Belle Εquipe

3

Η Μάρθα Μπουζιούρη δημιουργεί μια ευαίσθητη όσο και δυναμική παράσταση-ντοκουμέντο πάνω στο ζοφερό, αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκρεγκορί Ρεϊμπενμπέργκ, το μαγαζί του οποίου δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση τον Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι.

Belle Equipe

Ένα βασικό διακύβευμα του θεάτρου ντοκουμέντο –μάλλον το σημαντικότερο– είναι αν τελικά η παράσταση βασίστηκε στη δύναμη του θέματος, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα την παράμετρο της σκηνικής πραγμάτωσης. Το γεγονός ότι η δύναμη της προφορικής μαρτυρίας ασκεί γοητεία, μαζί με το ότι οι παραστάσεις του είδους καταπιάνονται με σημαντικά ή ενδιαφέροντα ζητήματα, κάνει τη δουλειά των συντελεστών να φαίνεται εύκολη. Όμως το στοίχημα παραμένει και αφορά την αισθητική πληρότητα μιας ιστορίας που είναι από μόνη της δελεαστική. Ειδικά η ιστορία που κρύβεται πίσω από το "Belle Equipe" δύσκολα θα περνούσε απαρατήρητη. Η παράσταση βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκρεγκορί Ρεϊμπενμπέργκ, ιδιοκτήτη του ομώνυμου καφέ-μπαρ του Παρισιού, που βρίσκεται απέναντι από το Μπατακλάν, όπου εκδηλώθηκε η τρομοκρατική επίθεση το Νοέμβριο του 2015. Το ίδιο βράδυ, τριάντα θαμώνες του "Belle Equipe" σκοτώθηκαν από τα πυρά των τρομοκρατών, οι είκοσι από τους οποίους ήταν φίλοι ή συνάδελφοι του Γκρεγκορί, ανάμεσά τους και η μητέρα της κόρης του, ενώ ο ίδιος γλίτωσε από τύχη (ως εύρημα τραγικής ειρωνείας θα μπορούσε να εκληφθεί, αν επρόκειτο για μυθοπλασία, το γεγονός ότι ο Γκρεγκορί είναι Εβραίος και η πρώην γυναίκα του ήταν μουσουλμάνα, ενώ συνολικά η παρέα των θυμάτων ήταν πολυπολιτισμική).

Belle Equipe
Αναστασία Γιαννάκη©

Η Μάρθα Μπουζιούρη δεν "επαναπαύτηκε" στη δύναμη του υλικού της αρκούμενη σε μια λιτή αφήγηση, αλλά δημιούργησε μια παράσταση με νεύρο και συναίσθημα, με ωραία δραματουργία που κινείται ευέλικτα μέσα στις διακλαδώσεις της ζωής του αφηγητή, ανάμεσα στη ζωή του τότε και τη νέα που επιχειρεί να φτιάξει, φέρνει τον ίδιο σε πρώτο πλάνο, μοιράζοντας τον "ρόλο" του σε όλους τους ηθοποιούς, πιάνεται από λεπτομέρειες ή στιγμιότυπα ζωής, αναδεικνύοντας όμως τη μεγάλη εικόνα, που δεν είναι άλλη από τη διαχείριση του πένθους και την επανεκκίνηση μέσα από τα συντρίμμια. Το "αναπάντεχο" αποτέλεσμα είναι ότι η δουλειά της Μπουζιούρη, ορμώμενη προφανώς και από το βιβλίο, καταφέρνει να αντλήσει λίγο φως, ίσως και αισιοδοξία, από αυτό το τόσο ζοφερό υλικό. Η παράσταση δεν δικαιολογεί το αποτρόπαιο γεγονός της επίθεσης, ούτε κουνάει το δάχτυλο ή επιτίθεται, δεν εκμαιεύει το συναίσθημα ούτε εκπίπτει στο μελό, επιμένει, δε, ως το τέλος να υπερασπίζεται μια πεισματική κατάφαση υπέρ της ζωής.

Belle Equipe
Αναστασία Γιαννάκη©

Μόνη ένσταση οι ερμηνείες, αλλά όχι επειδή έχουμε να κάνουμε με ανεπαρκείς ηθοποιούς – κι εδώ καταδεικνύεται μια άλλη παράμετρος του θεάτρου-ντοκουμέντο, η δυσκολία να ερμηνευτούν πραγματικά, "καθημερινά" πρόσωπα και όχι θεατρικοί ήρωες προορισμένοι να παρουσιαστούν στο σανίδι. Η δραματουργική δουλειά επιχείρησε να δημιουργήσει δρώντες ρόλους και να μην κρατήσει τους ηθοποιούς μόνο στο επίπεδο των αφηγητών, όμως η δύναμη του υλικού είναι τέτοια που καθιστά τους ηθοποιούς (Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Άννα Κλάδη, Βασίλης Λιάκος, Εύα Οικονόμου-Βαμβακά) φορείς μιας ιστορίας που επιβάλλεται με τη δική της δύναμη.

Περισσότερες πληροφορίες

Βelle Εquipe

  • Θέατρο-Ντοκιμαντέρ
  • Διάρκεια: 85 '

Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Γκρεγκορί Ρεϊνμπέργκ, ιδιοκτήτη του καφέ «La belle équipe», που δέχτηκε τρομοκρατική επίθεση στις 13 Νοεμβρίου 2015.

Ελέρ

Φρυνίχου 10

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.