Έλενα Μαυρίδου: «Ο Μπέκετ βάζει τους χαρακτήρες του να μιλούν σαν ποιητές και αλήτες την ίδια στιγμή»

Η Έλενα Μαυρίδου μας βάζει στο αινιγματικό σύμπαν του Σάμουελ Μπέκετ συζητώντας με τη Μαρία Κρύου για το «Περιμένοντας τον Γκοντό» που παίζεται στο θέατρο Χώρος.

Έλενα Μαυρίδου

Η Έλενα Μαυρίδου μας βάζει στο αινιγματικό σύμπαν του Σάμουελ Μπέκετ συζητώντας με την Μαρία Κρύου για το «Περιμένοντας τον Γκοντό» που παίζεται στο θέατρο Χώρος.

Έλενα Μαυρίδου: «Ο Μπέκετ βάζει τους χαρακτήρες του να μιλούν σαν ποιητές και αλήτες την ίδια στιγμή» - εικόνα 1

Ποιος ή τι είναι ο αναμενόμενος Γκοντό;
Αυτή είναι μια ερώτηση που μας βασανίζει όλους. Το να αναρωτιόμαστε, ποιος ή τι είναι ο αναμενόμενος Γκοντό δεν έχει κανένα νόημα. Δεν ξέρει κανείς ποιος είναι ο Γκοντό και δεν έχει σημασία ποιος ή τι μπορεί να είναι. Ο Γκοντό δεν είναι εκεί. Ο Γκοντό παραμένει αινιγματικός, ακριβώς επειδή είναι το όνομα «αυτού του γεγονότος» που ορίζει τη ζωή ως αναμονή για κάτι. Το «περιμένοντας», λοιπόν, είναι η λέξη που έχει τη μεγαλύτερη δύναμη στο έργο.

Ποιο ερώτημα βρίσκεται στον πυρήνα του έργου του;
Προκύπτουν πολλά ερωτήματα και μπορούν να προκύπτουν συνεχώς. Σαν ένας καθρέφτης μέσα σε έναν άλλο καθρέφτη κι ούτω καθεξής. Θα αναρωτιόμαστε για πάντα για την φύση μας και την αποστολή μας στη ζωή. Οι προεκτάσεις που παίρνουν τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με το τρόπο που ορίζουμε την πορεία της ζωή μας. Και σε ποια πλευρά στεκόμαστε κάθε φορά που αναρωτιόμαστε. Αγαπάμε, μισούμε, δουλεύουμε, καταναλώνουμε, βαριόμαστε, φιλοσοφούμε για τον άνθρωπο. Μια αιωνιότητα αναμονής και προσδοκίας. Όσο κι αν χτυπιόμαστε και όσο κι αν γεμίζουμε τη ζωή μας με δραστηριότητες και πράγματα, Το τέλος αυτού του έργου απ’ την αρχή φαίνεται. Δε συμβαίνει τίποτα.

Έλενα Μαυρίδου: «Ο Μπέκετ βάζει τους χαρακτήρες του να μιλούν σαν ποιητές και αλήτες την ίδια στιγμή» - εικόνα 2
«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Τι θαυμάζεις περισσότερο στον Μπέκετ;
Την αινιγματική και άναρχη φύση του. Είναι άναρχος με ελλειπτική γλώσσα, έγραψε σε άλλη γλώσσα απ’ τη μητρική του, εκφυλίζοντας ουσιαστικά τους γραμματικούς κανόνες και φέρνοντας μια απενοχοποίηση στην εγκαθιδρυμένη αντίληψη των γραμμάτων, ότι η γλώσσα έχει τη μοναδική ικανότητα να μιλήσει από μόνη της για την αλήθεια. Και, όταν αυτό γίνεται από ένα γνώστη της γλώσσας και της γραμματικής, είναι κάτι το σπουδαίο. Το έργο του είναι, λοιπόν, σπουδαίο ακριβώς, γιατί δεν έχει καμία αγωνία να είναι.

Η κωμικότητα των διαλόγων και η θεατρική διάσταση μιας κατάστασης αποτελούν κλειδιά για τις παραστάσεις έργων του Μπέκετ;
«Τραγικοκωμωδία σε δυο πράξεις» συνήθιζε να λέει γι’ αυτό ο Μπέκετ. Η κωμωδία παραδοσιακά βασίζεται στην ανωτερότητα του κοινού απέναντι στους χαρακτήρες της. Γελάμε με αυτούς για να γελάσουμε ουσιαστικά με τον εαυτό μας. Στην τραγωδία θαυμάζουμε τους ήρωες, αλλά έχοντας και μια αίσθηση ανωτερότητας ως κοινό, γιατί ξέρουμε ότι θα έρθει η πτώση του θαυμαστού αυτού ήρωα. Υπάρχει η τραγική ειρωνεία. Στην περίπτωση του Γκοντό ο Μπέκετ αρνείται να δώσει μια θέση στο κοινό. Γελάμε με τους κωμικούς αυτούς ήρωες αλλά δεν έρχεται ποτέ κάτι που να μας λυτρώσει ή να μας βάλει σε κάποια θέση για να μας ανακουφίσει. Όλοι περιμένουμε κάτι που δεν έρχεται. Η κωμικότητα, λοιπόν, των διαλόγων έχει τη σημασία της, αλλά τα πράγματα ισορροπούν σε μια άγνωστη φόρμα χωρίς όνομα – που είναι ένα ανοιχτό υλικό προς αναζήτηση - τελείως ανεξάρτητη από τις κλασικές κωμωδίες και την αρχαία τραγωδία.

Έλενα Μαυρίδου
Πώς γεμίζεις τα κενά, με σύμβολα, με μιμήσεις;
Ο Μπέκετ κατακερματίζει χαρακτήρες. Τους βάζει να μιλούν σαν ποιητές και αλήτες την ίδια στιγμή. Παίζει με το χρόνο της δραματουργίας και των ηρώων της. Αυτό με κάνει να αναρωτιέμαι τι σημαίνει σκηνικός χώρος και χρόνος για αυτό το έργο. Οι ήρωες εγκλωβισμένοι σ’ ένα τετράγωνο σκηνικό χώρο. Η σιωπή εν κινήσει η ενεργή ακινησία, κατακερματισμένοι έντονοι κλόουν που φλυαρούν, προσπαθώντας να κρατηθούν στη ζωή απ’ τη μεγάλη φόρμα της ίδιας τους της φύσης σε μια εποχή που ο κλόουν θεωρείται κάτι το παρωχημένο. Οι χαρακτήρες του αποτελούν σαρκική ενσάρκωση της αγωνίας μπροστά στον παραλογισμό της ζωής. Εσύ πως στέκεσαι απέναντι στο παράλογο ως άνθρωπος; Οι λέξεις «παράλογο», «σουρεαλιστικό», «οξύμωρο», «τραγελαφικό», «αστείο», «γελοίο», «τραγικό», «παράξενο», «ονειρικό» είναι λέξεις που μου αρέσουν και φλερτάρω με αυτές ποικιλοτρόπως στη ζωή μου. Άλλοτε με χιούμορ, τόλμη και δύναμη και άλλοτε απόλυτα πλανεμένη, θλιμμένη, εγκλωβισμένη μέσα στην απόλυτη μετριότητα της ύπαρξής μας. Στη μονοτονία της ζωής που γίνεται η ίδια η παρωδία της. Κλασικός κλόουν δηλαδή.

Έλενα Μαυρίδου: «Ο Μπέκετ βάζει τους χαρακτήρες του να μιλούν σαν ποιητές και αλήτες την ίδια στιγμή» - εικόνα 4
«Περιμένοντας τον Γκοντό»

Ποια είναι τα σχέδια σας για το θέατρο Χώρος; Συνεχίζετε ως ομάδα;
Συνεχίζουμε για 3η χρονιά τη λειτουργία του θεατρικού εργαστηρίου για επαγγελματίες ηθοποιούς και συζητάμε την προοπτική συνεργασιών και καινούργιων παραστάσεων στο θέατρο Χώρος. Μας ενδιαφέρει ο Χώρος να ανοίξει σε παραστάσεις και μαθήματα. Προς το παρόν, δοκιμάζουμε να δουλέψουμε ξεχωριστά πράγματα χρησιμοποιώντας μοιραία κοινή γλώσσα και κοινούς κώδικες λόγω της μεγάλης αφοσίωσης όλων στην ταυτότητα της ομάδας. Αυτό φιλτράρεται απ’ τον καθένα ξεχωριστά και ανοίγει περιθώρια δοκιμών σε καινούργια πράγματα.

Περισσότερες πληροφορίες

Περιμένοντας τον Γκοντό

  • Θέατρο του Παραλόγου
  • Διάρκεια: 100 '

Tην τάση του ανθρώπου να περιμένει πάντοτε την έξωθεν σωτηρία εξετάζει ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του θεάτρου του παραλόγου.

Χώρος Θέατρο

Πραβίου 6

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.