Στο νέο εστιατόριο του 'Metaphor Athens'

Στο creative hub της πλατείας Μαβίλη, η κουζίνα συμπρωταγωνιστεί μαζί με την τέχνη, τη μόδα και το design.

Εστιατόριο Metaphor Athens στην πλατεία Μαβίλη

Ο αριθμός 10 της Δορυλαίου, στην προέκταση της πλατείας Μαβίλη, κουβαλά τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Βλέπεις, μεταξύ άλλων εκεί υπήρχε κάποτε το πρώτο house club της Ελλάδας, το θρυλικό 'FAz', ενώ οι foodies της αμέσως προηγούμενης γενιάς ίσως να θυμούνται το 'Ginger'. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω σημείο συνεχίζει να διατηρεί τη δική του ενδιαφέρουσα πινέζα στον χάρτη της πόλης, καθώς εδώ και περίπου έναν χρόνο συναντά κανείς εκεί το 'Metaphor Athens'. 

Τέχνη, μόδα, design, γεύση

Το πρωτοποριακό creative hub αποτελεί μία πρωτοβουλία των Γιώργου Κελέφη (περιοδικό ΟΖΟΝ), Μιχάλη Αργυρού (Beton7) και Βασίλη Μπαρτζώκα και ουσιαστικά δομείται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: Την τέχνη, τη μόδα και το design, με τον εύκολα ευμετάβλητο minimal χώρο του -που σχεδιάστηκε από το πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο PILA Studio- να φιλοξενεί τακτικά διαφορετικά projects, events και εκθέσεις. Παρόλα αυτά, εμείς θα κάνουμε focus στο 4ο πίλαρ, που είναι η κουζίνα του.

Τα ηνία σε αυτή κρατά ο σεφ Κωνσταντίνος Λαλαούνης (στενός συνεργάτης του βραβευμένου Άγγελου Μπακόπουλου στα πολύ αξιόλογα γευστικά projects του 'Lesante Cape', στη Ζάκυνθο), ο οποίος παρουσιάζει πιάτα βασισμένα στην ελληνική δημιουργική προσέγγιση με αρκετά fusion στοιχεία, ποντάροντας σε 'ζωντανές' πρώτες ύλες και την εποχικότητα.

Εστιατόριο Metaphor Athens στην πλατεία Μαβίλη 1

Με το "καλησπέρα" φτάνει στο τραπέζι μία συννεφένια φοκάτσια με δενδρολίβανο και αλάτι που συνοδεύεται από βούτυρο με μοσχαρίσιο μεδούλι και καπνιστή πάπρικα και ένα ευωδιαστό πέστο φρέσκων μυρωδικών, την οποία διαδέχονται τα ωμά.

Το σεβίτσε λαβράκι με γάλα τίγρης και χυμό παντζαριού έχει το όξινο ενδιαφέρον του, το οποίο ενισχύει η τραγανή προσθήκη τηγανητής κινόας ενώ το μοσχαρίσιο ταρτάρ, παρότι ζουμερό και απολύτως κρεάτινα εύγεστο, επισκιάζεται από την πίτα naan πάνω στην οποία σερβίρεται - η τελευταία δεν επιτρέπει ούτε στον παστό κρόκο αυγού, ούτε στο τριμμένο αρσενικό Νάξου να δηλώσουν την παρουσία τους.

Εστιατόριο Metaphor Athens στην πλατεία Μαβίλη 3

Από την άλλη, οι κροκέτες μοσχαρίσιου σιδηρόδρομου (που μαγειρεύεται για ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία) με αγιολί μαύρου σκόρδου και κέτσαπ από πιπεριά Φλωρίνης είναι τόσο απολαυστικές όσο ακούγονται.

Highlght το νόστιμο αρνί με τη ρεβιθάδα, που συμπλέει στο πιάτο με αρωματικό γιαούρτι με μπαχαρικά, τζελ πιπεριάς Φλωρίνης και λάδι κόλιανδρου - ένα πιάτο που πατά τόσο στην παράδοση όσο και στο μοντέρνο γαστρονομικό γίγνεσθαι. 

Εστιατόριο Metaphor Athens στην πλατεία Μαβίλη 2

Άξια αναφοράς και η φροντισμένη vegetarian πρόταση του σεφ: Ένα πληθωρικό steak σελινόριζας με τζελ πράσινου μήλου, λάδι φουντουκιού και κέτσαπ πιπεριάς Φλωρίνης. Τέλος, οι τρεις επιλογές του τομέα των επιδορπίων (Πάβλοβα με λεμόνι, Καραμελωμένα μήλα με μπισκότο κανέλα και αμύγδαλο και Κρεμέ σοκολάτας γάλακτος με κραμπλ δημητριακών) πιστοποιούν την αξιόλογη προσπάθεια του pastry chef Αργύρη Πόπτσιου (επίσης συνεργάτης του σεφ Μπακόπουλου στα ζακυνθινά concepts).

> Διάβασε ακόμη: Εστιατόρια-προορισμοί σε κάθε γωνιά του κόσμου για το 2023

Γενικά, η αίσθηση που σου αφήνει το 'Metaphor' είναι πως πρόκειται για ένα μέρος στο οποίο θα βλέπει/παρακολουθεί/βιώνει κανείς κάτι που τον εμπνέει, θα γνωρίζει ανθρώπους με ενδιαφέρον και άποψη σε ένα χαλαρό περιβάλλον συνύπαρξης και, ακόμη κι αν πιθανότατα δεν το περίμενε, θα τρώει καλά.


Info

Ανοιχτά καθημερινά από τις 09.00 (κουζίνα από τις 18.00)
Δορυλαίου 10, Πλατεία Μαβίλη
Τηλ. 210 6451169

Ακολούθησε το Αθηνόραμα στο Facebook και το Instagram.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Greek Chefs Abroad του Ομίλου "MarBella Collection" επιστρέφει για 4η συνεχόμενη χρονιά

Τέσσερις διάσημοι Έλληνες chefs του εξωτερικού θα δημιουργήσουν μία μοναδική γαστρονομική εμπειρία, εμπνεόμενοι από τις ελληνικές τους ρίζες και τις διεθνούς εμβέλειας εμπειρίες τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/05/2024

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.