Οι θεατρικές επαναλήψεις που κάνουν πρεμιέρα την εβδομάδα 5-11 Οκτωβρίου

Δεκαεννέα παραστάσεις ανεβαίνουν ξανά στο σανίδι αυτή την εβδομάδα, σε μία πληθώρα θεματικών που αγάπησε το κοινό, ανάμεσα σε αυτές η "Da", "Σεσουάρ για δολοφόνους", "Garamond 12", "Αυτές που δεν προλάβατε", "Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα" και πολλές άλλες.

Da Διονύσης Κούτσης©

"Da"

Διαβάστε Επίσης

Το πολυβραβευμένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Χιου Λέοναρντ ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο Ιλίσια, στις 6 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, ύστερα από τη τεράστια επιτυχία της προηγούμενης θεατρικής σεζόν. Ο Γρηγόρης Βαλτινός ερμηνεύει τον ομώνυμο και πρωταγωνιστικό ρόλο που αγάπησε το κοινό. Μαζί του οι Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Σουξές, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Κωνσταντίνα Κλαψινού, Λάμπρος Κωνσταντέας και Βασίλης Παπαδημητρίου. Στο ρόλο της μητέρας, η Ταμίλα Κουλίεβα. Το αυτοβιογραφικό έργο του Ιρλανδού συγγραφέα διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια μοναδική ιστορία αγάπης, τρυφερότητας, αυτογνωσίας και συναισθημάτων κάθε είδους. 

Απλή μετάβαση

"Απλή μετάβαση"

Τέσσερα χρόνια μετά το επιτυχημένο ανέβασμά της στο Εθνικό, η "Απλή μετάβαση" του διδύμου Γεράσιμος Ευαγγελάτος-Θέμης Καραμουρατίδης προσγειώνεται στo θέατρο Ακροπόλ, από τις 9 Οκτωβρίου. Ο Μίνως Θεοχάρης σκηνοθετεί την ιστορία οκτώ προσώπων που περιμένουν την πτήση που θα τους πάει στην Αγγλία και σε ένα αβέβαιο μέλλον. Η καθυστέρηση της αναχώρησης γίνεται αφορμή για γνωριμία, συζητήσεις και εκ βαθέων εξομολογήσεις, πάντα συνοδεία μουσικής. Πρωταγωνιστούν οι Μαρίζα Ρίζου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Κωνσταντίνος Γαβαλάς κ.ά.

Αθώος ή ένοχος
© Γιώργος Κρίκος

"Αθώος ή Ένοχος"

Το δυνατό δικαστικό δράμα του Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Τζέφρεϊ Άρτσερ, που ξεσήκωσε με την πλοκή του το θεατρικό Λονδίνο, και αγαπήθηκε από το αθηναϊκό κοινό την προηγούμενη σεζόν, επιστρέφει στο Eliart από τις 9 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία και μουσική επιμέλεια Γιώργου Φρατζεσκάκη. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νόνη Ιωαννίδου, Αντώνης Ραμπαούνης, Γιώργος Φρατζεσκάκης, Αννέτα Παπαθανασίου, Σαράντος Γεωγλερής, Κώστας Ζέκος, Βαρβάρα Λάρμου, Στάθης Λαγκάδας. Μια ανατρεπτική παράσταση που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών, οι οποίοι καλούνται για δύο ώρες, να γίνουν ένορκοι στη δίκη και να αθωώσουν ή να καταδικάσουν τον κατηγορούμενο, βγάζοντας την τελική απόφαση.

Βρωμιά

"Βρωμιά"

Το συγκλονιστικό έργο του Ρόμπερτ Σνάιντερ ανεβαίνει από τις 9 Οκτωβρίου στο ΠΛΥΦΑ σε μετάφραση της Κοραλίας Σωτηριάδου και σκηνοθεσία της Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Φάμη στον ρόλο του Σαντ. Ο Σαντ που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ιράκ, τώρα είναι ένας ακόμη μετανάστης, στη Γερμανία. Βρίσκεται πια στον τόπο που ονειρεύτηκε και αγάπησε μέσα από τα διαβάσματα του, όμως είναι μόνος και φοβισμένος και θα ήθελε να είναι σαν όλους τους άλλους.

154 Bertha
Αναστασία Γιαννάκη©

"154 Bertha"

Διαβάστε Επίσης

Το έργο της Έλσας Ανδριανού, που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Τέχνης "Κάρολος Κουν" την άνοιξη του 2023, επιστρέφει στο Υπόγειο του Θέατρου Τέχνης, από τις 9 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Στην παράσταση ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Νέστορας Κοψιδάς, Αμαλία Τσεκούρα, Δανάη Σαριδάκη, Λένα Μποζάκη, Γιώργος Ζυγούρης. Το χάσμα γενεών και την παρακμή μιας οικογένειας που απασχολούν την συγγραφέα στο πρώτο της θεατρικό έργο.

Γράμμα στο Ορέστη
Απόστολος Ντελάλης©

"Γράμμα στον Ορέστη" 

Το μονόπρακτο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ανεβαίνει στο Αλκμήνη στις 6 Οκτωβρίου, στο οποίο πρωταγωνιστεί στον ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Μαρκέλλα Αργυροπούλου. Η Κλυταιμνήστρα παρουσιάζεται μέσα από τις αρχαίες τραγωδίες, ως μητέρα που της σκότωσαν το παιδί, για να ξεκινήσει ένας παράλογος πόλεμος, ως προδομένη σύζυγος, ως μοιχαλίδα, ως ανήθικη, ως συζυγοκτόνος. Ο Καμπανέλλης τη συμπαθεί ιδιαίτερα και την "χρίζει" ως τη μοναδική του πρωταγωνίστρια στοέργο του. Η αγαπημένη του ηρωίδα ενώ γράφει ένα γράμμα στον αγαπημένο της γιο, προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις της, ξεδιπλώνει τα συναισθήματα της, οδηγείται απ’ τη χαρά στη λύπη, απ’ το μίσος στην αγάπη, απ’ την ανδρική της φύση στη γυναικεία.

Σεσουάρ για δολοφόνους

"Σεσουάρ για δολοφόνους"

Η πανέξυπνη διαδραστική κωμωδία των Mπρους Τζόρνταν και Μέριλιν Έιμπραμς, "Σεσουάρ για δολοφόνους", συνεχίζεται για τρίτη χρόνια στο Λαμπέτη από τις 11 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη και διασκευή του Θοδωρή Πετρόπουλου. Ο ανανεωμένος θίασος, με τους Ιωάννη Απέργη, Θανάση Βισκαδουράκη, Άνδρη Θεοδότου, Δημήτρη Μακαλιά, Αρετή Πασχάλη και Αλέξανδρο Παπατριανταφύλλου, θα μας παρασύρει σε μια αλλοπρόσαλλη και απολαυστική "Who done it” κωμωδία για όλες τις ηλικίες, όπου το κοινό γίνεται μέρος της γεμάτης χιούμορ και μυστήριο παράστασης. 

Σίρλεϊ
Πάτροκλος Σκαφίδας©

"Σίρλεϊ"

Το έργο του Ουίλι Ράσελ ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο του Νέου Κόσμου από τις 11 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μαυρογεωργίου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Σίρλεϊ Βάλενταϊν πρωταγωνιστεί η Ελένη Ουζουνίδου, με τη συμμετοχή του Στάθη Γεωργαντζή. Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, εγκλωβισμένη σε έναν γάμο συμβατικό, με έναν καταπιεστικό σύζυγο και μία κοινωνία που την περιορίζει. Μια γυναίκα που αποφασίζει όμως να κάνει το μεγάλο βήμα, να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κυνηγήσει τα όνειρά της. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα όπου, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, βρίσκει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε.

Μπλε καστόρινα παπούτσια

"Μπλε καστόρινα παπούτσια"

Η παράσταση της ομάδας 4Frontal που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου, θα παρουσιαστεί εκ νέου στη σκηνή του θεάτρου "Μπέλλος" για 10 ακόμα παραστάσεις, από τις 11 Οκτωβρίου. Σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη, η παράσταση μιλά για τη ζωή και τα όνειρα των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στο μεταίχμιο της ιστορίας, με φόντο την Αθήνα της δεκαετίας του ΄60. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Διονύσης Πιφέας, Πάνος Τοψίδης.

Garamond 12
© Χρήστος Συμεωνίδης

"Garamond 12" 

Διαβάστε Επίσης

Aπό τις 11 Οκτωβρίου θα ανέβει ξανά και το "Garamond 12" της Μαρίας Δριμή, σε σκηνοθεσία του Σεργκέι Οκούνεφ, ένα νέο ελληνικό έργο που ξεπήδησε από τη Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Πορεία. Πρωταγωνιστούν για ακόμη μια χρονιά οι ηθοποιοί: Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χάρης Τζωρτζάκης και Σίλια Μπισιώτη. Το έργο αφορά τον Μαρκ Χάντερ, ένα ταλαντούχο ανερχόμενο συγγραφέα, που πάσχει από αγοραφοβία και ζει διαρκώς κλεισμένος στο σπίτι μαζί με την υπερπροστατευτική μητέρα του, προσκολλημένος στην ανάμνηση του πρόωρα χαμένου θείου του. Αν και κάθε μυθιστόρημά του γίνεται επιτυχία, ο ίδιος αδυνατεί να εκτεθεί ως καλλιτέχνης με του όρους των δημοσίων σχέσεων.

Τρομεροί γονείς

"Τρομεροί γονείς"

Διαβάστε Επίσης

Το έργο του Ζαν Κοκτό "Τρομεροί γονείς" θα παρουσιαστεί για τρίτη χρονιά στο θέατρο Radar από τις 6 Οκτωβρίου. Η σκηνοθεσία και η δραματουργική επεξεργασία είναι της  Αναστασίας Παπαστάθη, η οποία τοποθετεί τη δράση του έργου από το  Παρίσι του 1938 στην Αθήνα του σήμερα. Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τις οικογενειακές σχέσεις, την δύναμη του έρωτα και την ατομική ελευθερία. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Ευθυμίου, Μαρία Μαυροματάκη, Αναστασία Παπαστάθη, Πάνος Κούλης, Ευδοκία Ασπρομάλλη.

Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα
© Δημήτρης Βαττής

"Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα"

Ο τελευταίος θεατρικός μονόλογος του Βασίλη Κατσικονούρη "Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα" επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θεάτρο Σταθμός από τις 7 Οκτωβρίου. Η καταξιωμένη στην Κύπρο ερμηνεύτρια και σκηνοθέτρια Ερμίνα Κυριαζή και ο διακεκριμένος ηθοποιός Γιώργος Νινιός ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την  ανδρική μοναξιά και τη ματαίωση, μαζί όμως με ένα βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, ως πυξίδα και ως ύστατη νίκη σε πείσμα της ήττας και της φθοράς.

Αυτές που δεν προλάβατε
Δημήτρης Βασδέκης©

"Αυτές που δεν προλάβατε" 

Η φεμινιστική κωμωδία της ομάδας b.p.m. (beats per minute), που κέρδισε το κοινό στην πρώτη της παρουσίαση, μεταφέρεται στη σκηνή του Θεάτρου Χώρα, όπου θα παίζεται από τις 9 Οκτωβρίου. Σε κείμενο και σκηνοθεσία της Δανάης Λιοδάκη και πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά, η παράσταση μιλάει για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα: την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλική παρενόχληση, μέσα από το πρίσμα της γυναικείας φιλίας. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου. 

Ο γάμος
Γιώργος Χατζηνικολάου©

"Ο γάμος" 

Διαβάστε Επίσης

"Ο Γάμος" του Μάριου Ποντίκα, ένα έργο–σταθμός του νεοελληνικού θεάτρου, επανέρχεται από τις 11 Οκτωβρίου στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ μετά την θερμή ανταπόκριση που γνώρισε η παράσταση της Ομάδας Νάμα κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2022-23. Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Ελένη Σκότη και την γενική καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης έχει ο Γιώργος Χατζηνικολάου. Επί σκηνής εμφανίζονται οι ηθοποιοί: Ηλίας Βαλάσης, Μαρία Κάτσενου, Στέλιος Δημόπουλος, Αθανασία Κουρκάκη, Ελωρίς Αλπανίδου. Σε μια εποχή που εξακολουθούν να κατακλύζουν τις ειδήσεις θέματα για γυναικοκτονίες, για άνιση και προσβλητική μεταχείριση, σε μια εποχή που δίνονται ακόμη συνεχώς μάχες για το δικαίωμα των γυναικών πάνω στο σώμα τους και τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη, το έργο συνεχίζει να μιλάει εξ ίσου καθαρά και δυνατά στους θεατές, όσο και τη στιγμή της συγγραφής του, αιχμηρό σαν ακονισμένο ξυράφι.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

"Το φιλί της γυναίκας αράχνης"

Διαβάστε Επίσης

Η εταιρεία θεάτρου Μέθεξις παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το συγκλονιστικό μυθιστόρημα του Μάνουελ Πουίχ "Το φιλί της γυναίκας αράχνης”, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, με τους Παντελή Καναράκη και Παναγιώτη Κατσίκη, από τις 9 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αλκμήνη. Το έργο διαδραματίζεται στην φυλακισμένη Αργεντινή, στα μέσα της δεκαετίας του '70, το αυτοαποκαλούμενο καθεστώς της Εθνικής Διαδικασίας Αναδιοργάνωσης της στρατιωτικής δικτατορίας του Χόρχε Βιδέλα, καταφεύγει όλο και περισσότερο σε βασανιστήρια, απειλές και εκβιασμούς για να σωφρονίσει και να τιμωρήσει αντιφρονούντες. Επί στρατιωτικής δικτατορίας του εξαφανίστηκαν με παράνομα μέσα χιλιάδες διαφωνούντες, με αποκορύφωμα την εξαφάνιση περίπου 500 παιδιών μαρξιστών αγωνιστών. 

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς

"Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς" 

Για λίγες ακόμα παραστάσεις από τις 6 Οκτωβρίου συνεχίζεται η θεατρική παράσταση του Λέο Τολστόι στο θέατρο Αλκμήνη σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Οι ηθοποιοί Γιώργος Γαλίτης και Θανάσης Κουρλαμπάς ξετυλίγουν όλη την υποκριτική τους γκάμα επί σκηνής, τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, ενσαρκώνοντας όλους τους ρόλους της νουβέλας, σε ένα θεατρικό παιχνίδι το οποίο σφύζει από ζωή. Το έργο βασίζεται σε αληθινό γεγονός, στην αρρώστια και στον θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, όπως τα διηγήθηκε στον ίδιο τον Τολστόι η μητέρα του αποθανόντος. Παρ’ όλο που δεν είναι από τα πιο γνωστά έργα, συγκαταλέγεται από φιλοσόφους και λογοτέχνες στα πιο σημαντικά και πιο ώριμα έργα του Τολστόι.

Ο επισκέπτης

"Ο επισκέπτης"

Το έργο του Ερίκ Eμμανουέλ Σμιτ ανεβαίνει ξανά στο θέατρο του Ίδρυματος "Μιχάλης Κακογιάννης" σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια από 11 Οκτωβρίου. Ο Μάνος Βακούσης ερμηνεύει τον ρόλο του Επισκέπτη, ο Φώτης Θωμαΐδης το ρόλο του Φρόιντ και η Μαρία Παπαλάμπρου τον ρόλο της Άννας Φρόιντ, ενώ ο Δημήτρης Παπαδάτος είναι ο Αξιωματικός. Το έργο διαδραματίζεται το 1938, όταν οι Ναζί έχουν εισβάλει στην Αυστρία και καταδιώκουν τους Εβραίους, με τον συγγραφέα να ασχολείται με τα μυστήρια της ανθρώπινης φύσης, αλλά και τα μεγάλα ιδεολογικά και μεταφυσικά ερωτήματα της ύπαρξης.

Ο κύκλος που δεν κλείνει

"Ο κύκλος που δεν κλείνει…"

Το επίκαιρο έργο του Αλέξανδρου Αδαμόπουλου "Ο κύκλος που δεν κλείνει…", που αναφέρεται στην Ελλάδα του σήμερα, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Ελπίδας Αμίτση, ανεβαίνει ξανά στο Θέατρο ΕΝ-Α στις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για έναn μονόλογο γεμάτο γεγονότα, αισθήματα και δράση. Σύμφωνα με τη σκηνοθέτρια "Μέσα από σπαρακτικά κείμενα και με τη δική της ματιά, η ηρωίδα αφηγείται γεγονότα της δικής της ζωής, που καθρεφτίζουν την Ελλάδα από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα".

Προμηθέας εσταυρωμένος

"Προμηθέας Εσταυρωμένος"

Ο Χρήστος Λιακόπουλος, ύστερα από τρία χρόνια έρευνας, σκέψης και προετοιμασίας, επανέρχεται  σε σκηνοθεσία και ερμηνεία με το νέο έργο του "Προμηθέας Εσταυρωμένος" για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο Θέατρο Αλκμήνη από τις 7 Οκτωβρίου. Ο ίδιος στοχεύει να καταδείξει τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία απέναντι, πρωτίστως, στον ίδιο του τον εαυτό και ακολούθως σε κάθε μορφή αυταρχικής εξουσίας. Όπως επίσης και τη μέγιστη ένδειξη αγάπης που φτάνει ως την αυτοθυσία.

Gilles και η Νύχτα

"Ζιλ και η Νύχτα"

 Το έργο του Ούγκο Κλάους, ανεβαίνει ξανά στο σανίδι του "Από Μηχανής", σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Νίκου Χατζηπαπά από τις 11 Οκτωβρίου. Ο Κλάους εμπνεύστηκε από τα πρακτικά της πολύκροτης δίκης και έγραψε το εμβληματικό έργο "Ζιλ και η νύχτα" το 1989. Διαδραματίζεται το 1440, όταν ο Ζιλ Ντε Ραι, Στρατάρχης της Γαλλίας, καταδικάζεται σε θάνατο με αγχόνη και πυρά για τα ειδεχθή του εγκλήματα: ανθρωποκτονία, σοδομισμός, συμμετοχή σε αίρεση, άσκηση μαύρης μαγείας. Τι οδήγησε όμως, τον συμπολεμιστή της Ιωάννας της Λωραίνης στο να γίνει ο πιο μοχθηρός και αιμοδιψής δολοφόνος που έζησε ποτέ;

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς

  • Δραματοποιημένη Λογοτεχνία
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα ερμηνευτικό στοίχημα για τους δύο ηθοποιούς τόσο σε κωμικό όσο και σε δραματικό επίπεδο, που υποδύονται όλους τους ρόλους του αριστουργήματος του Τολστόι, για το θάνατο του δικαστή Ιβάν Ιλίτς Μετσνίκοφ, για πέμπτη συνεχή χρονιά στην επιτυχημένη παράσταση. Ο ευκατάστατος δικαστής Ιβάν Ιλίτς, αρρωσταίνει βαριά. Η αρρώστια κι ο επικείμενος θάνατός του, εκμηδενίζουν όλη την προηγούμενη ζωή του. Επιτυχίες, ανούσιες συναναστροφές, εξουσία, κύρος και χρήμα στέκουν αδύναμα μπροστά στο τέλος. Ολόκληρη η ύπαρξή του σείεται συθέμελα μέχρι που αποφασίζει ότι θα ξεγελάσει το θάνατο.

Σεσουάρ για δολοφόνους

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 120 '

Το έργο εκτυλίσσεται στο κομμωτήριο «Studio Antony». Κάπου στην Αθήνα. Μία μέρα η ιδιοκτήτρια του κτιρίου, που ζει στον πάνω όροφο, βρίσκεται δολοφονημένη και οι υποψίες πέφτουν στους εργαζόμενους και τους πελάτες του κομμωτηρίου. Οι θεατές της παράστασης καλούνται να βρουν τον δολοφόνο, με αποτέλεσμα κάθε βράδυ το έργο να έχει διαφορετικό φινάλε. Είναι ο δολοφόνος ο Τόνυ o κομμωτής, η μεγαλοαστή κυρία Χατζηπατέρα, η ροζ τσιχλόφουσκα-βοηθός πιστολάκι Σόφη ή ο μυστηριώδης αντικέρ Λεωνίδας Πέτροβας; Θα μπορούσε να είναι ο καθένας από αυτούς, διότι ο αστυνόμος Σταύρος Σταυράκος θεωρεί ότι είναι όλοι ύποπτοι. Μαζί του και ο… πανέξυπνος βοηθός του ο Πανάγος.

Ο γάμος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 110 '

Μια νεαρή κοπέλα βιάζεται και ό,τι ακολουθεί είναι οι αλλεπάλληλοι «βιασμοί» της από την οικογένεια, την κοινωνία, τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης. Η ίδια βρίσκεται «καθηλωμένη» σε όλη τη διάρκεια του έργου, αμέτοχη και ανυπεράσπιστη, ενώ παρακολουθούμε όλους τους ανθρώπους γύρω της να έχουν λόγο και άποψη γι’ αυτό που της συνέβη και δικαιώματα πάνω στο σώμα της, που γίνεται ένα πεδίο συγκρούσεων. Η υποκρισία οδηγεί στη συμβιβαστική λύση του γάμου της με τον βιαστή της και την ίδια στην αυτοπυρπόληση. Τυλιγμένη ολόκληρη σε επιδέσμους λόγω των καθολικών εγκαυμάτων, παραμένει βουβή μέχρι τέλους στην αίθουσα δικαστηρίου, αρνούμενη να ενδώσει σε οποιαδήποτε συναινετική συμμετοχή της και γίνεται το τραγικό σύμβολο της αξιοπρέπειας απέναντι σε κάθε είδους βιασμό. Ο ρεαλισμός και το ντοκουμενταρίστικο ύφος συναγωνίζονται σε αυτήν τη σκηνική απόδοση του σημαντικού νεοελληνικού έργου, που εκθέτει χωρίς ωραιοποιήσεις την κακοποίηση που επιφυλάσσει η οικογένεια και η κοινωνία στα θύματα βιασμού.

Αθώος ή ένοχος

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 100 '

Ένας διακεκριμένος γιατρός κατηγορείται ότι δολοφόνησε την γυναίκα του για να κληρονομήσει την περιουσία της και ο καλύτερος του φίλος, γνωστός ποινικολόγος αναλαμβάνει την υπεράσπισή του. Μια γιατρός, η Τζένιφερ Μίτσελ, ισχυρίζεται ότι είχαν ερωτική σχέση και πως το βράδυ του φόνου ήταν μαζί. Ωστόσο, τα στοιχεία της ενοχής είναι εξίσου ισχυρά με τα στοιχεία της αθωότητάς του. Τότε μπαίνουν στο παιχνίδι μία Πρόεδρος Δικαστηρίου, μία φαρμακοποιός, ένας δημόσιος κατήγορος, ένας Καθηγητής τοξικολογίας, ένας φύλακας και φυσικά οι θεατές, οι οποίοι καλούνται να γίνουν ένορκοι και να βγάλουν την τελική ετυμηγορία. "Αθώος ή ένοχος" τελικά ο Δρ. Σέργουντ;

Τρομεροί γονείς

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Η τραγική κωμωδία του Ζαν Κοκτό μεταφέρεται από το Παρίσι του 1938 στην Αθήνα του σήμερα για να μιλήσει για τις οικογενειακές σχέσεις αλληλεξάρτησης. Η εκκεντρική προσωπικότητα του Κοκτό, μιας σύνθετης καλλιτεχνικής μορφής του 20ού αιώνα, ξεδιπλώνεται μέσα από τη διαχρονική ιστορία με πρωταγωνιστές μια μάνα αποξενωμένη από τον άντρα της και προσκολλημένη στον γιο της που χειραγωγεί μέσω της αρρώστιας της, τον σύζυγο και πατέρα που καταφεύγει σε εξωσυζυγικές σχέσεις, την ανύπαντρη αδερφή της που ζει μαζί τους και τους εξουσιάζει μέσω του χρήματος, αφού έχει αναλάβει να τους συντηρεί και τον γιο που ερωτεύεται για πρώτη φορά μια κοπέλα και θέλει να σπάσει τα δεσμά της οικογένειας. Οι επιφανειακά άψογες ισορροπίες φθίνουν και οι συνέπειες στη ζωή όλων είναι απροσδόκητες. Η παλαιότερη γενιά αναπόφευκτα θα συγκρουστεί με την νέα, η οποία διεκδικεί την δική της ταυτότητα.

Ο κύκλος που δεν κλείνει

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Ένα πολιτικό κείμενο-θρίλερ, με πενήντα χρόνια σπασμένα όνειρα, ενός ολόκληρου λαού που αργοπεθαίνει. Πάνε πάρα πολλά χρόνια πια μετά την Μεταπολίτευση. Όλοι τότε μιλούσαν για έναν καινούργιο κύκλο: Ένας κύκλος όμως που δεν κλείνει κι ας άλεσε κιόλας δυο γενιές στο πέρασμά του. Κι ενώ μοίραζε ψεύτικες υποσχέσεις με τη σέσουλα, τελικά δεν άφησε να ξεκινήσει τίποτε σωστά. Και τίποτε καινούργιο δεν υπήρχε, στη σημαδεμένη τράπουλα,πέρ’ από λαμπερά, μασκαρεμένα ψέματα. Και το χειρότερο: αλήθειες σαν ψέματα, ψέματα σαν αλήθειες. Μία γυναίκα, στη δίνη αυτών των γεγονότων, αφηγείται τη δική της ζωή, που καθρεφτίζει την ιστορική πορεία της Ελλάδας μετά τη Μεταπολίτευση.

Απλή μετάβαση

  • Μιούζικαλ
  • Διάρκεια: 120 '

Κυριακή πρωί, άνοιξη, στον Διεθνή Αερολιμένα "Ελευθέριος Βενιζέλος". Οκτώ πρόσωπα στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, αποφασισμένα να εγκαταλείψουν την Ελλάδα για ένα αβέβαιο μέλλον στην Αγγλία, μοιράζονται τις ιστορίες, τους φόβους και την ανασφάλειά τους. Η πτήση καθυστερεί και όλοι τους έχουν αρκετό χρόνο για να γνωριστούν, να εξομολογηθούν τις σκέψεις τους, να αναπολήσουν, να επανεξετάσουν την απόφαση τους. Νέοι άνθρωποι, ανασφαλείς φιγούρες, φοβισμένοι και θυμωμένοι. Ψάχνουν μια νέα επαγγελματική ευκαιρία ή απλώς κυνηγούν την επιβίωση. Ο καθένας τους μια ξεχωριστή ιστορία. Κοινός παρονομαστής η ελπίδα ενός καλύτερου αύριο και η νοσταλγία του χαμένου ονείρου.

Βρωμιά

  • Διάρκεια: 70 '

Ζιλ και η νύχτα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 150 '

Ρεαλισμός, ωμότητα και τρέλα με φόντο την απολογία του Ζιλ ντε Ρε στο εκκλησιαστικό δικαστήριο της Νάντης, που τον καταδίκασε σε θάνατο το 1440.

154 Bertha

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Το χάσμα γενεών και η παρακμή μιας οικογένειας απασχολούν την συγγραφέα στο πρώτο της θεατρικό έργο. Μια κωμικοτραγική ιστορία όπου οι γονείς προσπαθούν να καλύψουν τα έτη φωτός που τους χωρίζουν από τα παιδιά τους. «Μεσήλικες, πετυχημένοι με τον τρόπο τους, κοινή παρέα από τα πρώτα νιάτα, έχουν συνηθίσει να κρύβουν -με κάθε καλή πρόθεση, βεβαίως- “κάτω απ' το χαλί” πληγές, βάρη από το παρελθόν, αρνητικά συναισθήματα. Η άφιξη της νεαρής κόρης από πολυετείς σπουδές που δεν την οδήγησαν παρά σε πλήρη απραξία και το γεγονός ότι δε βγαίνει καν απ' το σπίτι τους ταράζει, μα δεν το παραδέχονται. Αρνούνται σθεναρά να αναλάβουν την ευθύνη. Μια φαινομενική “εισβολή” ενός περίεργου, θρασύτατου, μα διεισδυτικού, νεαρού στον υποτιθέμενα ασφαλή χώρο ανοίγει νέους ορίζοντες για κάποια από τα πρόσωπα, αφήνοντας άλλα να διαχειριστούν την ήττα τους», σημειώνει η Έλσα Ανδριανού για το έργο της.

Garamond 12

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 90 '

Ο Μαρκ Χάντερ, ένας ταλαντούχος ανερχόμενος συγγραφέας, πάσχει από αγοραφοβία και ζει διαρκώς κλεισμένος στο σπίτι μαζί με την υπερπροστατευτική μητέρα του και προσκολλημένος στην ανάμνηση του πρόωρα χαμένου θείου του. Αν και κάθε μυθιστόρημά του γίνεται επιτυχία, ο ίδιος αδυνατεί να εκτεθεί ως καλλιτέχνης με του όρους των δημοσίων σχέσεων. Όταν η πίεση γίνεται αφόρητη, προσλαμβάνει τον Τζέικ, ένα εξωστρεφές alter ego του, για να παρουσιάζεται ως Μαρκ στο κοινό, πλάθοντας έναν "ιδανικό" εαυτό και ένα γοητευτικό αντικείμενο πόθου. H εμφάνιση μιας νεαρής επίδοξης συγγραφέως στη ζωή του Τζέικ, φέρνει τον Μαρκ σε αδιέξοδο, αφού είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. Το έργο είναι αποτέλεσμα της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του «Πορεία».

Da

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 110 '

Το αριστοτεχνικά γραμμένο αυτοβιογραφικό έργο διαδραματίζεται το 1968 στην Ιρλανδία με πολλά φλας μπακ που ζωντανεύουν επί σκηνής μια ιστορία αγάπης, τρυφερότητας και αυτογνωσίας. Ο Τσάρλι Τάιναν, ένας εκπατρισμένος στο Λονδίνο συγγραφέας επιστρέφει στην πατρίδα του μετά το θάνατο του πατέρα του. Ξεκαθαρίζοντας τα αντικείμενα στο πατρικό του σπίτι «ζωντανεύουν» ξανά μπροστά του οι γονείς του και ο νεαρός εαυτός του, ξεδιπλώνονται οι νεανικοί του έρωτες, οι ιδιαίτερες στιγμές, γεγονότα και κάποια πρόσωπα από το παρελθόν που σημάδεψαν τη ζωή του. Ο «Da» (από το αγγλικό dad - πατέρας) αποτελεί το πιο καθοριστικό πρόσωπο της ζωής του. Σε έναν από τους ωραιότερους ρόλους που έχει ερμηνεύσει στην μακρά πορεία του επιστρέφει ο Γρηγόρης Βαλτινός για δεύτερη χρονιά, σε έναν βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα, που έπλασε ο Ιρλανδός Χιου Λέοναρντ.

Σίρλεϊ

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 90 '

Η Σίρλεϊ Βάλενταϊν είναι μια γυναίκα που βρίσκεται σε ένα τέλμα, σε έναν συμβατικό γάμο, με ένα σύζυγο που την καταπιέζει και μια κοινωνία που την περιορίζει. Εκείνη όμως βρίσκει μέσα της χώρο για να ονειρεύεται και να ξεφεύγει από τη ματαιότητα που την απειλεί. Αυτή η έντονη ανάγκη της για ζωή την οδηγεί να ταξιδέψει από την Αγγλία στην Ελλάδα και, μέσα από μια ανέλπιστη περιπέτεια, να βρει τελικά πολύ περισσότερα απ’ όσα αναζητούσε. Ο σκηνοθέτης προσέγγισε με τέτοιο τρόπο το έργο ώστε αυτό ισορροπεί ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ανακάλυψη ενός βαθύτερου σουρεαλισμού που χαρακτηρίζει τις εσωτερικές ζωές των ανθρώπων.

Μπλε καστόρινα παπούτσια

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Σε ακόμη μία πηγαία, ζωηρή παράστασή τους που εμπνέεται από λογοτεχνικό κείμενο, οι 4Frontal ζωντανεύουν επί σκηνής το ομώνυμο μυθιστόρημα του Θανάση Σκρουμπέλου, που συνθέτει μια ιδιότυπη τοιχογραφία των ελληνικών 60s, φέρνοντας στο προσκήνιο τα πρόσωπα ενός περιθωριακού κέντρου τραβεστί του Μεταξουργείου με το όνομα «Χαβάη». «Ήταν οι μέρες που' χε ανοίξει στο Μεταξουργείο, η Χαβάη. Ένα υπόγειο, συνδυασμός ταβέρνας και Φολί Μπερζέρ, που' χε σεπαρέ κι αντί για γυναίκες σέρβιραν άντρες ντυμένοι γυναίκες. Φορούσαν φουρό και ξύριζαν τα πόδια τους κι είχαν φτιάξει βυζιά γυναικεία πάνω στα ανδρικά στήθη τους». Εκεί, ανάμεσα στα πορνεία που μυρίζουν ντετόλ και πατσουλί, τα χαμόσπιτα που μπάζουν νερά και τα ιδιόμορφα καμπαρέ με τις πρώτες τραβεστί, ξετυλίγεται η ιστορία της μετεμφυλιακής Ελλάδας, μέσα από τα μάτια των ανθρώπων του περιθωρίου· ανθρώπων που την έζησαν και τη διαμόρφωσαν.

Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 70 '

Πρόκειται για μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και συγκίνηση με κύρια θέματά της την ανδρική μοναξιά και τη ματαίωση, μαζί όμως με ένα βαθύ αίσθημα αξιοπρέπειας, ως νίκη σε πείσμα της φθοράς. Ο Τσιτάχ, ένας πολύπειρος βετεράνος τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος, κάνει έναν ειλικρινή απολογισμό της μακροχρόνιας πορείας του, προσκεκλημένος από ένα σχολείο για να μιλήσει στα παιδιά για την αξία της άμιλλας και τα αθλητικά ιδεώδη. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αθλητισμού, εξιστορεί γεγονότα και εμπειρίες από τη ζωή και την καριέρα του ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της ύπαρξης του, από τη δόξα, τα πλούτη και τα φώτα της δημοσιότητας μέχρι το μηδέν και το περιθώριο.

Προμηθέας εσταυρωμένος

  • Μονόλογος
  • Διάρκεια: 75 '

Η μυθική μορφή του Προμηθέα ταυτίζεται με τον συνεχή αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία απέναντι σε κάθε αυταρχική εξουσία αλλά και στον ίδιο του τον εαυτό. Στόχος της παράστασης είναι ο θεατής να ταυτιστεί με τον ήρωα και δια φόβου και ελέους και να οδηγηθεί στην ψυχική κάθαρση, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνεται να υπερβεί τον προηγούμενο εαυτό του και να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες και προκλήσεις της ζωής με περισσότερο θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Ο επισκέπτης

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 90 '

Τολμηρή αλληγορία για την πίστη, όπου ο συγγραφέας «σκηνοθετεί» μια συνάντηση του διάσημου αθεϊστή, Σίγκμουντ Φρόιντ, με τον Θεό, με φόντο την εισβολή των Ναζί στην Αυστρία.

Το φιλί της γυναίκας αράχνης

  • Δραματοποιημένο Μυθιστόρημα
  • Διάρκεια: 75 '

Εν μέσω της στρατιωτικής δικτατορίας του Χόρχε Βιδέλα στην Αργεντινή του 1970, σε ένα μικρό κελί της φυλακής Βίλα Ντεβότο του Μπουένος Άιρες, δύο συγκρατούμενοι, ο Βάλεντιν, ένας πολιτικός κρατούμενος για τις αριστερές του ιδέες και ο Μολίνα, ένας διωκόμενος για τις σεξουαλικές του επιλογές, προσπαθούν να χωρέσουν μέσα σε μια ασύμβατη γι’ αυτούς συγκατοίκηση. Σε κόσμους διαφορετικούς, με διαφορετικά πολιτικά πιστεύω, όνειρα ζωής και σεξουαλικές προτιμήσεις, οι δύο ήρωες ακροβατούν ανάμεσα στο παρελθόν, σε μια σκληρή πραγματικότητα και σ’ ένα αβέβαιο μέλλον.

Αυτές που δεν προλάβατε

  • Κωμωδία
  • Διάρκεια: 80 '

Την έμφυλη βία, τη γυναικεία καταπίεση και τη σεξουαλική παρενόχληση θίγει η φεμινιστική κωμωδία μέσα από το πρίσμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και του δεσμού της γυναικείας φιλίας. Τέσσερις παιδικές φίλες που ξαναβρίσκονται αναπάντεχα και αναλαμβάνουν δράση ενάντια στην πατριαρχία, δημιουργώντας μια μυστική φεμινιστική ομάδα. Όταν ο υπουργός υγείας της χώρας τους θα ανακοινώσει την απαγόρευση των αμβλώσεων, οι τέσσερις γυναίκες αποφασίζουν να αναβαθμίσουν την δράση τους με μια μεγάλη επιχείρηση. Ό, τι θα ακολουθήσει θα ενώσει ξανά τις τέσσερις φίλες για πάντα.

Γράμμα στον Ορέστη

  • Δράμα
  • Διάρκεια: 60 '

Η Κλυταιμνήστρα, που παρουσιάζεται μέσα από τις αρχαίες τραγωδίες, ως μητέρα που της σκότωσαν το παιδί, για να ξεκινήσει ένας παράλογος πόλεμος, ως προδομένη σύζυγος, ως μοιχαλίδα, ως ανήθικη, ως συζυγοκτόνος, συνομιλεί νοερά με τον γιο της στο μονόπρακτο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που ανεβαίνει σε μια παράσταση με τζαζ διάθεση. Μέσα από το γράμμα που γράφει στον αγαπημένο της γιο, προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις της, ξεδιπλώνει τα συναισθήματα της, οδηγείται από τη χαρά στη λύπη, από το μίσος στην αγάπη, από την ανδρική της φύση στη γυναικεία.

Ιλίσια

Παπαδιαμαντοπούλου 4

Ακροπόλ

Ιπποκράτους 9-11

Λαμπέτη

Λεωφ. Αλεξάνδρας 106

Αλκμήνη

Αλκμήνης 12

Πορεία at Victoria

Τρικόρφων 3-5 & 3ης Σεπτεμβρίου 69

Θέατρο «Μπέλλος»

Κέκροπος 1

Eliart

Κωνσταντινουπόλεως 127

Σταθμός Θέατρο

Βίκτωρος Ουγκώ 55

Radar

Πλατεία Αγίου Ιωάννη και Πυθέου 93 (απέναντι από τη στάση μετρό Άγιος Ιωάννης)

ΠΛΥΦΑ

Κορυτσάς 39

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Η Πειραματική κερνά τα τελευταία "Μπατόν σαλέ"

Η δημοσιογράφος που συμμετείχε στην αποκάλυψη του σκανδάλου Predator είναι η τελευταία καλεσμένη των ζωντανών συνεντεύξεων σε ελαφριά ατμόσφαιρα τις οποίες συντονίζουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη και η Μαρία Φιλίνη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

"Σ’ εσάς που με ακούτε": Η επιτυχία του ΚΘΒΕ κατεβαίνει Αθήνα

Μετά την επιτυχία που γνώρισε στη Θεσσαλονίκη, το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη έρχεται για λίγες παραστάσεις στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου.

Η "Μαύρη σαμπούκα" γίνεται Grande και επιστρέφει για καλοκαίρι

Μετά από αμέτρητες "τελευταίες παραστάσεις" και 2 sold out περιοδείες, η κωμωδία με τους Τόλη Παπαδημητρίου και Αντώνη Στάμο έρχεται στο Άλσος για μία και μοναδική φορά.

"Βάτραχοι": Γιάννος Περλέγκας και Κι όμως κινείται συνδυάζουν Αριστοφάνη με escape room

Η ομάδα Ελλήνων ακροβατών και χορευτών συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον ηθοποιό και ανεβάζει την αρχαία κωμωδία χρησιμοποιώντας τη σκηνική σύνθεση ενός ζωντανού δωματίου απόδρασης.

Ποια είναι η νέα παράσταση που έρχεται το Μάιο στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου;

Ο Γιώργος Παύλου, απόφοιτος του Τμήματος Σκηνοθεσίας της Δραματική Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ανεβάζει το πιο βιωματικό και ίσως και το ωριμότερο έργο του Χρήστου Βακαλόπουλου για μια γενιά που συνθηκολόγησε και μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς.

Τελευταία ευκαιρία για να δεις τον "Τυχαίο θάνατο ενός αναρχικού" (και το καλοκαίρι!)

Η παράσταση "φαινόμενο" αποχαιρετά τη σεζόν και το θεατρόφιλο κοινό με λίγες καλοκαιρινές παραστάσεις και με την αρχική dream team διανομή της πρώτης χρονιάς πριν περάσει στο πάνθεον των παραστάσεων που έγραψαν ιστορία.

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.