4 δυνατά ντουέτα σε κλασικά έργα

Τέσσερα έργα των λατρεμένων από Έλληνες σκηνοθέτες και θεατές Σαίξπηρ, Τσέχοφ και Ίψεν κάνουν επιτυχία στις σκηνές της πόλης. Ξεχωρίσαμε τέσσερα ζευγάρια σε θεατρικές στιγμές που μαγνητίζουν.

4 δυνατά ντουέτα σε κλασικά έργα

Τέσσερα έργα των λατρεμένων από Έλληνες σκηνοθέτες και θεατές Σαίξπηρ, Τσέχοφ και Ίψεν κάνουν επιτυχία στις σκηνές της πόλης. Η Γιώτα Δημητριάδη ξεχώρισε τέσσερα ντουέτα σε θεατρικές στιγμές που μαγνητίζουν.

Λένα Δροσάκη - Γιάννης Κότσιφας

4 δυνατά ντουέτα σε κλασικά έργα - εικόνα 1

Μια τρανταχτή απόδειξη ότι τα κλασικά έργα μπορούν να παρασταθούν σε μοντέρνα ανεβάσματα και να καθηλώσουν είναι η «Αγριόπαπια» του Δ. Τάρλοου στο Πορεία. Εδώ είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις μόνο ένα δυνατό ντουέτο, διότι κάθε σκηνική συνάντηση είναι μια υποκριτική αναμέτρηση. Όπως ο Έκνταλ του Γ. Κότσιφα τη στιγμή που έρχεται αντιμέτωπος με τη μεγάλη αλήθεια και ρωτά την Γκίνα (Λ. Δροσάκη): «Είναι η Χέντβιγκ δική μου;» Εξαιρετική απόδοση του όρου «τραγικωμωδία» που ίδιος ο Ίψεν είχε δώσει στο έργο του.

Νάνσυ Μπούκλη - Δημήτρης Λιγνάδης

4 δυνατά ντουέτα σε κλασικά έργα - εικόνα 2

Ο θάνατος είναι λύτρωση και ο Δημήτρης Λιγνάδης-Πέερ Γκυντ τον καλεί επίμονα αλλά μάταια. Όταν τελικά φτάνει μαζί με το φινάλε, επισφραγίζεται από ένα ονειρικό βαλς, το οποίο ο εμβληματικός ήρωας του Ίψεν το χορεύει αγκαλιά με τον έρωτα της ζωής του, τη Σολβάιγ. Η πανέμορφη Νάνσυ Μπούκλη, που την ερμηνεύει, του λέει παρηγορητικά: «Κοιμήσου, κοιμήσου, αγοράκι μου, κοιμήσου. Εγώ για πάντα θα σε νανουρίζω». Ίσως η πιο δυνατή σκηνή της παράστασης που ανεβαίνει στο Εθνικό.

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη - Ακύλλας Καραζήσης

4 δυνατά ντουέτα σε κλασικά έργα - εικόνα 3

Είναι σπάνια τύχη να βλέπεις σε μια παράσταση τόσα αστέρια όσα συγκεντρώνει ο ανατρεπτικός «Γλάρος» του Γιάννη Χουβαρδά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ένα παιχνίδι έρωτα κι εξουσίας στήνει ο Τσέχοφ ανάμεσα στον Τριγκόριν (Ακ. Καραζήσης) και την Αρκάντινα (Κ. Καραμπέτη), η οποία κάνει ό,τι μπορεί για να τον κρατήσει κοντά της: πέφτει στα πόδια του, τον εκλιπαρεί, τον φιλάει δηλώνοντας για κάθε σημείο του σώματός του: «Αυτά είναι δικά μου»! Σπάνια σκηνική χημεία κι εξαιρετική αλήθεια μεταξύ των δύο παρτενέρ, οι οποίοι άλλωστε συνεργάζονται χρόνια.

Ιωάννα Παππά - Τάσος Ιορδανίδης

4 δυνατά ντουέτα σε κλασικά έργα - εικόνα 4

Ο Λ. Τσουλάτζε ανεβάζει φέτος στο Άνεσις έναν εμπνευσμένο «Άμλετ»... δωματίου. Η σκηνή που μας συγκίνησε ήταν αυτή που ο Άμλετ-Τ. Ιορδανίδης αποδιώχνει την Οφηλία την οποία ερμηνεύει η Ιωάν. Παππά. Εκείνος της λέει με μανία: «Να κλειστείς σε μοναστήρι» κι εκείνη σπαράζει από τον πόνο του έρωτα. Έδεσαν οι δύο τους μοναδικά, σε ένα από τα πιο δύσκολα έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.

Περισσότερες πληροφορίες

Η αγριόπαπια

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 180 '

Η ψυχική καταρράκωση μιας οικογένειας που συντηρείται με αυταπάτες, τις οποίες συμβολίζει μια σακατεμένη αγριόπαπια.

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 130 '

Η παράσταση επιστρέφει ανανεωμένη, σε νέο χώρο, και μας μεταφέρει στο σαιξπηρικό βασίλειο της Δανίας, όπου οι ήρωες και τα πάθη τους έρχονται στο σήμερα μέσα από τη διαχρονική θεματική του μεγάλου συγγραφέα.

Ο γλάρος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 135 '

Οι χίμαιρες της νιότης και οι ματαιώσεις της ενηλικίωσης, οι οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις, ο έρωτας και ο θάνατος, η τέχνη και η πραγματικότητα αναδεικνύονται με τον πιο ανθρώπινο τρόπο στο τσεχοφικό έργο.

Πέερ Γκυντ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 120 '

Τα όνειρα ενός μοναχικού, μυστηριώδους άντρα που ζει μια περιπετειώδη ζωή και η πορεία προς την πραγματοποίησή τους

Άμλετ

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 150 '

Η παράσταση επικεντρώνεται στη δύναμη της σαιξπηρικής ιστορίας που πραγματεύεται διαχρονικά ζητήματα σχετικά με την πολιτική, την εξουσία και την ηθική και την κατεβάζει με άνεση στην πλατεία σε μια πολύ εύρυθμη σκηνική εκδοχή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.