Οίτη: on the road στο βουνό των πηγών

Το πρώτο πράγμα που σου κάνει εντύπωση στον ορειβατικό χάρτη της Οίτης είναι οι αμέτρητες πηγές που ο χαρτογράφος έχει σημειώσει στην επιφάνειά του. Ακολουθήσαμε τα ίχνη τους και σας καλούμε σ’ ένα φυσιολατρικό γουικέντ στην καταπράσινη Οίτη.

Ταΰγετος

Τα τελευταία χρόνια ο Ταΰγετος μπαίνει σιγά σιγά στον ταξιδιωτικό χάρτη με νέα και ιδιαίτερα ξενοδοχεία που απευθύνονται σε ένα πιο μαζικό, αλλά πάντα ψαγμένο κοινό. 

Τζουμέρκα

Αν κι έχουν τη γοητεία του απομονωμένου και του απόκεντρου, κάθε δρόμος που ασφαλτοστρώνεται και κάθε νέο ξενοδοχείο που ανοίγει κάνουν τα Τζουμέρκα πιο προσιτά – και αυτό μας αρέσει. Το ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο «Ορίζοντες» μας δίνει την τέλεια αφορμή για ένα update στην περιοχή. 

Αρκαδία

«Πέλαγος μέσα σε δρυμό; Στου ονείρου μου το στέκι στη Βλαχέρνα; Ψαρόσουπα στη Βυτίνα; Στρούντελ με μήλα Πιλαφά»; Αυτό ήταν το αινιγματικό κείμενο που συνόδευε το «Save the date», ένα τριήμερο στην Αρκαδία που οργάνωσε ο Δήμος Τρίπολης. Όταν βρέθηκα εκεί, κατάλαβα ότι το αίνιγμα ήταν σκέτη απόλαυση.

Ελληνικό

Μπορεί να μην έχει τη φήμη των διάσημων γειτόνων του, όμως τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό μπαίνει για τα καλά στον τουριστικό χάρτη της ορεινής Αρκαδίας και γίνεται ορμητήριο για τους λάτρεις της γεύσης και της περιπέτειας.

Μαίναλο

Ούτε τρεις ώρες δρόμος από την Αθήνα, με μερικά από τα ομορφότερα χωριά της Ελλάδας, ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία και ξενώνες κάθε στιλ που πληθαίνουν διαρκώς, με νέα χωριά να μπαίνουν στον ταξιδιωτικό χάρτη κάθε χρόνο και, βέβαια, ένα πανέμορφο τοπίο με ελατοσκέπαστες διαδρομές (κλείνουμε τα μάτια στα καμένα κομμάτια), το Μαίναλο δεν διατηρεί τυχαία τα σκήπτρα του πιο δημοφιλούς και ποιοτικά αναπτυγμένου βουνού της Πελοποννήσου.

Πάρνωνας

Καταπράσινος, μυροβόλος, διάσπαρτος με παραδοσιακά χωριά και σηματοδοτημένα μονοπάτια, ο τουριστικά ανερχόμενος Πάρνωνας είναι ένα βουνό που προσφέρεται για on the road ανακαλύψεις.

Zαρούχλα

Με βάση την ανερχόμενη Ζαρούχλα, η Ιωάννα Γκομούζα έγραψε χιλιόμετρα στα Αροάνια, σε βαθύσκιωτα δάση, ειδυλλιακές λίμνες και γαλήνια χωριά με παμπάλαια πυργόσπιτα. Δεν οδήγησε πολύ μακριά, μόλις δυόμισι ώρες από την Αθήνα.

Λιβαδειά-Ναύπακτος

Από τη Λιβαδειά ως τη Ναύπακτο‚ μέσω της ορεινής διαδρομής και μετά πάλι πίσω από το θαλασσινό δρόμο, η Ελένη Κούκη έγραψε συνολικά 800 χλμ. κι απέδειξε ότι καμιά φορά οι διαδρομές της μεγάλης φυγής είναι πολύ πιο κοντινές απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

Ζήρια

Η Ιωάννα Γκομούζα χαρτογραφεί το big bang του αγαπημένου μας κοντινού βουνού, κάνοντας crash test στους νέους ξενώνες της Ζήριας και του Φενεού.

Καλαρίτες

Αρχοντικά, καλντερίμια και μια πλατεία σαν σκηνικό λαϊκού θεάτρου. Αυτά μας έφερναν πάντα στο γραφικό βλαχοχώρι της Ηπείρου. Στην τελευταία μας επίσκεψη όμως βρήκαμε και δύο νέους ξενώνες.

Παγγαίο - Φαλακρό

Κοκκινόχρυσα δάση, πανέμορφα οινοποιεία, πέτρινα χωριά. Η Ιωάννα Γκομούζα και ο φωτογράφος Παύλος Τσοκούνογλου ανακαλύπτουν τα αρώματα ενός ανερχόμενου προορισμού.

Το καλύτερο Πήλιο

Η Ελένη Κούκη χαρτογραφεί τα ταξιδιωτικά must ενός φθινοπωρινού weekend στο Πήλιο – ή μάλλον περισσότερων. Γιατί αυτό το βουνό δεν στερεύει ποτέ από προτάσεις.

Λάδωνας

Η Ιωάννα Γκομούζα ακολουθεί το τραγούδι του Λάδωνα, οδηγώντας κάτω από πλατάνια και βελανιδιές, και ανακαλύπτει ολοκαίνουργιους ξενώνες σε αχαρτογράφητα από τον μαζικό τουρισμό χωριά.

Τζουμέρκα

Γυμνές κορυφές, καταρράκτες και φιλόξενα χωριά. Στο τιμόνι ενός υπέροχου great drive, η Μαρία Κρύου.

Οίτη

Κοντινή, άγνωστη στους πολλούς, καταπράσινη, γεμάτη πηγές, η Οίτη προσφέρεται για τα πρώτα φυσιολατρικά weekends-αστραπή αλλά και για low budget διακοπές τον Σεπτέμβρη για τους όλο και περισσότερους οπαδούς του βουνού.

Βόρειος Ταΰγετος

Great drive τριών ημερών στην άγνωστη βόρεια πλευρά του Ταΰγετου, στα χνάρια της βασιλικής οδού των Παλαιολόγων. Από το Μυστρά στο Καστόρι κι από εκεί στο Λογκανίκο και το Λεοντάρι, η Έλλη Μπουμπουρή ανακαλύπτει μια απάτητη διαδρομή, γνωστή και ως μυστριώτικη στράτα. Φωτογραφίες Χρήστος Δράζος.

Ιστορίες Σαφέτη

Ένας ξενώνας με άποψη και μετα-φολκλόρ αισθητική, με φόντο το Μουσείο στο Δίον, μάς δίνει την αφορμή για οικογενειακές αλλά και παρεΐστικες εξορμήσεις στον Όλυμπο και το Λιτόχωρο. Με βάση τις «Ιστορίες Σαφέτη», σας προτείνουμε τις ομορφότερες βόλτες στο τρίγωνο Λιτόχωρο-Δίον-Όλυμπος.