Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Άννη Ηλιοπούλου

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 που απονεμήθηκαν την Τρίτη 14 Μαΐου στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης έδωσαν το έναυσμα για την αναγκαία ανανέωση της εθνικής μας γαστρονομίας, προτρέποντας τους εστιάτορες και τους σεφ να ερευνήσουν, να μελετήσουν και να εξελίξουν τις τοπικές μας κουζίνες, αναδεικνύοντας τους γαστρονομικούς θησαυρούς που παραμένουν ανεκμετάλλευτοι.

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

"Πάει καιρός τώρα, που παρακολουθώντας την πορεία της Ελληνικής Κουζίνας στην εστιατορική σκηνή της Ελλάδας, προβληματιζόμαστε για την εξέλιξη της και για το μέλλον της. Εισπράττουμε ταυτόχρονα δύο διαφορετικά συναισθήματα: Από την μία πλευρά ικανοποίηση για το γαστρονομικό της επίπεδο που συνεχώς ανεβαίνει, για την δημιουργικότητα και τις άψογες τεχνικές των σεφ της, αλλά και από την άλλη μια μεγάλη απογοήτευση. 

Μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει η στασιμότητα της σε ότι αφορά στην ανάδειξη της, η απομάκρυνση από τις ρίζες και την ιστορία της και η συρρίκνωση της σε 50 το πολύ πιάτα που την εκπροσωπούν σήμερα, είτε στην παραδοσιακή είτε στη σύγχρονη εκδοχή της. Και μας γεννά απορίες, το γιατί οι σύγχρονοι Έλληνες σεφ που δημιουργούν Ελληνική Κουζίνα αρνούνται να μπουν στην ουσία της, στη ψυχή της και τους γαστρονομικούς θησαυρούς που κρύβουν,  αφήνοντας ανεκμετάλλευτες  τις τοπικές κουζίνες στους κατά τόπους όπου επιχειρούν.

Τι είναι όμως κυρίες και κύριοι η Ελληνική Κουζίνα;
Η Ελληνική Κουζίνα δεν είναι μία και αδιαίρετη. Είναι το σύνολο των τοπικών γαστρονομικών ιδιωμάτων κάθε περιοχής, που δημιουργούν εννοιολογικά, γευστικά και πρακτικά στο σύνολο τους αυτό που ονομάζουμε Ελληνική Κουζίνα. Η μαγειρική και σαν δημιουργία και σαν τέχνη δεν είναι ίδια παντού. Αλλάζει ανάλογα τον τόπο στον οποίο παράγεται. Όχι την χώρα, τον τόπο. Και κάτι δεν πάει καλά με την εθνική μας κουζίνα, όταν τα πιάτα που συναντάμε και γευόμαστε στα μενού των εστιατορίων της είναι σχεδόν ίδια στην Χαλκιδική και στη Σαντορίνη. Στην Αθήνα και στην Ίο. Με κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. 

Παράλληλα, διαπιστώνεται και ένα ακόμα πρόβλημα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, που ενώ δοκιμάζεις ένα πιάτο το οποίο ανήκει στο ρεπερτόριο της, είναι σε τέτοιο βαθμό πειραγμένο που καταλήγει να μην έχει καμία σχέση μαζί της.

Οι εθνικές κουζίνες κάθε χώρας και κάθε λαού, δεν δημιουργούνται στα εστιατόρια. Έχουν περάσει από τα σπίτια στα εστιατόρια και εκεί, στα χέρια ικανών σεφ, ραφινάρονται, γίνονται πιο δελεαστικές, χωρίς όμως να χάνουν τα ιδιαίτερα γευστικά χαρακτηριστικά τους και την ιστορικότητα τους. Αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν, δεν έχεις μέλλον. Αν δεν κοιτάς και προς τα πίσω, δεν πας μπροστά.

Η ευθύνη της ανάδειξης της εθνικής μας γαστρονομίας, δηλαδή της ανάδειξης των τοπικών κουζινών της Ελλάδας, βρίσκεται στα χέρια, στο μυαλό και στην καρδιά των σεφ και των επιχειρήσεων φιλοξενίας και εστίασης της χώρας.

Εσείς που βρίσκεστε εδώ απόψε και βραβεύεστε ως οι καλύτεροι των καλύτερων για το 2024, είστε αυτοί από τους οποίους περιμένουμε την ανάδειξή της Ελληνικής Κουζίνας, έτσι όπως της αξίζει. Και είστε εσείς εκείνοι, που πρέπει να κάνετε την δεύτερη γαστρονομική επανάσταση, μετά την αλησμόνητη εκείνη πρώτη, που έκαναν οι παλαιότεροι μεγάλοι σεφ μας, στα μέσα της δεκαετίας του ‘90, βάζοντας τις βάσεις της σύγχρονης Ελληνικής Κουζίνας και ανοίγοντας τον δρόμο για να φτάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Έχει έρθει όμως η στιγμή να επαναπροσδιορίσουμε την εθνική μας γαστρονομία και να κάνουμε το επόμενο μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Σας εύχομαι να το πετύχετε. Και σας συγχαίρω. Και σας ευχαριστώ."

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το "Alpino Cucina Italiana" μάς ταξιδεύει στην Πάρο

Αντλώντας έμπνευση από την αυθεντική ιταλική γαστρονομία, το νέο "Alpino Cucina Italiana" μόλις άνοιξε σε έναν εντυπωσιακό χώρο στη Νάουσα της Πάρου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/06/2024

Σεϋχέλλες

Το εστιατορικό στέκι που έβαλε την πλατεία Αυδή στο χάρτη της εναλλακτικής Αθήνας, πριν από μία δεκαετία, έχει επανέλθει στον γαστρονομικό αφρό της πόλης χάρη στο μαγειρικό τρίο που ανέλαβε τις "Σεϋχέλλες", φροντίζοντας όχι απλώς να μην επανεφεύρει τίποτα, αλλά αντίθετα να τα κρατήσει όλα ίδια. Αλλάζοντάς τα, βέβαια.

Το εστιατόριο του Δαμαλά είναι "Raw Bata"

Άνοιξε το εστιατόριο του Χρόνη Δαμαλά που επιστρέφει δυναμικά με νέες ιδέες. Πολλή ελληνική γεύση, και μαγειρική βασισμένη στα καλούδια της αγοράς. Εντάξει θα έχει και λίγο, αλλιώτικο, σούσι.

Τι φέρνει η μόδα των degu: Tροφή για σκέψη και εκλεκτική γαστρονομική απόλαυση

Tasting menus, menu dégustation, μενού γευσιγνωσίας: όπως και αν αποκαλούνται απλώνονται ραγδαία στα καλά εστιατόρια, ως επισφράγισμα γαστρονομικής τέχνης και γευστικού status symbol.

"Grand Resort Lagonissi": Ένα εκλεκτό δείπνο σε συνεργασία με το Mullineux Winery για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένα γαστρονομικό ταξίδι που θα ενθουσιάσει τους λάτρεις του κρασιού και της υψηλής γαστρονομίας, με τη συμμετοχή του Chris και της Andrea Mullineux.