Τα νέα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας

5 φρέσκα μέρη που αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον για την απολαυστικά οικεία γευστική κουλτούρα της Μπότας.

Το ιταλικό εστιατόριο Lolita's στο Ψυχικό @lolitas.athens

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με την ποδοσφαιρική ομάδα της Σκουάντρα Ατζούρα στα μεγάλα ποδοσφαιρικά τουρνουά, έτσι και η ιταλική κουζίνα έχει στα μέρη τους περισσότερους και πιο πιστούς οπαδούς. Βλέπεις, η οικεία comfortιά της, η απλή αλλά όχι απλοϊκή νοστιμιά της, η προσαρμοστικότητά της σε (όχι πάντα επιτυχημένες) διάφορες εκδοχές, η γκάμα των επιλογών και των συνταγών της είναι μόνο κάποια από τα στοιχεία για τα παραπάνω. Επομένως, κάθε καινούριο σποτ που την τιμά, κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον. Τα νέα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας λοιπόν.

Η 'Gloria Gati' στην πλατεία Καρύτση

Μετρά μόλις λίγες ημέρες ζωής, καθώς η μικρή αδερφή της δημοφιλούς Ιταλο-Γλυφαδιώτισσας 'Vittoria Gati' άνοιξε τις πόρτες της πολύ πρόσφατα στην πλατεία Καρύτση και στο χώρο που κάποτε φιλοξενούσε το 'Shakespeare'. Υπηρετεί το κόνσεπτ της ιταλικής brasserie σε έναν urban chic πανέμορφο χώρο, που έχει επιμεληθεί η Zisis Papamichos Architects & Partners. Η κουζίνα πατά σε στιβαρές ιταλικές βάσεις με ενδιαφέροντα twists -συναντάς όλα τα κλασικά φαβορί της- ενώ η λίστα κρασιών μοιράζεται σε ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Πολύ καλά cocktails από τον Μιχάλη Αυγεράκη στο μπαρ και εξαιρετικό σέρβις. 

Το 'Gorlomi' στο Κολωνάκι

Η περσόνα του Enzo Gorlomi -που έχει λανσάρει ο Lt. Aldo Raine, τον οποίο υποδύεται ο Brad Pitt στο 'Inglourious Basterds' του Quentin Tarantino- είναι αυτή που βαφτίζει το κομψότατο και άκρως ατμοσφαιρικό εστιατόριο. Για το Italian Fine Comfort ευ τρώγειν φορντίζει ο (βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin για τη δουλειά του στο 'Pelagos' του 'Four Seasons') Luca Piscazzi, μαζί με τον ταλαντούχο chef de cuisine Σωτήρη Γιαννόπουλο.

H 'Le Pizze di San Gennaro' στη Νέα Σμύρνη

Ο Μάρκο Τζεναμπόνι ανάβει ξανά τον ξυλόφουρνό του και σερβίρει εδώ και περίπου έναν μήνα τις λιτά απολαυστικές πίτσες του στο 'Le Pizze di San Gennaro'. Το εστιατόριο βαφτίζεται από τον άγιο-προστάτη της Νάπολης, Σαν Τζενάρο, φιλοξενείται σε έναν οικείο χώρο που θυμίζει σε όλα Ιταλία και κάνει δυνατό focus στην υψηλή πιτσοφαγία. Λεπτή και μαλακιά ναπολιτάνικη ζύμη που φτιάχνεται καθημερινά και ωριμάζει για 1 έως 3 ημέρες, πριν σκεπαστεί με ενδιαφέροντα made in Italy toppings, σε αρκετές εκδοχές. Σερβίρεται και ένα πιάτο ημέρας, ελαφρώς πιο γαστρονομικό.

Το 'Lolita's' στο Ψυχικό

Ένας ολόφρεσκος όσο και αλέγρος πολυχώρος γεύσης και διασκέδασης προστίθεται εδώ και μερικές εβδομάδες στο Νέο Ψυχικό, στο σημείο όπου μέχρι πρότινος συναντούσε κάποιος το 'Drakoulis Dry & Raw'. Το 'Lolita's' έχει χαρακτήρα fun και χώρο high end. Το μενού που επιμελείται ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης -με την Κατερίνα Τζεμανάκη να έχει το ρόλο της chef de cuisine- έχει ξεκάθαρες ιταλικές γευστικές απολήξεις, ξεκινώντας με μια ενδιαφέρουσα γκάμα από antipasti και προχωρώντας με pizzete, pasta, ριζότι και κοπές κρέατος. Προφανώς, δεν απουσιάζουν και άλλες προτάσεις σαν το οssobuco caponata, η κοτολέτα alla Milanese ή το φιλέτο από ψάρι ημέρας. Πλούσια είναι και η λίστα των γλυκών με twisted κλασικές επιλογές.

Το 'Alpino Cucina Italiana' στο Μικρολίμανο

Όταν ένα εστιατόριο μετρά μισό αιώνα ιστορίας, έχει σίγουρα κάτι να πει. Όταν υπηρετεί την αυθεντική ιταλική γευστική κουλτούρα και μάλιστα φέρει την πιστοποίηση Ospitalità Italiana, πιθανότατα έχει να πει περισσότερα. Όταν δε, έχει δημιουργήσει γενιές πιστών, πολλοί εκ των οποίων το επισκέπτονται από παιδιά, τότε με βεβαιότητα ξέρεις πως μιλάμε για ένα αληθινό σουξέ. Τικάροντας τα κουτάκια όλων των παραπάνω προδιαγραφών, το 'Alpino Cucina Italiana' έχει κατορθώσει να χτίσει το δικό του μύθο αρχικά στο Παλαιό Φάληρο, που εκτείνεται από το 1973 έως σήμερα, έπειτα στο Χαλάνδρι. Και συνεχίζεται στο Μικρολίμανο. Το τρίτο κατάστημα 'Alpino Cucina Italiana' είναι γεγονός στην Ακτή Δηλαβέρη, με τις γνώριμες ιταλικές γεύσεις, σε ένα κομψό και άνετο χώρο.

Δείτε το αφιέρωμά μας στα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας που πρέπει να δοκιμάσετε.

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Περισσότερες πληροφορίες

Gorlomi

Πλουτάρχου 9 και Καρνεάδου, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Lolita's

Λ. Κηφισίας 340, Νέο Ψυχικό
  • Ethnic κουζίνες

Alpino Cucina Italiana

Ακτή Δηλαβέρη 1, Μικρολίμανο
  • Ethnic κουζίνες

Gloria Gati

Πλατεία Καρύτση 6, κέντρο
  • Ethnic κουζίνες

Pizze di San Gennaro (Le)

Ευξείνου Πόντου 172, Νέα Σμύρνη
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
02/05/2024

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.

'Ronin', το νέο ιαπωνικό του Κολωνακίου

O Μανώλης Κωνιωτάκης στήνει ένα εστιατόριο μίνιμουμ αισθητικής και μάξιμουμ γεύσης από τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Οι "Ψαράδες" γοητεύουν το ούζο "Πλωμαρίου"

Όταν κλασσικοί ψαρομεζέδες και τολμηρές θαλασσινές σπεσιαλιτέ του Γιάννη Λιάκου συντονίζονται με εκλεκτό γλυκανισάτο απόσταγμα.

Νέο 'Barbounaki by Papaioannou' στον Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης

Στον κόλπο του ΝΟΒ, εγκαινιάζεται το φρέσκο 'Barbounaki' δια χειρός Γιώργου Παπαϊωάννου, με ψάρια και θαλασσινά στις καλύτερες εκδοχές τους.