Τα 90's και το '21 γίνονται χορός στην Πειραιώς 260

Η διεθνής Λενιώ Κακλέα και η ανερχόμενη Εύα Γεωργιτσοπούλου δίνουν το δικό τους δυναμικό παρών στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών.

Τα 90's και το '21 γίνονται χορός στην Πειραιώς 260

Ανάμεσα στις 16 παραστάσεις χορού -από σύγχρονο χορό, παραδοσιακές επιρροές μέχρι τον κύκλο χορού του δρόμου «Layers of street»- που κάνουν πρεμιέρα ή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Φεστιβάλ Αθηνών 2021, ξεχωρίζουν για τη δυναμική και τον κοινωνικό τους προβληματισμό το «Age of crime» της Λενιώς Κακλέα και το «Γκρουβ» της Εύας Γεωργιτσοπούλου.

Τα 90's και το '21 γίνονται χορός στην Πειραιώς 260 - εικόνα 1
«Age of crime» © Μαρία Τούλτσα

Η αναγνωρισμένη στη διεθνή χορευτική κοινότητα σκηνοθέτης και χορογράφος Λενιώ Κακλέα, που ζει κι εργάζεται στο Παρίσι, επιστρέφει για άλλη μια φορά στην Πειραιώς 260 για να παρουσιάσει το νέο της έργο. Οι πρώτες εικόνες του «Age of crime» μας φέρνουν στο μυαλό κάτι από Φρανθίσκο Γκόγια και απαρχές της μοντέρνας τέχνης με ιδιαίτερα έντονο το στοιχείο της πλαστικότητας. Στο έργο, που δημιούργησε μετά από ανάθεση του Φεστιβάλ Αθηνών με αφορμή την επέτειο για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, η καλλιτέχνις μας καλεί να παρατηρήσουμε τις επίσημες αφηγήσεις που διαμόρφωσαν την εθνική μνήμη και να δούμε πίσω από αυτές, στις σελίδες της Ιστορίας που αποσιωπήθηκαν. Ανατρέχει στη φιγούρα των βαμπίρ για να σχολιάσει πώς οι εθιμικές τελετές συγκροτούν ένα είδος φαντασιακής κοινότητας, αντλώντας υλικό από πρωτοπρόσωπες οθωμανικές αφηγήσεις της Επανάστασης. Στόχος της να μιλήσει για μια σύγχρονη και πολιτικά βιώσιμη ταυτότητα ενός έθνους που αναγεννήθηκε σύμφωνα με τις προσδοκίες της Δύσης -όσο μπορούσε πιο μακριά από τις επιρροές της Τουρκοκρατίας- και θεμελιώθηκε στη βάση βίαιων αποκλεισμών.

Ερμηνεύουν οι Βενετσιάνα Καλαμπαλίκη, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Κοτσυφάκης, Μαρία Μπρέγιαννη, Δημήτρης Μυτιληναίος, Μάρω Σταυρινού, Σάνια Στριμπάκου, Ιωάννα Τουμπακάρη, Γιάννης Τσιγκρής. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Éric Yvelin, τους φωτισμούς η Loren Palmer και τα κοστούμια ο Olivier Mulin.

i Πειραιώς 260 Χώρος E | 7-8 Ιουλίου | Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, tickets.aefestival.gr.

Τα 90's και το '21 γίνονται χορός στην Πειραιώς 260 - εικόνα 2
«Γκρουβ» © Πέτρος Πουλόπουλος

Η ανερχόμενη Εύα Γεωργιτσοπούλου, σε δική της χορογραφία και ερμηνεία, φέρνει και πάλι το «Γκρουβ» στη ζωή μας με ένα έργο αφιερωμένο στα παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90. Το groove, με άλλα λόγια ο ρυθμός, ιδιαίτερα συνυφασμένος με τη ροή αυτής της δεκαετίας, απ’ όπου πήρε το όνομα της η χορογραφία, είναι μια «γιορτινή σύγχυση», όπως την αποκαλεί η δημιουργός, και εστιάζει στη γενιά εκείνων που ενηλικιώθηκαν σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα και τριαντάρισαν την εποχή του κορονοϊού. Ένας ύμνος «στον ρυθμό που δεν βρήκαμε ακόμη», για τους όψιμους μιλένιαλς και τα διαψευσμένα όνειρα της γενιάς των σέλφις. Τη μουσική σύνθεση υπογράφει η Νεφέλη Λυσιμάχου, τους φωτισμούς ο Νίκος Βλασόπουλος και τα κοστούμια η Νεφέλη Περιφάνου.

Who is who

Τα 90's και το '21 γίνονται χορός στην Πειραιώς 260 - εικόνα 3
«Γκρουβ» © Πέτρος Πουλόπουλος

Η Εύα Γεωργιτσοπούλου γεννήθηκε στην Ελλάδα και κατοικεί στο Βερολίνο. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τους Noa Zuk, Shlomi Bitton και Kibbutz Contemporary Dance Company. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Χοροθέατρο Οκτάνα, την Hellenic Dance Company της ΚΣΟΤ και τους Cia Sonia Rodriguez, Inside The Body Performing Arts, Frantics Dance Company, Judith Sanchez Ruiz, Edivaldo Ernesto, ενώ από το 2016 συνεργάζεται με την ομάδα χορού Αερίτες της Πατρίσιας Απέργη. Οι χορογραφίες της παρουσιάζονται στην Ελλάδα και τη Γερμανία από το 2015.

i Πειραιώς 260 Χώρος E | 3-4 Ιουλίου | Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, tickets.aefestival.gr.

Περισσότερες πληροφορίες

Γκρουβ

  • Χορός
  • Διάρκεια: 40 '

Η ανερχόμενη χορογράφος υπογράφει μια παράσταση αφιερωμένη στα παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του ’90, ενηλικιώθηκαν σε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα και τριαντάρισαν την εποχή του κορονοϊού.

Age of crime

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Η διεθνής καλλιτέχνιδα, με αφορμή την επέτειο της Επανάστασης του 1821, αναζητά όσα αποσιώπησαν οι επίσημες αφηγήσεις που διαμόρφωσαν την εθνική μνήμη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.