3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας με ελεύθερη είσοδο

Γνωριμία με την θεωρία και πρακτική της θεατρικής / παραστατικής τέχνης μέσα από την μακρόχρονη δράση της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας και του Θεάτρου Οντίν θα πραγματοποιηθεί στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας.

Εουτζένιο Μπάρμπα

Στην Πάτρα και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό μετά από εγγραφή συνέδρου εδώ θα διεξαχθεί το 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας, με θέμα "Το Θέατρο Οντίν και η Θεατρική Ανθρωπολογία στην Ελλάδα". Το Θέατρο Οντίν είναι ένας από τους σπουδαιότερους και παλαιότερους θεατρικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, που ιδρύθηκε το 1964 από τον Eουτζένιο Μπάρμπα. Με έδρα το Χόλστεμπρο της Δανίας και έχοντας πάρει το όνομά του από τον ομώνυμο θεό της σκανδιναβικής μυθολογίας, το Οντίν έγινε ένας από τους πιο επιδραστικούς θιάσους, που αναμόρφωσαν το παγκόσμιο θέατρο και το έφεραν σε μεγαλύτερη επαφή με την κοινωνία. Ο Εουτζένιο Μπάρμπ είναι ο θεμελιωτής της Θεατρικής Ανθρωπολογίας και από το 1979 έχει ιδρύσει την ISTA (International School of Theatre Anthropology).

Το 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας στην Ελλάδα διοργανώνει, στις 17 και 18 Μαρτίου, το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών με συνδιοργανωτές το Κέντρο Θεατρικής Ανθρωπολογίας (Ηράκλειο Κρήτης), το Fondazione Barba Varley και το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και επικεντρώνεται στη δουλειά του Οντίν. Σκοπός του Συνεδρίου είναι η γνωριμία με την θεωρία και πρακτική της θεατρικής/ παραστατικής τέχνης μέσα από την μακρόχρονη δράση της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας και του Θεάτρου Οντίν. Η Διεθνής Σχολή Θεατρικής Ανθρωπολογίας ( ISTA, International School of Theatre Anthropology) ιδρύθηκε το 1979 πάνω σε μια ιδέα και με καλλιτεχνική διεύθυνση του Eugenio Barba: "Η Θεατρική Ανθρωπολογία διακρίνει τις αρχές που πρέπει να εφαρμόσει ο ερμηνευτής για να καταστεί δυνατός ‘ο χορός’ των αισθήσεων και του νου του θεατή. Είναι καθήκον των ερμηνευτών να γνωρίζουν αυτές τις αρχές και να διερευνούν ασταμάτητα τις πρακτικές τους δυνατότητες. Σε αυτό συνίσταται η τέχνη τους. Θα είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν πώς και με ποιον σκοπό θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον ‘χορό’. Αυτή είναι η ηθική τους. Η Θεατρική Ανθρωπολογία δεν δίνει συμβουλές για την ηθική. Είναι η προϋπόθεση της ηθικής". (The performer’s village, 1996).

Η προσυνεδριακή εκδήλωση, με την βίντεο εγκατάσταση "Το όραμα του Οντίν" του visual artist Stefano Di Buduo, με τη δημιουργία κίνησης στατικών εικόνων, αναφέρεται στην ιστορία του Θεάτρου Οντίν τα τελευταία πενήντα χρόνια. Ώρες προσέλευσης Πέμπτη 15.00-18.00 και Παρασκευή 11.00- 18.00 με επαναλαμβανόμενη προβολή κάθε μία ώρα. Είσοδος ελεύθερη για το κοινό, στο θέατρο Επίκεντρο+, Νόρμαν 16 και Αγίου Διονυσίου. Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Θεατρικής Ανθρωπολογίας θα συμμετάσχουν με ομιλίες και εισηγήσεις οι: Eugenio Barba, Julia Varley, Roberta Carreri, Stefano Di Buduo, Marco de Marinis, Piergiorgio Giacchè, Μιράντα Τερζοπούλου, Κώστας Βάντζος, Αντώνης Διαμαντής,
Γιώργος Σαμπατακάκης, Μαρία Φραγκή.

Το συνέδριο πλαισιώνουν ακόμη προβολές ταινιών και δράσεις εφαρμογών όπως είναι οι "Διάλογοι και Ανταλλαγές", μια πολυεκφραστική συνάντηση ομάδων θεατρικής έρευνας, χορού, ακροβατικών, μουσικής, κλόουν κλπ., που βαδίζει στα χνάρια της πρακτικής του Ε. Barba από τα Πλωτά Νησιά μέχρι τα Barters. H Roberta Carreri, ηθοποιός του Θεάτρου Οντίν, που θα τιμηθεί για την πολύχρονη θητεία της στην έρευνα της Τέχνης του Ηθοποιού, θα κάνει τη σύνθεση της συνάντησης, η οποία θα παρουσιαστεί στα Παλαιά Σφαγεία Πατρών. Επίσης, φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, θα συμμετάσχουν στη δράση με τίτλο "Μην κοιτάς / Don’t Look". Συντονίστρια του συνεδρίου είναι η Κάτια Σαβράμη, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Σκηνικής Πράξης και Λόγου και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.

Η διοργάνωση διεξάγεται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Ινστιτούτου της Δανίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Επιτροπής Ερευνών του Πανεπιστημίου Πατρών και θα διεξαχθεί στους χώρους του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, στα Παλαιά Σφαγεία (ΚΕΔΗΠ) και στη σχολή χορού Dansarte.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Λήγουν οι καταλήψεις στις Δραματικές Σχολές

Με ανακοίνωση τους οι Σύλλογοι Σπουδαστών/τριών Σχολών Δραματικής Τέχνης ενημερώνουν για τη λήξη των καταλήψεων και την ταυτόχρονη συνέχιση του πολυμορφικού αγώνα τους, που ξεκίνησε με αφορμή το Προεδρικό Διάταγμα και υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/03/2023

"H Βίλα": Η διαχείριση της βίας μέσα από τα μάτια τριών γυναικών

Η Λητώ Τριανταφυλλίδου σκηνοθετεί τις Νατάσα Εξηνταβελώνη, Λίλα Μπακλέση, Αγγελική Πασπαλιάρη σε ένα έργο που εξετάζει τον απόηχο ενός τραυματικού γεγονότος στην σύγχρονη πραγματικότητά.

"Μισάνθρωπος": Πέτερ Στάιν, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στις πρόβες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ξεκίνησε η προπώληση για τον "Μισάνθρωπο" του Μολιέρου που θα ερμηνεύσει ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού ηθοποιός σε σκηνοθεσία του διεθνώς αναγνωρισμένου Πέτερ Στάιν κι ενός από τους σημαντικότερους ευρωπαίους σκηνοθέτες.

"Πού πας, βρε Καραγκιόζη;" Στο 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών!

Ξεκινάει από το Ρομάντσο αυτό το τριήμερο και συνεχίζει στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων το φεστιβάλ που μπαίνει φέτος στη δεύτερη διοργάνωσή του ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

Ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος γράφει για τα "Ορφανά" και τα επίκαιρα θέματα που πραγματεύονται

Με φόντο την πρόσφατη εθνική τραγωδία και τα ερωτήματα που έγειρε, σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος τα "Ορφανά" του Ντένις Κέλι, ένα έργο που όπως λεει ο ίδιος κρύβει στον πυρήνα του έναν κριτικό στοχασμό απέναντι στην έννοια "ασφάλεια" και όχι μόνο.

Η "Σταχτοπούτα" χορεύει στο Christmas Theater

Το Classical Ballet Of Eastern Europe ενώνει βραβευμένους χορευτές σε μια παραμυθένια παράσταση κλασικού χορού πάνω στο παραμύθι του Σαρλ Περό.

Το θέατρο συναντά την επιστήμη στο "The Science of CSI: Έγκλημα στο εργαστήριο"

Οι "Science Reactors" επιστρέφουν στην "Άτρακτο" και προσεγγίζουν με χιούμορ την επιστήμη σε μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο που συνδυάζεται με εργαστήριο εγκληματολογίας.