"Βατράχια"
Η Έφη Μπίρμπα, η σκηνοθέτρια και εικαστικός που μας χάρισε το μαγευτικό "Όνειρο ενός γελοίου" το χειμώνα, κατηφορίζει προς Αργολίδα και καταπιάνεται με το αρχαίο δράμα – και τα δύο για πρώτη φορά. Το αποτέλεσμα είναι μια νέα ανάγνωση των "Βατράχων" του Αριστοφάνη, η οποία αποτυπώνεται και στη μικρή αλλαγή του τίτλου. Στο έργο πρωταγωνιστούν ο Διόνυσος (Άρης Σερβετάλης) και ο δούλος του Ξανθίας (Μιχάλης Σαράντης), οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να σώσουν την Αθήνα (που είναι σε κρίση), κατεβαίνουν στον Κάτω Κόσμο για να φέρουν πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Το καστ αυτή της κωμωδίας (που φλερτάρει με την τραγωδία) συμποληρώνουν οι Αργύρης Ξάφης, Μαίρη Μηνά, Ηλέκτρα Νικολούζου, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και ο Κυριάκος Σαλής. (Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, 28-29/7)
"Φιλοκτήτης"
Τι θα γινόταν αν ο πρωταγωνιστής της ομότιτλης τραγωδίας του Σοφοκλή ήταν αρχηγικό μέλος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα φαντάστηκε ο συγγραφέας Χρήστος Οικονόμου, που δημιούργησε μια σύγχρονη εκδοχή του αρχαίου έργου, συμμετέχοντας στον κύκλο "Contemporary Ancients" του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Ο Σαράντος-Γεώργιος Ζερβουλάκος σκηνοθετεί την ιστορία ενός επαναστάτη (Λευτέρης Πολυχρόνης), που ένα θανάσιμο λάθος τον οδήγησε να αποσυρθεί σε ένα νησί του Αιγαίου και να εγκαταλείψει την ενεργό δράση. Εκτός από τις τύψεις, τον κυνηγά το φάντασμα μιας γυναίκας (Φένια Αποστόλου, η πρώτη τρανς ηθοποιός στην Επίδαυρο), ενώ δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης (Γιώργος Κατσής, Γαλήνη Χατζηπασχάλη) φτάνουν στο νησί για να τον πείσουν να επιστρέψει. Οι συνέπειες θα είναι μοιραίες. (Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, 28-29/7)
Περισσότερες πληροφορίες
Βατράχια
Η Αθήνα διανύει μια βαθιά πολιτική και πνευματική κρίση θεσμών και αξιών. Στην άνυδρη και δυσοίωνη πραγματικότητα της πόλης, ο Διόνυσος, πατέρας κι εμπνευστής του θεάτρου, ξεκινά το ταξίδι στον Κάτω Κόσμο για να φέρει πίσω τον σπόρο της αναγέννησης, την ποίηση, ώστε να σώσει τον κόσμο που καταρρέει. Με συνοδοιπόρους τον Ξανθία και τον θόρυβο των βατράχων, μέσα από αλλεπάλληλες κωμικές και παράδοξες συναντήσεις φτάνει στον Άδη για να αναστήσει τον Ποιητή, εκείνον που μπορεί ν’ αναμετρηθεί με την επερχόμενη καταστροφή. Με όραμα τη μεγάλη ιδέα της σωτηρίας του κόσμου, η κάθοδος του Διονύσου στον Άδη γίνεται ταυτόχρονα κατάβαση στον ίδιο τον μηχανισμό του θεάτρου.
Φιλοκτήτης
Ο Φιλοκτήτης είναι ηγετικό στέλεχος μιας ένοπλης επαναστατικής οργάνωσης. Έπειτα από μια αποτυχημένη επίθεση, που είχε ως συνέπεια να τραυματιστεί θανάσιμα μια νεαρή γυναίκα, εγκαταλείπει την οργάνωση και βρίσκει καταφύγιο σ’ έναν τόπο αυτό-εξορίας. Οι ενοχές για το θανάσιμο σφάλμα του, τον σημαδεύουν σωματικά και ψυχικά: έχει γεράσει πρόωρα, υποφέρει από μια ανοιχτή πληγή στο πόδι και στις παραισθήσεις του βλέπει το φάντασμα της νεκρής γυναίκας. Χρόνια αργότερα, δύο νεότερα μέλη της οργάνωσης, η Καμία και ο Πυρ, αναλαμβάνουν να βρουν τον Φιλοκτήτη και να τον πείσουν να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Η συνάντηση τους θα πάρει τον χαρακτήρα μιας αναμέτρησης που θα αποβεί μοιραία για όλα τα πρόσωπα.