Γαστρονομικές εμπειρίες "έξω απ’ το κουτί" αναζητά η Βρετανίδα σεφ Βαλεντίν Γουόρνερ, δημιουργός του "Kitchen In The Wild".
Ώρα να ανακαλύψεις την πιο αυθεντική πλευρά της ανατολικής Μεσσηνίας: από την αρχαία Μεσσήνη στην ολοζώντανη Καλαμάτα και τη Μάνη με τις ομορφιές της.
Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και χαρτογραφήσαμε την περιοχή από τα Τρίκαλα ως το Περτούλι, για βουνίσια κουζίνα, μεζέδες κι αποστάγματα.
Αρκετά μακριά από την κοσμοπολίτικη πλευρά του, αλλά σχετικά κοντά στο δημοφιλές Χιονοδρομικό του, το θρυλικό βουνό κρύβει πανέμορφους, παραδοσιακούς οικισμούς: αυθεντικούς, φιλόξενους και πλούσιους σε οίνους και εδέσματα της ρουμελιώτικης γης.
Ταξιδεύοντας στο Κιότο δεν θα περιηγηθείς μονάχα στην πλέον παραδοσιακή μητρόπολη της Ιαπωνίας, αλλά θα έχεις την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξεις real life γκέισες που ζουν στην πόλη.
Ίσως το ξέρεις ως Σουβάλα, ίσως πάλι δεν το γνωρίζεις καθόλου, αφού το όμορφο κεφαλοχώρι ανήκει στην πλέον "αφανή" για τον μαζικό τουρισμό πλευρά του βουνού. Ανακάλυψέ το μαζί με ένα πανέμορφο οινοποιείο-ξενώνα και μη φύγεις χωρίς να γευτείς τα πρόβεια και γίδινα τυριά και γαλακτοκομικά του.
Ξεκινώντας από το κλασικό "Χίος το νησί της μαστίχας" και προχωρώντας στην ουσία "η Χίος των δεκάδων γεύσεων και αρωμάτων", αυτό το ευλογημένο, πολυδιάστατο και αρκετά ανεξερεύνητο νησί σε υποδέχεται ανάμεσα σε σπάνια τριαντάφυλλα, αρωματικά μανταρίνια και μοσχοβολιστά ψωμιά.
Αδάμαστος ορεινός όγκος, κυρίαρχο υδάτινο στοιχείο, ελατοσκέπαστες πλαγιές που ξυπνούν μια και μόνο ανάγκη. Την σύνδεση μας με την φύση, που έχουμε τόσο παραμελήσει. Αυτά είναι τα κεντρικά Τζουμέρκα, unplugged.
Αυθεντικές εμπειρίες στον αξιαγάπητο αγροτουριστικό ξενώνα "Ελαιώνα" εντός ενός καταπράσινου κτήματος.
Πελάδες "αιωρούνται" σε αρυτίδωτη λιμνοθάλασσα, σεληνιακά τοπία σε αλυκές, ντόπιοι τσουγκρίζουν ούζα. Αυτές είναι ορισμένες εικόνες από το Μεσολόγγι. Χωρίς φίλτρο.
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τις αποδράσεις του σαββατοκύριακου. Ακολουθούν οι must προορισμοί για όσους λατρεύουν το τρίπτυχο βουνό, τζάκι, χιόνι. Αν και το τελευταίο δεν μπορούμε να σας το υποσχεθούμε.
Μια σειρά από γαστρονομικές δραστηριότητες που αφηγούνται την ιστορία της περιοχής και βασίζονται στις αρχές της αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος όπως καλά γνώριζαν οι παλαιότεροι και έμαθαν εμάς.
Η 2ήμερη γιορτή είναι έτοιμη να υποδεχτεί ντόπιους, επισκέπτες και τουρίστες χαρίζοντας μυρωδιές, γεύσεις, νησιώτικο γλέντι και πολλές εκπλήξεις.
Μοναδική φυσική ομορφιά και σπουδαία λιμναία γοητεία, ολοζώντανες πόλεις και καρτποσταλικά χωριά, ζωηρή γαστρονομία και τεράστια οινική κληρονομία. Καλώς ήρθατε στη Μακεδονία.
Παραλίες, beach bar, γνωριμία με τον Όλυμπο, οινικές διαδρομές, ballooning. Η Πιερία συνδυάζει βουνό και θάλασσα μοναδικά.
Τι μένει αν απογυμνώσεις τη Χαλκιδική από τις φανταστικές της παραλίες; Εμψυχωτικά πολλά τα οποία αντανακλώνται στα τιρκουάζ νερά της αγαπημένης μας διακοποχώρας, σαν ένα κάτοπτρο που τόσα χρόνια δεν κοιτούσαμε την άλλη του πλευρά.
Ακόμη και όταν οι παραλίες θα γεμίσουν ομπρελοξαπλώστρες και τα προνομιούχα σημεία με βίλες, η Νάξος θα αντιστέκεται χάρη στα διάσπαρτα στην ενδοχώρα χωριά της, που δεν εγκλωβίζονται στις "επιβολές" του μαζικού τουρισμού.
Σε ζυμώσεις, όχι μόνο πολιτικές, βρίσκεται η χώρα στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας, που αναδεικνύεται σε νέο darling όσων αναζητούν νέες τάσεις στο ταξίδι, το φαγητό και το κρασί. Άλλωστε στις ζύμες και τις ζυμώσεις βρίσκεται και η καρδιά του ταξιδιωτικού της DNA.
Μερικές σκέψεις γύρω από τον γαστρο-οινικό και πολιτιστικό τουρισμό με αφορμή τους"Θησαυρούς Κορινθιακής Γης" στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Κορίνθου.