Φιλουμένα Μαρτουράνο

Φιλουμένα Μαρτουράνο

  • Διάρκεια: 120'
  • 3

Λαμπρό δείγμα του ιταλικού νεορεαλισμού που συμπυκνώνει στις σελίδες της μια ολόκληρη εποχή, η Φιλουμένα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου που διαχρονικά συγκινεί το κοινό, ακόμα κι αν έχουν περάσει 77 χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στη Νάπολη (1946). Η Φιλουμένα Μαρτουράνο ξεκίνησε ως πόρνη και κατέληξε ερωμένη του πλούσιου εμπόρου Ντομένικο Σοριάνο. Τώρα, έπειτα από αρκετά χρόνια κοινού βίου, διεκδικεί τη θέση που της αξίζει. Ένα απρόσμενο μυστικό ανατρέπει τις ισορροπίες και αλλάζει τα δεδομένα, στο έργο που βάζει στο μικροσκόπιο τη γυναίκα, τις προβληματικές οικογενειακές και κοινωνικές δομές και τα στερεότυπα φέρνοντας αντιμέτωπους δύο κόσμους με όχημα τη σπουδαία γλώσσα του συγγραφέα.


Ερμηνεύουν: Μ. Ναυπλιώτου, Μ. Ηλίας, Π. Μαρκοπούλου, Κ. Γαβαλάς, Ελ. Κοντογεώργη, Ιωάν. Τζίκα, Τ. Γρηγορόπουλος. Σκην.-κοστ.: Ηλ. Δουλαδήρη. Μουσ.: Π. Γκίνης. Φωτ.: Σ. Αλεξιάδου.

Παραστάσεις έως:

Αναλυτική κριτική

Η καλοπαιγμένη και καλαίσθητη παράσταση τιμάει ένα έργο με λαϊκή απήχηση και ναπολιτάνικο ταμπεραμέντο, αλλά όχι χωρίς να δημιουργεί ερωτήματα για τη θέση του στο σύγχρονο ρεπερτόριο. Διαβάστε ολόκληρη την κριτική