις ιδέες του διάστερου Σταμάτη Μισομικέ στο ΕΜΣΤ ανατρέπει τα δεδομένα των εστιατορίων των μουσείων στην Ελλάδα. Δημιουργική και πολύ νόστιμη κουζίνα-χάπενινγκ που κάνει τη γαστρονομία να στέκεται επάξια δίπλα στην τέχνη.

Materia Prima

Σχετικά μικρό, σε γκρι και μπεζ, με βασικό υλικό το ξύλο, χειροποίητα τραπέζια και φωτιστικά, το wine bar Materia Prima του Μιχάλη Παπατσίμπα σου προτείνει να χαλαρώσεις με κάποιο ποτήρι ή φιάλη από τη λίστα του (ελληνικός και διεθνής αμπελώνας). Θα τα συνοδεύσεις με ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, τσιαμπάτα με γκοργκοντζόλα και αχλάδι, καρπάτσιο και άλλα ανάλογα. 

Bariero

Το νέο μπαρ του Μιχάλη Λεβεντογιάννη και του Κωνσταντίνου Δανού, Bariéro Athens, στο Νέο Κόσμο
© Θανάσης Γάτος

Aπέναντι από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και σε απόσταση αναπνοής από το Θέατρο του Νέου Κόσμου και το Σταυρό του Νότου, το Bariero είναι μία ακόμη ενδιαφέρουσα πινέζα στην αθηναϊκή μπαρογραφία. Βρίσκει στέγη σε μία πολυκατοικία των 70s, με ιδιαίτερο μωσαϊκό, ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, έργα τέχνης και (πολλά) κεριά. Όπως άλλωστε θα έπρεπε να συμβαίνει σε ένα μπαρ 'ιερό', όπου κάθε τί είναι προσεγμένο μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια και η ατμόσφαιρα είναι τέτοια ώστε να προσφέρει το ιδανικότερο τερέν για τις σχεδόν τελετουργικές στιγμές που θέλεις να μοιραστείς, στο φινάλε κάθε ημέρας. Συστήνεται ως aperitivo bar και προσεγγίζει τα πράγματα υπό έναν tailor made ιταλικό μινιμαλισμό.

Μετά το Μουσείο της Ακρόπολης

Tiki Bar Athens

Tiki Bar Athens για μετά το θέατρο

Στον 18ο χρόνο της λειτουργίας του, πια, το εξωτικό μπαρ στη σκιά της Ακρόπολης -και του ομώνυμου Μουσείου- είναι ένα από εκείνα τα μέρη που όχι μόνο έφεραν αλλά και καθιέρωσαν το κάτι διαφορετικό στο χάρτη της αθηναϊκής μπαρογραφίας, προσθέτοντας τροπικά vibes και χαλαρή ατμόσφαιρα σε μία από τις πιο ξεχωριστές γειτονιές της πόλης. Εδώ ακολουθείται πιστά η πολυνησιακή κουλτούρα των κοκτέιλ, με έναν τρόπο εξωτικό και νόστιμο, σε ένα χώρο που η διακόσμηση (με λεοπάρ καθίσματα, ψάθινα φωτιστικά, cult εξώφυλλα δίσκων, φυτά κ.ά.), αλλά και τα feelgood vibes σού φτιάχνουν πολύ εύκολα τη διάθεση.

Esthio

Ο πολυτάλαντος σεφ Έλβι Δημήτρης Ζύμπα επιλέγει το Κουκάκι για το νέο του εστιατόριο. Εκεί ακριβώς τοποθετεί τις βαλκανικές κουζίνες στο γαστρονομικό του μικροσκόπιο και σερβίρει πιάτα τους με μια fine-comfort μαγειρική προσέγγιση.

Μάνη Μάνη

Δημιουργική οικειότητα χαρακτηρίζει την κουζίνα του εδώ και χρόνια σεφ του εστιατορίου Αλέξανδρου Φουρούλη, με τη Μάνη να κάνει αισθητή την παρουσία της στο σύγχρονης αντίληψης μενού χρωματίζοντας τα πιάτα με τοπικές πινελιές, αλλά και στο ντεκόρ. Στη σάλα με το λιτό, γοητευτικό αστικό χαρακτήρα, (και) λόγω γειτνίασης με την Ακρόπολη και το Μουσείο Ακρόπολης θα βρεις να συχνάζει ελληνικό και ξένο κοινό. 

Thomas 1971 Tavern

Το εστιατόριο Thomas 1971 Tavern στο Κουκάκι 3

Από τον περασμένο Απρίλιο, το  "Thomas 1971 Tavern" στο Κουκάκι υπηρετεί την παραδοσιακή έκφανση της εθνικής μας κουζίνας με σωστό τρόπο και δημιουργική ματιά. Μαγαζί-γωνία εκεί όπου η Δημητρακοπούλου σμίγει με το μικρό πέρασμα που την ενώνει με την Βεϊκού, στη σκιά της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη Γαργαρέττα και σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της γειτονιάς, σερβίρει σε έναν όμορφα διαμορφωμένο χώρο πιάτα που ενεργοποιούν το γευστικό μνημονικό των Ελλήνων επισκεπτών αλλά και δημιουργούν τέτοιο σε όσους προέρχονται από διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Ανεφάνη

ανεφάνη

Βγαλμένη σαν από ταινία της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, η "Ανεφάνη" είναι φωλιασμένη στο καρτποσταλικό σοκάκι της οδού Μνησικλέους. Πορσελάνες τοποθετημένες στη ρετρό πιατοθήκη, ξύλινες καρέκλες και μαρμάρινα τραπεζάκια μαζί με το επιβλητικό τζάκι συνθέτουν μια κινηματογραφική ατμόσφαιρα άλλης εποχής, της οποίας το σελιλόιντ έχει ποτιστεί με ανόθευτο κέφι και άφθονο τσιμπολόγημα. 

Μετά το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Cycladic Café

Cycladic Café στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Ένας απρόβλεπτος εσωτερικός κήπος πλημμυρισμένος με φως χάρη στο χαρακτηριστικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό, ιδανικός για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό. Εμπνευσμένο από το εκτυφλωτικό ελληνικό φως και τις λιτές γραμμές των Κυκλάδων, το Cycladic Café δίνει την αίσθηση κυκλαδικού νησιού, στην καρδιά της Αθήνας.Η πλούσια βλάστηση και το υποβλητικό στέγαστρο του Στέλιου Κόη δημιουργούν ένα μοναδικό αίθριο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει ξεχωριστές γεύσεις. 

Izakaya

Izakaya sushi Κολωνάκι

Tο Izakaya έχει ανοίξει εδώ και λίγο καιρό ένα νέο κεφάλαιο, υποδεχόμενο τον σεφ Δημήτρη Κοντόπουλο στην κεφαλή της κουζίνας του, και μια πιο fun comfort στροφή στη λογική των πιάτων του. Έτσι, πλάι σε rolls που παραμένουν στην πρώτη γραμμή της γευστικής πρότασης του ασιατικού spot της Λουκιανού,βρίσκεις πια αφράτα sandos με ζουμερό κοτόπουλο katsu, να κάνουν παρέα με yakitoris όπως οι γαρίδες με wasabi salsa και τα ribeye slices με μαρινάδα μαύρου σκόρδου. Τα surf ‘n’ turf gyozas με χοιρινό και γαρίδα, λιχούδικα και αέρινα, είναι από τα άχαστα του καταλόγου, ενώ το donburi με ψητή πάπια και μελάτο αυγό σε τηγανητό ρύζι φέρνει street αλητεία σε upscale σκηνικό.

μe

Από τα instant hits στην οδό Καψάλη, ήδη από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του, μερικά χρόνια πριν. Σε έναν φρέσκο χώρο, όπου το λευκό μάρμαρο και ο clean cut σχεδιασμός συναντά χρωματιστά διακοσμητικά και καταπράσινα φυτά, συν τον μινιμαλισμό της ελληνικής κουλτούρας, θα γευθείς πρωινό και brunch, ποιοτικό καφέ και ενδιαφέρουσες επιλογές για lunch και dinner. 

Bronco

Το μπαρ Bronco στο Κολωνάκι

Το επιτυχημένο street bar μεταφέρθηκε από τα ΒΠ στο Κολωνάκι, διατηρώντας το στιλ και τη χαλαρότητα, όπως και τις δυνατές ροκ μουσικές του. Ενημερωμένη κάβα και πολλές επιλογές σε μπίρες, ενώ το πρωί σερβίρει καφέ και comfort πιάτα από την all day κουζίνα του.

Μετά το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138)

Upupa Epops

Μια υπέροχη αυλή ενώνει τρία αναπαλαιωμένα κτίρια και όλα μαζί γίνονται ένα ξεχωριστό και ατμοσφαιρικό μπαρ, που σε κάθε γωνιά φωνάζει γούστο. Το Upupa Epops έχει καθιερωθεί πια ως third place ανάμεσα σε Πετράλωνα και Πειραιώς, με δυνατή ομάδα στο μπαρ, φροντισμένα ποτά και ενδιαφέροντα σνακ.

Felicita

Felicita νέο μπαρ στο Ρουφ 2
© Λεωνίδας Τούμπανος

Το Felicita στο Ρουφ έχει ιταλικό αέρα, είναι κομψό και μοντέρνο, ενδείκνυται για άραγμα στην μπάρα του και αγαπά το Negroni. Δεν περιορίζεται σε αυτά, καθώς σερβίρει και cicchetti (βενετσιάνικες μπρουσκέτες), κροκέτες πανσέτας, χειροποίητα νιόκι γλυκοπατάτας, πολπέτες gazpacho και πολλά άλλα, σε έναν κατάλογο που εύκολα σε πείθει να τον παραγγείλεις ολόκληρο. 

Ride Bar

Το Ride Bar στην Πειραιώς 2

Από τη μία η μπάρα, οι προθήκες των ποτών, τα βαρέλια, ο δερμάτινος καναπές. Από την άλλη, ολοκαίνουργια ή μεταχειρισμένα μοντέλα μοτοσικλετών, αξεσουάρ, memorabilia και εξοπλισμός. Και ανάμεσά τους ένα γυαλί που χωρίζει και παράλληλα ενώνει τους δύο κόσμους. Cool και νόστιμο, το μέσα-σε-συνεργείο/αντιπροσωπεία-της-Harley-Davidson-dive-bar σερβίρει φροντισμένα ποτά, ψαγμένες μουσικές και διαβολεμένα απολαυστικά burgers.

Μετά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 

Το Ρίνι

Ανάμεσα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πατησίων, την πλατεία Αιγύπτου και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, η νεαρή σεφ Μαρίνα Χρονά, μαζί με τον Νίκο Τσιλίδη, παρουσιάζουν ένα comfort μπιστρο-μαγερείο. Σε έναν άκρως φιλόξενο και μίνιμαλ χώρο, η κουζίνα επενδύει στην απλότητα, την εποχικότητα και τη value for money φιλοσοφία, με πιάτα που έχουν ελληνικό πρόσημο.

Καρδούχος

Το εστιατόριο Καρδούχος στα Εξάρχεια 9
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ένα καλόκαρδο εστιατόριο από τους Κούρδους πρόσφυγες Αλί και Εντιμπά, που φροντίζει να βάζει έντονο χειροποίητο στοιχείο στις εκ Μεσοποταμίας συνταγές του. 'Άχαστο αρνίσιο κεμπάπ αλλά και γευστικές εκπλήξεις όπως τα κουμπέ (γεμιστά με ρύζι, μοσχαρίσιο κιμά, μπαχαρικά, σταφύλι και αμύγδαλο) και η σαλάτα Κούρδισσα (λάχανο, μαρούλι, καρότο, με ρόδι και βαλσάμικο).  

Ham on Rye

Το μπαρ Ham on Rye στα Εξάρχεια 1

Το πιο φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων τοποθετείται στην underground οδό Κλεισόβης -μόλις λίγα λεπτά από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο- και στεγάζεται σε έναν φροντισμένο και με προσωπικότητα χώρο που φέρει την αρχιτεκτονική ματιά του Στέφανου Ψυλλάκη. Ο Μάρκος Πρίφτης εμπνέεται από το ομώνυμο έργο του Charles Bukowski και δίνει τον δικό τόνο από την μπάρα. Κλασικά ποτά, ελαφρώς twisted, προσεγμένη κάβα, ιδιαίτερες μουσικές και μικρά πιατάκια για να μην πίνεις ξεροσφύρι. 

Μετά την Εθνική Πινακοθήκη

Vezene 

Το ζωντανό και μοντέρνο εστιατόριο με τη μητροπολιτική αύρα του Άρη Βεζενέ έχει φανατικό κοινό. Το μενού αλλάζει συχνά, αλλά δομείται πάντα γύρω από τις χαρακτηριστικές σπεσιαλιτέ του ταλαντούχου σεφ και ιδιοκτήτη, που εκφράζουν την οπτική του για τη σύγχρονη μπιστρονομία κι εστιάζουν στις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, τα ιδιαίτερα ζυμαρικά, τα θαλασσινά και τις εκλεκτές κοπές κρεάτων.

Cookoovaya

Ο νέος χώρο της Cookoovaya

Το εξαιρετικά δημοφιλές εστιατόριο στη σκιά του πρώην Χίλτον συμπληρώνει την πρώτη του δεκαετία ανανεωμένο. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Περικλής Κοσκινάς παραμένει πιστός στο κλασικό πνεύμα της ελληνικής κουζίνας, φροντίζοντας να αναδεικνύει την υψηλού επιπέδου πρώτη ύλη με μινιμαλιστικές παρεμβάσεις. Με μπόλικες αναφορές στην Κέρκυρα, η Cookoovaya δείχνει να διανύει μία από τις καλύτερες -και πιο νόστιμες- περιόδους της ιστορίας της.

Διαβάστε Επίσης

Βασίλαινας

βασιλαινας

Το γοητευτικό εστιατόριο με τη μοντέρνα ελληνική κουζίνα, που αγαπάει ιδιαίτερα το ψάρι και το κρασί είναι μια σταθερά για τους φίλους του ευ τρώγειν στην πόλη. Μάλιστα, εσχάτως έχει λανσάρει και ένα head-to-tail μενού με ψάρι ημέρας που διευρύνει περαιτέρω την απολαυστική διαδικασία εδώ, με πρωτότυπες παρασκευές και κλασικά μαγειρέματα.

CV Distiller

CV Distiller

Το μπαρ-σημείο αναφοράς στη σκιά του (πρώην) "Χίλτον" παραμένει διαχρονικό σημείο συνάντησης για τα πρώτα, τα δεύτερα ή τα τελευταία ποτά. Η τεράστια -ποσοτικά και ποιοτικά- συλλογή από ουίσκι και άλλα αποστάγματα, η ζεστή ατμόσφαιρα και οι laid back jazz και soul μουσικές είναι πάντοτε εκεί, συναντώντας μια διαχρονικά θαυμάσια δουλειά όσον αφορά τις λίστες των cocktails.

Lot 51

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ LOT 51

Το ολοήμερο σποτ-σουξέ της πλατείας Βραζιλίας έχει μπει αισίως στον 6ο χρόνο της ύπαρξής του και συνεχίζει να ποντάρει στα ατού του, δηλαδή στη χαλαρή ατμόσφαιρα, την ενδιαφέρουσα αισθητική και το κορυφαίο προϊόν. Από neighbourhood bar εξελίχθηκε μέχρι σε προορισμό για crowd κάθε ηλικίας και γούστου από όλες τις γειτονικές περιοχές - και όχι μόνο από αυτές.

Καπλάνι

Το εστιατόριο στην περιοχή του Κάραβελ σερβίρει κρητική παράδοση με μοντέρνο πνεύμα, με τους ολοένα περισσότερους φανατικούς φίλους του να έρχονται και να ξανάρχονται εδώ για τη φιλόξενη ατμόσφαιρα και τις βαθιά νόστιμες γεύσεις σε φιλικές τιμές. Τα νόστιμα πιάτα ημέρας που αλλάζουν συχνά, άλλωστε, αλλά και οι ολοκαίνουργιες επιλογές που έχουν προστεθεί στο μενού αποτελούν λόγο για να επιστρέψεις. Τα εκλεκτά προϊόντα από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα αναδεικνύουν μια μαγειρική με άποψη.

Iguazu

IGUAZU

Το άκρως εξωτικό Iguazu είναι ένα ολοζώντανο all day bar-resto, που πήρε το όνομά του από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες ανάμεσα σε Αργεντινή, Παραγουάη και Βραζιλία. Ο χώρος του είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακός παραπέμποντας σε ζούγκλα, με έναν επιβλητικό γορίλα να επιβλέπει τα πάντα στο εσωτερικό. Φυσικά, δε γίνεται να μην αναφερθεί το όνομα του Γιάννη Παρίκου, με τον βραβευμένο σεφ να επιμελείται το μενού που κινείται σε Nikkei κουζίνα και σούσι και φτάνει μέχρι τις βραζιλιάνικες κοπές.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

ΜάνηΜάνη

Φαλήρου 10 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Tiki Bar Αthens

Φαλήρου 15, Κουκάκι
  • Bars

Cycladic Cafe

(Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Vezene Athens

Βρασίδα 11, περιοχή Χίλτον, Iλίσια
  • Εστιατόρια

Cookoovaya

Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

CV Distiller

Χατζηγιάννη Μέξη 7, Χίλτον
  • Bars

Upupa Epops

Αλκμήνης 7, Κ. Πετράλωνα
  • Bars

Materia Prima

Φαλήρου 68, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Βασίλαινας

Βρασίδα 13, Ιλίσια
  • Εστιατόρια

Lot 51

Παπαδιαμαντοπούλου 24Β, Ιλίσια
  • Bars

Bronco Bar

Πλουτάρχου 10, Κολωνάκι
  • Bars

Καπλάνι (Το)

Ευφρονίου 47, Καισαριανή
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Iguazu Athens

Λαοδικείας 16 & Νυμφαίου 1, Ιλίσια
  • Ethnic κουζίνες

Anefani

Μνησικλέους 24, Πλάκα
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Izakaya

Λουκιανού 8, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Bariéro

Αντισθένους 9, Νέος Κόσμος
  • Bars

Esthio

Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Felicitá

Μεγάλου Βασιλείου 40, Ρουφ
  • Bars

Thomas 1971

Δημητρακοπούλου 18-22, Κουκάκι
  • Εστιατόρια

Ride Bar

Πειραιώς 187, Ταύρος
  • Bars

Ρίνι (To)

Ρεθύμνου 8, κέντρο
  • Εστιατόρια

Nyn Esti

Λεωφ. Συγγρού 51-53, Φιξ
  • Εστιατόρια

Ham on Rye

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.