Εκεί που τρώμε κορυφαία πίτσα στην Αθήνα

Πιθανότατα ο πιο πλήρης (και ενδεχομένως ο μοναδικός) οδηγός που θα χρειαστείς για τη σημερινή Pizza Day (9/2).

Τα εστιατόρια με την καλύτερη πίτσα στην Αθήνα

Πίτσα στην Αθήνα λοιπόν και μάλιστα με αφορμή. Αλλά πριν από αυτό, μια γρήγορη ερώτηση: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι ένα φαγητό που σε κάνει άμεσα ευτυχισμέν@;

Πίτσα, φυσικά. Το απόλυτο comfort food και ένας από τους λόγους της παγκόσμιας γαστρονομικής κυριαρχίας των Ιταλών -συγγνώμη αγαπητοί Βάσκοι, Γάλλοι, Ιάπωνες και Σκανδιναβοί αλλά όλοι γνωρίζουμε την mainstream αλήθεια του σήμερα- έχει σήμερα την τιμητική του. Βλέπεις, η 9η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί (αρχικά στις ΗΠΑ και μετέπειτα σε πολλές άλλες χώρες) ως Pizza Day (ή World Pizza Day αν προτιμάς, παρότι κάποιοι τη γιορτάζουν και στις 17 Ιανουαρίου). Τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, πάντοτε είναι μια καλή στιγμή για τη δισκόμορφη και κυψελωτή λιχουδιά. Αθηναϊκά σποτ όπως τα παρακάτω την τιμούν και με το παραπάνω.

"Napul'è"

Napule Πίτσα Βάρη

Το πεντανόστιμο project της Μάγκυς Ταμπακάκη και του Francesco 'Ciccio' Granata στη Βάρη ‘μοσχομυρίζει’ Ιταλία και παρέχει σε κάθε λάτρη της συγκεκριμένης κουζίνας μία κορυφαία εκδοχή της αυθεντικής Ναπολιτάνικης πίτσας, η οποία μάλιστα ψήνεται σε ειδικό φούρνο που ήρθε κατευθείαν από τη Νάπολη. 

"Odori"

Odori Πίτσα

Ολοζώντανα all-day vibes και πάντοτε γεμάτα τραπεζάκια στον χώρο της πλατείας Αγίων Θεοδώρων, εξαιρετικά οικείο εσωτερικό με ατμόσφαιρα παλιάς εξοχικής Ιταλίας και ένας αδιαμφισβήτητος σοφιστικέ πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος από το βερμούτ. Πέρα από τα προαναφερθέντα δυνατά στοιχεία του, το "Odori" όμως φημίζεται και για τη διαβολεμένα νόστιμη πίτσα του, που φέρει την υπογραφή του αρτίστα του είδους Νίκου Σωτηρόπουλου. Μάλιστα, η πίτσα του "Odori" βρίσκει θέση και στο διεθνή οδηγό 50 Top Pizza Europa, σε μια λίστα που ποτέ πριν στο παρελθόν δεν είχε ελληνική εκπροσώπηση.

Διαβάστε Επίσης

"Le Pizze di San Gennaro"

Le Pizze de San Gennaro Πίτσα Νέα Σμύρνη

Ο Μάρκο Τζεναμπόνι μόνο άγνωστο όνομα δεν είναι στα γευστικά δρώμενα της πόλης, καθώς αποτελεί έναν από τους μαέστρους της ναπολιτάνικης πίτσας στα μέρη μας. Παρότι Μιλανέζος, έδειχνε ανέκαθεν ιδιαίτερη συμπάθεια στον ιταλικό Νότο και το πιο δημοφιλές έδεσμά του. Από τον περασμένο Οκτώβριο άναψε ξανά τον ξυλόφουρνό του και σερβίρει τις λιτά απολαυστικές πίτσες του στη Νέα Σμύρνη και το 'Le Pizze di San Gennaro'.

"Granello"

 Granello Πίτσα

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).

"Mario & Luigi The Eatalians"

Mario e Luigi The Italians Πίτσα

Mε όνομα εμπνευσμένο από τους γνωστούς ήρωες της Nintendo, το συμπαθέστατο αυτό πόστο, με τον εντυπωσιακό μπρούτζινο ξυλόφουρνο ως σήμα κατατεθέν, είναι από τους πιο καλαίσθητους χώρους στην Ηλιούπολη για ένα ωραίο γεύμα ιταλικής έμπνευσης. Στην ανοιχτόκαρδη σάλα του θα απολαύσεις καλοφτιαγμένη πίτσα με το signature, ανάλαφρο, κυψελωτό ζυμάρι τους. Η ναυαρχίδα ακούει στο όνομα Gioconda, με μοτσαρέλα fior di latte, gorgonzola dolce, provola και παρμεζάνα που αβίαστα φέρνει στα χείλη σου το σχετικό χαμόγελο, ενώ ιδιαίτερη νοστιμιά έχει και η Luciana, με λουκάνικο salsicia Toscana, πατάτα, provola και pecorino. 

"Prac•sitele"

 Pracsitele Πίτσα πλατεία Καρύτση

Tο κομψό, με χαλαρά vibes all-day bar restaurant στον ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου "Belle Epoque Suites", στη γωνία της Πραξιτέλους, πριν την πλατεία Καρύτση, έχει αλέγρα κουζίνα που μιλά άπταιστα ιταλικά. Το μενού εστιάζει στην πίτσα και την pasta, με φίνες όμως προτάσεις σε κρέας και ψάρι. Από τον στολισμένο με πλακάκια στα χρώματα της ιταλικής σημαίας φούρνο αριβάρουν στα τραπέζια πίτσες με αφράτη κυψελωτή ζύμη, όπως η Valentina, με ντομάτα San Marzano, μοτσαρέλα fior di latte, caprinο, bresaola και ρόκα, ή η πιο ιδιαίτερη Muffata, με μοτσαρέλα fior di latte, gorgonzola picante, coppa και κρέμα βαλσαμικού.

"Πιτσαρία Νεάπολη"

Πιτσαρία Νεάπολη Πίτσα Εξάρχεια

Η Νεάπολη των Εξαρχείων από τη Νάπολη της Ιταλίας απέχουν μόλις ένα γράμμα και κάτι παραπάνω από 1.000 χιλιόμετρα σε απόσταση. Το χάσμα γεφυρώνει γευστικά η "Πιτσαρία Νεάπολη" της οδού Ιπποκράτους, επιμένοντας ναπολιτάνικα και επιμένοντας όμορφα στο δίπτυχο πίτσα-απεριτίβο.

"Dal Professore Athens"

O "καθηγητής" Νίκος Δημητροκάλης έχει την ιταλική κουζίνα στην καρδιά του και με ψυχή τη μεταφέρει στα τραπέζια του "Dal Professore". Εδώ δοκιμάζεις μια πολύ προσωπική εκδοχή της γείτονος κουζίνας, ωραία καλιμπραρισμένη, σε προτάσεις που αναδεικνύουν τον γευστικό της πλούτο.

 Dal Professore Πίτσα

Για του λόγου το αληθές, ξεφουρνίζει την "πίτσα του μέλλοντος", όπως την αποκαλεί, μια πανάλαφρη, κρατσανιστή και κυψελωτή "non pizza", με φυσικό προζύμι και εύπεπτο ζυμάρι που διαθέτει 90% υγρασία, στην οποία δεν χρησιμοποιεί κίτρινα τυριά αλλά διάφορα είδη μοτσαρέλας, επιλέγει αλλαντικά με ονομασία προέλευσης, ενώ της βάζει και λίγη γλύκα, προτείνοντας μια ενδιαφέρουσα εκδοχή με κρέμα λεμονιού ή φουντουκιού. 

"Crust"

 Crust Πίτσα

Με νεοϋορκέζικο αέρα στα αφράτα slices και αφοσίωση στα καλά υλικά για τα πληθωρικά toppings του, το "Crust" έγινε το αντίδοτο στις λιγούρες των early adopters της Πρωτογένους κι εδραιώθηκε ως streetfood φάρος της γειτονιάς, με το δρομάκι του να μεταλλάσσεται σε post-hipster σταθερά, όπου το alternative παρτάρει με τη μεϊνστριμιά.

"Cupola"

Cupola Πίτσα

To feelgood ιταλικό εστιατόριο στη σκιά του Καλλιμάρμαρου μπήκε εδώ και μερικά χρόνια στις ζωές μας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτές για όλους τους σωστούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η εξαίσια εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας, με υπέροχη μαλακή υφή, σωστό ψήσιμο και ποιοτικότατα toppings.

Διαβάστε Επίσης

"Valteziana"

Βαλτσετσιάνα Πίτσα Εξάρχεια

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως πρόκειται για μία από τις πιο under the radar αθηναϊκές πιτσαρίες, με τη φήμη να μεγεθύνεται κυρίως από στόμα σε στόμα. Στα Εξάρχεια και τον πεζόδρομο της Βαλτσετσίου, η "Valteziana" προμηθεύει με εθιστική ναπολιτάνικη πίτσα κατοίκους και επισκέπτες της πιο cool αθηναϊκής γειτονιάς.

"Mamy Blue"

Mamy Blue Πίτσα Γλυφάδα

Το νέο ιταλικό στέκι της Γλυφάδας ειδικεύεται στην πίτσα, με το λεπτό και μαστιχωτό ναπολετάνικο ζυμάρι 36-48ωρης ωρίμανσης να θέτει σωστές βάσεις για παρεΐστικες απολαύσεις, προερχόμενο από τον επιβλητικό ξυλόφουρνο που έφτασε εδώ απ’ ευθείας απ’ την Ιταλία.

"Maltagliati"

Maltagliati Athens Πίτσα Παλαιό Φάληρο

Eδώ και 25 χρόνια, τα αδελφάκια "Maltagliati", το ένα στο Παλαιό Φάληρο και το άλλο στους Αμπελοκήπους, φτιάχνουν με το ίδιο μεράκι pasta fresca. Τα χειροποίητα ζυμαρικά, αλλά και η αγάπη για τη σπιτική ιταλική κουζίνα είναι τα μυστικά της επιτυχίας τους. Αλλά δεν είναι τα μόνα. Ναι, σωστά κατάλαβες: Στο κατάστημα των Αμπελοκήπων, οι χειροποίητες πίτσες, με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, ψήνονται σε φούρνο από ηφαιστειακή πέτρα και δε φεύγεις χωρίς να τις δοκιμάσεις. Μπόνους πίστα, το αέρινο τιραμισού.

"Lollo's"

Lollos Atene Πίτσα

Στο 'Lollo's' συναντά κανείς τέλεια λεπτή ζύμη και φρέσκα πλούσια υλικά on top. Οι pinse εδώ χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (margherite, rosse, bianche, piccanti, vegane και gourmet) με must taste πρόταση τη Diavolina με μοτσαρέλα, καυτερό σαλάμι ventricina και peperoncino. 

"Monzu"

monzu Πίτσα

Στο διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο περιβάλλεται από έναν καταπράσινο, άνετο και κομψό κήπο και στο οποίο στεγάζεται το 'Monzu', o Γιάννης Λιόκας δείχνει μία άλλη πτυχή του ταλέντου του, "μιλώντας" ιταλικά. Ανάμεσα στα πολλά και καλά που θα βρεις εδώ, υπάρχει και η φίνα, εξαιρετικά αφράτη και μαλακή πίτσα, με προζύμι biga, σταθερά νόστιμη σε όποια εκδοχή κι αν την προτιμήσεις. 

"Lisa"

Lisa Πίτσα Κυψέλη

Μια αρκετά σοβαρή πιτσαρία στην Κυψέλη, που αρκείται να αυτοσυστηθεί ως "contemporary pizza". Ο Σταύρος Τσάμης προσαρμόζει τη ναπολιτάνικη φιλοσοφία σε μια λίγο πιο γκουρμέ κατάσταση, σε πίτσες ευφάνταστες, λεπτές, με μαζεμένο κορνιτσιόνε και ιδιαίτερα toppings.

"Vitello"

Vitello Πίτσα

Μια ιταλική πινελιά βάζει στην οδό Ζησιμοπούλου το εστιατόριο της οικογένειας Βουλγαράκη, όπου τις γεύσεις επιμελείται ο Pino Saccheri. Στον κατάλογο πρωταγωνιστεί και η πίτσα, με τις Caccio e pepe tartufato (με κρέμα από Pecorino Romano με καψαλισμένο πιπέρι και flakes μαύρης τρούφας) και Estrella (με σάλτσα ντομάτας, καπνιστό τυρί provolone, ραγού από παραδοσιακό λουκάνικο Ιταλίας, ρόκα και καπνιστά ντοματίνια) να παίζουν πολύ δυνατά.

"Alio Pizzeria"

 Alio Πίτσα Χαλάνδρι

Την υπογραφή του στο δημοφιλές έδεσμα βάζει ο Άκης Βαρθαλάμης, στο Χαλάνδρι. Μάλιστα, πολλοί από τους σημαντικούς σεφ της εστιατορικής Αθήνας, έχουν την πίτσα του στην κορυφή της σχετικής λίστας τους.

"Frico"

Το φρέσκο σποτ (άνοιξε στις 21 Δεκεμβρίου 2023) στο Χαλάνδρι φιλοδοξεί να συστήσει την Detroit-style πίτσα στο κοινό της πρωτεύουσας. Το μενού του είναι συγκρατημένο, περιλαμβάνοντας επτά πίτσες, μία σαλάτα (BLT) και ένα ορεκτικό (suppli/ τηγανητή μπάλα ρυζιού με ντομάτα και μοτσαρέλα).

Frico Πίτσα Χαλάνδρι

Best sellers έως τώρα η Og Motorcity (μία εκδοχή της Margarita των Midwesterns) και η Pepperoni - αν όμως νιώθει κανείς έτοιμος να βγει λίγο πιο πέρα από την comfort zone των κλασικών επιλογών, μάλλον θα πρέπει να δοκιμάσει την Nola, που κινείται σε surf n' turf μήκος κύματος και φιλοξενεί πάνω της γαρίδες και λουκάνικο Μυκόνου. 

"Barolo"

Barolo Πίτσα Παλαιό Ψυχικό

Ανανεωμένο συνεχίζει την πορεία του το δημοφιλές all day στέκι του Παλαιού Ψυχικού, με προσεγμένες ιταλικές γεύσεις διά χειρός Μιχάλη Νουρλόγλου στο χώρο του εστιατορίου και εκλεκτά προϊόντα στο deli store. Η ώρα της πίτσας έρχεται με την οβάλ ξαδέρφη της, δηλαδή την pinsa που προτείνεται με ζυμάρι κλασικό ή λίγο πιο αφράτο και ωραίους συνδυασμούς υλικών όπως εκείνη με γκοργκοντζόλα, αλλαντικό capocollo και σύκο που δοκιμάζουμε εμείς. 

"Tre Sorelle"

Tre Sorelle Πίτσα

Ένα από τα πιο ζωντανά μέρη της δημοφιλούς Αρχελάου, ειδικεύεται στη νόστιμη πίτσα. Foodies της πόλης έχουν λατρέψει τη Διάβολα (με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, τσορίθο και σαλάμι βετριτσίνα) ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι η Βίγκαν με ζυμάρι ζέας.

"Zeas Pizza"

Zeas Pizza Πίτσα Ζέα

Διανύοντας την πέμπτη δεκαετία λειτουργίας του, το ζεστό αυτό στέκι συνδυάζει τις "best of" γευστικές προτιμήσεις του ελληνικού κοινού με εμπνευσμένες σπεσιαλιτέ. Ο εκτενής κατάλογος καλύπτει μια ευρεία γκάμα προτάσεων που καλύπτουν τα γούστα όλης της παρέας: θα ξεκινήσετε με σκορδόψωμο Zeas με σουτζούκι, φέτα και φρέσκια ντομάτα, μανιτάρια αλά κρεμ ή πατάτες γεμιστές και μια δροσερή σαλάτα εποχής, θα συνεχίσετε επιλέγοντας κάποια από τις είκοσι και πλέον πίτσες ή από τα πιάτα ζυμαρικών, που επίσης φτάνουν τον ίδιο αριθμό, με τα κανελόνια και τα λαζάνια φούρνου να ανήκουν στα highlights. 

"Gloria Gati"

Gloria Gati Πίτσα Γλυφάδα

Η μικρή αδερφή της δημοφιλούς Ιταλο-Γλυφαδιώτισσας 'Vittoria Gati' άνοιξε τις πόρτες της πριν μερικές εβδομάδες στην πλατεία Καρύτση και στο χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το 'Shakespeare'. Υπηρετεί το κόνσεπτ της ιταλικής brasserie σε έναν urban chic πανέμορφο χώρο, που έχει επιμεληθεί η Zisis Papamichos Architects & Partners. Η κουζίνα πατά σε στιβαρές ιταλικές βάσεις με ενδιαφέροντα twists -συναντάς όλα τα κλασικά φαβορί της- ενώ η λίστα κρασιών μοιράζεται σε ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Πολύ καλά cocktails από τον Μιχάλη Αυγεράκη στο μπαρ και εξαιρετικό σέρβις.

"Forget About It"

Forget About it Πίτσα

Το κεφάτο pizza bar στα Βριλήσια ποντάρει στο δίπολο πίτσα/cocktails και πολύ καλά κάνει. Σε έναν μικρό αλλά μέγα χώρο, ελληνόστροφες γεύσεις με ιταλικές αναφορές σε πίτσες, panuozzi, αλλά και ευρηματικά bar bites συνοδεύονται από έξοχα ποτά.

"Alpino Cucina Italiana"

Alpino Cucina Italiana Πίτσα Παλαιό Φάληρο

Ένα από τα ορόσημα της αυθεντικής ιταλικής κουζίνας αποτελεί εδώ και μισόν αιώνα το "Alpino Cucina Italiana". Το αγαπημένο all time classic πόστο του Παλαιού Φαλήρου παραμένει ανήσυχο και δεν σταματά να ανανεώνεται, κερδίζοντας όχι μόνο πιστούς θαυμαστές, αλλά και την πιστοποίηση της ιταλικής γαστρονομίας Ospitalità Italiana. Σερβίρει -σε Παλαιό Φάληρο, Χαλάνδρι και Μικρολίμανο- όλα τα κλασικά σουξέ, όπως η πίτσα ρωμαϊκού στιλ με τη signature λεπτή και τραγανή ζύμη. 

"Μαρίκα"

marika Πίτσα Χαλάνδρι

Ιταλική ταβέρνα που σερβίρει σε μια παλιά μονοκατοικία του Χαλανδρίου πλούσιες μερίδες ιταλικής κουζίνας. Μην παραλείψεις την πίτσα Bianca με ρικότα και μοτσαρέλα, χωρίς σάλτσα ντομάτα με ελάχιστο σκόρδο και καπνιστό γκουαντσιάλε.

"Mozzart Pizza"

Mozzart Pizza Πίτσα

Στην πολύβουη γειτονιά της οδού Πραξιτέλους αποκαλύπτονται τα μυστικά μιας λεπτής και τραγανής πίτσας, ανάμεσα σε ναπολιτάνικο και ρωμαϊκό ζυμάρι. Το "Mozzart Pizza" δεν είναι τυχαία διάσημο για την all time classic πίτσα Margarita, αφού χρησιμοποιεί χειροποίητο ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης και εκλεκτά toppings φερμένα κατευθείαν από την Ιταλία ή από μικρούς Έλληνες παραγωγούς.

"Kentrina"

Kentrina Πίτσα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Mε μότο το "slow food fast", η ομάδα του "Kentrina" αναβαθμίζει την πίτσα, δίνοντας έμφαση στην παρασκευή του ζυμαριού και τολμώντας ιδιαίτερους γευστικούς συνδυασμούς ιταλικής κουζίνας. Τα ζυμάρια τους φτιάχνονται αποκλειστικά από φυσικό προζύμι και ωριμάζουν για πάνω από 24 ώρες. Μπορείς να την απολαύσεις σε διάφορες εκδοχές, με toppings που επιλέγονται βάσει εποχικότητας, όπως η signature Βurratina, με φρέσκια burrata, χειροποίητο πέστο, κουκουνάρι και ντοματίνια κονφί. 

"Flower"

Flower Πίτσα

Ο αστικός μύθος λέει πως καμία επίσκεψη στην πλατεία Μαβίλη δε θεωρείται ολοκληρωμένη, αν δε θα φας πίτσα στο "Flower". Η λεπτής ζύμης παρασκευή με τα ενδιαφέροντα toppings είναι πάντοτε μια καλή επιλογή, ου επισφραγίζει την εν λόγω ρήση.

Διαβάστε Επίσης

"Mercato"

Mercato Brunch Πίτσα

Στο σικάτα καλόβολο εστιατόριο του 'Four Seasons, οι αναπαυτικές δερμάτινες λόντζες, οι ζεστές γωνιές, τα μαρμάρινα τραπέζια  και οι στιλάτοι ρετρό πολυελαίοι θα σε κάνουν αρχικά να νιώσεις όμορφα και άνετα. Μετά, ο σεφ Sergio Favata θα φροντίσει να ικανοποιηθεί κάθε γευστικός σου κάλυκας με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες γεύσεις. H λουκουμένια, αφράτη πίτσα είναι μόνο ένας από τους λόγους που δικαιολογούν την πολύ καλή φήμη που έχει χτίσει το εν λόγω εστιατόριο.

"Nebbiolo"

Nebbiolo Πίτσα Εκάλη

Το "Nebbiolo" άνοιξε τις πόρτες του στα μέσα Δεκεμβρίου στην Εκάλη και στο σημείο που συναντούσε κανείς τον "Νάρκισσο". Συστήνεται σαν all day bar restaurant με ιταλικές γευστικές απολήξεις -στο ίδιο ύφος με τα 'ξαδέρφια' του, "Brunello" και "Barolo", σε Κολωνάκι και Ψυχικό αντίστοιχα- με τον Θοδωρή Παπανικολάου να είναι εκείνος που επιμελείται ένα εκλεπτυσμένο comfort μενού (και το οποίο εκτελεί με ακρίβεια στην κουζίνα ο Νοέλ Αγκόλι). Must taste πίτσα και pasta, συν μία καταπληκτική λίστα κρασιών που έχει φτιάξει ο σομελιέ Άγγελος Αντωνίου.

"Da Bruno"

Da Bruno Πίτσα Παλαιό Φάληρο

Tο πρώτo αυθεντικά ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα –με επίσημη πιστοποίηση–, πλησιάζοντας την τέταρτη δεκαετία λειτουργίας του, συνεχίζει να μιλά άπταιστα και με συνέπεια την ιταλική γλώσσα. Η τρατορία του Δημήτρη Τσουκάρη στο Παλαιό Φάληρο είναι ένα κλασικό πόστο, που τιμά τα γνήσια υλικά της ιταλικής κουζίνας, μέσα από παραδοσιακές συνταγές που ανακαλύπτει σε κάθε γωνιά της. Μεταξύ άλλων highlights, η pinsa romana σε 7 διαφορετικές εκδοχές.

"Just Pizza"

Just Pizza Πίτσα Ζωγράφου

Αν δεν μένεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ή προς του Ζωγράφου, πιθανότατα να το έχεις ακούσει μόνο από περιγραφές φίλων και γνωστών που κατοικούν εκεί. Το (εξαιρετικά value for money) 'Just Pizza' είναι μία πραγματικά έκπληξη, σερβίροντας νόστιμη πίτσα με τραγανό και λεπτό ζυμάρι.

"Lolita's"

 Lolita's Πίτσα Ψυχικό

Ο αλέγρος πολυχώρος γεύσης και διασκέδασης στο Νέο Ψυχικό, στο σημείο όπου μέχρι πρότινος συναντούσε κάποιος το 'Drakoulis Dry & Raw', έχει χαρακτήρα fun και χώρο high end. Το μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης -με την Κατερίνα Τζεμανάκη να έχει το ρόλο της chef de cuisine- έχει ξεκάθαρες ιταλικές γευστικές απολήξεις, ξεκινώντας με μια ενδιαφέρουσα γκάμα από antipasti και προχωρώντας σε λαχταριστά pizzete.

"Ortigia"

Ortigia Πίτσα

Ένα πληθωρικό πανόραμα της ιταλικής κουζίνας πιστό στον αυθεντικό χαρακτήρα του γαστρονομικού της πλούτου, με γευστική γενναιοδωρία και έμφαση στη Σικελία. Στο οικείο περιβάλλον μιας τρατορίας, παρελαύνει μεταξύ άλλων πίτσα βγαλμένη από τη ναπολιτάνικη παράδοση, δηλαδή ιδιαίτερα λεπτή στο κέντρο με πολύ φουσκωτό στεφάνι.

"Ramino"

Ramino Πίτσα Γλυφάδα

Το σοφιστικέ ιταλικό εστιατόριο του Ομίλου Καστελόριζο προτείνει μια σύγχρονη εκδοχή των κλασικών πιάτων της γείτονος, διατηρώντας ωστόσο ατόφια την πληθωρική νοστιμιά τους. Στο φρεσκαρισμένο μενού, πάντα με την υπογραφή του ταλαντούχου σεφ Βασίλη Καφαλούκου, δίνεται, όπως πάντα, ιδιαίτερη έμφαση στα εποχικά υλικά και στις φρέσκες πρώτες ύλες. Οι άψογες πίτσες είναι και πάλι εκεί, με must taste την πίτσα-καρμπονάρα.

"School Pizza Bar"

School Pizza Bar Πίτσα Κέντρο

'Ένα από τα πλέον αγαπημένα all-day στέκια στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας, το "School Pizza Bar", ξεχωρίζει ως ένας cool χώρος, στον οποίο θα απολαύσεις comfort αυθεντικές ιταλικές σπεσιαλιτέ. Φυσικά, τιμάς ντελικάτες πίτσες, που παίρνουν άριστα για τη λεπτή τους ζύμη, όπως η Burrata di Melangane με σάλτσα ντομάτας, μοτσαρέλα, πικάντικες μελιτζάνες, πανσέτα, burrata και βασιλικό.

"Innamorata"

"Παθιασμένος" φόρος τιμής στην ουσία της ιταλικής κουζίνας και κουλτούρας: Έτσι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε λακωνικά το "Innamorata", το καλαίσθητο πόστο στο Χαλάνδρι με τη μοντέρνα νεο-70s αισθητική. O χώρος είναι μοντέρνος, με λαδί και μουσταρδί αποχρώσεις, διαθέτει open air kitchen, ενώ highlight του εστιατορίου είναι η κατάφυτη αυλή του.

Innamorata Πίτσα Χαλάνδρι

Το μενού επιμελείται ο σεφ Γιάννης Κοσμαδάκης και εκτελεί ο ταλαντούχος Δημήτρης Μαρδάκης. Πίτσα σε πρώτο πλάνο, με άχαστες την Wagyu Bologna (κρέμα φιστικιού, μορταδέλα wagyu και φρέσκια μοτσαρέλα) και Caprino (κρέμα παρμεζάνας, κολοκυθάκι, πιπεριά jalapeno, κατσικίσιο τυρί και σπιτικό μπέικον).

"Brunello"

Brunello Πίτσα

Mε κλασική στόφα και σύγχρονο προφίλ, το κομψό wine bistro, του οποίου το όνομα εμπνέεται από ένα εκ των σημαντικότερων ιταλικών κρασιών, σερβίρει μια ωραία γκάμα οίνων του ιταλικού και διεθνούς αμπελώνα, οι οποίοι συνοδεύουν πιάτα ιταλικού στιλ, φτιαγμένα με διαλεχτά υλικά. Στα τελευταία, συναντάς μεταξύ άλλων τα εθιστικά pizzeti, τη mini αντιπρόταση της pizza δίπλα σε antipasti.

"Ovio"

Ovio Πίτσα

Στο όμορφο εστιατόριο, που δημιούργησε ο Πάνος Ιωαννίδης μαζί με τον Πάνο Πολίτη στην Απόλλωνος, η ατμόσφαιρα είναι πολύ χαλαρή, ενώ οι γεύσεις έχουν μοντέρνο ιταλικό πρόσημο, εκφράζοντας την αγάπη του γνωστού σεφ για την ιταλική κουζίνα. Η πίτσα του "Ovio" ακολουθεί τα ναπολιτάνικα πρότυπα, αλλά το δαχτυλίδι της είναι ιδιαίτερα φουσκωτό και αφράτο. Η Vitello tonnato είναι πρωτότυπη και φοβερή, τα σπαράγγια συνδυάζονται με prosciutto cotto, mozzarella και παρμεζάνα, η marinara φτιάχνεται με χταπόδι, αντζούγιες και σάλτσα marinara σε συνδυασμούς υλικών που ξεφεύγουν από την πεπατημένη.

"Parlo"

Σε έναν κομψό ντιζαϊνάτο χώρο, όπου επικρατούν το φυσικό φως, τα γήινα χρώματα και οι μοντέρνες γραμμές, το "Parlo" μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποια σικάτη γειτονιά του Μιλάνου. Βρίσκεται, ωστόσο, κοντά στην cool πλευρά της πιάτσας του Ψυχικού και έχει έναν προνομιούχο πράσινο εξωτερικό χώρο "στα πόδια του".

Parlo Πίτσα Ψυχικό

Εδώ η μοντέρνα ιταλική κουζίνα έχει comfort διάθεση, την οποία ξεδιπλώνει μέσα από ένα ρόστερ γαστρονομικών εκπλήξεων. Τραγανές και μυρωδάτες πίτσες, με υλικά και πινελιές που ξεφεύγουν από την πεπατημένη, κερδίζουν τον τίτλο μερικών από τα πιο νόστιμα ενσταντανέ.

"Malconi's"

 Malconi's Πίτσα

H ιταλική γαστροπάμπ με το κοσμοπολίτικο ταμπεραμέντο διανύει τη δωδέκατη χρονιά λειτουργίας της, με τον σεφ Γιάννη Κοσμαδάκη να κρατά σταθερά τα γευστικά ηνία, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια του comfort food. Το hip στέκι στην κολωνακιώτικη πιάτσα δε διαχωρίζει το φαγητό από τη διασκέδαση, διατηρώντας σε αμφότερα τον πήχη ψηλά. Εδώ τα μενού δίνουν έμφαση σε κλασικές ιταλιάνικες σπεσιαλιτέ φτιαγμένες από εκλεκτά υλικά, με λεπτές κρατσανιστές πίτσες ψημένες στον ξυλόφουρνο.

Διαβάστε Επίσης

"Tartufo Cucina Ιtaliana"

Tartufo Cucina Ιtaliana Πίτσα Ψυρρή

Με γραμμές απλές και λιτές, αυτό το ιταλοστροφές σποτ στου Ψυρρή απλώνεται σε ένα χώρο σχεδόν 500 τ.μ., σε δύο επίπεδα και διαθέτει δύο εισόδους. Η πίτσα του βαδίζει σε ναπολιτάνικα μονοπάτια με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως θα τη ζήλευε κάθε γνήσιος Ιταλός.

"Il Trovatore"

Il Trovatore Τοσκάνη Πίτσα

Καθώς η πρώτη νότα δίνει το τέμπο, νοστιμιές και μυρωδιές ξεχύνονται από την ανοιχτή κουζίνα που έχει στον πυρήνα της το comfort στοιχείο, τις επιλεγμένες πρώτες ύλες και, ασφαλώς, τη μουσική αύρα. Αφιερωμένο στον μεγάλο τροβαδούρο Andrea Bocelli, που κυριαρχεί στο χώρο μέσα από υπογεγραμμένους δίσκους ή ετικέτες κρασιών από τον οικογενειακό αμπελώνα, το "Il Trovatore" στήνει στην cosy σάλα και στον καταπράσινο κήπο του ένα ιταλικό γευστικό ρεσιτάλ άψογα ενορχηστρωμένο. Δε θα μπορούσε να λείπει η νόστιμη πίτσα με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης.

"Osteria Da Claudio"

Osteria Da Claudio Πίτσα

Στα δεκαέξι χρόνια λειτουργίας της, αυτή η συμπαθέστατη οστερία έχει δικαίως αποκτήσει το δικό της πιστό κοινό. Ο Claudio Stanich, ψυχή του ιταλικού "σπιτιού" με την όμορφη σάλα και την παρεΐστικη ατμόσφαιρα, φροντίζει καθημερινά να ενισχύει τη συνταγή της φιλοξενίας του με αυθεντικό ιταλιάνικο ταμπεραμέντο. Επιβεβαιώνουν τα αμέσως προηγούμενα λαχταριστές πίτσες σαν την Montanara (με μοτσαρέλα, γκοργκοντζόλα, μανιτάρια και πανσέτα) και Salmone e Zucchine (με μοτσαρελα, καπνιστό σολομό, κολοκύθι και ρικότα).

"Amici Miei Cucina Italiana"

Amici Miei Πίτσα Δροσιά

H εξοχική τρατορία της Δροσιάς, που αγαπά την κλασική ιταλική κουζίνα και το καλό κρασί, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη χειμερινή σεζόν με ανανεωμένο μενού, το οποίο επιμελούνται η Άρτεμις Ζαχίλα και ο Γιώργος Γιαννόπουλος. Το πρώτο λόγο στο "Amici Miei" κρατάνε οι ποιοτικές πρώτες ύλες και τα ζυμάρια για την πίτσα και την πάστα, που παρασκευάζονται όλα in house. 

"Figo Pasta Bar"

Figo Pasta Bar Πίτσα Κολωνάκι

Μπορεί το όνομά του να σε παραπέμπει στα ζυμαρικά (όπου πράγματι υπάρχει σοβαρή ειδίκευση) αλλά το elegant στέκι του Κολωνακίου παίζει πολύ δυνατά και στο γήπεδο της πίτσας. Για την ακρίβεια, εδώ θα απολαύσεις αριστοτεχνική pinsa Romana με αναπάντεχα υλικά, με τη συνοδεία πρωτότυπων κοκτέιλ όπως το ομώνυμο FIGO και εκλεκτών κρασιών από τον ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα.

Διαβάστε Επίσης

"Due Pentole"

Due Pentole Πίτσα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Για περίπου μία δεκαετία, το all-day εστιατόριο "Due Pentole", των σεφ Αλέκου Γαμπιεράκη και Γιάννη Καβούκη, έχει γίνει απαραίτητος προορισμός για τους ιταλόφιλους επισκέπτες των νοτίων προαστίων. Η αγάπη και η γνώση των δύο σεφ για την αυθεντική ιταλική κουζίνα της Μπότας τούς έφερε μέχρι τον Άλιμο, όπου δημιούργησαν το κομψό εστιατόριο στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου Shopping House. Λαχταριστές πίτσες (must αποτελεί η Prosciutto San Daniele με προσούτο 24 µηνών, κρέμα παρµεζάνας, ρόκα, ντοµάτα και µοτσαρέλα) έχουν τον πρώτο γευστικό λόγο.

"Italus"

Η πίτσα του Italus

Αρχικά, αυτό που σε κερδίζει στο all-day brunch & aperitivo bar "Italus" είναι ο χώρος: Φιλοξενείται σε μια urban chic σάλα με μοντέρνες γραμμές και ιδιαίτερες ξύλινες και μεταλλικές λεπτομέρειες που προσθέτουν σημαντικές αλλά σε καμία περίπτωση φορτικές πινελιές. Η συνέχεια αναμένεται εξίσου ενδιαφέρουσα με τις ιταλικές πινελιές του στα panini, τη focaccia, την pizzeta και την pizza, να εναλλάσσονται με τα φροντισμένα cocktails. 

"Brigante"

Brigante Πίτσα
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στα ιταλικά "Brigante" σημαίνει ληστής και τα δύο αδέλφια μαγαζιά, το "Brigante: La Cucina del Quartiere" και το "Brigante: Al Μuseo" έχουν καταφέρει να κλέψουν, το καθένα με τον δικό του τρόπο, τις εντυπώσεις χάρη στις ποιοτικές πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν και τους γευστικούς συνδυασμούς που μηχανεύονται. Στο πρώτο, αυτό της οδού Ξενοφώντος, σε περιμένει μια αυθεντική και ζεστή trattoria. Στο αδερφάκι του, στην οδό Μακρυγιάννη, το γνώριμο concept προσφέρει ποιοτικό σπιτικό φαγητό, οικείο, comfort και easy going. Δοκιμάζεις, εννοείται, τις πεντανόστιμες πίτσες.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Da Bruno

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Flower

Δορυλαίου 2, Πλ. Μαβίλη
  • Εστιατόρια

Maltagliati

Βαρνακιώτη 6, Αμπελόκηποι
  • Ethnic κουζίνες

Osteria Da Claudio

Κ. Βάρναλη 26, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Alpino Cucina Italiana

Λεωφ. Ποσειδώνος 4 & Ναϊάδων 1 (έναντι Μαρίνας Φλοίσβου), Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

School Pizza Bar

Πλ. Αγ. Ειρήνης 8, κέντρο
  • Εστιατόρια

Due Pentole

Θεομήτορος 41, εμπ. κέντρο Shopping House, Άλιμος
  • Ethnic κουζίνες

Parlo

Αδριανείου 25Α & Βεάκη, Ν. Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Ramino

Δημάρχου Μεταξά 36, Γλυφάδα
  • Ethnic κουζίνες

Odori Vermuteria Di Atene

Σκουλενίου 2, κέντρο
  • Bars

Alpino Cucina Italiana

Παπανικολή 66, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Brunello

Λουκιανού 21, Κολωνάκι
  • Εστιατόρια

Tre Sorelle

Αρχελάου 19, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Lollo’s

Εθν. Αντιστάσεως 3Α, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Aperio Cucina & Vino

Λεωφ. Μεσογείων 258, Χολαργός
  • Ethnic κουζίνες

Granello

Περικλέους 18, Σύνταγμα
  • Εστιατόρια

Alio

Βασ. Γεωργίου Β΄ 34, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Ovio

Απόλλωνος 4, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Amici Miei

Στρατηγού Πετρίτη 7, Δροσιά
  • Ethnic κουζίνες

Dal Professore

Πλατεία Αγίου Δημητρίου 17, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Il Trovatore

Γοργοποτάμου 14 και Αχαιών, Παλαιό Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Marika Trattoria.

Αγίας Παρασκευής 109, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Monzu

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Kentrina

Λυκούργου 2, Χαλάνδρι
  • Ethnic κουζίνες

Mario & Luigi – The Eatalians

Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 190, Ηλιούπολη
  • Ethnic κουζίνες

Barolo

Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Napul’ è

Bασιλέως Kωνσταντίνου 43, Βάρη
  • Ethnic κουζίνες

Ortigia

Εχίνου 1 & Ελαιών Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Vitello

Ζησιμοπούλου 41, Παλαιό Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Forget About It

Θέτιδος 1, Βριλήσσια
  • Εστιατόρια

Mozzart Pizza

Χρυσοσπηλιωτίσσης 1, κέντρο
  • Εστιατόρια

Figo Pasta-Bar

Ομήρου 13, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Prac•sitele

Πραξιτέλους 7, Αθήνα
  • Εστιατόρια

Brigante

Ξενοφώντος 6, Σύνταγμα
  • Ethnic κουζίνες

Brigante

Μακρυγιάννη 5, Μακρυγιάννη
  • Ethnic κουζίνες

Zeas pizza

Αιγαίου & Βιζυηνού 2-4, Νέα Σμύρνη
  • Εστιατόρια

Lisa

Φωκίωνος Νέγρη 25, Κυψέλη
  • Εστιατόρια

Lolita's

Λ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Alpino Cucina Italiana

Ακτή Δηλαβέρη 1, Μικρολίμανο
  • Ethnic κουζίνες

Gloria Gati

Πλατεία Καρύτση 6, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Pizze di San Gennaro (Le)

Ευξείνου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη
  • Ethnic κουζίνες

Italus

Λεωφ. Ελευθερίου Βενιζέλου 104, Καλλιθέα
  • Εστιατόρια

Luma

Φερεκύδου 2, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Tartufo Cucina Italiana

Αγίας Θέκλας 9 & Πιττακή 8, Ψυρρή
  • Ethnic κουζίνες

Nebbiolo

Λεωφ. Θησέως 111, Εκάλη
  • Ethnic κουζίνες

Πιτσαρία Νεάπολη

Ιπποκράτους 98-100, Εξάρχεια
  • Εστιατόρια

Frico

Παράσχου 8, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Mamy Blue

Ανδρέα Παπανδρέου 126, Γλυφάδα
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Τα νέα "Αστέρια" ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας

Με ολοκαίνουργιο πρόσωπο και δύο νέα εστιατόρια ετοιμάζεται να επιστρέψει κοντά μας η θρυλική χερσόνησος του αθηναϊκού καλοκαιριού.

'Hanky Panky': Ο Γρηγόρης Κίκης παίζει και με street food

Ο βραβευμένος σεφ παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για high end φαγητό του δρόμου στα Άνω Πετράλωνα.

Οι νηστίσιμες εστιατορικές στάσεις των Αθηνών

Η πόλη νηστεύει και το κάνει τόσο με τρόπο παραδοσιακό, όσο και με πιο εναλλακτικές γεύσεις. Ανακαλύψτε νηστίσιμα φαγητά σε τέσσερα εστιατόρια της Αθήνας, για τις ημέρες λίγο πριν το Πάσχα.

Ο Θάνος Φέσκος δίνει το 'Parōn' στο 'Parilio'

Ο Χρυσοσκουφάτος και διάστερος σεφ αναλαμβάνει το νέο εστιατόριο του δημοφιλούς παριανού ξενοδοχείου.

'Hurry Up': Για διαφορετικό street food στο Κουκάκι

Ο Χάρης Μπονάνος καταθέτει εδώ και λίγες εβδομάδες τη δική του πρόταση για φαγητό του δρόμου, σε ένα cool σημείο της οδού Βεΐκου.

Ο Βασίλης Καφαλούκος είναι σεφ που λερώνει την ποδιά του

Μία κουβέντα με τον μάγειρα-χαμαιλέοντα που φροντίζει για όσα τρως στο δημοφιλές 'Kowalski'.