Τα μαγικά βουνά

Τα μαγικά βουνά

  • Διάρκεια: 105'
  • 3

Για πρώτη φορά στη σύγχρονη σκηνή παρουσιάζεται το Θέατρο του Βουνού και το έργο του Γιώργου Κοτζιούλα, του ανθρώπου που ίδρυσε στην Ήπειρο τη Λαϊκή Σκηνή με ηθοποιούς τους ίδιους τους αντάρτες και τις αντάρτισσες της VIII μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Το έργο μιλά για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης εστιάζοντας στη μαγική στιγμή που η ουτοπία πήρε σάρκα και οστά. Ο Κοτζιούλας, μέσω των έργων που παρουσιάζονταν από τη Λαϊκή Σκηνή, προπαγανδίζει τις νέες ιδέες και αξίες που αντιπροσωπεύει η Εθνική Αντίσταση, αλλά παράλληλα δε διστάζει να ασκήσει άμεσα κριτική στο αντάρτικο. Ζητήματα που αφορούν την εθνική μας ταυτότητα, τη ρευστότητά της και τη δυσκολία μας να έρθουμε σε επαφή με τα τραύματα της σύγχρονης Ιστορίας μας, όπως αυτά της Κατοχής και του Εμφυλίου, ζωντανεύουν μέσα στο έργο. Η παράσταση συνδυάζει το θέατρο της τεκμηρίωσης με τη μυθοπλασία, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και τα τραγούδια της εποχής με το λαϊκό θέατρο. Η σκηνή μεταμορφώνεται σε μια ορεινή πλαγιά με οργιώδη βλάστηση στο Βουργαρέλι της Πίνδου, εκεί όπου πρωτοπαίχτηκαν τα έργα.


Ερμηνεύουν: Δ. Αγαρτζίδης, Δ. Αναστάσογλου, Μ. Γιαννάτου, Άρ. Λάσκος, Β. Κατσίκα. Μουσικός επί σκηνής-μουσ.: Θ. Σοφόπουλος. Σκην.-κοστ.: Μ. Αυγερινού. Φωτ.: Ν. Χριστοδουλάκου.

Παραστάσεις έως:

Αναλυτική κριτική

Ένα άγνωστο δείγμα της ελληνικής θεατρικής ιστορίας, το θέατρο που άνθισε κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης από τους αντάρτες και τις αντάρτισσες του ΕΛΑΣ, έρχεται στο φως χάρη σε μια ενδιαφέρουσα αλλά ατελή παράσταση. | Powered by Uber Διαβάστε ολόκληρη την κριτική