Ένας μήνας και κάτι γεμάτος θέατρο στο Ηρώδειο

Πολυαναμενόμενες παραστάσεις που αναβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά λόγω της πανδημίας αλλά και φρέσκες παραγωγές μας περιμένουν φέτος υπό το φως της Ακρόπολης.

Ένας μήνας και κάτι γεμάτος θέατρο στο Ηρώδειο

Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού επιστρέφει φέτος στις προ-covid δόξες του, καλωσορίζοντας πλήθος εκδηλώσεων θεάτρου, χορού και μουσικής, σε ένα εκτενές πρόγραμμα που διαρκεί από τις 26/8 μέχρι τις 14/10. Η προδοσία και η εκδίκηση κατακλύζουν τη σκηνή, με τον σεξπιρικό «Οθέλλο» (26-27/8). Ο Γιάννης Μπέζος και ο Αιμίλιος Χειλάκης (σε συν-σκηνοθεσία με τον Μ. Δούνια) πρωτοστατούν με τις ερμηνείες τους, ως Οθέλλος και Ιάγος αντίστοιχα, ενός ικανότατου θιάσου –Μ. Γραβάνη, Μ. Αλικάκη, Κ. Κορωναίος, κ.ά.– στην ιστορία του Μαυριτανού στρατηγού, που τυφλωμένος από τη ζήλια σκοτώνει τη σύζυγό του Δυσδαιμόνα, έχοντας πέσει στην παγίδα του κατεξοχήν ραδιούργου ήρωα.

Ένας μήνας και κάτι γεμάτος θέατρο στο Ηρώδειο - εικόνα 1
Πώς μια σινεματική σταρ μεταμορφώνεται στη μεγαλύτερη ντίβα της όπερας; ©Tom Volf

Θα δούμε άραγε φέτος την πολυπόθητη παράσταση «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις» με τη Μόνικα Μπελούτσι; Το ξαφνικό πάγωμα που έφεραν τα υγειονομικά δεδομένα στις εκδηλώσεις τον περασμένο Σεπτέμβρη μας κάνει να αδημονούμε ακόμα περισσότερο για τις 21, 22 και 23 του μήνα, που θα βρει την Ιταλίδα σταρ του κινηματογράφου σε ένα ρόλο-πρόκληση, έτσι όπως τον έπλασε ο Γάλλος σκηνοθέτης, Τομ Βολφ, μέσα από τη συλλογή αδημοσίευτων επιστολών της ντίβας της όπερας, που ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της ζωής της.

Ένας μήνας και κάτι γεμάτος θέατρο στο Ηρώδειο - εικόνα 2
Μπορεί να αποχαιρέτησε τη ζωή του χορευτή, ο Άκραμ Καν συνεχίζει όμως ακάθεκτος ως χορογράφος

Το πάθος του να εξερευνά παλαιούς μύθους σε σύγχρονο πλαίσιο ξεδιπλώνει ο διεθνούς φήμης Βρετανός χορογράφος Άκραμ Καν με το «Outwitting the Devil» (28/9). Μετά το έργο του «Xenos», όπου τον είδαμε να χορεύει για τελευταία φορά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (2018), καθοδηγεί έξι χορευτές της ομάδας του, σε δραματουργική επιμέλεια της Ruth Little, και μουσική του Vincenzo Lamagna. Η χοροθεατρική παράσταση, γεμάτη δραματική ένταση και υπαρξιακό προβληματισμό, εμπνέεται από το «Έπος του Γκιλγκαμές».

Ένας μήνας και κάτι γεμάτος θέατρο στο Ηρώδειο - εικόνα 3
Στον «Μαύρο κύκνο» θα δούμε την κορυφαία μπαλαρίνα του μπαλέτου Μαριίνσκι, Εκατερίνα Κονταούροβα

Μάλλον ιδανική έχει αποδειχθεί η ατμόσφαιρα του Ηρωδείου για τα μεγάλα μπαλετικά θεάματα, αναπόσπαστο κομμάτι του φθινοπωρινού του προγράμματος. Στις 6/10 το Christmas Theater υποδέχεται στο Ηρώδειο 12 κορυφαίους χορευτές των Μπολσόι και Μαριίνσκι, για τον «Μαύρο κύκνο». Στο γκαλά μπαλέτου θα απολαύσουμε μεταξύ άλλων τις κορυφαίες μπαλαρίνες του Μπολσόι, Ευγ. Ομπρατσόβα και Άν. Νικούλινα, και του Μαριίνσκι, Εκ. Κονταούροβα και Εκ. Οσμόλκινα, στις καλύτερες στιγμές εμβληματικών έργων –«Ωραία Κοιμωμένη», «Κουρσάρος»– και, κυρίως, της «Λίμνης των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς.

Από το κύμα των ακυρώσεων του περασμένου Σεπτέμβρη δεν κατάφεραν να ξεφύγουν δύο ακόμη παραστάσεις, οι οποίες, όμως, επιστρέφουν σε νέες ημερομηνίες. Το Θεσσαλικό Θέατρο παρουσιάζει σε σκηνοθεσία της Κυριακής Σπανού το νέο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, «Τα αγάλματα περιμένουν» (4/9). Μια πικρή κωμωδία επιστημονικής φαντασίας που μιλά για τη σχέση μας με την αρχαία κληρονομιά και ανοίγει το φάκελο της απόκρυψης των πολιτιστικών θησαυρών, λίγο πριν από την έλευση των Γερμανών στην Ελλάδα το 1940. Πρωταγωνιστούν οι Χρ. Βράκα, Θ. Ζέρβας, κ.ά. Λίγες μέρες μετά, το «Tango vs Flamenco Passion» (18/9) ξεκινά μια χορευτική μάχη μεταξύ ισπανικού «ντουέντε» και αργεντίνικου αισθησιασμού επί σκηνής.

Δύο παραστάσεις είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Σωματείου και Το Σπίτι του Ηθοποιού δημιουργούν από κοινού τον «Καραγκιόζη και το μεγάλο ξεσηκωμό» (1/9), μια μουσικοθεατρική παράσταση με ιστορικά κοστούμια και στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντο, σε κείμενο και σκηνοθεσία του Ζαχαρία Ρόχα, που φέρνει τον Καραγκιόζη αντιμέτωπο με τους ήρωες του 1821. Πρωταγωνιστεί ένας 13μελής θίασος –Τ. Βαμβακίδης, Αλ. Ζαχαρέας, κ.ά– σε σύμπραξη με τον καραγκιοζοπαίχτη Γ. Νταγιάκο και καλλιτέχνες όπως οι Γρ. Βαλτινός, Σπ. Μπιμπίλας, Χ. Ρώμας, σε guest εμφάνιση.

Στις 10/10 το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζει τον «Καπετάν Μιχάλη, Ελευτερία ή Θάνατος». Πρόκειται για μια πρωτότυπη λαϊκή όπερα, βασισμένη στο ομώνυμο έργο, σε λιμπρέτο και μουσική του Δημήτρη Μαραμή, σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου, μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και βασικούς ερμηνευτές τους Τ. Αποστόλου, Χ. Ανδριανό, Θ. Βουτσικάκη. Οι οικουμενικές θεματικές του μυθιστορήματος του Καζαντζάκη, η ελευθερία, η μάχη για το δίκαιο και την τιμή, ο απαγορευμένος έρωτας, η επανάσταση, αναδεικνύονται σε μια σύγχρονη παράσταση που εκπροσωπεί την Κρήτη στον εορτασμό για το 1821.

Περισσότερες πληροφορίες

Outwitting the devil

  • Σύγχρονος Χορός
  • Διάρκεια: 80 '

O βραβευμένος ως «Χορογράφος / Καλλιτέχνης της χρονιάς 2020» και η ομάδα του έρχονται για πρώτη φορά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού με μια παράσταση-προτροπή στον επαναπροσδιορισμό της ανθρώπινης ύπαρξης και της αιωνιότητας μέσω της μνήμης και της συνύπαρξης.

Μαύρος κύκνος

  • Μπαλέτο

Η παράσταση περιλαμβάνει κυρίως χορογραφίες από τη «Λίμνη των Κύκνων» του Π. Ιλ. Τσαϊκόφσκι στη διασκευή χορογραφίας του Γιούρι Γκριγκορόβιτς, χορευτικές στιγμές από την «Ωραία Κοιμωμένη» του Π. Ιλ. Τσαϊκόφσκι, τον «Κουρσάρο» του Αντ. Αντάμ και τη «Σεχραζάτ» του Ν. Ρίμσκι-Κόρσακοφ.

Μαρία Κάλλας: Επιστολές και αναμνήσεις

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Βασισμένη στο βιβλίο του Τομ Βολφ «Maria by Callas», η παράσταση αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής της μεγάλης ντίβας μέσα από μια σειρά αδημοσίευτες επιστολές.

Tango VS Flamenco passion

  • Χορός
  • Διάρκεια: 100 '

Μια χορευτική μάχη που φλερτάρει με το ισπανικό «ντουέντε» και τον αργεντίνικο αισθησιασμό των τανγκέρος στήνεται επί σκηνής από 17 σπουδαίους χορευτές του φλαμένκο και του τάνγκο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.