Μικρές Κυκλάδες

Μετά τα Κουφονήσια είναι η δημοφιλέστερη και πιο αναπτυγμένη τουριστικά από τις Μικρές Κυκλάδες. Το λιμάνι της, το Μερσίνι, θεωρείται από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο και οι ταβέρνες του έχουν εξελιχθεί σε hot spots για τους σκαφάτους. Από κει και πέρα χαμηλοί λόφοι, αμμουδερές παραλίες με βαθυγάλανα νερά, μια Χώρα βγαλμένη από καρτ-ποστάλ του ’50 κι αγροτικά τοπία συνοψίζουν το προφίλ των διακοπών σας εδώ. Πέρα από το λιμάνι, θα βρείτε ακόμη δύο οικισμούς, τη Χώρα (ή Σχοινούσα), χτισμένη σε ύψωμα με υπέροχη θέα, και τη μικρούλα Μεσσαριά στον Βορρά. Το οδικό δίκτυο είναι υποτυπώδες και στις περισσότερες παραλίες φτάνει μόνο χωματόδρομος, αυτό όμως αποτελεί μάλλον ακόμη ένα στοιχείο γραφικότητας. Οι πολλές παραλίες είναι το μεγάλο ατού της Σχοινούσας. Από τις ωραιότερες του νησιού, η Ψιλή Άμμος, ενώ εξίσου καλές είναι το πιο κοσμικό Τσιγκούρι, το Λιβάδι και η δημοφιλής μεγάλη ακτή του Λιόλιου – βολική για μικρά παιδιά, επειδή είναι μάλλον ρηχή. Κοντινές στη Χώρα είναι οι παραλίες Αλμυρό, Φουντάνα, Φυκιό και ο Γερολιμνιώνας με τη λευκή άμμο. Το νησί είναι σχετικά επίπεδο, γι’ αυτό η πεζοπορία είναι εύκολη και προτείνεται ανεπιφύλακτα. Επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο στη Χώρα και την εκκλησία της Παναγιάς της Ακαθής. Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι τρεις μύλοι του νησιού, οι δύο σπηλιές κοντά στο λιμάνι, η Σπηλιά του Μανιάτη και εκείνη των Ψαράδων, και το μικρό κάστρο στην περιοχή Φουντάνα. Με βάση σας τη Σχοινούσα, μπορείτε να επισκεφτείτε τα Κουφονήσια και τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες.

Πότε να πάτε : Τα νησιά είναι κατεξοχήν καλοκαιρινοί προορισμοί.

Ηρακλειά: Άλλος για πεζοπορία;

Πετάχτηκα από τη Σχοινούσα για μονοήμερη και ξέμεινα! Αν στο πλάνο των διακοπών σας γράφει περιπέτεια, σκηνίτικη ανεμελιά ή birdwatching, βάλτε την Ηρακλειά στα οπωσδήποτε.

Σχοινούσα: Μπουκιά και απόλαυση

Χαμηλοί λόφοι με ανοιχτό ορίζοντα στο Αιγαίο, ξανθά φαβοχώραφα, νωχελικές αγελάδες και κατσίκια, φίνες αμμουδιές και κρυφοί βοτσαλωτοί ορμίσκοι, στέκια-έκπληξη για τους καλοφαγάδες.

16 ξεχωριστές ταβέρνες στις Κυκλάδες

Ο Alpha Guide προτείνει μερικές από τις καλύτερες ταβέρνες των Κυκλάδων αξιολογημένες και βαθμολογημένες, και βέβαια έξυπνα φίλτρα αναζήτησης για να βρείτε πολλές ακόμη ανάλογα με τον προορισμό που θα διαλέξετε.

Δονούσα: η έξω καρδιά των Μικρών Κυκλάδων

Αντίσκηνα και παρεό στην αμμουδιά, ξενύχτια­ μέχρι πρωίας στο κύμα, νιάτα παντού. Έχει ωραίο κόσμο και παρεΐστικα γλεντζέδικη φάση η πιο απομακρυσμένη από τις Μικρές Κυκλάδες.

Δονούσα: μυστικό chill out

Χωριό μια σταλιά, γυμνά βράχια, σκούρα μπλε νερά, λευκή αμμουδιά, αντίσκηνα στη σκιά των κέδρων. Αν το «less is more» είναι το μότο σας, αυτή η κουκίδα στο Αιγαίο θα γίνει ο παράδεισός σας.

Σχοινούσα

Υπέροχες παραλίες και πολύ ενδιαφέροντα σημεία για φαγητό. Η «μικρή» των Μικρών Κυκλάδων επιφυλάσσει αρκετές ευχάριστες εκπλήξεις για όσους αγαπούν τις διακο­πές με εσάνς «άγονης γραμμής».