O Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Άρη Μπινιάρη

Με προεξάρχοντα τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη τον Άρη Μπινιάρη επιχειρεί την πρώτη του κάθοδο στην Επίδαυρο το Θέατρο Πορεία.

O Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Άρη Μπινιάρη

Την πρώτη του κάθοδο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου πραγματοποιεί φέτος το Θέατρο Πορεία, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη και μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Ο Γιάννης Στάνκογλου θα ερμηνεύσει τον ομώνυμο ρόλο του ήρωα-σύμβολο της αντίστασης απέναντι στην εξουσία στο αργολικό θέατρο από τις 20 έως τις 22 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. “Ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον” χαρακτηρίζει ο Άρης Μπινιάρης την ιστορία του Προμηθέα, η οποία θα αποτελέσει τη δεύτερη συνολικά παρουσία του στην Επίδαυρο μετά τους «Πέρσες» του Αισχύλου, με έναν εξίσου δυνατό θίασο υποκριτών. Ο ίδιος στο ρόλο του Κράτους συμπρωταγωνιστεί με τους Κωνσταντίνο Γεωργαλή (Βία), Δαυίδ Μαλτέζε (Ήφαιστος), Αλέκο Συσσοβίτη (Ωκεανός), Ηρώ Μπέζου (Ιώ), Ιωάννη Παπαζήση (Ερμής).

Το αισχύλειο δράμα εξιστορεί την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα και την τιμωρία του από τον Δία, επειδή έδωσε τη φωτιά στους ανθρώπους. Τότε για πρώτη φορά στην Ιστορία εκείνος έδωσε τη μάχη για την ελεύθερη βούληση και την αυτοπραγμάτωση ενάντια στην τυραννική εξουσία, που κάθε άνθρωπος οφείλει να δώσει. Ο χαρακτηριστικός παλλόμενος ρυθμός των σκηνικών του προσεγγίσεων ακολουθεί τον Άρη Μπινιάρη στην παράσταση του «Προμηθέα Δεσμώτη» και τη συνέχεια της έρευνας του πάνω στο αρχαίο δράμα, με όχημα την πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Φώτη Σιώτα (που ερμηνεύεται ζωντανά επί σκηνής από τον Νίκο Παπαϊωάννου) και τη φωνή και το σώμα των ηθοποιών. Τα σκηνικά είναι της Μαγδαληνής Αυγερινού, τα κοστούμια της Βασιλικής Σύρμα, οι φωτισμοί είναι του Αλέκου Αναστασίου και η Εύη Οικονόμου επιμελείται την κίνηση και τις χορογραφίες. Στο χορό συμμετέχουν οι Αντριάνα Αντρέοβιτς, Δήμητρα Βήτα, Φιόνα Γεωργιάδη, Κατερίνα Δημάτη, Γρηγορία Μεθενίτη, Νάνσυ Μπούκλη, Δώρα Ξαγοράρη, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Αλεξία Σαπρανίδου.

Το σκηνοθετικό σημείωμα του Άρη Μπινιάρη

O Γιάννης Στάνκογλου πρωταγωνιστεί στον «Προμηθέα Δεσμώτη» του Άρη Μπινιάρη - εικόνα 1

“Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή και η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους τη μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, υπερασπιζόμενος τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας θεϊκής τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα θεατρικό και ταυτόχρονα μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από τη ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και τον ρυθμό του ποιητικούλόγου. Με όχημα τη μουσική, δημιουργούν μια δυναμική πλατφόρμα σκηνικής αναπαράστασης και αναδεικνύουν το έργο σαν μια σπαρακτική και με συνεχή κλιμάκωση, επίκληση ενός πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας παλιάς μα πάντοτε διαχρονικής και επίκαιρης ιστορίας. Μιας ιστορίας που μπορεί να ακουστεί ως σκοτεινό σχόλιο για το παρόν ή ως φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.”

Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Ιουλίου στα Χανιά, στην έδρα του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και στο θέατρο της Ανατολικής Τάφρου, ενώ θα ακολουθήσει πανελλαδική περιοδεία στα ανοιχτά θέατρα, η οποία θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα.

i Προπώληση: εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών, aefestival.gr, www.ticketservices.gr, www.poreiatheatre.com.

Περισσότερες πληροφορίες

Προμηθέας Δεσμώτης

  • Τραγωδία
  • Διάρκεια: 70 '

Η ιστορία της αντίστασης του αλυσοδεμένου ήρωα στην τυραννική εξουσία του Δία αναδεικνύεται μέσα από το ρυθμό του ποιητικού λόγου σε μια παράσταση με έντονη μουσική υφή που έχουν παρακολουθήσει μέχρι σήμερα 50.000 θεατές.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.