Εσθονία

Μία από τις τρεις χώρες της Βαλτικής και ανερχόμενο αστέρι μεταξύ των τουριστικών προορισμών, χαρακτηρίζεται συχνά «τίγρης του Βορρά» λόγω της οικονομικής της ανάπτυξης με ρεκόρ ίδρυσης νέων επιχειρήσεων. Στα σύνορα της Λετονίας και της Ρωσίας, με πληθυσμό λίγο μεγαλύτερο από ένα εκατομμύριο, διαθέτει πλούσια και ανεξερεύνητη φύση: 1.400 λίμνες και 1.500 νησιά στη Βαλτική, μεταξύ των οποίων το Saaremaa (Σααρεμάα), το Hiiumaa (Χιιουμάα) και το Muhu (Μούχου) στο άνοιγμα του κόλπου της Ρίγας. Η πρωτεύουσα Ταλίν συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, κυρίως για τo μεσαιωνικό κάστρο Toompea (Τομπέα), το οποίο έχτισαν οι Δανοί το 1219, και το πάρκο Kadriorg στο ομώνυμο παλάτι. Εξάλλου, η χώρα υπήρξε δημοφιλές θέρετρο των Ρώσων. Η πρωτεύουσά της συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ενώ το 2011 ανακηρύχτηκε και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η χώρα είναι μοιρασμένη σε δεκαπέντε επαρχίες, καθεμία με δικό της χαρακτήρα. Εδώ θα δείτε από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Tartu (Ταρτού) με τα περισσότερα πανεπιστήμια και το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας και την τέταρτη σε μέγεθος ευρωπαϊκή λίμνη, την Peipsi (Πέιπους), στα σύνορα με τη Ρωσία, την οποία προτιμούν οι ντόπιοι για ψάρεμα, μέχρι τις παραλίες Νarva (Nάρβα) και Parnu (Παρνού), όπου κάθε Αύγουστο γίνεται το αδιαχώρητο. Σημειωτέον ο εσθονικός οργανισμός τουρισμού έχει δημιουργήσει μια σειρά από ενδεικτικές διαδρομές τις οποίες μπορείτε να κάνετε μόνοι σας, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας: από το γύρο των μουσείων και των ιαματικών λουτρών [οι πηγές της Varska (Βάρσκα) ήταν διάσημες από το 1820] μέχρι τη φολκλόρ Εσθονία (οι θρύλοι και παραδόσεις ανταγωνίζονται αυτούς της Ιρλανδίας), τη σοβιετική Εσθονία με τις παραθεριστικές κατοικίες των μελών του κόμματος, την εσθονική φύση με τους καταρράκτες Valaste (Βαλάστε) που παγώνουν κάθε χειμώνα και τα εθνικά πάρκα και τους δρυμούς – το 18% της έκτασής της έχει ανακηρυχτεί προστατευόμενη περιοχή! Η καλύτερη περίοδος για να την επισκεφθείτε είναι το καλοκαίρι – ιδιαίτερα κοντά στα τέλη Ιουνίου, για να απολαύσετε τις Λευκές Νύχτες, δηλαδή 19 ώρες ηλιοφάνειας! Έχετε όμως μαζί σας και μια ομπρέλα, διότι οι απότομες μπόρες θυμίζουν Λονδίνο.

Ταλλίν

Η πρωτεύουσα της Εσθονίας –και η πιο όμορφη πόλη της Βαλτικής– υπερηφανεύεται για την Παλιά Πόλη της...

Χριστούγεννα στη Βαλτική

Εσθονία | Λετονία | Λιθουανία: 8 μέρες, 1.400 χιλιόμετρα και 6 στάσεις στα τρία μικρά κράτη της Βαλτικής θάλασσας, σ’ ένα οδοιπορικό που ευωδιάζει gingerbread και ζεστό μπαχαρένιο κρασί.

Tallinn

Ο Βαγγέλης Μονογυιός επιλέγει τα hot spots της ανερχόμενης της Βαλτικής, που εξελίσσεται ταχύτατα σε μια trendy ευρωπαϊκή πόλη, ιδανική για summer breaks.

City Breaks

Μπορεί το ένα μας μάτι να κοιτάει προς τα βουνά, το άλλο όμως είναι στραμμένο εντελώς downtown. Προτείνουμε τις καλύτερες ιδέες για φθινοπωρινά city breaks στις πιο ανερχόμενες και ατμοσφαιρικές πόλεις της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Euromania!

Κάποιες το έχουν ήδη στα ταμεία τους, άλλες το ορέγονται: το ευρώ μάς ενώνει. Φέτος λέμε να το καταθέσουμε «εντός», για να πάρουν οι διακοπές προστιθέμενη αξία!