"Maryland": Μια κραυγή για την κανονικοποίηση της έμφυλης βίας στο WOW Festival

Η θεατρική πλευρά του διεθνούς φεστιβάλ για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα με στόχο την συμπερίληψη και την ενδυνάμωση, μάς συστήνει το έργο της Βρετανίδας Lucy Kirkwood στο Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος © Leonidas Kalpaxidis

Το Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος" φιλοξενεί για πρώτη φορά στη χώρα μας το "WOW - Women of the world", ένα διεθνές φεστιβάλ συμπερίληψης και ενδυνάμωσης, μια γιορτή για τις γυναίκες, τις θηλυκότητες και τα non-binary άτομα, που αναδεικνύει πόσο επίκαιρα παραμένουν πολλά από τα θέματα για τα οποία πάλεψαν οι προηγούμενες γενιές γυναικών (1-3/4). Από τη γεμάτη ατζέντα του WOW Festival, ξεχωρίζουμε το θεατρικό αναλόγιο όπου θα παρουσιαστεί το έργο "Maryland" της Lucy Kirkwood (φωτό εξωφύλλου), σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Γιαννοπούλου (Φάρος, 1/4). Τη μετάφραση του έργου υπογράφει η Αλεξάνδρα Κ*. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Lucy Kirkwood
Lucy Kirkwood

Διαβάστε Επίσης

Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Royal Court Theatre για περίοδο τριών εβδομάδων με εναλλασσόμενη διανομή 50 ηθοποιών, και έχει έκτοτε διατεθεί για σκηνικές αναγνώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και στο WOW London 2022 και αποτελεί μια κραυγή που λειτουργεί ως απάντηση στην κανονικοποίηση της έμφυλης βίας με την οποία έρχονται αντιμέτωπα τα θύματα. "Το έργο αυτό υπήρξε για πολλά χρόνια μια εσωτερική μου συζήτηση -εγώ με τον εαυτό μου", σημειώνει η βραβευμένη με Ολίβιε Βρετανίδα συγγραφέας. "Διστάζω να το χαρακτηρίσω έργο, είναι απλώς ένα ουρλιαχτό, ένας τρόπος να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι απέναντι σε μια κουλτούρα που στρέφεται εναντίων των γυναικών, κι όμως, εντέλει το μοιράζομαι, καθώς αναρωτιέμαι μήπως θα μπορούσε, ενδεχομένως, κάτι να εκφράσει από αυτό που αισθάνεται και άλλος κόσμος για το ίδιο ζήτημα". 

Κατερίνα Γιαννοπούλου
Κατερίνα Γιαννοπούλου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Αουλόνα Λούπα, Γωγώ Παπαϊωάννου, Βασίλης Σαφός, Νάνσυ Σιδέρη και Λυδία Τζανουδάκη. 

Μετά το πέρας της σκηνικής ανάγνωσης ακολουθεί συζήτηση με την Αλεξάνδρα Κ* και την Κατερίνα Γιαννοπούλου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Έρι Κύργια, δραματουργός-μεταφράστρια, πρώην Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Maryland

  • Θεατροποιημένη ανάγνωση
  • Διάρκεια: 45 '

Σκηνική ανάγνωση του έργου-κραυγή ενάντια στην κανονικοποίηση της κουλτούρας που λειτουργεί σε βάρος των γυναικών, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «WOW - Women of the World» για γυναίκες, θηλυκότητες και non-binary άτομα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Η Νατάσα Τριανταφύλλη γράφει για το "Σχέδιο Μάρσαλ"

Η σκηνοθέτρια, που συχνά εξερευνά ιστορικά γεγονότα μέσα από τη φόρμα του θεάτρου, καταγράφει τα βασικά σημεία της νέας της παράστασης "Σχέδιο Μάρσαλ - A path of perspectives" που θα δούμε στον Χώρο Ε' του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΥΣΑ ΠΑΣΙΑΛΟΥΔΗ
01/06/2023

Ο "Οιδίπους Τύραννος" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου

Μία από τις κορυφαίες αρχαίες τραγωδίες του Σοφοκλή θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, σε σκηνοθεσία του Σίμου Κακάλα με τον Γιάννη Στάνκογλου στον ομώνυμο ρόλο και στο ρόλο της Ιοκάστης τη Μαριλίτα Λαμπροπούλου.

Η παράσταση "Φρίντα Κάλο, με σπασμένα φτερά" μάς στρέφει ξανά στο έργο της μεγάλης ζωγράφου

Παρακολουθήσαμε την παράσταση της θεατρικής ομάδας 2510, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ανδρέα Ζαφείρη, και αναμεταδίδουμε τις εντυπώσεις μας για το έργο που φέρνει στη σκηνή τη μεγάλη Μεξικανή ζωγράφο.

Φεστιβάλ Αθηνών: Ήρθε η ώρα για τις "Εξομολογήσεις" του Αλεξάντερ Ζέλντιν

Το ανερχόμενο αστέρι του βρετανικού θεάτρου έρχεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα για να παρουσιάσει μια παράσταση που σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας ολόκληρης ζωής, από τη γέννηση μέχρι τα γηρατειά.

"Τιτάνες": Έξτρα παράσταση και νέο trailer για την παράσταση του Ευριπίδη Λασκαρίδη

Μια ακόμα ευκαιρία να δούμε την πολυταξιδεμένη παράσταση του δημιουργού που έχει κλέψει τις εντυπώσεις διεθνώς, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Αιμιλία Υψηλάντη: "Οι ήρωες δεν γεννιούνται, δημιουργούνται από τις περιστάσεις"

Η κυρία του θεάτρου μιλά στο "α" με αφορμή την "Σκιά του Μαρτ" του Στιγκ Ντάγκερμαν όπου πρωταγωνιστεί στη Μικρή Σκηνή του θεάτρου "Αργώ", σε σκηνοθεσία της Χρύσας Καψούλη.

Ο Κωνσταντίνος Ρήγος "συναντά" τον Takis

Στο πλαίσιο της νέας ενότητας δράσεων "Takis – Διάλογοι", ο γνωστός χορογράφος καθοδηγεί πέντε ερμηνευτές του Χοροθεάτρου Οκτάνα σε μία περφόρμανς που συνδιαλέγεται με τα έργα του Takis, σε μία ιδιαίτερη τοποθεσία.