"O Μισάνθρωπος" του Γιάννη Κακλέα επιστρέφει στο θέατρο Εμπορικόν

Η κωμωδία – αίνιγμα του Μολιέρου με τους Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και Ευγενία Σαμαρά επιστρέφει για να ξεσκεπάσει τον παραλογισμό των καιρών μας.

Μισάνθρωπος Κακλέας Πάτροκλος Σκαφίδας©

Η σατιρική κωμωδία του Μολιέρου, "O Μισάνθρωπος", ανεβαίνει ξανά από τον Γιάννη Κακλέα στο Θέατρο Εμπορικόν, από τις 21 Οκτωβρίου, με πρωταγωνιστές τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και την Ευγενία Σαμαρά.

Στην παράσταση παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Στέλιος Ιακωβίδης, Αθηνά Μουστάκα, Θάνος Μπίρκος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Κυριάκος Σαλής, Πολύδωρος Λαπιδάκης, Φωτεινή Αθερίδου. Τα σκηνικά υπογράφουν οι Ηλένια Δουλαδίρη και Γιάννης Κακλέας, τα κοστούμια η Ηλένια Δουλαδίρη, τους φωτισμούς η Στέλλα Κάλτσου, την κίνηση η Αγγελική Τρομπούκη και την μουσική ο Βάϊος Πράπας.

Μισάνθρωπος Κακλέας
Πάτροκλος Σκαφίδας©

Διαβάστε Επίσης

Σύμφωνα με την κριτική του "α", η αισθητική της παράστασης είναι ίσως το πιο γοητευτικό στοιχείο της, καθώς μεταφέρει την εικόνα και την ιδέα μιας απροβλημάτιστης νεολαίας, που τρέφεται από τη γοητεία των εύκολων και επιφανειακών σχέσεων. Η Ευγενία Σαμαρά ανέφερε στο "α" σχετικά με τον ρόλο της: "Είναι ένας πολύ σημαντικός ρόλος για μένα. Στο κείμενο του Μολιέρου διαφαίνεται ένας πρώιμος φεμινισμός μέσα από τα λόγια της Σελιμέν. Είναι μια λιμπερτίνα της εποχής, μια πολύ ελεύθερη γυναικά. Η δυσκολία μου ήταν στο να αποκωδικοποιήσω όλα τα κομμάτια αυτής της γυναίκας γιατί σε μία πρώτη ανάγνωση φαίνεται ως μια κακομαθημένη κοπέλα. Κανένας άνθρωπος δεν είναι μόνο ένα πράγμα το ίδιο κι εκείνη, οπότε είχα την ανάγκη να ερευνήσω και να αναλύσω κάθε της πλευρά".

>>Διαβάστε αναλυτικότερα την κριτική του "α" εδώ
 

Ο μισάνθρωπος

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι το έργο έχει τις ρίζες του στα κοινωνικά πρότυπα της εποχής του Μολιέρου, ο "Μισάνθρωπος" παραμένει συγκλονιστικά επίκαιρος. Στον Μισάνθρωπο αναλύει με χιούμορ τις υπερβολές της αυλικής συμπεριφοράς, καταδεικνύει τον παραλογισμό της εθιμοτυπίας, τις ακραίες συμπεριφορές των ανθρώπων για να κερδίσουν την κοινωνική εύνοια, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όσοι επιλέγουν να αμφισβητήσουν τα επικρατούντα πρότυπα.

Επιπλέον, στη σκηνοθετική εκδοχή του Γιάννη Κακλέα τα πάντα διαδραματίζονται σε ένα σύστημα εικονικής πραγματικότητας που η "μάσκα" είναι το πρόσωπό μας. Ο Αλσέστ, ο ήρωας του έργου, επιθετικός και αηδιασμένος με την κοινωνική παρακμή και θυμωμένος με την υποκρισία των ανθρώπων, ερωτεύεται παθιασμένα την όμορφη Σελιμέν, το απόλυτο θηλυκό - προϊόν αυτού του συστήματος που απεχθάνεται και παγιδεύεται. Η συνάντηση του Γιάννη Κακλέα με τον "Μισάνθρωπο” του Μολιέρου ήταν αν μη τι άλλο επιτυχής, καθώς είχε σαν αποτέλεσμα μία ανατρεπτική, μοντέρνα και επίκαιρη εκδοχή του εμβληματικού αυτού κλασικού έργου, που το κοινό αγκάλιασε με ιδιαίτερη θέρμη σημειώνοντας απανωτά sold out.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο μισάνθρωπος

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 90 '

Η σκληρή σάτιρα του συγγραφέα για την υποκρισία, τη διαπλοκή, τον ναρκισσισμό, την αδικία, το σεξισμό, την επίδειξη του πλούτου, τον θρίαμβο της μετριότητας και την κυριαρχία της εικόνας ανεβαίνει σε μια σύγχρονη και εξαιρετικά επίκαιρη εκδοχή του εμβληματικού κλασικού έργου που διαβάζει με σκεπτικισμό τον κεντρικό ήρωα του Μολιέρου. Η παράσταση αναδεικνύει τα διαχρονικά στοιχεία της πικρής κωμωδίας, με την προσθήκη ενός σχολιαστή -σκηνοθετικό εύρημα- που δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια σοβαροφάνειας των ηρώων. Η αισθητική της παράστασης είναι ένα από τα πιο γοητευτικά στοιχεία της, καθώς μεταφέρει την εικόνα και την ιδέα μιας απροβλημάτιστης νεολαίας, που τρέφεται από τη γοητεία των εύκολων και επιφανειακών σχέσεων, με κοστούμια που αναδύουν μια αίσθηση αριστοκρατικής παρακμής και αντιτίθενται επιτυχημένα στη μοντέρνα βιομηχανικής αισθητικής σκηνή του θεάτρου και στην κλαμπάτη σύγχρονη μουσική.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.