Τζουμέρκα

Άρτα δεν είναι μόνο το γεφύρι. Απολαύστε τις εκπλήξεις που κρύβει ο ορεινός όγκος των Τζουμέρκων με τα γραφικά χωριά και τον ορμητικό Άραχθο με τους καταρράκτες και τις ρεματιές του. Και η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να τα γνωρίσετε... Ψήνεται κανείς για ράφτινγκ;

Τζουμέρκα

Η άνοιξη τους πάει πολύ

Άρτα δεν είναι μόνο το γεφύρι. Απολαύστε τις εκπλήξεις που κρύβει ο ορεινός όγκος των Τζουμέρκων με τα γραφικά χωριά και τον ορμητικό Άραχθο με τους καταρράκτες και τις ρεματιές του. Και η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή για να τα γνωρίσετε... Ψήνεται κανείς για ράφτινγκ;

Τζουμέρκα - εικόνα 1
H πλατεία στον Καταρράκτη

Βρεθήκαμε στην περιοχή προσκεκλημένοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Άρτας για να παρακολουθήσουμε μια ημερίδα με θέμα τις προοπτικές ανάπτυξης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στο νομό. Διότι η Άρτα δεν είναι βέβαια μόνο το ιστορικό γεφύρι και το καλοδιατηρημένο κάστρο, που βλέπουν όσοι την προσπερνούν βιαστικά ανεβαίνοντας για το Ζαγόρι. Είναι και τα Τζουμέρκα με τις χιονοσκέπαστες κορφές και τα πέτρινα γεφύρια, ο Αμβρακικός, ο Άραχθος με τους παραπόταμους και τη λίμνη του.

Τώρα που ανοίγει ο καιρός είναι η καλύτερη εποχή για να στρίψετε στην παράκαμψη από τον κεντρικό δρόμο. Ν' ανεβείτε στη Μονή Βλαχέρνας, που ίδρυσαν οι Κομνηνοδουκάκες, και να συνεχίσετε για τα χωριά του Ξηροβουνίου παρακολουθώντας από ψηλά τη ροή του Άραχθου. Στη Ροδαυγή κάντε μια στάση στην πλατεία, στην πλακοσκέπαστη Αγία Παρασκευή με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο και το πέτρινο κωδωνοστάσιο, και μπείτε στο διπλανό καφενεδάκι-ταβέρνα για να απολαύσετε τη θέα της λίμνης Πουρναρίου και να γευθείτε σπιτικά γλυκά του κουταλιού (λατρέψαμε το νεραντζολέμονο).

Αν όμως βιάζεστε ν' αγγίξετε το ποτάμι, ακολουθήστε το φιδωτό δρόμο μέσα από τα πουρνάρια, τις καστανιές και τα πλατάνια, που θα σας βγάλει στις όχθες του ΄Αραχθου, κοντά στο πανύψηλο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας. Εδώ καταλήγει μια δημοφιλής διαδρομή ράφτινγκ για την οποία τα πληρώματα κωπηλατούν από τη γέφυρα Πολιτσάς, ενώ από εδώ ξεκινά και μια ακόμα όμορφη κατάβαση που τερματίζει στο γεφύρι Τζαρή (κοντά στη Σκούπα). Αυτές βέβαια δεν είναι οι μόνες υδάτινες διαδρομές που προσφέρει το ποτάμι. Επικοινωνήστε με την Trekking Hellas (2103310323) και θα σας προτείνει μια στα μέτρα σας.

Τζουμέρκα - εικόνα 2
Ράφτινγκ στον Άραχθο

Όταν πεινάσετε, θα πάρετε το δρόμο για τα Άγναντα. Έδρα του ομώνυμου Δήμου που περικλείει στα όριά του δώδεκα χωριά, η Άγναντα, όπως θηλυκά προτιμούν να την αποκαλούν οι ντόπιοι, απλώνει τις κόκκινες κεραμιδένιες στέγες της στις δύο πλευρές της κατάφυτης ρεματιάς του Αγναντίτη και έχει καφενεδάκια για να ξαποστάσετε, ταβέρνες (δοκιμάστε το «Πανόραμα» στην πλατεία) και έναν απλό οικογενειακό ξενώνα για να διανυκτερεύσετε («Το Αρχοντικό των Τζουμέρκων», 26850/31115).

Για πιο... χωριό χωριό ατμόσφαιρα όμως, θα σας πρότεινα να πεταχτείτε στο γειτονικό Καταρράκτη, ένα γλυκύτατο οικισμό με χωριάτικα σπίτια και μποστάνια, να καθίσετε στο γκαζόν της πλατείας και να «ζουμάρετε» στα πέριξ. Απέναντι βρίσκεται και η συμπαθέστατη ταβέρνα-ξενώνας «Το Καταφύγι» (26850/51518, 6973691181), must πέρασμα για τους καλοφαγάδες που θέλουν να δοκιμάσουν γίδα βραστή, ζυγούρι και ψωμί ψημένο στη γάστρα, ντόπια τυριά και ηπειρώτικες πίτες. Εναλλακτικά, για καλύτερο αγνάντεμα σε δύο χιλιόμετρα, στην κορυφή ενός λόφου, απλώνεται το «Δασικό Χωριό Κέδρος» (26850/31791). Τα 20 ξύλινα σπιτάκια του έχουν τζάκι, είναι πλήρως εξοπλισμένα και προσφέρονται για παρέες που αναζητούν την απόλυτη απομόνωση και καρτποσταλικές λήψεις για τις φωτογραφίες τους (από Τζουμέρκα μέχρι Αμβρακικό).

Ο Χρήστος Λάμπρης που διαχειρίζεται το συγκρότημα μπορεί να σας οργανώσει ραπέλ, τοξοβολία, πεζοπορίες και να σας νοικιάσει ποδήλατα για ν' ανεβείτε τον ασφάλτινο δρόμο για τους καταρράκτες. Το χωριό δεν πήρε τυχαία το όνομά του: έχει πολύ κοντά του δύο εντυπωσιακούς καταρράκτες που μπορείτε να τους χαρείτε να κατακρημνίζονται με παφλασμό, αρκεί ν' ακολουθήσετε το δρόμο για το τουριστικό περίπτερο.

Αν δεν θέλετε να επιστρέψετε στην Άρτα από τα ίδια, συνεχίστε από τον Καταρράκτη και τα Λεπιανά προς Κυψέλη, Βουργαρέλι, Κάτω Αθαμάνιο και δεν θα χάσετε. Η διαδρομή μέσα από τα χωριά του Δήμου Αθαμανίων είναι εξίσου όμορφη και από μόνη της αφορμή για μία ακόμα εξόρμηση.

Ευχαριστούμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Άρτας για τη φιλοξενία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.