Ιστορίες Σαφέτη

Ένας ξενώνας με άποψη και μετα-φολκλόρ αισθητική, με φόντο το Μουσείο στο Δίον, μάς δίνει την αφορμή για οικογενειακές αλλά και παρεΐστικες εξορμήσεις στον Όλυμπο και το Λιτόχωρο. Με βάση τις «Ιστορίες Σαφέτη», σας προτείνουμε τις ομορφότερες βόλτες στο τρίγωνο Λιτόχωρο-Δίον-Όλυμπος.

Ιστορίες Σαφέτη

Φιλοξενία στην αγκαλιά του Ολύμπου

Ένας ξενώνας με άποψη και μετα-φολκλόρ αισθητική, με φόντο το Μουσείο στο Δίον, μάς δίνει την αφορμή για οικογενειακές αλλά και παρεΐστικες εξορμήσεις στον Όλυμπο και το Λιτόχωρο. Με βάση τις «Ιστορίες Σαφέτη», σας προτείνουμε τις ομορφότερες βόλτες στο τρίγωνο Λιτόχωρο-Δίον-Όλυμπος.

Ιστορίες Σαφέτη - εικόνα 1

Χωράει ένας αργαλειός κι ένα εργαστήρι ψηφιδωτού σε ένα σύγχρονο ξενώνα; Ναι, όταν αυτός καταφέρνει να αποβάλλει κάθε ίχνος φολκλόρ, εντάσσοντας πτυχές της λαϊκής και της τοπικής παράδοσης στο σήμερα και προσφέροντας στον επισκέπτη επαφή με το παρελθόν χωρίς να του στερεί τις ανέσεις και την αισθητική του σήμερα. Ο Ξενώνας Σαφέτη στο Δίον καταφέρνει όλα τα παραπάνω, αποτελώντας μία από τις πιο επιτυχημένες προτάσεις μετα-φολκλόρ αισθητικής που έχουμε συναντήσει στα ταξίδια μας στην ορεινή Ελλάδα. Τα τέσσερα μεγάλα, άνετα διαμερίσματα (εξοπλισμένη κουζίνα, τζάκι, καθιστικό) που βλέπουν στο Μουσείο με τον καταπράσινο περίβολο αποτελούν μια σύγχρονη πρόταση διαμονής, ιδανική για οικογένειες ή παρέες.

Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες προσθέτουν στον ξενώνα έξτρα πόντους ζεστασιάς και προσωπικότητας. Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος περιμένει τον επισκέπτη να δοκιμάσει εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ στο εργαστήρι ψηφιδωτού μπορείς να μυηθείς στην τέχνη ή να παραγγείλεις κάποιο σχέδιο στα μέτρα σου. Ένα μικρό μουσείο με παραδοσιακό αργαλειό και υφαντά ολοκληρώνει την εικόνα.

Ο ξενώνας προσφέρεται για όσους θέλουν να κάνουν εκδρομές στο Λιτόχωρο και τον Όλυμπο και να επισκεφτούν τον αρχαιολογικό χώρο στο Δίον. Τα δωμάτιά του είναι εξοπλισμένα με τα πάντα (φλιτζάνια, καφετιέρες, πιάτα, κουζίνα). Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει νόημα να αποδείξετε τις μαγειρικές σας ικανότητες. Ακριβώς δίπλα, η οικογενειακή ταβέρνα Αριάδνη του Χρήστου Φουρκιώτη δίνει λύσεις για όλα - εσείς προτιμήστε τα ψητά σούβλας. Αν πάλι ψάχνετε για πιο ψαγμένες γεύσεις, πραγματικά επιβάλλεται μια επίσκεψη στο «Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω» του Ανδρέα Γάβρη. Τέτοια εποχή, η περιοχή είναι στα καλύτερά της με το ναό της Ίσιδας πνιγμένο στα νερά, τη φύση καταπράσινη και τον Όλυμπο να υψώνεται προκλητικός μπροστά σου.

Ιστορίες Σαφέτη - εικόνα 2

Διαδρομές επί χάρτου

  • Περιηγηθείτε στον Δίον, ένα μοναδικό για την Ελλάδα σε έκταση και οργάνωση αρχαιολογικό πάρκο. Περιλαμβάνει την αρχαία πόλη, τα ιερά, τα θέατρα, το στάδιο και τα νεκροταφεία. Ο επισκέπτης περπατά σε πλακόστρωτα μονοπάτια, συναντά μικρές λίμνες και απολαμβάνει μια εντυπωσιακή βόλτα στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους αναψυχής.
  • Σεργιανίστε στο Λιτόχωρο, το οποίο βρήκαμε ιδιαίτερα γραφικό στην τελευταία μας επίσκεψη, με πεζοδρόμους, όμορφες στέγες και ανακαινισμένα παλιά σπίτια. Ο δρόμος που σε φέρνει στην κεντρική πλατεία, όμως, δεν θα έπρεπε να είναι τόσο κραυγαλέα «τουριστικός».
  • Περπατήστε στο Φαράγγι του Ενιπέα. Το μονοπάτι ξεκινάει από την περιοχή Μύλοι, 1-2 χλμ. έξω από το Λιτόχωρο, είναι πολύ καλοφτιαγμένο κι όσο προχωράει η διαδρομή προς το εσωτερικό του φαραγγιού, οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη: οξιές, καταρράχτες και ξύλινες γέφυρες πάνω από απόλυτα διαυγή νερά. Έπειτα από έξι ώρες περπάτημα, θα βρεθείτε στην περιοχή Πριόνια και στο ξύλινο αναψυκτήριο στα 1.100 μ. (Καλύτερα πάντως να μην κάνετε ολόκληρη τη διαδρομή αυτή την περίοδο, ειδικά αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την πεζοπορία στη φύση).
  • Για πιο light φυσιολάτρες, προτείνεται η εικοσάλεπτη διαδρομή από τη Μονή Αγίου Διονυσίου της περιοχής Πριόνια ως το Αγίασμα του Αγίου Διονυσίου, ένα μικροσκοπικό ασβεστωμένο εκκλησάκι μέσα στο βράχο. Εδώ, την ηρεμία της φύσης συμπληρώνει ο ήχος των ορμητικών νερών που κατεβαίνουν από τα έγκατα του βουνού και περνούν από τη σκοτεινή σπηλιά δίπλα ακριβώς από το Αγίασμα.
  • Οδηγήστε με το αυτοκίνητο μέχρι το καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός. Οι άνθρωποι που το λειτουργούν προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα θαλπωρής και ζεστασιάς, με το τζάκι να ανάβει όλη μέρα, πολύ νόστιμα και ζεστά φαγητά, αλλά και πολλούς καθαρούς κοιτώνες. INFO

    ΞΕΝΩΝΑΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΦΕΤΗ, 2351046272, www.safetis.gr

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    19/04/2024

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.