Θεσσαλονίκη: Ο απόλυτος οδηγός της σεζόν

Χαμηλώνοντας ταχύτητα από την κούρσα ανανέωσης των περασμένων σεζόν, η πόλη που λατρεύει το έξω μπαίνει φέτος σε ρυθμούς ενδοσκόπησης, κι αφήνει τις περσινές βροντερές αφίξεις της να ωριμάσουν, όσο νέα, πιο ήσυχα openings πλουτίζουν το πολυπρόσωπο μωσαϊκό της.

Θεσσαλονίκη

"Ελπίζουμε του χρόνου τέτοια εποχή να κάνουμε επιτέλους το resto-hopping μας με το μετρό", γράφαμε στην περσινή μας ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη, και μολονότι ήταν μια ευχή μεταξύ αστείου και σοβαρού, ήταν τέτοια η φόρα που είχε αναπτύξει η πόλη στις αρχές του χειμώνα του ’22, που δε θα μας έκανε εντύπωση αν το σταθερό ανέκδοτο των θεσσαλονικαίων, γινόταν επιτέλους πραγματικότητα. Άλλωστε, μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, φιλόδοξα σχέδια δημόσιων αναπλάσεων, αλλά και σημαντικά δημοτικά έργα που είχαν ήδη δρομολογηθεί, συνέθεταν την εικόνα μιας πόλης τροχιοδρομημένης σε ταχεία, ακόμη κι αν ο υπόγειος σιδηρόδρομός περιοριζόταν κυρίως σε φωτογραφίες σταθμών αντί σε υπαρκτές αποβάθρες.

Κάπου στη διαδρομή όμως, λίγο οι διαδοχικές εκλογές, λίγο το τρένο του τουρισμού που άρχισε να χάνει ατμό παγκοσμίως, οι φιλόδοξες επενδύσεις στη φιλοξενία από μεγαθήρια όπως η Marriott και brands όπως η Brown και η NYX μπήκαν απότομα στον πάγο, το μεγαλύτερο γαστρονομικό project της πόλης εδώ και χρόνια –η Αγορά Μοδιάνο– δυσκολεύτηκε να βρει έρεισμα στον κόσμο της Θεσσαλονίκης (και είδε μέσα σε λίγους μήνες μεγάλους παίκτες να σημαίνουν τακτική υποχώρηση, εγκαταλείποντας τα πόστα τους), ενώ η αδυναμία των φορέων να αξιοποιήσουν δυναμικά κι αποτελεσματικά τον διεθνή προβολέα που έστρεψε στην πόλη η ένταξή της στο Δίκτυο Γαστρονομικών Πόλεων της UNESCO, στέρησε από την εστιατορική σκηνή της πόλης μια μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης κι εξωστρέφειας.

Moldee Θεσσαλονίκη Μουρατίδης Μαραγκουδάκης
Οι Βασίλης Μουρατίδης (μπροστά) και Σοφοκλής Μαραγκουδάκης στην κουζίνα του "Moldee"

Έτσι, ενώ το casual πεδίο της εστιατορικής πιάτσας επιδεικνύει ζηλευτή κινητικότητα, για την πόλη που πέρσι καλωσόρισε στις γαστρονομικές τις τάξεις επιδραστικούς σεφ (Σοφοκλής Μαραγκουδάκης και Βασίλης Μουρατίδης στο "Moldee", Γιάννης Κιόρογλου στο "Onora") και θρυλικά brands (το επαναλανσαρισμένο "Όλυμπος Νάουσα"), η φετινή είναι η πρώτη χρονιά ύστερα από καιρό που η Θεσσαλονίκη δεν έχει να επιδείξει εστιατορικό opening μεγάλου βεληνεκούς. Πράγμα που δείχνει, από τη μία, ένα γενικευμένο μούδιασμα σ’ ό,τι αφορά την επιχειρηματική πτυχή της γαστρονομίας, δίνει όμως, απ’ την άλλη, περισσότερο χρόνο στον κόσμο της πόλης, ντόπιο κι επισκέπτη, να απολαύσει και να αφομοιώσει όχι μόνο τις περσινές της προτάσεις, που παραμένουν φρέσκες και ζωηρές, αλλά και τις πάντα αγαπημένες, κλασικές αξίες μιας πόλης που, ό,τι και να γίνει, δεν σταματά να τρώει έξω και να τρώει καλά – έστω κι αν χρειάζεται να διπλοπαρκάρει για να το κάνει…

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ: Πρωτότυπα concepts και κλασικές αξίες

Από θαλασσινό street food μέχρι fine dining διεθνούς δυναμικής κι από comfort ελληνικά πιάτα μέχρι μεζέδες υψηλής δημιουργικότητας, η γαστρονομική σκηνή της Θεσσαλονίκης είναι για άλλη μια χρονιά μια αυλή γευστικών θαυμάτων.

Cevicheria Θεσσαλονίκη

Cevicheria Θεσσαλονίκη
Η "Cevicheria" με το νέο ατμοσφαιρικό της πόστο, είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα openings της χρονιάς

Νέες αφίξεις

Μπορεί το ψηφιδωτό του fine dining να παραμένει ίδιο φέτος στην πόλη, η χαλαρή καλοφαγία όμως δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Η ομάδα του "Trizoni", για παράδειγμα, του βραβευμένου ψαροφαγικού προορισμού της Χαλκιδικής (με το χειμερινό αδερφάκι στα Λαδάδικα), παίρνει τη στιβαρή τεχνογνωσία της στο εξαιρετικό ψάρι και τη μεταμορφώνει σε ένα πρωτότυπο concept χεράτης καλοφαγίας με το "Delifish" (Ερμού 24, 2310265032) στην έξω πλευρά της Αγοράς Μοδιάνο. Εκεί, προτάσεις όπως το τυλιχτό με γύρο τόνου ή η πίτα με σουβλάκι ξιφία και τζατζίκι κάνουν την ψαροφαγία fun, δίνοντάς της ανατρεπτική νοστιμιά.

Delifish Trizoni Θεσσαλονίκη
Πίτα με σουβλάκι ξιφία και τζατζίκι στο "Delifish by Trizoni"

Η "Cevicheria" (Κατούνη 28, 2310539292) της ομάδας "Apallou", φεύγοντας από την Αγορά Μοδιάνο μεταφέρθηκε σε άλλο, άκρως εντυπωσιακό χώρο στη λαοφιλή γειτονιά της Βαλαωρίτου. Το ατμοσφαιρικό κτήριο, που για μερικά φεγγάρια φιλοξένησε το "The Hub", έχει μεταμορφωθεί σε ιαπωνική στοά με ταμπέλες neon, αφίσες anime και χάρτινες ομπρέλες με ιδεογράμματα, για να μιξάρει Nikkei γεύσεις και εκλεκτά cocktails με αναπολογητική party διάθεση. Αντίστοιχη ατμόσφαιρα, αλλά στη mex-italian εκδοχή της επικρατεί και στο "Dos Margaritas" (Αιμίλιου Ριάδη 5, 2310831832), το καλοκαιρινό σουξέ της περιοχής των ομπρελών, που μεταφέρεται σε διπλανό κλειστό χώρο για το χειμώνα. Στη νέα σάλα του, θα συνεχίσει να σερβίρεται η πετυχημένη συνταγή, που συνοψίζεται σε δύο λέξεις –pizza & cocktails– αλλά κρύβει πολλές περισσότερες από πίσω: η pizza, κατ’ αρχήν, γίνεται με ζύμη από φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης ψημένη σε πέτρα, με τον Κρίτωνα Παπαδόπουλο να επιμελείται τα υψηλής ποιότητας toppings, ενώ η λίστα των signature cocktails έχει zero waste αποτύπωμα και food pairing λογική, με την υπογραφή του Δημήτρη Καϊταλίδη, ενός από τους πιο δραστήριους, αλλά και νόστιμους bartenders της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια.

Dos Margaritas Θεσσαλονίκη
Pizza & Cocktails σε κλειστό χώρο για το χειμώνα από το σουξέ "Dos Margaritas"

Επιστρέφοντας στη Βαλαωρίτου, στη σκιά του Ισμαήλ Πασά Χάνι – το εντυπωσιακό κτίριο των αρχών του 1900, που μετέτρεψε σε μητροπολιτικής αισθητικής πολυχώρο η ομάδα του Beetroot Design Group πέρσι – το "Πόστερ" (Συγγρού 6, 2310547384) σερβίρει στο πιάτο τη sui generis, πολυπολιτισμική γευστική ταυτότητα του Βασίλη Χαμάμ. Ο Ελληνοπαλαιστίνιος σεφ, που έχει επιστρέψει στην πόλη μετά από χρόνια εμπειρίας σε καλές κουζίνες του Λονδίνου, μιξάρει λεβαντίνικες αναφορές με ευρωπαϊκές επιρροές και άκρως θεσσαλονικιώτικες αγάπες, που εκφράζονται σε πιάτα όπως η μοσχαρίσια γλώσσα με ρώσικη σαλάτα σχάρας, αλλά και το "παλαιστινιακό" κοτόπουλο, με σουμάκ, πίκλα κρεμμυδιού και γιαούρτι, σε λεπτή χειροποίητη λιβανέζικη πίτα.

Mazu Θεσσαλονίκη
Κομψότητα και νεανική αύρα ισορροπούν στη σάλα του ολοκαίνουριου "Mazu"

Στην πάντα ζωηρή πιάτσα της παραλίας, όλοι οι προβολείς στρέφονται φέτος στο "Mazu" (Λεωφ. Νίκης 7, 2311218046). Παίρνοντας το όνομά του από τη θεά-προστάτιδα των ταξιδιωτών και φύλακα των υδάτων, το πιο πρόσφατο απόκτημα της Θεσσαλονίκης στην bar-restaurant σκηνή, συνθέτει ένα σκηνικό αίγλης, όπου η κομψότητα και η πολυτέλεια ισορροπούν με τη νεανική ενέργεια που αποπνέει το χώρο, με νόστιμα signature cocktails να ανοίγουν την όρεξη για τις μεσογειακές γεύσεις που προετοιμάζει η κουζίνα, πάντα με βάση την εξαιρετική πρώτη ύλη, και άξονα τα διεθνή φαβορί, τις νέες τάσεις και την υψηλή τεχνική.

Διαβάστε Επίσης

Τα φρεσκοβραβευμένα

Moldee Θεσσαλονίκη
Φάρος της haute cuisine στην πόλη το "Moldee"

Με αέρα διακρίσεων από τη γευσιγνωστική ομάδα του αθηνοράματος μπαίνουν στη νέα σεζόν τέσσερα εστιατόρια της πόλης, που κατάφεραν να διακριθούν ήδη από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους. Μπαίνοντας στο δεύτερο έτος τους, το "Moldee" (Top Notch 2023, Προξένου Κορομηλά & Μητροπολίτου Ιωσήφ 8, 2310286000), σημαντικότερη άφιξη της περασμένης χρονιάς, εδραιώνεται ως φάρος της haute cuisine στην πόλη, χάρη στην εμπειρία και την ικανότητα των σεφ Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη να αρθρώσουν μια πρωτοποριακή, αλλά και εύληπτη μαγειρική πρόταση, μέσα από συνδυασμούς όπως η αναθεωρητική εκδοχή του φρικασέ, με πεσκανδρίτσα, κρέμα σέλινο, μύδια, λαχανάκια Βρυξελλών και σάλτσα βουτύρου με άνηθο, ενώ στο "Όλυμπος Νάουσα" (BEK 2023 / ξεν. "ON Residence", Λεωφ. Νίκης 5, 2310275715), ο σεφ Δημήτρης Τασιούλας καταφέρνει να ξεφύγει από το καλούπι των προσδοκιών που ήρθαν αγκαζέ με το ιστορικό όνομα του εστιατορίου, δίνοντας το ανανεωτικό του στίγμα μέσα από πιάτα βαθιάς νοστιμιάς, όπως οι μαρουλοντολμάδες θαλασσινών σε γαλάκτωμα αχινού ή το ελληνικό αρνάκι με σάλτσες παντζαριού και κρεμμυδιού, κεφίρ, και τραγανές πατάτες ντοφινουάζ.

Όλυμπος Νάουσα Θεσσαλονίκη
Το ανανεωτικό του στίγμα εδραιώνει το "Όλυμπος Νάουσα"

Παράλληλα, στο "Botargo" (BEL 2023 / ξεν. "Monasty", Βασ. Ηρακλείου 45, 2310274545) ο σεφ Κώστας Μποβιάτσης, με τον πολυβραβευμένο Γιώργο Στυλιανουδάκη στην επιμέλεια, εξερευνά τη φίνα εκδοχή του comfort βασισμένος στην αγιορείτικη παράδοση, ενώ στη "+Τροφή" (BEK 2023 / Δόξης, 2310540260), το δεύτερο σουξέ του αιρετικού σεφ Γιάννη Λουκάκη, η στόφα και το μαντέμι πρωταγωνιστούν σε ένα στέκι που ηγείται της θεσσαλονικιώτικης bistronomy, με ρουστίκ κρεατομαγειρέματα σαν την ταλιάτα γίδας ή την προβατίνα με τραχανά.

Διαβάστε Επίσης

Οι grand chefs

Σωτήρης Ευαγγέλου Θεσσαλονίκη
Σημείο αναφοράς της θεσσαλονικιώτικης καλοφαγίας κρατάει ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου το εστιατόριο "Salonika" του ξενδοχείου "Makedonia Palace"

Με τη λάμψη ενός ακόμη Χρυσού Σκούφου, αλλά και Βραβείου Ελληνικής Κουζίνας να χαρίζουν τη λάμψη τους στην αεράτη σάλα του, το εστιατόριο "Salonika" (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197) του ξενοδοχείου "Makedonia Palace" παραμένει σημείο αναφοράς της θεσσαλονικιώτικης καλοφαγίας, με τον πληθωρικό σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου να μας κλείνει ραντεβού με τη δημιουργική πλευρά της ελληνικής γεύσης. Φινέτσα και ρουστίκ αβρότητα ισορροπούν περίτεχνα σε πιάτα που σκιαγραφούν την κορυφαία έκφραση της παράδοσης σήμερα, ενώ ένα νέο εστιατορικό concept ανεβάζει τον πήχη στο fine dining της πόλης: ένα Chef's Table δώδεκα θέσεων, με μενού-έκπληξη κάθε φορά, θα δώσει στο σεφ την ευκαιρία να εκφράσει το φουλ της δημιουργικότητας και της υψηλής τεχνικής του

Κορυφαίο εστιατόριο κρητικής κουζίνας στην Ελλάδα, που παραδόξως δεν βρίσκεται στην Κρήτη αλλά στη Θεσσαλονίκη, παραμένει το "Χαρούπι" (Δόξης 4, 6988526262) του Μανώλη Παπουτσάκη, με τον πολυβραβευμένο σεφ να διατηρεί τη διάκριση του Top Notch για άλλη μια χρονιά. Ο χώρος έχει ανανεωθεί και οι γεύσεις αναβαθμιστεί, με τις μοντέρνες τεχνικές του σεφ να αναδεικνύουν την ορμή του κρητικού γευστικού ιδιώματος με ξεχωριστή ακρίβεια, μέσα από πιάτα όπως η κρεατότουρτα με αφρό από αβγολέμονο, το τσιγαριαστό αρνάκι με κοφτό μακαρονάκι σούζουμο (αλά mac n cheese), αλλά και τα mini ντακάκια, που σερβίρονται σε ντελικάτες croustades εν είδει μπουκίτσας, απ’ αυτό το finger food που σε κάνει να γλύφεις τα δάχτυλά σου.

Μανώλης Παπουτσάκης Θεσσαλονίκη
Υψηλή δημιουργικότητα και ατόφια νοστιμιά μπουλιάζει σε "Χαρούπι" και "10 Τραπέζια" ο πολυβραβευμένος σεφ Μανώλης Παπουτσάκης

Το μπόλιασμα υψηλής δημιουργικότητας και ατόφιας, εύληπτης νοστιμιάς εκφράζει ο σεφ Παπουτσάκης ακόμη πιο ελεύθερα στα "10 Τραπέζια" του (Στρ. Καλάρη 4, 2310251010), που φέτος, πιο ανεβασμένα από ποτέ, τοποθέτησαν και το πρώτο τους Top Notch πλάι στο Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Εδώ, ο σεφ χρησιμοποιεί τεχνικές αιχμής για να σερβίρει υψηλή κουζίνα σε τέμπο τσιμπολογήματος, με δημιουργικούς μεζέδες όπως η κρουστάδα με καβούρι και αβγά πέστροφας, το brioche με ψάρι σαβόρο και πολίτικη σαλάτα ή η οφτή γλυκοκολοκύθα με κάρι, να συνθέτουν ένα απολαυστικό γευστικό ταξίδι, που υλοποιεί με ζηλευτή δεξιότητα η συνιδιοκτήτρια και σεφ Πασχαλίνα Καμτσίκη.

Μανιτάρι Θεσσαλονίκη
Στη δημιουργική πλευρά της comfort ελληνικής γεύσης κρατά το "Μανιτάρι" ο σεφ Δημήτρης Παμπόρης

Στη γειτονιά της Καλαμαριάς, και ειδικότερα στο "Μανιτάρι" (Θεμ. Σοφούλη 57, 2310415289), ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης συνεχίζει τη διαδρομή του στην comfort πλευρά της ελληνικής γεύσης, με μπούσουλα τον έμφυτο κοσμοπολιτισμό του και βάση τις εκλεκτές πρώτες ύλες που συγκεντρώνει στην κουζίνα ο ανήσυχος ιδιοκτήτης Γιάννης Ζιάγκας. Ανατρεπτικά πιάτα, όπως το ριζότο λαχανοντολμά με βουβαλίσιο κιμά Κερκίνης, αλλά και πληθωρικά φαβορί σαν τα dumplings γεμιστά με κοκκινιστή μοσχαρίσια ουρά και αφρό τζατζίκι δίνουν το στίγμα, ενώ θέση στο μενού έχουν και επιλογές από τις προτάσεις χεράτης καλοφαγίας του "Thess Bao", που ανήκει επίσης στην ίδια ομάδα.

Διαβάστε Επίσης

Μεγάλα σαλόνια

Grada Nuevo Θεσσαλονίκη
Τον κοσμοπολιτισμό του ιδιοκτήτη Απόστολου Ρήγα αντανακλά η εστιατορική εμπειρία στο "Grada Nuevo"

Ένα απ’ τα ωραιότερα εστιατορικά σαλόνια της Θεσσαλονίκης είναι αυτό του "Grada Nuevo" (Top Notch 2023, Καλαποθάκη 14, 2310271074), στο οποίο ο μπον βιβέρ Απόστολος Ρήγας ξεδιπλώνει το εστιατορικό του όραμα, με κορυφαία ιωδιούχα ευρήματα να γίνονται καμβάς όπου η υψηλή ψαροφαγική φινέτσα αναμιγνύεται με τις ελληνικές μνήμες, ενώ η κάβα αριθμεί περισσότερες από 250 ετικέτες.

Iberico Θεσσαλονίκη
Επιβλητική η σάλα και στο κρεατοφαγικό "Iberico"

Επιβλητική είναι η σάλα και στο "Iberico" (Νικ. Μάντζαρου 18, 2310532800), στην ανερχόμενη δυτική πλευρά της πόλης, όπου οι premium κοπές μόσχου μοιράζονται την κεντρική σκηνή με comfort κρεατομαγειρέματα, αλλά και λιχούδικα πιάτα σαν τις αφράτες κρεατότουρτες από τον ξυλόφουρνο – πρόκειται για το κρεατοφαγικό πόστο των αδερφών Σταύρου και Χρήστου Σωτηρούδη, που γνωρίσαμε από τα "Marea Sea Spirit" (BEK 2023, Μαργαρίτη Λόρη & Στρατηγού Καλλάρη, 2310257696) και "Γλυκάνισος" (ΒΕΚ 2023, Μεγ. Αλεξάνδρου 46, Πυλαία, 2310302882), με τη μακρά τους εστιατορική εμπειρία να εγγυάται την καλοφαγική απόλαυση.

Τρία Γουρουνάκια Θεσσαλονίκη
Αστική κομψότητα αποπνέουν χώρος και πιάτα στα "Τρία Γουρουνάκια"

Αστική κομψότητα αποπνέει o χώρος και στα "Τρία Γουρουνάκια" (Καποδιστρίου 7, 2310249050), το μαγειρικό σπίτι του σεφ / ιδιοκτήτη Δήμου Καλαϊτσίδη, που με έδρα του ένα πανέμορφο διατηρητέο κτήριο στην καρδιά της πόλης και με την πρώτη ύλη σε κεντρικό πλάνο, φέρνει συνταγές της παράδοσης στο μαγειρικό σήμερα, μέσα από πιάτα όπως τα ραβιόλι σπανακόπιτας, το λεμονάτο κοτόπουλο σε μπαλοτίνα, αλλά και το χουνκιάρ με μάγουλα μόσχου ή το γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά.

Διαβάστε Επίσης

Ένα διαφορετικό deli

Dacristo Θεσσαλονίκη
Αέρα γαστρονομικής μητρόπολης φέρνουν οι λιχουδιές του "Dacristo" στη Θεσσαλονίκη

Premium αλλαντικά, ψαγμένα ευρωπαϊκά τυριά, η avant garde του παγκόσμιου κρέατος, αλλά και εκλεκτές ντελικατέτσες που μπορούν να ιντριγκάρουν ακόμη και τον πιο περπατημένο foodie, συγκεντρώνονται στα προσεγμένα ράφια του "DaCristo", του εστέτ deli του κέντρου (Π. Πατρών Γερμανού 13-15, 2310235901) και της Θέρμης (6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, 2310385050). Στα δύο καταστήματα, premium brands του εξωτερικού στέκουν πλάι σε σπάνια εδώδιμα απ’ όλη την Ελλάδα, με το πολυποίκιλο γευστικό μωσαϊκό, που φέρνει αέρα γαστρονομικής μητρόπολης στην πόλη, ολοκληρώνεται με το Steak House, που ετοιμάζει επί τόπου προχωρημένα burgers, κοπές και sandwiches, αλλά και το wine bar, που ξεδιπλώνει μια συναρπαστική οινική βεντάλια, αλλά και premium ετικέτες αλκοόλ.

Διαβάστε Επίσης

Τρία εναλλακτικά στέκια

Διαγώνιος Θεσσαλονίκη
Σουτζουκάκι σχάρας με συνταγή δεκαετιών σερβίρει η "Διαγώνιος"

Ζωντανή κληρονομιά της γαστρονομικής ταυτότητας της πόλης, η "Διαγώνιος" (Πλ. Φαναριωτών 2, 2310260958) μετρά κοντά μισόν αιώνα από τότε που πρωτάναψε τις θράκες της, εξακολουθεί όμως να σερβίρει την ίδια απαράλλαχτη νοστιμιά, δικαιολογώντας τη θέση της στις μερακλήδικες συνήθειες της πόλης: σουτζουκάκι σχάρας και γύρος από καθαρό χοιρινό φιλέτο είναι τα δυνατά χαρτιά, με πολίτικη σαλάτα και αλοιφή πάπρικα στο πλάι να συμπληρώνουν την εμπειρία, σε ένα από τα πλέον διαχρονικά στέκια της Θεσσαλονίκης, με ωραία θέα στην περατζάδα της πλατείας Φαναριωτών.

Roots Θεσσαλονίκη
Δημιουργικό vegan-ισμό προτείνει το "Roots"

Ριζωμένο στην καρδιά των vegans και vegetarians της πόλης, αλλά και όλων όσοι ψάχνουν κάτι το διαφορετικό και πρωτότυπο για τη γαστρονομική τους παλέτα, το "Roots" (Μπαλάνου 4, 2310268063) γράφει τη δική του διαδρομή στη fun πλευρά της θεσσαλονικιώτικης γεύσης, με κορυφαία πρώτη ύλη, αλλά και σπάνια υλικά, να γίνονται εργαλεία στη γεμάτη φαντασία κουζίνα. Έτσι, το χορτοφαγικό αυτό στέκι σερβίρει καθημερινά τη meat free πλευρά πιο δημοφιλών street πιάτων, όπως το vegan σεβίτσε ή η no meat carbonara, ενώ ειδικές θεματικές ημέρες φέρνουν στο στέκι των Λαδάδικων εκπλήξεις όπως το vegan sushi κι οι vegan γαρίδες.

Μαιτρ και Μαργαρίτα Θεσσαλονίκη
Βαθιά δουλειά ετών στη θεσσαλονικιώτικη μπιστρονομία βρίσκεται πίσω απ' τα πιάτα του "Μαιτρ και Μαργαρίτα"

Εργάτες της φινετσάτης θεσσαλονικιώτικης μπιστρονομίας, με βαθιά δουλειά ετών, που έχει κάνει αυτό το εναλλακτικό στέκι σημείο αναφοράς στην εξέλιξη της γειτονιάς της Βαλαωρίου, οι άνθρωποι πίσω από το "Μαιτρ & Μαργαρίτα" (Φράγκων 3 & Στρατηγού Σφέτσου, 2314007586) εξακολουθούν να υπηρετούν την cuisine de saison σε κάθε της πτυχή. Συγκεντρώνουν γαλακτοκομικά από την Ιθάκη μέχρι τα Γρεβενά, ντόπια ζυμαρικά από τη Χίο και τις Σέρρες, κρέας από την Κομοτηνή και τη Χαλκιδική, ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά από την ιχθυόσκαλα Θεσσαλονίκης, μαζί με δεκάδες άλλα καλούδια από την ελληνική ύπαιθρο, για να συνθέσουν πιάτα όπως το αλμυρό θρακιώτικο 'σαραγλί' με μοσχαρίσιο κιμά και γραβιέρα Κάσου, τις μακαρούνες με σάλτσα μπουγιαμπέσα ή το κατσικάκι με μαστίχα, ξινόχοντρο και νεράντζι, με την κάβα να σιγοντάρει συστήνοντας στην πόλη μεγάλα κρασιά μικρών οινοποιών.

Διαβάστε Επίσης

COFFEE & SPIRITS: Θεσσαλονίκη να την πιεις στο ποτήρι

Εξειδικευμένα coffee spots με εκλεκτά χαρμάνια βοηθούν την πόλη να ξυπνήσει, κονσεπτικά all-day την κρατούν χορτάτη όλη μέρα, και βραβευμένα cocktail bars τη βγάζουν στους δρόμους το βράδυ, συνθέτοντας ένα γοητευτικό σενάριο καλοποσίας που… δεν σκαμπάζει από ώρες.

Έχοντας πια μάθει στη γευστική εμπειρία που μπορεί να προσφέρει ένας καλός καφές σωστά προετοιμασμένος, από τα ολοένα περισσότερα coffee spots που μπαίνουν στο παιχνίδι του specialty coffee, η Θεσσαλονίκη έχει προ πολλού αφήσει πίσω την εικόνα της μονοκαλλιέργειας του φραπέ με την οποία ήταν ταυτισμένη στο παρελθόν.

Valenio Βαλάντης Αυγερινίδης Θεσσαλονίκη
Πρωτεργάτης της καφεϊνούχας μεταστροφής της πόλης ο Βαλάντης Αυγερινίδης του "Valenio"

Ένας από τους πρωτεργάτες της καφεϊνούχας μεταστροφής της πόλης, και με γαλόνια εμπειρίας αρχικά στα σαφάρι των καλύτερων κόκκων του πλανήτη, κι ύστερα στην εκπαίδευση μιας ολόκληρης φουρνιάς baristas που ξέρουν τι να τους κάνουν, ο coffee master Βαλάντης Αυγερινίδης έκανε το "Valenio" (Ικτίνου 6, 2311291518) σημείο αναφοράς όσων ψάχνουν τις καλύτερες κούπες στην πόλη, και φέτος επεκτείνεται τη δράση του με το "Valenio Coffee Roastery" (Λυκούργου 2, 2310532071) στα Λαδάδικα: μια boutique roastery με χώρο εκπαίδευσης, όπου, εκτός από custom καβουρδίσματα, θα φιλοξενούνται σειρά από σεμινάρια και μαθήματα καφεογνωσίας.

Pink Dot Θεσσαλονίκη
Την ινσταγκραμική πλευρά του καφέ αποθεώνει το "Pink Dot Cafe"

Την ινσταγκραμική πλευρά του καφεοπίνειν αποθεώνει το "Pink Dot Café" (Λεωφ. Γεωργικής Σχολής 84, 2310806053), συνδυάζοντας specialty blends της Qualita Unica, με άκρως ρομαντικό, girlie σκηνικό, φωτογενή ροφήματα και ακαταμάχητο μπουφέ επιδορπίων, ενώ την εμπειρία συμπληρώνουν προσεγμένα αβγομαγειρέματα (από κλασικά scrambled αβγά μέχρι croque madame και πεϊνιρλί με αβγό), πληθωρικές επιλογές σε pancakes και all-day φαβορί όπως πίτσες, quinoa bowls και burgers.

Morrison Cafe Θεσσαλονίκη
Θεαματικό πανόραμα της πόλης σερβίρει με τον καφέ του το "Morrison"

Μιλώντας για all-day, τη Θεσσαλονίκη στο πιάτο σερβίρει πλάι στον καφέ του το "Morrison" (17ης Νοεμβρίου 87, Πυλαία, 2316020535), με την εμπειρία καλοποσίας του να ξεκινά από εκλεκτά ροφήματα και να προχωρά σε προσεγμένα κοκτέιλ, την ώρα που ο ουρανός φοράει τα χρυσαφιά του, βαμμένος από το εντυπωσιακό sunset. Την καλοποσία σιγοντάρει η κουζίνα, σερβίροντας εκλεκτές κοπές, αλλά και περιπετειώδη πιάτα όπως οι τσακιστές πατάτες με τσορίθο.

Moldee Θεσσαλονίκη
Πολύ φροντισμένη και η fine drinking εμπειρία στο "Moldee"

Σε πιο νυχτερινά μονοπάτια, τώρα, ξεκινώντας από τις προσθήκες του τελευταίου έτους, το "Flappers 1920s" (Καρόλου Ντηλ 22, 2316024778) εμφανίστηκε την περασμένη άνοιξη και έκανε αμέσως εντύπωση χάρη στην αξιοπρόσεκτη αισθητική του, που δείχνει να χορεύει στον δικό της χωροχρόνο. Παρότι είναι ανοιχτό από νωρίς και για ποιοτικό καφέ, συμπαθεί πολύ τη νύχτα, με ωραίες μουσικές και αξιόλογη λίστα signature ποτών. Ένα από τα πιο φρέσκα αξιόλογα fine drinking projects είναι το "Purovōku" (Καρύπη 3, 2310270275) που κάνει focus σε μια ολόκληρη φιλοσοφία όσον αφορά την εμπειρία που προσφέρει και φέρει την υπογραφή των Αχιλλέα Θανασούδα και Βαγγέλη Πενίκη. Δημιουργική ματιά στα ποτά, zero waste φιλοσοφία, ιδιαίτεροι χώροι και γενικότερα κάτι εντελώς διαφορετικό από όλα όσα είχε δει έως τώρα η πόλη, συν premium ετικέτες σε κρασί και μπύρα αλλά και αγάπη προς τους Έλληνες μικροπαραγωγούς.

Ble Vin Θεσσαλονίκη
Πληθωρικό το κελάρι του "Ble Vin"

Στο "Dos Margaritas" (Αιμιλίου Ριάδη 5, 2310831832), οι Δημήτρης Καϊταλίδης και Νικόλας Κυριακίδης έχουν στήσει ένα feelgood concept που επενδύει στο άχαστο combo πίτσα/κοκτέιλ –όπως με λίγη φαντασία θα μπορούσε να έχει μαντέψει κανείς και από το όνομά του– και παίζει σε street style με τη μία Margarita (τη ζυμαρένια) στο ένα χέρι και την άλλη (την πόσιμη) στο άλλο.

Mazu Θεσσαλονίκη
Δουλεμένη η cocktail list στο ολοκαίνουριο "Mazu"

Λίγο πιο πριν είχαν προστεθεί ήδη κάποιες σημαντικές πινέζες στην SKG μπαρογραφία. Μία από αυτές, το "Le Cercle de Salonique" (Βασ. Ηρακλείου 7, 6986501244), ένα αληθινά κοσμοπολίτικο μπαρ, συνεχίζει σε υψηλούς ρυθμούς από το 2019. Σταθερές αξίες θεωρούνται πια το –στεγασμένο στο επιβλητικό αρχοντικό και πάντοτε με ευρηματική μπάρα– "Casablanca Social Club" (Λεωφ. Βασ. Όλγας 18, 2311243609), το hit των Άνω Λαδάδικων "Γορίλας" (Βέροιας 3, 2313086274) που παντρεύει ευ πίνειν με fun, το πάντοτε πρωτοπόρο "Vogatsikou 3" (Βογατσικού 3, 2310222899) και το πολύπλευρο "La Doze" (Βηλαρά 1, 2310532986), που αντλεί τον μποέμ χαρακτήρα του μέσα από τη συγκατοίκηση σύγχρονης τέχνης, μουσικής, εκλεκτών αποσταγμάτων και κοκτέιλ. Στο ισόγειο του "ON Residence", το "Tiger Loop" (Λεωφ. Νίκης 5, 2310021000) εξελίσσεται σε ενδιαφέρουσα προοπτική, ενώ το ίδιο ισχύει και για το "ON Rooftop", στα ορεινά του δημοφιλούς ξενοδοχείου.

Navona Θεσσαλονίκη
Σε καλοφτιαγμένα cocktails οδηγεί η all day φινέτσα του "Navona"

Για τους λάτρεις της ελαφρώς πιο εναλλακτικής μπαρότσαρκας, το "Στέρεο" (Βαμβακά 3-5, 2311295310) έχει κάτι το βερολινέζικο και επενδύει σε δυνατά sets, ηλεκτρονικούς και τζαζ ήχους. Τέλος, all-time classic επιλογή με το δικό του απόλυτο στίγμα ο ιστορικός "Θερμαϊκός" (Λεωφ. Νίκης 21, 2310239842) στην παραλιακή περαντζάδα.

Πού αλλού μπορείς να πιεις καλοφτιαγμένα ποτά; Στο φινετσάτο "Navona" (Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου 2, 2310897444), με την all-day φιλοσοφία σε όμορφη σάλα με χορταστική θέα στον Θερμαϊκό, στο πολύ φροντισμένο μπαρ του βραβευμένου εστιατορίου "Moldee" (Μητροπολίτου Ιωσήφ 8 & Προξένου Κορομηλά, 2310286000), και στο aesthetic bar resto "Mazu" (Λεωφ. Νίκης 7, 2311218046).

Tiger Loop Θεσσαλονίκη
Φινετσάτος εξωτισμός σε ποτά και διάκοσμο στο "Tiger Loop"

Τέλος, για εκείνους που επιθυμούν να κινηθούν οινικότερα, η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες επιλογές. Το "BléVin" (Γεωργίου Σταύρου 14, 2310231201) ανήκει σε αυτές, με άκρως πληθωρικό κελάρι με ετικέτες από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, ιδιαίτερα events και, κυρίως, αληθινή αγάπη για το καλό φαγητό μαζί με καλό κρασί, και την αυθεντικότητα. Σε πανομοιότυπα μονοπάτια το wine concept bar "Souel" (Παύλου Μελά 16, 2310262827), το "Alea Winebar" (Ισαύρων 12, 2310281614) καθώς και το wine bar resto "Μονμάρτη", στην Καλαμαριά (Θεμ. Σοφούλη 92, 2310414814). Με τη σειρά της, η κάβα κρασιών "Moby Dick or The Whale" (Μορκεντάου 5, 2310253781) σε κερδίζει με το χαλαρό της attitude και κρασιά από κάθε γωνιά του οινικού κόσμου.

HOTELLING: Κλασικές αξίες και καινούργια darlings

Με ξενοδοχειακά brands που φέρουν την εμπειρία κολοσσών στον τομέα της φιλοξενίας, αλλά και μικρά διαμαντάκια που ανανεώνουν την έννοια του city hotelling, το τοπίο διαμονής της πόλης είναι πιο μητροπολιτικό από ποτέ.

On Residence Θεσσαλονίκη
Ένα boutique διαμάντι είναι το "ON Residence" στην παραλία της πόλης

Με τη γυαλάδα του καινούργιου ακόμη πάνω του, το "ON Residence" (Λεωφ. Νίκης 5, 2314404000) είναι το boutique διαμάντι που επανέφερε τη λάμψη της premium φιλοξενίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας και την επιστροφή της παλιότερης οικογένειας ξενοδόχων της Ελλάδας, την οικογένεια Τορνιβούκα, στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε τη διαδρομή της: στη γειτονιά του θρυλικού "Μεντιτερανέ". Ένα ξενοδοχείο σχεδιασμένο για τη σύγχρονη εποχή, αλλά με το νήμα της ιστορίας να διατρέχει κάθε του πτυχή, το "ON Residence" απλώνει την ατμοσφαιρική του εμπειρία διαμονής σε δωμάτια και σουίτες που απολαμβάνουν υπερθεαματικές βίστες προς τον Θερμαϊκό και τις προβλήτες του λιμανιού, ενώ ισχυρό χαρτί του ξενοδοχείου αποτελεί και το υπόδειγμα neo-retro αισθητικής "Όλυμπος Νάουσα" στο ισόγειο.

Makedonia Palace Θεσσαλονίκη
Ξενοδοχείο - εμπειρία παραμένει το εμβληματικό "Makedonia Palace"

Ξενοδοχείο-εμπειρία της πόλης παραμένει το "Makedonia Palace" (Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου 2, 2310897197), με ζεστή οικειότητα, αφαιρετικές γραμμές και branded παροχές να κυριαρχούν στα δωμάτιά του και τη φαρέτρα της φιλοξενίας του να εμπλουτίζεται από το εντυπωσιακό χαμάμ. Η θεαματικές βίστες του προς τη θάλασσα και η εποπτική του θέση στην προμενάντ της πόλης τού προσδίδουν επιπλέον πόντους μεγαλοπρέπειας, ενώ χάρη στην τοποθεσία του, δίπλα ακριβώς στους κήπους της Νέας Παραλίας, και μια βολτίτσα απόσταση από τις πολυφωτογραφημένες "Ομπρέλες" του Ζογγολόπουλου, κάνει την εμπειρία διαμονής ακόμη πιο απολαυστική, ιδίως για επισκέπτες με ανάγκες στιγμιαίας αποσυμπίεσης.

Έτοιμα να "σαλπάρουν" τα δωμάτια του "Daios Luxury Living"

Πρώτο διεθνές ξενοδοχειακό σήμα που προσγειώνεται στην πόλη, το ξενοδοχείο "Monasty" (Βασ. Ηρακλείου 45, 2310274545), μέλος της Autograph Collection, έχει την υπογραφή της Marriott στις υψηλού επιπέδου παροχές φιλοξενίας που παρέχει στον ατμοσφαιρικό του χώρο δυο βήματα από την πλατεία Αριστοτέλους, ενώ αχτύπητο location παρέα με κομψή πολυτέλεια και high tech παροχές συνδυάζει το "Excelsior" (Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23, 2310021020), με τα αρ ντεκό στοιχεία και τις νεοκλασικές αναφορές του διατηρητέου κτηρίου να κάνουν ωραίο κοντράστ με τη μινιμαλιστική διακόσμηση των δωματίων. Σαν κρυστάλλινο κρουαζιερόπλοιο έτοιμο να σαλπάρει στο Θερμαϊκό, αγναντεύει τη θάλασσα της Θεσσαλονίκης το "Daios Luxury Living Hotel" (Λεωφ. Νίκης 59, 2310250200, daioshotels.com), μια ανάσα από τον Λευκό Πύργο, με τον έξυπνο σχεδιασμό να χαρίζει όχι μόνο στα μπροστινά, αλλά και στα πίσω δωμάτια θέα προς το γαλάζιο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.