Τρεις ψηλές γυναίκες

4

Η χαρακτηριστική φόρμα του σπουδαίου σκηνοθέτη –που κι εδώ ξεδιπλώνεται σε όλο το εικαστικό της μεγαλείο– μπορεί να ξεγελάσει πως έχει συντρίψει το έργο, στην πραγματικότητα, όμως, το έχει υπηρετήσει και το έχει αναδείξει ως το μεδούλι του.

​Τρεις ψηλές γυναίκες Ρόμπερτ Ουίλσον ©Julian Mommert

Οι τρεις γυναικείες φιγούρες που μας υποδέχονται, βγαλμένες από πίνακα εποχής, με τα ογκώδη φορέματα, τις περούκες, τα κατάλευκα πρόσωπα και το σχηματικό μακιγιάζ, αρχικά ακίνητες και έπειτα υπακούοντας σε μια στιλιζαρισμένη κινησιολογία, τι σχέση έχουν με τις ηρωίδες του Άλμπι, δηλαδή με την υπερήλικη γυναίκα που βρίσκεται στο κατώφλι του θανάτου, τη νοσοκόμα της και τη δικηγόρο που την έχει επισκεφτεί για να ταχτοποιήσει διαδικαστικά θέματα; Ο Αμερικανός συγγραφέας, όμως, μεταχειρίζεται τη ρεαλιστική φόρμα προκειμένου να την υπονομεύσει, καθώς γράφει για τις τρεις εκδοχές της ίδιας γυναίκας, την οποία βλέπουμε στα 26, στα 52 και στα 92 της. Ο αυτοβιογραφικός χαρακτήρας χαρακτηρίζει και αυτό το έργο και ο Άλμπι χρησιμοποιεί ως πρότυπο τη μητέρα του, ενώ καθρεφτίζει και τον εαυτό του στο ρόλο του γιου: ρόλος που στο έργο είναι βουβός, αλλά στην παράσταση δανείστηκε λόγια του ίδιου του συγγραφέα κι έτσι συνδέθηκε ακόμη πιο άμεσα μαζί του. Πίσω από αυτόν τον αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, αναδύεται ένα έργο για το χρόνο και τη φθορά, για τη ματαιότητα και τη ματαιοδοξία, για τον έρωτα και την αγάπη, για τη μνήμη και την απουσία της, για τους συμβιβασμούς της ζωής.

​Τρεις ψηλές γυναίκες

Σε αυτά ακριβώς τα στοιχεία εστίασε η σκηνοθεσία του Μπομπ Ουίλσον, που έβαλε στον πυρήνα της την κωμική μακαβριότητα της ζωής. Η παρτιτούρα των κινήσεων που συχνά ακολουθούσε εκείνη της μουσικής (Θοδωρής Οικονόμου), οι –σε σημεία εκκωφαντικοί– ήχοι, τα παιχνίδια με το φως, τις σκιές και το σκοτάδι, η εστίαση στις λεπτομέρειες, η γυμνή σκηνή με τα ελάχιστα αντικείμενα (τα σκηνικά και οι φωτισμοί είναι του σκηνοθέτη) χρησιμοποιήθηκαν και εδώ προκειμένου να δημιουργηθεί μια φόρμα όπου το κείμενο είναι ακόμη ένα στοιχείο ανάμεσα στα άλλα και όχι ο πρωταγωνιστής. Κι όμως το έργο και οι αγωνίες του είναι που κυριάρχησαν σε μια παράσταση που μετέδωσε κάτι από την υπαρξιακή όσο και ανάλαφρη φόρμα ενός δράματος του Μπέκετ, μιας τραγικωμωδίας για την ύπαρξη.

Τρεις ψηλές γυναίκες
©Julian Mommert

Σημαντικός παράγοντας για την πρόσληψή της είναι το γεγονός ότι ερμηνεύτηκε από Ελληνίδες ηθοποιούς (δηλαδή στα ελληνικά), αλλά ακόμη σημαντικότερος το γεγονός ότι ερμηνεύτηκε από τις συγκεκριμένες ηθοποιούς, από αυτό το εξαιρετικό τρίο: τη Ρένη Πιττακή, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και τη Λουκία Μιχαλοπούλου. Όσο κι αν το θέατρο του Ουίλσον δείχνει να υποτάσσει τον ηθοποιό σε μια αυστηρή εξωτερική φόρμα, αυτές οι "τρεις ψηλές γυναίκες" έδειξαν τι θα πει ερμηνεία που προκύπτει από ουσιαστική εσωτερική διεργασία. Ήταν και οι τρεις καταπληκτικές, μεταδίδοντας το σαρκασμό, τον κυνισμό (ή ρεαλισμό;) και την αθωότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι ηρωίδες τη ζωή τους, αναλόγως της ηλικίας τους. Ισάξια παρουσία δίπλα τους στον συντομότερο ρόλο του, ο Αλέξης Φουσέκης.

Περισσότερες πληροφορίες

Τρεις ψηλές γυναίκες

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 105 '

Δομημένο γύρω από τα θεμελιακά ερωτήματα του εαυτού και της θνητότητας, το σαρκαστικό έργο του Άλμπι («Ποιος φοβάται τη Βιρτίζινα Γουλφ;», «Η γίδα ή ποια είναι η Σίλβια), εμπνέεται από τον χαρακτήρα της δικής του μητέρας. Αντιμέτωπη πια με το τέλος του βίου της, περιβάλλεται από δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες παίρνουν τη μορφή του νεότερου εαυτού της. Με τη γνωστή του ολιστική διαχείριση του χώρου και του χρόνου, ο διεθνούς φήμης Αμερικανός σκηνοθέτης Ρόμπερτ Γουίλσον, που καθοδηγεί τρεις εξέχουσες Ελληνίδες ηθοποιούς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, εξιστορεί μαεστρικά το αποτύπωμα το χρόνου, αναδεικνύοντας τις πολλαπλές αντανακλάσεις που γεννά ο καθρέφτης της ζωής.

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.