"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος © Leonidas Kalpaxidis

Το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" φιλοξενεί για πρώτη φορά στη χώρα μας το "WOW - Women of the world", ένα διεθνές φεστιβάλ συμπερίληψης και ενδυνάμωσης, μια γιορτή για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα, που αναδεικνύει πόσο επίκαιρα παραμένουν πολλά από τα θέματα για τα οποία πάλεψαν οι προηγούμενες γενιές γυναικών (1-3/4). Από τη γεμάτη ατζέντα του WOW Festival, ξεχωρίζουμε το θεατρικό αναλόγιο όπου θα παρουσιαστεί το έργο "Maryland" της Lucy Kirkwood (φωτό εξωφύλλου), σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Γιαννοπούλου (Φάρος, 1/4). Τη μετάφραση του έργου υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Lucy Kirkwood
Lucy Kirkwood

Διαβάστε Επίσης

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theatre για περίοδο τριών εβδομάδων με εναλλασσόμενη διανομή 50 ηθοποιών, και έχει έκτοτε διατεθεί για σκηνικές αναγνώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο WOW London 2022 και αποτελεί μια κραυγή που λειτουργεί ως απάντηση στην κανονικοποίηση της έμφυλης βίας με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα θύματα. "Το έργο αυτό υπήρξε για πολλά χρόνια μια εσωτερική μου συζήτηση -εγώ με τον εαυτό μου", σημειώνει η βραβευμένη με Ολίβιε Βρετανίδα συγγραφέας. "Διστάζω να το χαρακτηρίσω έργο, είναι απλώς ένα ουρλιαχτό, ένας τρόπος να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι απέναντι σε μια κουλτούρα που στρέφεται εναντίων των γυναικών, κι όμως, εντέλει το μοιράζομαι, καθώς αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάτι να εκφράσει από αυτό που αισθάνεται και άλλος κόσμος για το ίδιο ζήτημα". 

Κατερίνα Γιαννοπούλου
Κατερίνα Γιαννοπούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αουλόνα Λούπα, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασίλης Σαφός, Νάνσυ Σιδέρη και Λυδία Τζανουδάκη. 

Μετά το πέρας της σκηνικής ανάγνωσης ακολουθεί συζήτηση με την Αλεξάνδρα Κ* και την Κατερίνα Γιαννοπούλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έρι Κύργια, δραματουργός-μεταφράστρια, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Maryland

  • Θεατροποιημένη ανάγνωση
  • Διάρκεια: 45 '

Σκηνική ανάγνωση του έργου-κραυγή ενάντια στην κανονικοποίηση της κουλτούρας που λειτουργεί σε βάρος των γυναικών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «WOW - Women of the World» για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λένα Κιτσοπούλου: Αντίστροφη μέτρηση για το "Και λέγε λέγε", τη νέα της παράσταση στο Θέατρο Τέχνης

Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης και Γαλήνη Χατζηπασχάλη ανεβαίνουν στη σκηνή μαζί τη σκηνοθέτιδα και δημιουργό σε μια παράσταση που δημιουργήθηκε από τον συνδυασμό διαφορετικών τεχνών και μιλάει για τον έρωτα, την πατριαρχία και πολλά ακόμη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

Το Αγγέλων Βήμα συνεχίζει δύο παραστάσεις του και μετά το Πάσχα

Τα θεατρικά "Ανατολικά της Εδέμ" και "Ιστορίες για ανθρώπους γενναιόδωρους" παρατείνονται για όσους δεν τα πρόλαβαν μόνο για 4 τελευταίες ημερομηνίες.

Ο κροκόδειλος

Ένα από τα λιγότερο γνωστά και ελάχιστα παιγμένα αφηγήματα του Ρώσου συγγραφέα προσεγγίζει μια νεανική θεατρική ομάδα, ενισχύοντας τη σατιρική του διάθεση. Το αποτέλεσμα είναι ευφρόσυνο με ενδιαφέροντα σημεία αλλά και κάπως άτολμο. | Powered by Uber

Ο αποτυχημένος

Μελετημένη, καλοκουρδισμένη και καλοπαιγμένη παράσταση που καταφέρνει να μετατρέψει το μυθιστόρημα ενός από τους πλέον "δύστροπους" συγγραφείς σε σκηνικό ποίημα. | Powered by Uber

"Μπιζζζ….!" στο Επί Κολωνώ: Γνωρίζουμε 4 νέες ομάδες που διακρίθηκαν στο φεστιβάλ Off-Off Athens

Το νέο αίμα του ελληνικού θεάτρου προσγειώνεται στο θέατρο Επί Κολωνώ και μοιράζεται μαζί μας τα πρώτα της βήματα και τις πρώτες τις επίσημες θεατρικές δουλειές. Πάμε να τους ακούσουμε!

Η "Ωραία κοιμωμένη" έρχεται στο Μέγαρο Μουσικής

135 χρόνια μετά την πρώτη του πρεμιέρα έρχεται από την παραμυθένια Πράγα το υπέροχο μπαλέτο του Τσαϊκόφσκι με την αυθεντική χορογραφία του Μαριούς Πετιπά κι ερμηνείες από διάσημους σολίστ του εξωτερικού.

"Το μπορντέλο της Μαντάμ Ρόζας": Τέσσερις τελευταίες παραστάσεις στο Αυλαία

Ο πολυχώρος του Πειραιά θα υποδεχτεί για δύο Κυριακές και δύο Δευτέρες το έργο που βασίζεται σε βιβλίο της Σπεράντζας Βρανά.